Gość: anka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 12:26 Poszukuję opinii na temat Crans Montana.Czy są tam stoki dla zaawansowanych narciarzy i jak się dostać na stoki? A w ogóle czy jesteście zadowoleni z pobytu tam??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katahdin Re: Crans Montana Szwajcaria 15.01.06, 17:40 Gość portalu: anka napisał(a): > na temat Crans Montana. Czy są tam stoki dla zaawansowanych > narciarzy i jak się dostać na stoki? Zupelnie nie rozumiem tego rodzaju pytan. Mnie interesuje dlaczego pytasz sie wlasnie o Crans Montana ? Czy zawsze wybierasz sie w droge bez map? Odpowiedz Link Zgłoś
filomena1 Re: Crans Montana Szwajcaria 15.01.06, 18:00 No wiesz, rzeczywiscie co za "gupie pytanie" o miejscowosc gdzie odbywaja sie mistrzostwa o Puchar Swiata . Mieszka tam Alain Delon, Lolita Morena i wiele innych gwiazd. Niedawno Ambasador ONZ ds Sportu , zjezdzal tam ze swooja znajoma i ona na 10 m. przed nim wywalila sie uderzajac o kamien glowa, niestety smiertelni. Jezdzili na zamknietej trasie, czyli poza dozwolnym miejscem, zamknietej ze wzgledu na mala pokrywe sniegu. Ona byla znakomita narciarka i mieszkala nieopodal, byla miejscowa. A crans Montana jest bardzo sloneczna i mozesz jezdzic caly dzien nie powtarzajac trasy, tylko jeden lodowiec Plaine Morte, i mnostwo tras o roznej trudnosci dla kazdego narciarza o kazdym stopniu umijetnosci i nieumiejtnosci. Koniecznie zjedz raclette i popij winem Fendant. Milego pobytu. Fil. Odpowiedz Link Zgłoś
katahdin Re: Crans Montana Szwajcaria 15.01.06, 18:18 filomena1 napisała: > Mieszka tam Alain Delon, Alain Delon...moja milosc...;o)))))) adres, potrzebuje adres ...;o)))))) > wywalila sie uderzajac o kamien glowa, niestety smiertelni. > Jezdzili na zamknietej trasie, czyli poza dozwolnym miejscem, zamknietej ze > wzgledu na mala pokrywe sniegu. mialam identyczny przypadek, jechalismy na tzw. skroty, glowa wyladowala mi tuz obok, moze milimetr OD...czytac nawet o tym nie moge... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anak Re: Crans Montana Szwajcaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Crans Montana Szwajcaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:25 Tak naprawdę to nie pytałam kto mieszka w Crans Montana, bo tyle wiem.Miałam na myśli informacje praktyczne, np.:jak wyglądają parkingi pod wyciagami, czy jest możliwy transport bezpłatnym skibusem itp.Na nartach jeżdzę od dziecka i to,że są tam trasy pucharowe wiem również.Wyjeżdżam regularnie na narty za granicę i znam bardzo dobrze wiele reginów narciarskich, natomiast w Szwajcarii jeszcze nie byłam i stąd moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
filomena1 Re: Crans Montana Szwajcaria 17.01.06, 08:02 Smiesznie zadalas pytanie wiec , miala byc smieszna odpowiedz, jesli Cie zart z Delonem urazil , to przepraszam. Tym bardziej , ze twierdzisz iz wiesz kto tam mieszka. polecam stronke www.ski.ch tam wybierzesz sobie miejscowosc i dowiesz o niej wszystkiego czego zechcesz. rzeczywiscie z samochodem jest tam klopot. na ogol tak hotele jak i chalety- domki maja wlasne miejsca parkowania. w samej miejscowosci jest jeden duzy parking dla przyjezdnych , dzie zostawia sie samochod na godziny lub dni a nawet tygodnie. do kolejek dojzdzaja kursujace busy. Aha, i wlasciwie Crans to jedna miejscowosc a Montana to druga. nie sa bardzo odlegle , ale zawsze . Samochod mozna nawet zostawic w miejscowosci na dole Sierre i wyjechac torowa kolejka do gory, co jednak jest klopotliwe jesli ma sie bagaze. Niezapomnij , jesli jedziesz w okresie do marca, zabrac lancuchow samochodowych. Podjazd do Crans Montany jest stromy i pelen serpent. Milego pobytu Fil. Odpowiedz Link Zgłoś
filomena1 .jak sie dostac na stoki 15.01.06, 18:05 Na Stoki mozna sie dostac n w nastepujacy sposob,: w zaleznosci od mozliwosci : albo na piechote, na nartach na fokach kolejka Feniculere, szynowa do Crans. autobusem, samochodem, nastepnie, helikopterem wprost na lodowiec, Wagonem 100 osoboym -kolejki linowej wagonikami 8 osobowymi gondolkami 4 osobowymi, krzeselakmi 4 osobowymi i dwusosobowymi, orczykami i talerzykiem dla poczatkujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
naughtyangel Re: Crans Montana Szwajcaria 17.01.06, 10:35 Crans montana jak kazdy szanujacy sie ski resort ma swoja strone internetowa i tam znajdziesz wszystko lacznie z mapkami: www.crans-montana.ch/hiver/ Strona firmy obslugujacej wyciagi : www.mycma.ch Nie bylam w Crans Montana ale kilku innych miejscowosciach w Szwajcarii i zawsze bylismy zadowoleni. Skibusy dowozace do wyciagow sa prawie wszedzie za darmo, ale za parkingi trzeba placic i czesto w ciagu dnia ciezko znalezc miejsce, dlatego najlepiej zostawiac samochod na parkingu tam gdzie nocujesz i uzywac skibusow. Odpowiedz Link Zgłoś