Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Warunki narciarskie w Dolomitach

16.01.11, 12:18
    Wróciłem właśnie z 10 dniowego pobytu ( 06-15 stycznia ) w Dolomitach ( Val di Fassa) i sądzę, że wielu może zainteresować jaki były w tym okresie warunki narciarskie. Celowo nie piszę o pogodzie, ale o warunkach narciarskich, bo to dwie całkiem inne sprawy, choć powiązane ze sobą. Dzień mojego przyjazdu 07.01 był ostatnim dniem mroźnego wyżu jaki panował wtedy w całych Alpach i ostatnim dniem idealnych warunków narciarskich. Jadąc przez niemal całe Dolomity od Dobbiaco przez Cortinę d’Aampezzo, passo Falzarego, Arabbę, passo Pordoi ... wszędzie bardzo dużo śniegu także poza trasami i niemal na wszystkich wysokościach, oraz spory mróz do – 15 st. Kolejne kilka dni przyniosły zdecydowane ocieplenie ( temperatura od –5 do +5 w zależności od miejsca ) i niemal całkowite zachmurzenie z ciągłymi i bardzo obfitymi opadami. W dolinach padał deszcz lub mokry śnieg, a w wyższych partiach ( ponad 1800 - 2000m ) śnieg. Bardzo zła widoczność i niski pułap chmur spowodowały, że w dniach 8-9. 01 ( sob-niedz.) na trasach nie było niemal nikogo. Takich pustek nawet w newralgicznych i stale zatłoczonych miejscach SR jeszcze nigdy nie widziałem. Na Col Margharita zdarzało mi się wjeżdżać tego dnia tylko z obsługą gondoli. Margharita pokryta niemal nie ruszoną 15-20 centymetrową warstwą świeżego puchu ... bezcenne wrażenie mimo dość słabej, choć nie beznadziejnej widoczności. Po stronie S. Pelegrino śnieg ( w ciągu dnie spadło kolejne 15-20cm ) ... po stronie Falcade i w Vall di Fassa deszcz. W kolejnych dniach widoczność nieco się poprawiła, ale opady nadal były nadal dość intensywne przy temp ok. 0st. Sytuacja radykalnie zmieniła się w środę 12.01 . Wyszło pierwsze od tygodnia słońce i tak już zostało do soboty. Skończyły się opady i temperatury zaczęły systematycznie rosnąć do max ok. +6 w dolinach i ok. +3 w górnych partiach. Warunki narciarskie były jednak w tym okresie znakomite. Bardzo dużo śniegu na trasach i poza nimi. Jedynie stoki o ekspozycji typowo południowej zaczynały rozmiękać i tam pojawiały się nieliczne przetarcia w godzinach popołudniowych. Na stokach o innych ekspozycjach i położonych dostatecznie wysoko ( ponad 2000m) warunki narciarskie niemal idealne. Niżej robi się miękko w godzinach południowych, ale po południu bardzo szybko sytuacja wracała do normy. Najgorzej było na najniżej położonych stokach poniżej 1500m, gdzie grubość warstwy śniegowej nie była wystarczająco gruba i zmrożona, a słońce zrobiło swoje. Reasumując, oceniam warunki narciarskie w tym okresie na słaba czwórkę i to głównie z powodu słabej widoczności w pierwszym okresie, ale także ze względu na dość wysoka temperaturę powietrza jak na styczeń. Niestety, obawiam się, że w następnym tygodniu jeśli pogoda nie zrobi jakiegoś gwałtownego zwrotu w kierunku zimy, może być gorzej. Dobra jazda będzie jednak nadal możliwa, ale tylko na wybranych trasach. Tutaj bezcenna wydaję się możliwość przemieszczania się pomiędzy dolinami i trafne przewidywanie warunków. Nie trzeba jeździć po mokrym śniegu lecz poszukać miejsca o lepszych warunkach. Różnice pomiędzy poszczególnymi miejscami bywają niezwykle duże i warto przemieścić się w lepsze miejsce w poszukiwaniu dobrych warunków narciarskich.
    Jestem pewien, że jeszcze długo będzie można takie znaleźć w Dolomitach.
    pozdro.
    Obserwuj wątek
      • skyddad Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 10:51
        Dzieki Ortodox za bardzo ciekawy i bardzo potrzebny opis na tym forum. Dodam od siebie ze wtym tygodniu od czwartku wchodzi mroz,beda temperatury na poczatku od -10C ale pozniej sie utrzymna tuz ale pod zerem.
        Pzdr.sky.
        • kand-ahar izoterma 0C 17.01.11, 11:16
          chce zwrocic uwage, ze operowanie w gorach temperatura nie za bardzo ma sens.
          Przy suchym powietrzu 100m w wysokosci to 1 stopien, przy mokrym nawet 0.5 st. Zatem przy dolinie i szczycie rozniacych sie np. o 1500 m (zdarza sie) temperatury moga sie roznic nawet o 15C.
          Nalezy operowac polozeniem izotermy 0C.
          Pozdrawiam.
          • ortodox Re: izoterma 0C 17.01.11, 14:26
            Rozumiem, że to uwaga do mnie :)
            Z przykrością informuję, że niestety nie prowadziłem obserwacji i nie notowałem położenie izotermy 0C. Na moje usprawiedliwienie mogę tylko napisać, że nie zabrałem ze sobą termometru i wysokościomierza. Jednak z moich obserwacji szczególnie podczas jazdy autem wynika, że różnice nie były aż tak znaczne i nie koniecznie zgodne z Twoimi oczekiwaniami. Bardzo często obserwowałem tak zwaną miejscową inwersję, a wiec w dolinach bywało zimniej inż w wyższych partia dostępnych dla samochodu, a także dla narciarzy. Następnym razem postaram się bardziej, jednak nic nie obiecuję ;)
            pozdro.
      • jeepwdyzlu Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 11:52
        orti fajnie że wróciłeś - jak mniemam cały i zdrowy :-)
        jeep
      • Gość: hadek Re: Warunki narciarskie w Dolomitach IP: 40.40.12.* 17.01.11, 12:11
        Hej Odrtodox! 05.02 jadę do Campestrinii - Val di Fassa - frapuje mnie 1 rzecz a mianowicie:

Skipass: Super Ski za 233 E czy ValdiFassa/Campestrinii za 200E ( jest nas więcej i różnica robi różnicę)

co polecasz bo na stronach nie można znaleźć opisu gdzie kończy się jeden karnet a zaczyna drugi

(jeżdzę średnio, i nie potrzebuje fajerwerków ale nie chciałbym nic stracić...)
        • jeepwdyzlu Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 12:40
          superski
          bedziesz mieć latemar i sellę w cenie
          nie mówiąc o dalszych wycieczkach

jeep
          • ortodox Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 14:01
            Tak, zdecydowanie superski jak napisał Jeep!
            Regionalny karnet Val di Fassa/carezza obejmuje praktycznie tereny Col Rodella, Belvedere, Ciampac-Buffaure-Ciampedie i passo Costalunga. Jeśli zamierzacie pojeździć gdziekolwiek dalej potrzebny jest superski. Są jeszcze łączone karnety np. 4+2 ( 4 VdF + 2 superski).
            Moim zdaniem warto zapłacić te 120zł więcej za znacznie większe możliwości karnetu superski.
            pozdro.
            • magdii Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 14:17
              Ortodox, proszę o kilka wskazówek praktycznych. Na początku marca wybieram się do Val di Fassa (noclegi w Pera di Fassa) własnym samochodem, gdzie najlepiej podjeżdżać na parking do wyciągów? Wiesz może ile kosztuje skipass 4VdF + 2 Superski? Jakieś inne praktyczne porady?

Hadek, tu link do strony gdzie znajdziesz zakres skipassów:
              www.dolomitisuperski.com/valfassa/en-US/skipass-val-di-fassa-dolomiti-superski-841EN.html
              pozdrawiam Magdi
              • Gość: hadek Re: Warunki narciarskie w Dolomitach IP: 40.40.12.* 17.01.11, 14:27
                tak jak Magdi przyłączam się do prośby, lecę za 2,5 tyga...

i już chyba mam odpowiedź:
                Czytam dalej o skipasie i wygląda że to jest tak:
                Val di Fassa-> od Canazei do Costalunga Pass ( czyli obejmuje:Fedaia, Ciampac, Belvedere, Col Rodella, Buffaure, Catinaccio, Carezza, Nova Levante) bez MOENY bo tam zaczyna się
                Tre Valli ski pass (Alpe Luisa, Bellamonte, San Pellegrino Pass und Falcade)..

a jak chce się tu i tam to SUPERSKI?
              • ortodox Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 15:18
                Nie znam ceny skipassa 4+2 ... ale zawiera się pewnie gdzieś pomiędzy cena skipassa VdF a Dolomitisuperski czyli coś około 215-220 euro. Samochód najlepiej parkować bezpośrednio przy wyciągu. Zazwyczaj jest to parking bezpłatny i nie ma kłopotów z miejscem. Jedynym wyjątkiem jest Canazei gdzie parking kosztuje 5 euro pod gondolką i na dodatek trzeba kawałek podejść i są tam często kolejki. Dlatego najlepiej jest podjechać kawałek dalej do góry na parking w miejscu zwanym Pian Frataces lub bardziej popularnie Lupo Bianco. Jest to miejsce gdzie schodzą się dwie gondolki na Belvedere i na Col Rodella. Parking jest bezpłatny i zazwyczaj nie ma problemów z miejscem. W razie tłoku ok 100m dalej jest rezerwowy parking, z którego wchodzi się niemal bezpośrednio na trasę narciarską.
                Trudno mi dawać jakieś konkretne rady w ciemno. Sporo napisałem tu na forum o Dolomitach i wiele można znaleźć informacji w wyszukiwarce. Wszystkie, nawet te sprzed wielu lat są wciąż aktualne. Jednak jeśli masz jakieś pytania odpowiem na każde.
                pozdro.
                • jeepwdyzlu Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 15:27
                  Jednak jeśli masz jakieś pytania odpowiem na każde.
                  ------------------
                  Czy Jezus nas kocha?
                  Ile lat ma wszechświat?
                  Jaki będzie kurs franka pod koniec 2011?
                  Czy wielkość ma znaczenie?
                  Gdzie lepiej jechać na narty - do Włoch czy do Austrii?

nad pozostałymi popracuję.....
                  :-)
                  ciao
                  jeep
                  • ortodox Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 18:53
                    jeepwdyzlu napisał:
                    > Czy Jezus nas kocha?
                    Kocha ...
                    > Ile lat ma wszechświat?
                    W sam raz ... nie za dużo i nie za mało.
                    > Jaki będzie kurs franka pod koniec 2011?
                    Słuszny
                    > Czy wielkość ma znaczenie?
                    Ma ...
                    > Gdzie lepiej jechać na narty - do Włoch czy do Austrii
                    Do Bułgarii ...
                    > nad pozostałymi popracuję....
                    Nie ma sprawy ;)
                    pozdro.
                    • jeepwdyzlu Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 18:57
                      :-))
                      to forum ma coraz wyższy poziom!
                      ciao
                      jeep
                      • Gość: donpedro Re: Warunki narciarskie w Dolomitach IP: 109.115.183.* 17.01.11, 19:59
                        Gdzie jest ten bar na stoku z tanczacymi nagimi Wloszkami? :)))
                        • jabolkn Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 20:14
                          Gość portalu: donpedro napisał(a):

> Gdzie jest ten bar na stoku z tanczacymi nagimi Wloszkami? :)))
                          nie tak całkiem nago
                          i nie włoszki tylko ukrainki

www.youtube.com/watch?v=n-oinzQIfUU
                          Piz Seteur w Gardenie
                        • ortodox Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 20:39
                          Jest taki bar na stoku
                          z tańczącymi nagimi Włoszkami
                          Donperdo się nazywa
                          jak eunuch z obciętymi jajami
                          Gdzie jest? To tajemnica ... .
                          Nie każdy wejść tam godzien
                          bo widok to nieziemski
                          i trza mieć męski spodzień
                          pozdrawiam ;)
                          • Gość: donpedro Re: Warunki narciarskie w Dolomitach IP: 109.113.192.* 18.01.11, 19:30
                            Jeszcze nie ma, dopiero przeprowadzam rekrutacje Wloszek :)))
                        • Gość: lelek Re: Warunki narciarskie w Dolomitach IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.11, 22:03
                          Gość portalu: donpedro napisał(a):

> Gdzie jest ten bar na stoku z tanczacymi nagimi Wloszkami? :)))
                          Nigdzie - oni od tego mają Polki i Rosjanki.
      • jabolkn Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 20:16
        ortodox napisał:

> Wróciłem właśnie z 10 dniowego pobytu ( 06-15 stycznia ) w Dolomitach
        dzięki za świetną relację
        która w zasadzie tłumaczy dlaczego styczeń jest najtańszym miesiącem w Alpach
        • ortodox Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 20:55
          Jeśli chodzi o pogodę w styczniu tego roku, to nie wyciągałbym zbyt daleko idących wniosków.
          Ta zła pogoda na początku drugiego tygodnia to sprawka wiadomo kogo ... .
          W końcu lądował tam samolot z premierem RP i kto wie z kim jeszcze na pokładzie.
          Niestety, premier nie poinformował mnie o swoich planach ... .
          pozdro.
          • Gość: lelek Re: Warunki narciarskie w Dolomitach IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.11, 22:07
            A dla mnie wnioski są trzy:
            1. Tylko Livigno!
            2. Tylko Livigno!!
            3. Tylko Livigno!!!
            :D
            • jabolkn Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 17.01.11, 22:53
              Gość portalu: lelek napisał(a):

> A dla mnie wnioski są trzy:
              > 1. Tylko Livigno!
              > 2. Tylko Livigno!!
              > 3. Tylko Livigno!!!
              > :D
              moje wspłczucie
              tam wystarczy pojechać raz, omijając okresy tzw. freeski
              • jodek11 Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 18.01.11, 08:48
                kolega przesadza z livignio chyba że podobało mu się to co zastał jak był na początku grudnia tego roku ponad -30 na górnych stacjach sam lód w związku z dużym wiatrem i przenikliwe zimno - polecam masakra !!!!

choć nie da się ukryć że jak na narty w kwietniu to tylko tam :).

w dniach 7-15 byłem w Andalo - Paganella jak już kolega napisał w pierwszym poście sobota - mgła , niedziela + poniedziałek - na dole deszcz na górze śnieg - tragedia 3 pozostałe di piekna pogoda , przez cały czas wyśmienite warunki śniegowe oraz przygotowanie tras.
                • Gość: lelek Re: Warunki narciarskie w Dolomitach IP: 87.204.150.* 18.01.11, 10:06
                  Jasne, że trochę przesadzam: grudzień w Livigno to loteria (za to taniej). Ale, mimo wszystko, dla narciarza chyba lepszy siarczysty mróz, a nawet wiatr, niż brak śniegu.
              • Gość: lelek Re: Warunki narciarskie w Dolomitach IP: 87.204.150.* 18.01.11, 09:58
                Dziękuję za współczucie ... ale ja współczuję tym, którzy wydają niemałe pieniądze i pokomują tysiące kilometrów, żeby ... zjeżdżać w dół kolejką linową i podziwiać żółtawe łączki. względnie brodzić w kaszy. Mnie by trochę krew zalała. A tak, niestety, może się zdarzyć wszędzie poniżej tych 1800 m n. p. m., w każdym momencie zimy.
                • ortodox Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 18.01.11, 10:57
                  Nie wiem z czego wnosisz o żółtych łąkach i brodzeniu w kaszy? Czyżby z mojego raportu o warunkach narciarskich w Dolomitach? Nie było tam takich informacji, chyba nie doczytałeś :)
                  Może powtórzę więc, że warunki narciarskie oceniłem na słabą czwórkę ( to całkiem niezła ocena, bo jestem bardzo surowy) i tylko dlatego, ze przez pierwszych kilka dni było sporo opadów i niski pułap chmur, co rzeczywiście nieco utrudniało jadę, ale świeży puch na trasach i poza nimi to atrakcja równie z
                  To może zdarzyć się na każdej wysokości również w Livigno i prawdopodobnie tam było bardzo podobnie, bo całe Alpy były pokryte gęstą warstwą deszczowych chmur. Z tego co widziałem wracając przez Alpy, to temperatury w Austrii były zbliżone do Włoch i prawdopodobnie wszędzie w Alpach było podobnie i w Livigno także. Nie ma co więc wyciągać pochopnych wniosków, bo nie prowadzi to do żadnych rozsądnych konkluzji ... typu ...tylko Livigno, albo ... styczeń to najgorszy miesiąc na narty. Pierwszy tydzień stycznia był wręcz wymarzony, drugi słabszy ale też nie najgorszy. Zobaczymy jakie będą następne.
                  pozdro.
                  • Gość: df Re: Warunki narciarskie w Dolomitach IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 11:35
                    Popieram, styczeń nie musi być wcale taki zły.
                    I oby nie był, bo od 24 jadę w Dolomity (Kronplatz) i codziennie śledzę pogodę.
                    Pierwszy tydzień stycznia był rzeczywiście piękny (przynajmniej początek), bo aż się nie chciało wyjeżdżać z Livigno.
                    • jeepwdyzlu Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 18.01.11, 12:41
                      no i nie jest
                      to Doss del Sabbion w Pinzolo:
                      www.pinzolo.it/webcam/prarodont.htm
                      nie jest tak źle, a na pewno łąki nie są żółte :-)

ciao
                      jeep
                  • Gość: lelek Re: Warunki narciarskie w Dolomitach IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 19:02
                    ortodox napisał:

> Nie wiem z czego wnosisz o żółtych łąkach i brodzeniu w kaszy? Czyżby z mojego
                    > raportu o warunkach narciarskich w Dolomitach? Nie było tam takich informacji,
                    > chyba nie doczytałeś :)

Przeczytałem to:
                    (...) stoki o ekspozycji typowo południowej zaczynały rozmiękać i tam pojawiały się nieliczne przetarcia w godzinach popołudniowych. Na stokach o innych ekspozycjach i położonych dostatecznie wysoko ( ponad 2000m) warunki narciarskie niemal idealne.
                    A następnie to:
                    Niestety, obawiam się, że w następnym tygodniu jeśli pogoda nie zrobi jakiegoś gwałtownego zwrotu w kierunku zimy, może być gorzej.
                    A to "gorzej" oznacza dla mnie właśnie brodzenie w kaszy, a w dłuższej perspektywie - żółtawe łąki. A pamiętasz co się działo w 2007? Ja wtedy wracałem z Livigno, jadąc na lotnisko przez Bormio i Valdidentro i po drodze jak okiem sięgnąć były tylko zółte łąki i zielone lasy. Oczywiście chyba nie muszę dodawać, że w Livigno było tymczasem 100% tras czynnych tj. więcej nawet niz w St. Moritz, do którego wyskoczyliśmy na 1 dzień.
                    Oczywiście, na ogół mozna kombinowac, przemieszczać się itd. - jest to jakiś sposób, ale to kosztuje czas i pieniądze. Ja lubię poczucie, że dostałem tyle km tras, za ile zapłaciłem. A Livigno mnie nigdy nie zawiodło przynajmniej pod wzgl. śniegu. Więc nie do końca bym zakładał, że
                    "prawdopodobnie wszędzie w Alpach było podobnie i w Livigno także",
                    bo mgła jak najbardziej, ale już roztopy w styczniu to nie na tej wysokości.
                    No i czy ktoś wracający stamtąd w ostatnich dniach poskarzył się na odwilż?
      • ewangelizator_carvingu Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 18.01.11, 14:19
        to Ci musza przyznac nawet forumowi oponenci, przykładasz sie do tych relacji ;)

napisz gdzie konkretnie jeździłeś, 10cm puchu w Dolomitach - miałes dużo szczescia! i tylko 4- ?
        • ortodox Re: Warunki narciarskie w Dolomitach 18.01.11, 15:20
          Tego śniegu było znacznie więcej ( do 20cm ) i oczywiści mówię o zupełnie świeżym śniegu na przygotowanej poprzedniego dnia trasie. Poza trasą świeżego puchu było oczywiście więcej, bo sumował się z kilku dni. Nie było oczywiście wszędzie tak samo i najwięcej leżało na S.Pelegrino a w niektórych miejscach padał deszcz. Jakoś mam szczęście i trochę nosa, żeby wybrać miejsce gdzie opady są największe. Zjazd Margharitą w takich warunkach to bajka. Na mniej pochylonych trasach było gorzej, bo warstwa puchu skutecznie ograniczała prędkość. Te 4- jest głównie za widoczność (opady w ciągu dnia zamiast w nocy i niski pułap chmur) nie za ilość śniegu. Poza S. Pelegrino jeździliśmy na Lagazoui-Falzarego-CinqueTorri,, passo Costalunga, Latemar, Ciampc-Ciampedie ... i oczywiście Val Gardena, Alta Badia, Arabba i Col Rodella z Belvedere. Niestety, swobodę wyboru miejsc ograniczały nieco warunki ale i tak było znakomicie.
          pozdro.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka