Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

3 doliny samochodem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 12:58
    witam
    czy ktoś z Was jechał w 3 doliny samochodem? jade do les menuires w styczniu.
    siedze przed mapa i widze 2 wyjscia, (w obu przypadkach do francji wjezdzam
    przez mullhouse - jazda przez szwajcarie mi sie nie usmiecha ):
    1. do samego albertville autostrada zahaczajac prawie lyon - przez chambery -
    droga dluzsza i drozsza - ale prawie do konca autostrada
    2. do bourg-en-bresse tak samo, później autostrada na geneve, zjazd na N508 i
    przejazd krajowka przez annecy wzdłóż jeziora - do albertville wjezdzam wtedy
    od drugiej strony
    ta druga wersja jest o jakies 50 euro tansza ;)(autostrady) no i blizsza. ale
    to styczen, a nigdy tam nie jechalem :(
    bede wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki, pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • staruch5 Re: 3 doliny samochodem 14.11.05, 13:13
        odrobinke nie na temat,a le moze pomoze...
        w 2000 roku jechalem do Briancon tak:
        Krakow, Cieszyn,Praga,Pilzno,RFN A6 potem A5, Francja A36 zjazd nr 7, Baume,,
        Besancon,Lons, A40 wjazd 6, A40 zjazd 7, Lancia, morestel, Les Arbets, wjazd 13
        na A51i za Grenoble juz jakas nacjonalka.
        Natomiast do Val Thorens w 2004 jechalem prze Cervinie (bo tam tez chcialem
        poijedzdic), wiec dookola i przez TMB.
        1. oplata roczna w szwajcarii 2004 byla okolo 25euro,a benzyna o jakies 10%
        tansza - nie wiem, jak terz.
        2. czego sie boisz, piszac :"ale to styczen, a nigdy tam nie jechalem :("

Pzdr.
        • Gość: zolv Re: 3 doliny samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 13:53
          mimo tego ze jezdzilem duzo po francji - to nigdy zima - boje sie jakie warunki
          zastane tam na drogach - bo co do drog to mam wiedze - kilka lat temu
          wracalismy z poludnia francji drogami krajowymi przez grenoble, albertville,
          chamonix i przez szwajcarie - mi sie podroz bardzo podobala (widok na mont
          blanc jest niezapomniany :) ale zonka spedzila pol drogi z glowa w torbie - nie
          wiem, moze za szybko jechalem ;). gdyby to nie byla zima, nie pytalbym tylko
          jechal najkrotsza droga, ale tu mam lekkie obawy co do wybrania drogi przez
          annecy - chociaz okolica i samo jezioro jest piekne z tego co mowia francuzi i
          mozna zobaczyc na necie.ale zima to zima, zreszta na mojej mapie miechelin
          sprzed 2ch lat - autostrada na geneve jest troche "poprzerywana". dzieki za
          odpowiedz, gdyby jeszcze ktos cos dorzucil bede wdzieczny, pozdrawiam
          • kb13 Re: 3 doliny samochodem 14.11.05, 20:46
            Jeśli masz zamiar jechać przez francję - to tylko kierunek Lyon !!!!
            Zaoszczędzisz dużo czasu i nerwów. Przecież jedziesz na narty a nie na
            wycieczkę krajoznawczą. Trasa na Genewę (Mulhause, Belfort....Genewa..) jest
            miła dla oka, ale kręcenia będziesz mial na cały dzień. Jednym słowem szkoda
            czasu zwłaszcza zimą.
      • Gość: Ela Re: 3 doliny samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 18:59
        Witam
        Byłam w 3 dolinach 4 razy. 3 razy w styczniu (przez Szwajcarię) i 1 raz na
        przełomie listopada i grudnia drogą od południa. Problem miałam tylko jeden
        jedyny raz, kiedy zasypało Polskę i przesunęliśmy wyjazd o jeden dzień.
        Niestety do Zgorzelca było ciężko, a dalej tak jakby tam zimy nie było
        (jeździmy przez Frankfurt, bo tam mamy znajomych). Droga z Genewy - zwłaszcza
        wzdłuż jeziora w Annecy - to bajka. Za to wjazd, a właściwie wspinanie się do
        Val Thorens przy dobrej widoczności powoduje gwałtowny wzrost adrenaliny.
        Pozdrawiam Ela.
        • Gość: zolv Re: 3 doliny samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 13:55
          dzięki - włąśnie o to chodziło :) :) :) powiedz mi, przez szwajcarie pewnie
          autostradami jezdzilas?? a jakie warunki sa w styczniu w 3ch dolinach, gdzies
          tam wyczytalem ze jak wieje, to dzien czy 2 moga nie chodzic wyciagi u gory,
          prawda to??
          pozdrawiam
          • Gość: ian Re: 3 doliny samochodem IP: *.fbx.proxad.net 17.11.05, 14:18
            Jezeli nie trafisz na zamiec sniezna, to drogi wszedzie sa czarne, sluzby
            drogowe dzialaja sprawnie. Lancuchy jednak nalezy miec, od Moűtiers zaczyna sie
            wspinaczka serpentynami i w razie zalamania pogody moze byc ciezko. Co do
            wyciagow to reguly wszedzie sa takie same, jak jest silny wiatr to wylaczaja,
            zwlaszcza te najwyzsze, orczyki za to chodza nieprzerwanie. Zacznij sobie
            sprawdzac pogode na kilka dni przed wyjazdem na stronie :
            www.meteofrance.com/FR/montagne/prevMassif.jsp?LIEUID=ALPES-NORD
          • Gość: Ela Re: 3 doliny samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 18:21
            Przez Szwajcarię oczywiście autostradą - zresztą i tak kasują na wjeździe, więc
            nie ma co kombinować. Znaczek na autostrady w Szwajcarii ważny jest do końca
            stycznia następnego roku. Jeżeli kupisz w styczniu 2006, to w styczniu 2007
            spokojnie przejedziesz "na ten sam bilet". W styczniu możesz liczyć na każda
            możliwą pogodę. Bywało, że przez 2 dni tak sypało, że jazda nie sprawiała
            żadnej przyjemności, ale bywało również, że na początku stycznia można było
            jeździć koszulce z krótkimi rękawami (o ile ma się pewność, że zjadz będzie bez
            upadku) - takich odważnych też widziałam. Ja raczej letnią wersję stroju
            narciarza preferowałam podczas południowej przerwy na grzane wino. Jeżeli
            chodzi o kursowanie wyciągów, to nie pamiętam, żeby był taki moment, że nic nie
            działa. Owszem były nieczynne przejazdy między dolinami, ale dla fanatyków nart
            zawsze coś zostawiali - tylko, że narty przy takiej pogodzie "to nie to". Na
            szczęście Val Thorens jest na takiej wysokości, że najczęściej chmury pozostają
            poniżej, a tam górze to czysta rozkosz. Pozdrawiam
            • Gość: zolv Re: 3 doliny samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.05, 01:00
              dziękuje Wam, bardzo mi pomogliście. nie wiem czemu nie brałem pod uwagę jazdy
              przez szwajcarię. po tym co napisała Ela i sprawdzeniu kosztów na necie,
              faktycznie jest to tańsza i krótsza droga niż przez samą francję. no i paliwo u
              nich tańsze :) a to że winieta będzie ważna za rok przekonuje mnie do
              końca :) :) :) Ian - dzięki za link do pogody. a te wszystkie marudy, którym
              nie pasuje to forum i tylko narzekaja niech przerzuca sie na szachy ;)
              jadę 06.01 i ................ już nie mogę sie doczekac :) jesli ktos ma cos
              ciekawego do dodania odnosnie 3ch dolin z góry wielkie dzięki
              pozdrawiam
              piot
              • Gość: beata Re: 3 doliny samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 11:46
                Witaj;
                ja wraz z rodziną od 10 lat jeździmy do val thorens i uwiesz mi nie ma lepszego
                miejsca . Wszystko pod ręką , nie potrzebujesz podczas pobytu samochodu .Jest
                tyle tras że codziennie możesz korzystać z innej. Nie ma kolejek do wyciągów,
                wszystko na najwyższym poziomie. My zawsze jeździmy w marcu , jest wtedy ciepło
                i zawsze świeci słońce. W styczniu moze być trochę zimno, a odczujesz to kiedy
                będziesz wjeżdżał krzesełkami, bo w gondolach jest ok.
                Jeżeli chodzi o drogę to też jeździmy przez Szwajcarię, najszebciej i
                najkrócej.
                jeżeli będziesz mieć pytania pisz chętnie odpowiem . Znam Val Thorens bardzo
                dobrze .Pozdrawiam Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka