Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie do eksperta w sprawie Karyntii

15.02.02, 10:13
    Pani Ekspert,

Dlaczego nie poleca Pani Karyntii? Wspomniala Pani o tym w watku Austria z
    Triada. Nigdy nie bylam w Austrii, mam okazje wyjechac na tydzien w okolice
    Gerlitzen, dlatego ciekawi mnie Pani opinia na temat tego regionu.

z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • ulap1 Re: Pytanie do eksperta w sprawie Karyntii 15.02.02, 11:43
        Ja bylam w Karyntii w grudniu. Nie polecam tego regionu. Bardzo odstaje od
        pozostalych. Gondolki tylko 4-osobowe, bardzo wolne krzeselka bez kapsul,
        najczesciej 2-osobowe. Trasy zle przygotowane. Uciekac jak najdalej.
      • joanna.jablonska Re: Pytanie do eksperta w sprawie Karyntii 21.02.02, 16:05
        Byłam właśnie w okolicach Gerlitzen, po raz trzeci już w Karyntii i niestety za
        każdym razem obiecuję sobie, że już tam się nie wybiorę. Przykro to pisać, ale
        w tym rejonie Austrii Polacy i obcokrajowcy nie są mile widziani (90% poparcia
        dla Heidera) i można to odczuć na każdym kroku. Ja na przykład zostałam
        wepchnięta (na siłę) do gondolki 4 osobowej - "na czwartego" przez
        obsługującego wyciąg (coć chciałam jechać następną w towarzystwie swoich
        przyjaciół, z którymi spędzałam wyjazd). Nie ma sensu pisać więcej o tego typu
        incydentach, może jeszcze nadmienię, że wzywaliśmy do pensjonatu policję i
        agenta turystycznego z prośbą o interwencje. Jesli chodzi o narciarstwo to
        region Villach, ba tak się to nazywa skłąda się z kilku rozproszonych, małych
        ośrodków (2-4 wyciągów), ze średnio przygotowanymi trasami i bardzo dużą liczbą
        narciarzy. Do tego stopnia, że robia się kolejki do wyciągoów nawet na około 25
        minut stania (szczególnie w Gerlitzen Alpen). Myslę więc, że nie warto jechac
        tyle kilomertów i płacić za taką wycieczkę. Osobiście polecam Tyrol - ośrodki
        bez porównania lepsze. Jesli chodzi o Karyntię to najlepszy z ośrodków (moim
        zdaniem) jest Hermagor (Nasbfeltd) - naprawdę dużo tras, dobrze przygotowanych,
        róznorodnych, wyciągi nowoczesne, słabiej z zakwaterowaniem i rozrywkami po
        nartach. Nie można znależć też tam urokliwych górskich miasteczek - takich jak
        chociażby we Włoszech czy w Tyrolu. W Karyntii mogę polecić jeszcze tylko
        lodowiec Moelltaller - jest gdzie pojeździć. Mam nadzieję, że miło spędzi Pani
        czas zimowego wypoczynku gdziekolwiek się Pani uda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka