Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

buty na szeroką stopę

03.01.10, 19:47
    mam problema

troche sie spasłem ostatnio :/

nie wiem jak to mozliwe ale zgrubialy mi tez chyba stopy. 2 razy bylem
    ostatnio po 2 godzinki pozjezdzac i marznie mi maly palec i zewnetrzna czesc
    stopy. po 2ch godzinkach :/ nie ma szans zebym dal rade tak caly dzien, bedzie
    trzeba kupic chyba nowe buty. plan jest taki ze poprzymierzam w sklepie a
    pozniej kupie sobie taniej na necie ;) w czym w ogole sie rozgladac na szeroka
    stope? pomozcie
    Obserwuj wątek
      • Gość: obol Re: buty na szeroką stopę IP: *.tktelekom.pl 03.01.10, 20:45
        W Salomonach.
        • zolviu Re: buty na szeroką stopę 03.01.10, 20:53
          no ale mam wlasnie salomony :)
          • Gość: obol Re: buty na szeroką stopę IP: *.tktelekom.pl 03.01.10, 20:58
            To może potrzebna tylko korekta skorupy, tzw. odbarczanie. Trzeba
            skonsultować w którymś z punktów gdzie to robią.
      • ewangelizator_carvingu Re: buty na szeroką stopę 03.01.10, 22:03
        nie jestem lekarzem, ale takie objawy moga sugerowac problemy z krązeniem /wieksza tusza moze byc przyczyną/

Nordica tez sa dość szerokie
        • zolviu Re: buty na szeroką stopę 04.01.10, 00:14
          no to mnie pocieszyles ;)

raczej problemow ze zdrowiem nie mam, nic mi nie puchnie, troche sie chyba
          odchudze, ale na buty to chyba nie pomoze, wczesniej tez mnie to troche bolalo,
          ale to tak po calym dniu jezdzenia a nie po 2ch godzinach

wyczytalem ze atomic b-tech mam kupic, ma ktos takie buty?
          • Gość: o_andrzej Re: buty na szeroką stopę IP: *.cyf-kr.edu.pl 04.01.10, 10:48
            > wyczytalem ze atomic b-tech mam kupic, ma ktos takie buty?

Nie, ale tez slyszalem, ze sa wzglednie szerokie. W przeciwienstwie do m-tech.
            Salomony faktycznie maja opinie butow na szerokie stopy, ale sa rozne Salomony.
            Ty masz ktore? Odbarczanie, o ktorym wspomniano tez wchodzi w gre. Na pewno
            pomoze na ucisk malego palca, ale nie wiem jak to bedzie z calym bokim stopy?
            Mnie odbarczenie radykalnie rozwiazalo problem ucisku na wewnetrzna kostke.

Ale tak naprawde to wiesz co masz zrobic, o ile sie decydujesz na kupno nowych
            butow. Do sklepu i mierzyc, mierzyc. Dobrze byloby trafic na sensownego
            sprzedawce. W Krakowie znam takich.
            • zolviu Re: buty na szeroką stopę 04.01.10, 13:05
              teraz mam salomon performa 4tx, gdzies tam wyczytalem ze to jest performa 5
              robiona dla sieci marketow. miekkie butki, flex chyba 50, ale ja jestem
              zwiedzacz to mi wystarczaly

mysle ze teraz chyba powinienem kupic juz cos twardszego? dosiadlem atomic sx10
              ktore sprawilem sobie na allegro, przedtem mialem takie rossi z marketu, stx
              toto sie nazywalo. mialo 170 cm, teraz wzialem 180. ciezko cos powiedziec bo
              jezdzilem sobie po stoku 400 m/ 40 w pionie ;) jak sie troche rozpedzilem to od
              razu stok sie konczyl ale pierwsze wrazenia sa takie ze nie ma absolutnie
              zadnego porownania. stare narty jak stawialem bokiem to w wiekszosci przypadkow
              i tak sie zsuwalem, te ida jak po szynach, zostawiaja 2 ciete slady i od razu
              nabieraja predkosci. zmiany dlugosci narazie nie odczulem w zaden sposob. duzo
              lepiej reaguja jadac szybciej, wolniej troche mi wariowaly, ciekawy jestem jak
              sobie bede dawal rade na jakichs muldach czy popoludniowej breji. czy wtedy nie
              wyjdzie ta roznica w dlugosci
              jakiej twardosci butow powinienem szukac do takich nartek?
              czy zmiana nart moze miec jakikolwiek wplyw na komfort nogi w bucie? chyba nie
              powinna? no bo nic innego sie nie zmienilo a stopa boli :/
              • ewangelizator_carvingu Re: buty na szeroką stopę 04.01.10, 15:41
                > czy zmiana nart moze miec jakikolwiek wplyw na komfort nogi w
                bucie? chyba nie
                > powinna? no bo nic innego sie nie zmienilo a stopa boli :/

wg moich doswiadczeń może miec, twardsze narty, ostre krawedzie =
                większy opór i siła przekładana na nogę

bardziej nogi bolą na twardym betonie niz w puchu, i tu nie chodzi o
                ból mięsni ale o zmeczenie stóp

jak do tego dołozysz twardsze buty moze byc jeszcze gorzej, tak wiec
                szukaj twardych ale super wygodnych
              • Gość: o_andrzej Re: buty na szeroką stopę IP: *.cyf-kr.edu.pl 04.01.10, 16:01
                > teraz mam salomon performa 4tx, gdzies tam wyczytalem ze to jest performa 5
                > robiona dla sieci marketow. miekkie butki, flex chyba 50

Czyli teoretycznie buty naszeroka stope. Moze sa za male? 2 lata temu kupowalem
                mojej corce Salomony Xwave7. Wymierzylismy starannie i... po dwoch latach
                okazaly sie za male. Cierpla jej noga. Nie sadze, by noga urosla jej (konczy 23
                lata). Czyli co? Kupilismy za male o pol numeru. Kupujac jej kolejne buty
                zmierzylem jej w Decathlonie dokladnie rozmiar nogi. Maja tam takie przymiary. I
                wyszlo szydlo z wora. Jedna stopa ma 40, druga - 40.5. Salomony byly kupione na
                40! Tecnici Attiva, ktore teraz kupilismy mierza 41 i wszystko jest OK. Buty
                musza byc dopasowane, nie moga byc za duze, ale absolutnie nie moga byc za male!

Trudno mi powiedziec czy zmiana nart moze spowodowac bole stop przy tych samych
                butach. Nie wydaje mi sie. Jesli kupowac to wybierz cos z flexem 70-90. Zacznij
                od Tecnica Phoenix (dawniej Vento) 80. Jesli beda pasowac, wydaja sie optymalne
                dla Ciebie. Zdaje sie, ze widzialem je w Decathlonie. Niestety tanie to nie jest.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka