zapytajnick 14.03.06, 10:54 Jak to jest u Was? Czy przygotowujecie cos specjalnego? Bedziecie mialy swieconki, palmy itd? Ja to pewnie spedze na porodowce, albo bede czekac z niecierpliwoscia z walizka w reku na przyjscie Jasia;-). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzoaann Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 15.03.06, 01:42 No kurczę,właśnie nie wiem.Zastrzeliłaś mnie tym.Pewnie postaram się o święconkę,palmy w życiu nie miałam taki ze mnie katolik buuu.Na pewno będzie walka na jajka i lany poniedziałek:)))A tu takie coś jest?Jak nie to się sąsiedzi zdziwią! Ale serio to muszę się zastanowić... pogłaskaj Jasia ode mnie i ucałuj Maję!Teraz jak Was poznałam osobiście to zupełnie inaczej mi się posty pisze>Pa -- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=38364937&a=38507812 Odpowiedz Link Zgłoś
zapytajnick Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 15.03.06, 10:29 Hey, Niestety lany poniedzialek tutaj nie znaja. Z jednej strony to i dobrze, bo w Polsce to czasami strach z domu wyjsc. Tutaj tylko jest uroczysty obiad (ham & turkey), ewentualnie szukanie czekoladowych jajek w ogrodku i to wszystko, zadnych swieconek, palm. Takze bedzie u nas chyba po irlandzku w tym roku;-))). Odpowiedz Link Zgłoś
imszulc Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 15.03.06, 10:50 Witajcie, my w zeszłym roku spędziliśmy Wielkanoc w Dublinkowie i w tym roku też tak będzie. Nasze święta były bardzo polskie. Z żurkiem i białą kiełbasą :-) Ze mnie kiepski katolik ale nawet na polską mszę się wybraliśmy. Nie wiem czy tym razem wybierzemy się do kościoła ale w domku będzie na pewno po polsku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomsmom Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 17.03.06, 18:29 Hej, a ja bym chciala bardzo i swieconke i palemke miec... Palemke mamy (zapakowalismy do walizki taka cepeliowska bo balismy sie, ze gdzies w kartonie sie zgniecie) ale z ta swieconka to kiepsko, czy gdzies w ogole swieca? Ten polski kosciol cos takiego robi, wiecie? U mnie w domu Wielkanoc zawsze byla bardzo tradycyjna i taka wiosenna, tego bedzie mi chyba tutaj brakowalo, ale chce nauczyc Tomka malowania jajek i robienia palemek, nawet jesli nie beda poswiecone... Hania Odpowiedz Link Zgłoś
olliesmum Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 17.03.06, 21:01 Wlasnie przyszedl mi taki pomysl do glowy, ze moze by to malowanie pisanek z dziecmi wspolnie urzadzic? Byloby mile spotkanie i dla mam i dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 17.03.06, 19:04 Rany to już będzie nasza szósta Wielkanoc tutaj. Ale ten czas leci. Napewno święcą koszyczki w polskim kościele w Dublinie ale tam to mi się chyba nie będzie chciało jechać, zresztą pewnie już nie będę mogła:))) U nas zawsze te święta spędzamy typowo po polsku, z malowanymi jajkami, ze świątecznym obiadkiem i z wielkanocnym stroikiem z rzeżuchy i kurczaczkiem na stole. Niestety palmy nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: rzezucha 17.03.06, 20:45 mnie przysyłają z polski, ale nie wiem czy w polskim sklepie jej nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
olliesmum Re: rzezucha 17.03.06, 21:00 Mysle, ze nasionka rzezuchy mozna dostac w takim sklepie ogrodniczym na Capel Street (jak sie idzie od Liffey to po prawej stronie ulicy). Spytaj tez w innych sklepach z roslinami. A co do swiecenia, to w tamtym roku bylam z Olliem w Kosciele polskim (St. Michan's Church), ale byly takie tlumy i wszystko rozpoczelo sie z prawie godzinnym spoznieniem, ze Ollie 15 razy chcial isc do domu i wiecej bylo stresu niz przyjemnosci (nie mowiac o poboznosci, hehe). Moja znajoma tutaj, na Clontarf chce zorganizowac to z miejscowym, irlandzkim ksiedzem :). Jesli jej sie uda, to pewnie sie dolaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytajnick 'Kuku' flower 17.03.06, 21:09 hahahahaha ale sie usmialam, jak to zobaczylam rzezucha to cuckoo flower Colm spojrzal na mnie bardzo podejrzliwie jak sie go spytalam, jakbym jakies grzybki zjadla, albo wypila sobie;-))))))))) pewnie jak pojde do sklepu z roslinkami czy ogrodniczym to tez sie spojrza na mnie jak z kosmosu........ Odpowiedz Link Zgłoś
olliesmum Re: 'Kuku' flower 17.03.06, 21:25 Rzezucha do jedzenia to wlasciwie "cress" - teraz mi sie przypomnialo, ze zawsze w Tesco mozna ja swieza dostac. To cuckooflower to rzezucha lakowa, ale nie wiem wiem, co to dokladnie jest. Rzeczywiscie smieszna nazwa, przynajmniej dla nas :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tomsmom Re: 'Kuku' flower 17.03.06, 21:29 A to dobre, tez sie ubawilam!! Jak zwykle to pewnie takie nasze polskie dziwactwo jak jedzenie 'zgnilej' kapusty i ogorkow, hehehe Asia, to wspolne malowanie jajek to fajny pomysl, chetnie bym sie dolaczyla, ale obawiam sie, ze moje dziecie jeszcze troche za male na cos takiego i wiecej by narozrabialo niz rzeczywiscie zrozumialo... wiec moze za rok na przyklad? Bo wtedy to juz wiecej mu wytlumacze! Hania Odpowiedz Link Zgłoś
hary21 Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 23.03.06, 22:18 nasze drugie swieta,nie jest zle,ale nie ma tych zapachow ktore sie pamieta z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 24.03.06, 12:02 Poniewaz polski kosciol jest dopiero od niedawna to mije dzieci nie znaja swieconki. Chcialam im pokazac w tamtym roku, bo swicenie bylo pierwszy raz, ale chlopakom nie przypadlo do gustu - glownie wlasnie przez te tlumy. Chlopacy kompletnie nie wiedzieli o co chodzi i w tym roku nie chca pojsc, bo mowia, ze ten polski zwyczaj malo swiety - w Polsce jednak jest inna atmosfera w kosciele w czasie swienia swieconki. Moze kiedys ich wywioze na Wielkanoc do Polski....tylko gdyby nie to lanie w wielkanocny poniedzialek;-))))))) To nasze osme swieta Wielkanocne tutaj - chlopacy lataja po ogrodzie i domu szukajac ukrytych przez zajaca jajek, chociaz Remi zaczyna kwestionowac obecnosc zajaca i skad sie biora jajka wielkanocne - no coz w czerwcu bedzie mial 9 lat - kiedys trzeba wyrosnac z bajek;-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 13.04.06, 12:20 Ale jestem zła!!! Nie wiem czy pamiętacie moje przejścia na Boże Narodzenie z żoną brata, tą Peruwianką.Nie dość,że przyszli na gotowe(choć obiecywała swe potrawy)to jeszcze nic nie jadła-ostentacyjnie,bo polska kuchnia jej nie pasuje. Teraz to samo.Zaprosiłam ich na niedzielne popołudnie,w dodatku są to urodziny męża.Więc będzie raczej normalnie,jakieś tam wielkanocne potrawy plus tort i szampan.A ona na to ,że oni by woleli wpaść o 11 na śniadanie(sic!),a potem urodziny. No i co Wy na to? Moje odczucia są takie: 1.znów ja wszystko zrobię, a ona nic nie będzie musiała robić cały dzień.O tym,że mi pomoże w trakcie nie ma co marzyć 2.Cały dzień spędzony na przyglądaniu się jak ona wcina suchy chleb i szynkę(nic innego nie ruszy) 3.przygotowywnie przyjęcia w kuchni odkrytej połączonej z salonem to nie taki pikuś-nawet bałaganu nie będę mogła sobie zrobić tylko wszystko na tip top 4.Ogólnie jestem zła i dlatego już wymyślam przeszkody:((( Co o tym myślicie,czy ja przesadzam?Straciłam obiektywizm i już sama nie wiem co myśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
zapytajnick Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 13.04.06, 12:49 Ja bym powiedziala otwarcie, ze moze tym razem przyniesie cos na obiad, ze Ty na przyklad przygotujesz sniadanie a ona obiad albo odwrotnie. Ja bym sie nie dala tak wykorzystywac. Probowalas pogadac z bratem? Asiu nie daj sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
imszulc Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 13.04.06, 15:17 Gosia ma racje, powiedz jej że chętnie spróbujesz ich kuchni i żeby coś przygotowała i przyniosła. Przynajmniej będzie miała co jeść :-) Nie daj się! Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 13.04.06, 15:28 O rany!!! Ja bym sie wypiela;-)))))))))) Jutro juz mam wolne!!! Jak sie ciesze - ta czterodniowa przerwa, w domu z chlopakami jest mi potrzebna;-))) Zaczne kuchcic na niedziele....jezeli w moim wykonaniu mozna to nazwac kuchceniem;-))))) Ciasto na pewno kupie w Superquinn, bo i tak bedzie lepsze od mojego;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 13.04.06, 17:28 Dziewczyny,ale ja właśnie na Boże Narodzenie dałam się nabrać na to ustalanie z nią co która robi!!!:((( Bardzo wyrażnie powiedziała,że przyniesie 3 potrawy(wymieniła nazwy i jak się robi)oraz ciasto.A przyniosła tylko ciasto i to kupne +butelkę wina!!! Dlatego teraz jestem taka zła. Nie chodzi o to ,że przyjdą na to co ja zrobię,bo sama zapraszałam i nie czekam na nic od nich.Chodzi o to ,że oni dodatkowo chcą się wprosić już na śniadanie i zostać do wieczora,do bólu!!! A to w ogóle nie mój brat tylko męża.Mąż ich zapraszał w naszym imieniu,bo wpada do nich po drodze z pracy.Ale ja jasno powiedziałam,że na taki układ się nie zgadzam.Ewentualnie może być w niedzielę śniadanie,a w poniedziałek po południu urodziny(faktycznie są 17-tego).Jeśli nie da inaczej,to wolę to rozłożyć na raty,bo cały dzień nie dam rady jej obsługiwać i jescze myć naczynka i sprzątać po żarciu,a ona się będzie na kanapie plaszczyć. Ale macie rację nie dam się,uhhh.... Odpowiedz Link Zgłoś
olliesmum Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 13.04.06, 22:36 Asiu, od kiedy to goscie ustalaja, kiedy impreza ma sie zaczac?! Sorry, ale tu cos jest nie tak... Powiedz im, ze Ci to nie pasuje, ze bedziesz za bardzo zestresowana, albo..., ze planujesz sniadanie w lozku z mezem!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 14.04.06, 11:03 No właśnie...ja im ,że o 4pm,a oni,że śniadanie.W mojej głowie się to nie mieści:( Odpowiedz Link Zgłoś
olliesmum Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 15.04.06, 01:00 Asiu, albo wymysl jakis powod, np. wyjscie do kosciola, albo rzeczywiscie gdzies pojdzcie :)), albo po prostu powiedz stanowczo: NIE. Pozdrawiam i zycze przyjemnych Swiat! :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 17.04.06, 12:42 Jak tam Święta,moje panie? Ja postawiłam się i goście przychodzą dziś popołudniu.Ciekawam atmosfery... Wczoraj spokojnie zjedlismy śniadanko,a mąż po nocce poległ spać.Dzieci latały po dworze,a ja zaległam przed TV.Po południu wpadł mój brat,który niestety dziś nie może.i tak sobie siedzę:)))no i myję gary w kółko macieju Odpowiedz Link Zgłoś
olliesmum Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 17.04.06, 17:44 I bardzo dobrze, ze sie postawilas, Asiu! :) My, kobiety, czesto mamy problemy z powiedzeniem "nie". Mam nadzieje, ze mimo to atmosfera spotkania bedzie mila :)) Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Swieta Wielkiej Nocy na wyspie 17.04.06, 14:09 a ja tak w kółko macieju zmieniam pieluchy i karmie :))) Swieta u nas w tym roku bardzo spokojnie, chociaz po raz pierwszy od 6 lat mamy poswiecony koszyczek. Odpowiedz Link Zgłoś
imszulc Święta, święta i po Świętach :-) 17.04.06, 21:17 fajnie było ale się skończyło byliśmy w zoo i na spacerkach, w niedziele na śniadaniu u znajomych a później chłopaki do Guinnessa poszli, mi się nie chciało, już tam byłam odpoczełam, bo Agatką miał się kto zajmować, w kuchni też mi dużo pomogli, żurek tak wszystkim smakował, że jutro muszę znowu ugotować, bigos tesz wyszedł niczego sobie Asiu, bardzo dobrze, Święta też są dla Ciebie, dlaczego masz robić za gosposie, też Ci się należy odpoczynek Moniko, najbliższe kilka miesięcy tak właśnie będą wyglądały, kupka, karmienie, kupka, siku, karmienie, siku, karmienie... Jak tylko się przeprowadzimy to zdejmuje Agacie pieluchę i niech robi co chce ;-) ja już mam dosyć tych pieluch a ona już kuma trochę o co chodzi z nocnikiem. Ciekawe jak Hani Święta mineły? Ciągle nie ma Internetu i dostępu do świata :-( Pozdrawiam poświątecznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Święta, święta i po Świętach :-) 17.04.06, 22:47 Wyszłotak,że brat męża przyjechał sam,ą ona "nie chciała przyjechać"...impreza w toku...temat Vivian nie istnieje:( Odpowiedz Link Zgłoś