Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Lodowiec w maju

14.02.13, 22:24
    Witam :) chciałabym się wybrać na któryś z austriackich lodowców,na początku maja( no może koniec kwietnia).Doradzicie który wybrać,by były odpowiednie warunki-może Solden,Stubai?Czy inny?Nigdy nie byłam o tak wiosennej porze na nartach,więc liczę na Waszą pomoc
    Obserwuj wątek
      • jabolkn Re: Lodowiec w maju 15.02.13, 11:48
        doma791 napisała:

> Witam :) chciałabym się wybrać na któryś z austriackich lodowców,na początku ma
        > ja( no może koniec kwietnia).Doradzicie który wybrać,by były odpowiednie warunk
        > i-może Solden,Stubai?Czy inny?Nigdy nie byłam o tak wiosennej porze na nartach,
        > więc liczę na Waszą pomoc

warunki beda wszedzie
        na majowke to wybiera sie tam cala narciarska Polska
        • doma791 Re: Lodowiec w maju 15.02.13, 11:54
          Dzięki Jabolkn :) ja na majówke nie chce wlasnie jechac,bo domyślam sie ze bedą tłumy.chcę albo tuż przed,albo po,ale się obawiałam jak ze śniegem. Który polecacie?bo akurat na żadnym z nich nie byłam
          • jabolkn Re: Lodowiec w maju 15.02.13, 12:22
            doma791 napisała:

> Dzięki Jabolkn :) ja na majówke nie chce wlasnie jechac,bo domyślam sie ze bedą
            > tłumy.chcę albo tuż przed,albo po,ale się obawiałam jak ze śniegem. Który pole
            > cacie?bo akurat na żadnym z nich nie byłam

w maju to moim zdaniem najlepszy będzie w takiej kolejności
            -Stubai
            -Hintertux
            -Kitzsteihorn

jednak jesli pojedziesz pod koniec kwietnia
            to z cala pewnoscia beda jeszcze otwarte duze czesci
            osrodkow nielodowcowych wtedy godne polecenia
            jest Sölden bo nie musisz nigdze dojechac autem
            takze
            Ischgl/Samnaun
            Obertauern
            Obergurgl
            Sulden
            Kurzras (Maso Corto)
            Zermatt/Cervinia
            Saas Fee
            Verbier
            Paradiski
            Espace Killy
            Trois Vallees
            Les Duex Alpes
            • doma791 Re: Lodowiec w maju 15.02.13, 16:45
              Tez stawiałam na Stubai :) Dziś się wyklarowało że wyjazd dopiero w maju( po majówce oczywiscie) dzięki za upewnienie mnie w decyzji.
              • Gość: tanova Re: Lodowiec w maju IP: *.ipartner.com.pl 16.02.13, 11:13
                Lepiej jechać przed majówką albo na majówkę - bez przesady, nie ma tłumów. Po pierwszym weekendzie maja zwykle na Stubaiu dość mocno ograniczają ilość czynnych tras, ale pewnie i tak jest to wtedy i tak lepsza opcja niż inne ośrodki.
                • doma791 Re: Lodowiec w maju 16.02.13, 15:57
                  Dzięki, kurczę może jednak przemyśle opcje wyjazdu na majówke. Powiedzcie mi jak wtedy jest temperaturowo na górze i na dole
                  • jabolkn Re: Lodowiec w maju 16.02.13, 16:16
                    doma791 napisała:

> Dzięki, kurczę może jednak przemyśle opcje wyjazdu na majówke. Powiedzcie mi ja
                    > k wtedy jest temperaturowo na górze i na dole

temperatura moze byc gdzies pomiedzy +25 i -15
                    ostatnio bylem tam w polowie maja 2011 i mialem wszystkie pory roku
                    zobacz zdjecia
                    • Gość: tanova Re: Lodowiec w maju IP: *.ipartner.com.pl 16.02.13, 17:56
                      To ja byłam chyba niespełna dwa tygodnie wcześniej niż jabol: W dolinie wiosna, przy dolnej stacji gondoli - przedwiośnie. Na stokach warunki b. dobre, choć wczesnym popołudniem w nasłonecznionych miejscach śnieg się robił miękki i ciężki, można było jeździć od góry do Mittelstation, otwarte było też Fernau. 1 maja przyszło wtedy duże ochłodzenie, potem śnieg - jeżdżenie w puchu, zadymce i mgle takiej, że nie było widać następnej tyczki na skraju trasy.
                      Nie było kolejek do wyciągów (nie licząc kilku minut czekania rano na Talstation) ani tłumów na trasach, chociaż przeważali Polacy.
                      • doma791 Re: Lodowiec w maju 17.02.13, 09:44
                        a może macie jakieś sprawdzone miejscówki właśnie w rejonie Stubai,czy Tuxa?Akurat tam jeszcze nie byłam,pewnie można wyczaić jakies fajne oferty na majówke czy koniec sezonu.Moze cos blisko stoku?
                        W styczniu byłam w Skiamade,mieszkaliśmy niby w środku całego regionu,ale generalnie musielismy dojeżdzac autem-z jednej strony wyszło nam to na dobre bo objechalismy wszystkie trasy Salzburger Sportwelt.Teraz wolalabym coś blisko stoku
                        • jabolkn Re: Lodowiec w maju 18.02.13, 08:44
                          doma791 napisała:
                          > Teraz wolalabym coś blisko stoku

to polecam rewelacyjne miejsce na Stubaju
                          Dresdner Hütte
                          • Gość: sdf Re: Lodowiec w maju IP: 149.156.124.* 19.02.13, 16:03
                            Ale to raczej dla skiturowców / super miejsce /, niż dla 99% narciarzy z Polski szukających przede wszystkim wygody i knajpy w pobliżu.
                            • doma791 Re: Lodowiec w maju 19.02.13, 18:57
                              Faktycznie miejscówka lokalizacyjnie extra,choc jesli chodzi o standard to mogłoby byc ciut lepiej.No ale wiadomo nie za takie pieniądze.
                              Mnie akurat apres ski czyli knajpy,sauny itp średnio interesują(wole sobie piwko w domku wypic i tak zregenerowac obolałe mięsnie hehe),ale przyzwoity wohnung nie tak daleko stoku w zupełności wystarczy.
                              • Gość: tanova Re: Lodowiec w maju IP: *.ipartner.com.pl 20.02.13, 10:02
                                To pozostaje chyba tylko jeszcze czterogwiazdkowy Alpensporthotel Mutterberg (www.mutterberg.at/) przy dolnej stacji gondoli, ale czynny tylko do 5 maja.

Inne miejscówki są w wioskach w dolinie (najwięcej chyba w Neustift), z których trzeba dojeżdżać skibusem albo autem.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka