Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Crans Montana Szwajcaria

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 12:26
    Poszukuję opinii na temat Crans Montana.Czy są tam stoki dla zaawansowanych
    narciarzy i jak się dostać na stoki? A w ogóle czy jesteście zadowoleni z
    pobytu tam???
    Obserwuj wątek
      • katahdin Re: Crans Montana Szwajcaria 15.01.06, 17:40
        Gość portalu: anka napisał(a):

> na temat Crans Montana. Czy są tam stoki dla zaawansowanych
        > narciarzy i jak się dostać na stoki?

Zupelnie nie rozumiem tego rodzaju pytan. Mnie interesuje dlaczego
        pytasz sie wlasnie o Crans Montana ? Czy zawsze wybierasz sie w droge
        bez map?
      • filomena1 Re: Crans Montana Szwajcaria 15.01.06, 18:00
        No wiesz, rzeczywiscie co za "gupie pytanie" o miejscowosc gdzie odbywaja
        sie mistrzostwa o Puchar Swiata .
        Mieszka tam Alain Delon, Lolita Morena i wiele innych gwiazd.
        Niedawno Ambasador ONZ ds Sportu , zjezdzal tam ze swooja znajoma i ona na 10
        m. przed nim wywalila sie uderzajac o kamien glowa, niestety smiertelni.
        Jezdzili na zamknietej trasie, czyli poza dozwolnym miejscem, zamknietej ze
        wzgledu na mala pokrywe sniegu.
        Ona byla znakomita narciarka i mieszkala nieopodal, byla miejscowa.

A crans Montana jest bardzo sloneczna i mozesz jezdzic caly dzien nie
        powtarzajac trasy, tylko jeden lodowiec Plaine Morte, i mnostwo tras o roznej
        trudnosci dla kazdego narciarza o kazdym stopniu umijetnosci i nieumiejtnosci.
        Koniecznie zjedz raclette i popij winem Fendant.
        Milego pobytu.
        Fil.
        • katahdin Re: Crans Montana Szwajcaria 15.01.06, 18:18
          filomena1 napisała:

> Mieszka tam Alain Delon,

Alain Delon...moja milosc...;o)))))) adres, potrzebuje adres ...;o))))))

> wywalila sie uderzajac o kamien glowa, niestety smiertelni.
          > Jezdzili na zamknietej trasie, czyli poza dozwolnym miejscem, zamknietej ze
          > wzgledu na mala pokrywe sniegu.

mialam identyczny przypadek, jechalismy na tzw. skroty, glowa wyladowala
          mi tuz obok, moze milimetr OD...czytac nawet o tym nie moge...
        • Gość: Anak Re: Crans Montana Szwajcaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:15
        • Gość: Anka Re: Crans Montana Szwajcaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:25
          Tak naprawdę to nie pytałam kto mieszka w Crans Montana, bo tyle wiem.Miałam na
          myśli informacje praktyczne, np.:jak wyglądają parkingi pod wyciagami, czy jest
          możliwy transport bezpłatnym skibusem itp.Na nartach jeżdzę od dziecka i to,że
          są tam trasy pucharowe wiem również.Wyjeżdżam regularnie na narty za granicę i
          znam bardzo dobrze wiele reginów narciarskich, natomiast w Szwajcarii jeszcze
          nie byłam i stąd moje pytanie.
          • filomena1 Re: Crans Montana Szwajcaria 17.01.06, 08:02
            Smiesznie zadalas pytanie wiec , miala byc smieszna odpowiedz, jesli Cie zart
            z Delonem urazil , to przepraszam. Tym bardziej , ze twierdzisz iz wiesz kto
            tam mieszka.
            polecam stronke www.ski.ch tam wybierzesz sobie miejscowosc i dowiesz o
            niej wszystkiego czego zechcesz.
            rzeczywiscie z samochodem jest tam klopot. na ogol tak hotele jak i chalety-
            domki maja wlasne miejsca parkowania. w samej miejscowosci jest jeden duzy
            parking dla przyjezdnych , dzie zostawia sie samochod na godziny lub dni a
            nawet tygodnie. do kolejek dojzdzaja kursujace busy. Aha, i wlasciwie
            Crans to jedna miejscowosc a Montana to druga. nie sa bardzo odlegle , ale
            zawsze . Samochod mozna nawet zostawic w miejscowosci na dole Sierre i
            wyjechac torowa kolejka do gory, co jednak jest klopotliwe jesli ma sie
            bagaze. Niezapomnij , jesli jedziesz w okresie do marca, zabrac lancuchow
            samochodowych. Podjazd do Crans Montany jest stromy i pelen serpent.
            Milego pobytu
            Fil.
      • filomena1 .jak sie dostac na stoki 15.01.06, 18:05
        Na Stoki mozna sie dostac n w nastepujacy sposob,:
        w zaleznosci od mozliwosci :
        albo na piechote,
        na nartach na fokach
        kolejka Feniculere, szynowa do Crans.
        autobusem,
        samochodem,
        nastepnie,
        helikopterem wprost na lodowiec,
        Wagonem 100 osoboym -kolejki linowej
        wagonikami 8 osobowymi
        gondolkami 4 osobowymi,
        krzeselakmi 4 osobowymi i dwusosobowymi,
        orczykami i talerzykiem dla poczatkujacych.
      • naughtyangel Re: Crans Montana Szwajcaria 17.01.06, 10:35
        Crans montana jak kazdy szanujacy sie ski resort ma swoja strone internetowa i
        tam znajdziesz wszystko lacznie z mapkami:
        www.crans-montana.ch/hiver/
        Strona firmy obslugujacej wyciagi : www.mycma.ch
        Nie bylam w Crans Montana ale kilku innych miejscowosciach w Szwajcarii i
        zawsze bylismy zadowoleni. Skibusy dowozace do wyciagow sa prawie wszedzie za
        darmo, ale za parkingi trzeba placic i czesto w ciagu dnia ciezko znalezc
        miejsce, dlatego najlepiej zostawiac samochod na parkingu tam gdzie nocujesz i
        uzywac skibusow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka