Dodaj do ulubionych

pytanie odnosnie wartosci orla i reszki

30.06.08, 11:28
Mam pewne wątpliwości odnośnie wartości przypisywanym orłu i reszce. Od lat
stosuję taką metodę, że ORZEŁ to 3, a RESZKA to 2.

Zauważyłem ostatnio, że np. w niemieckich wersjach I-Cing te wartości są
odwrotne - tzn. O = 2 a R = 3.

Sądzę, że wartości awersu i rewersu zależą od założenia przed rzutem, ale
zaniepokoiłem się.

Moje pytanie: czy według Was przyjęcie wartości dla O i R to rzecz umowna?
Skłaniam się ku temu, że tak, ale..... Co o tym myślicie, co wiecie na ten temat?

Z góry dziękuję za odpowiedź :-*
Obserwuj wątek
    • transwizje Re: pytanie odnosnie wartosci orla i reszki 30.06.08, 13:59
      ha, ponieważ stron jest 2 to prawdopodobieństwo również jest równe. acz można sobie wymyślić, że np. orzełek jest cięższy, bo ma bardziej skomplikowany relief i upada zawsze jako ta przysłowiowa pajda chleba z masłem masłem do dołu.
      o chińskich monetach, z dziurką w środku to pewnie jasnygrom więcej wie.
      ale tak a propos nazewnictwa awers/rewers. w jęz. francuskim te nazwy mają też związek z losowaniem. avere' znaczy sprawdzony, prawdziwy, a czasownik s'averer to sprawdzać się. Natomiast revers de fortune to niepowodzenie. te wyrazy też mają związek z laniem/się, averse to ulewa, a revers cios na odlew. (zlew i odlew, hihi) albo praw/niepraw po naszemu. czyli tak, albo nie, Niebiosa i Ziemia.
      symbolicznie orzełek (tudzież dawniej wizerunek krola, albo herb) to obraz władcy, reszka jest jego królestwem, społeczeństwem, szarym tłumem.
      ale to tak sobie przy okazji myślę.
      pozdro
      Ewa
      ;-)
      • neptus Re: pytanie odnosnie wartosci orla i reszki 03.07.08, 18:43
        Witam :)
        Zdecydowanie orzełek to godło, czyli władza, siła, yang. Reszka to
        2zł, 1gr, 1 cent, czyli cos podporzędkowanego, co ma swoja cenę,
        wartość ale niestałą, zmienną - raz kupisz za 2 zł bochenek chleba,
        innym razem loda, a w innych czasach pudełko zapałek albo cały worek
        mąki. Reszka jest podporządkowana, zmienna, słaba. je wartość jest
        zależna od władzy, czasu i okoliczności. Herb jest oznaką siły. Nie
        byle kto nim się pieczętuje ale wódz, władca, rycerz.
        • transwizje Re: pytanie odnosnie wartosci orla i reszki 04.07.08, 16:24
          witaj, neptusie, czy i ty rzucasz monetami? :0
          ale ciągnąc myśl, O-3 wydaje się bardziej prawidlowe, bo to liczba nieparzysta i przez to aktywna, męska, Jang. R-2, liczba parzysta, żeńska, Jin.
          Niemcy są i tu widzę odwrotni. Oni o ile wiem mają Księżyc męski, a Słońce u nich jest kobietą.
          Pozdrawiam
          Ewa S.
          • jasnygrom 3 orla i 2 reszki 04.07.08, 22:47
            :)
            Ewa pisze:
            (...) O-3 wydaje się bardziej prawidlowe, bo to liczba nieparzysta i przez to
            aktywna, męska, Jang. R-2, liczba parzysta, żeńska, Jin. (...)
            --------
            1.
            już widzę, jak jakiś Niemiec odpisuje:
            "R-3 wydaje się bardziej prawidłowe, bo to liczba nieparzysta i przez to
            aktywna, męska, Jang. O-2, liczba parzysta, żeńska, Jin" ;)))

2.
            ja(snygrom) liczę Orła za 3 a Reszkę za 2 ;)
            poza tym co piszecie, Orzeł to ptak, którego zobaczyć można najczęściej w czasie
            podniebnego szybowania. Niebo to 3. Reszka zawiera liczby znaczące o wartości
            materialnej monety, zaś materia-Ziemia to 2. liczby na reszkach monet zwykle
            otoczone bywają stylizowanymi owocami lub kłosami - symbole Ziemi. na dodatek
            nasz jest Orzeł Biały - Niebo, a niemiecki - niestety - czarny ;)))
            może stąd ich odmienne podejście? ;)

rozbawione pozdro :) RP
    • jasnygrom awers-rewers 01.07.09, 19:21
      Jeszcze nieco z wiki pl.wikipedia.org/wiki/Awers tytułem uzupełnienia:
      "Awers i rewers (łac.) to dwie strony jakiegoś zdobionego przedmiotu płaskiego,
      pokrytego jedno- lub dwustronnie malowidłem, grafiką lub drukiem, zawierającego
      płaskorzeźbę, wizerunek wykonany metodą rycia, kucia lub zdobionego w jeszcze
      inny sposób. Oba pojęcia funkcjonują wyłącznie razem, gdy w danym przedmiocie
      występuje swobodny dostęp do obu jego powierzchni, przy czym jedna z nich jest
      wyłączną lub główną stroną zawierającą przedstawiane treści.

Tą jedyną lub ważniejszą stroną jest awers, natomiast rewers zawiera treści
      uzupełniające lub też jest po prostu "plecami" danego przedmiotu. W znaczeniu
      bardziej ogólnym awers to strona przednia czegoś, zwana też w tym znaczeniu
      stroną "prawą", a rewers to strona tylna zwana też "lewą".
      (...)
      W przypadku monet, awers zawiera godło państwowe, insygnia lub portret władcy,
      oraz inne okoliczności towarzyszące wybiciu (przede wszystkim nominalny czas
      wybicia), natomiast rewers zawiera inne elementy graficzne w większym lub
      mniejszym stopniu związane z okolicznościami wybicia monety. (...) awers, jako
      strona oficjalna, zawiera niezmienne elementy graficzne, podczas gdy rewers dla
      każdego nominału może wyglądać zupełnie inaczej (i nie chodzi tu tylko o sam
      symbol nominału, ale także o inne umieszczone na tej stronie elementy graficzne).

Pojęcia awersu i rewersu są w języku potocznym często mylone, dla przeciętnego
      człowieka ważniejszą stroną jest ta z nominałem, stąd nazywa się ją niepoprawnie
      awersem. (...)"
      --------
      Wynika z tego, że awers jest "ważniejszy" niż rewers, dlatego popieram dla Orła
      wartość 3, a dla reszki 2.

uzupełniające pozdro :) ryx
      • jasnygrom Re: awers-rewers 13.07.09, 20:36
        Widziałem stare (przedwojenne) niemieckie monety. Po jednej stronie głowa ważnej
        osoby, po drugiej Orzeł oraz nominał. Czyli Orzeł po tradycyjnej stronie reszki.
        Obecnie w naszym obiegu też pojawiają się monety, które mają jakąś ważną datę
        (wydarzenie, osobę) po jednej stronie (awers), a nominał i Orła po drugiej
        (rewers).
        Przypomina to takie projektowanie osiedli, żeby ładnie wyglądały z lotu ptaka.
        Wiatr tam hula taki, że głowę urywa (zero feng-shui).
        Jedyne rozwiązanie, to nie losować takimi monetami.

zniesmaczone pozdro :) ryx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka