Dodaj do ulubionych

problem z interpretacją wróżby 50 na 57

14.02.09, 15:41
Witam!

Będę wdzięczna za pomoc przy zinterpretowaniu wróżby. Pragnę podjąć nowe zajęcie, w tym celu zapytałam wyroczni czy jest to zgodne z moim Tao. W odpowiedzi uzyskałam heksagram 50 (kocioł ofiarny) z 4 i 5 linią zmienną. Heksagram pomocniczy to 57 (Łagodność). Mam wątpliwości czy wróżba odpowiada konkretnie na moje pytanie (50 odnosi się do duchowości) oraz z interpretacją linii zmiennych.
Będę wdzięczna za sugestie.

PS. Czy są, gdzieś prowadzone warsztaty kursy uczące interpretacji I Cing?
Obserwuj wątek
    • transwizje Re: problem z interpretacją wróżby 50 na 57 14.02.09, 16:01
      Wszędzie tam, gdzie w heksagramach istnieje pokarm, karmienie, żywienie,
      jedzenie i picie rzecz może dotyczyć spraw zarobkowych i bezpieczeństwa
      finansowego, dlatego 50 jest w tym względzie akuratny.
      4. mówi o utracie bezpieczeństwa, czyli źródła utrzymania.
      5. O awansie i zadowalających przenosinach.

Nie nazywam heksagramu po przemianie pomocniczym, gdyż on się spełnia, a nie
      tylko pełni rolę wskaźnika interpretacji na tak czy nie, jak się wielu osobom,
      lękającym się słowa przeznaczenie, zdaje.

o kursach nie słyszałam, ale w moim lesie to ino drwali i ptaki słychać. ;-)
      Pozdrowienia
      Ewa S.
      • velaq Re: problem z interpretacją wróżby 50 na 57 14.02.09, 16:37
        dziękuję za odpowiedź chociaż Ci drwale i ptaki trochę mnie zmieszały, może to
        kwestia braku umiejętności z mojej strony w rozszyfrowaniu alegorii? ;)
        Ach to jeszcze jedno pytanie.... jakaś lektura dotycząca I Cing warta polecenia?

Pozdrawiam

Ewelina :)
        • jasnygrom Re: problem z interpretacją wróżby 50 na 57 14.02.09, 23:58
          :)
          Ewelina pisze:
          (1)
          Pragnę podjąć nowe zajęcie, [...] czy jest to zgodne z moim Tao? [...] uzyskałam
          heksagram 50 (kocioł ofiarny) z 4 i 5 linią zmienną. [...] Mam wątpliwości czy
          wróżba odpowiada konkretnie na moje pytanie (50 odnosi się do duchowości) [...].
          --------
          Odpowiedź: 50.4/18.5/57.0

50.4: Nogi kotła są połamane. Posiłek księcia został rozlany, a jego osoba
          splamiona. Niepomyślny los.

18.5: Naprawia to, co zepsuł ojciec. Czeka pochwała.

57.0: Łagodność. Powodzenie dzięki małemu. Sprzyja mieć dokąd pójść. Sprzyja
          widzieć wielkiego człowieka.
          --------
          Tao to także coś duchowego, więc wątpliwości zbyteczne. Trudno coś bliższego
          powiedzieć, nie znając szczegółów Twej sytuacji. Ogólnie można przyjąć, że po
          początkowych przeszkodach (Ogień-zapał przemienia się na Górę-przeszkody) dzięki
          własnej pracy, wytrwałości i łagodności (Góra-ręce przemienia się na
          Drzewo-praca, wytrwałość), możesz osiągnąć powodzenie.

(2)
          Czy są, gdzieś prowadzone warsztaty kursy uczące interpretacji I Cing?
          --------
          Jeśli są, to obecnie raczej rzadko. Spróbuj zgooglować... Najlepszym warsztatem
          jest praktyka. Załóż zeszyt, notuj pytania i odpowiedzi, a potem obserwuj, co Ci
          się przydarza. Po jakimś czasie zaglądaj znowu do starych notatek. Będziesz
          kojarzyć coraz więcej. Jeśli początkujesz, nie bój się zadawać nawet dziwnych
          pytań tytułem eksperymentów. Odpowiedzi Księgi nie raz Cię zaskoczą.

(3)
          (...) Ci drwale i ptaki trochę mnie zmieszały, może to kwestia braku
          umiejętności z mojej strony w rozszyfrowaniu alegorii? ;)
          --------
          Ogień to też ognisty ptak, bażant. Wiatr-Drzewo to też las. Drzewo to także
          drewno. Drewno z lasu pozyskują drwale. Drzewo to też świst wiatru, śpiew ptaków ;)

(4)
          (...) jakaś lektura dotycząca I Cing warta polecenia?
          --------
          A co już masz zaliczone? Zajrzyj tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37798&w=69564836
          Warte polecenia jest to forum, a także książka, którą Ewa właśnie pisze.

wyczerpliwe pozdro :) ryx
          • transwizje Re: problem z interpretacją wróżby 50 na 57 15.02.09, 10:28
            To nie żadna alegoria, Ewelino ;-))) tylko fakt.
            mieszkam w lesie i daleko mi do świata, gdzie ludzie uczą się życia na
            warsztatach i czytają o życiu, zamiast je doznawać osobiście. Jest takie
            krótkie, i tyle ginącego już niestety piękna się marnuje.

Dzięki za reklamę jasnygromie, choć robota pewne jeszcze potrwa, dłużej, niż
            sobie założyłam, bo pojawiły się nowe spostrzeżenia.

chciałabym postawić Księgę na nogach, na ziemi, sprawić, żeby popłynęła w realu,
            naszym, znanym nam tu i teraz, a nie tylko w wyobraźni jej zachodnich
            użytkowników, którym chyba tylko warkocza kitajskiego brakuje, bo gadają jakby
            po chińsku, niezrozumiale.

Poza tym, wracając do sprawy, nieznajomość pełnej sytuacji ogranicza
            interpretację odpowiedzi. 50.4 może mówić na przykład o tym, że zwolnisz się z
            obecnej pracy na własną prośbę, mimo jakichś zachęcających próśb ze strony
            księcia-szefa. Naprawa zniszczeń (która wynika po przemianie tej jednej linii)
            mówiłaby więc o jakichś dramatach z rodzicami, albo kompleksach, że porzucasz
            jakiś stan, który im był na rękę. Naprawa jest terapią i leczeniem siebie i
            swojego stosunku do życia również.
            Ale to tylko fantazje.

Pozdro
            ES

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka