Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Val Thorens - Trzy doliny

26.03.06, 19:56
    No to juz jestem po....szkoda!!!!
    Wrocilam dzisiaj - a jeszcze wczoraj szusowalam w bielutkim pudrze na wyskosci
    3000 m.
    Wyjechalam wraz ze szwedzkim biurem podrozy Langley Travel
    (www.langleytravel.com/). Lecialam z nimi z Kopenhagi.
    Bylam pierwszy raz w Alpach i to okazalo sie, ze w najwiekszym na swiecie
    osrodku (jesli sie liczy wszytskie trzy doliny).
    Pogoda dopisala. Na siedem dni jazdy mialam cztery sloneczne, dwa pochmurne i
    jeden sniezny ale bezwietrzny.
    Mieszkalam w Altineige w Val Thorens, trase mialam pod drzwiami.
    Jelsi chodzi o trasy - swietnie przygotowane, sniegu jeszcze duuuuuzo!!!
    Nie wiem dlaczego ale w Val Thorens trzymalam sie glownie tras od strony
    doliny Orelle. W tej dolinie trasy sa swietne bo dlugie, niestety wyciagi
    krzeselkowe starego typu, wolne. Wjazd zajmowal sporo czasu. Nagroda byl
    wyskoscna Sommet des pistes - 3230 m. Fajnieszy wjazd jest na Cime de caron -
    ogromna kabina mieszczaca 150 osob. Potem czekaly piekne trasy czaren i jedna
    czerwona. Wczoraj byl tam piekny sniezny puszek po piatkowych opadach :) Off
    piste jak sie patrzy.
    Wada Val Thorens sa krotkie trasy. Dluzsze oferuje Les Menuires - szczegolnie
    z Pointe de la masse, oraz Col de la Chambre. Rowniez zjazdy z Saulire
    pomiedzy Courchevel a Meribel sa dlugie. Val Thorens jest bardzo
    miedzynarodowe, glownie Anglicy, Holendrzy, Skandynawowie, Francuci w
    mniejszosci. Bardziej francuskie jest Les Menuires. Corchevel - snobistyczne,
    nawet woda mineralna podawan jest w szklanych butelkach i jest odpowiednio
    drozsze - 4,5 Euro z 0,5 litra....ale jakie widoki!!!!
    W tym roku nie ma karnetow - sa plastkikowe karty (nie potrzeba zdjecia).
    Nalezy je umiescic w kieszeni lewego ramienia (osoby niskie) lub lewej
    kieszeni. Czujniki wylapuja sygnal i przechodzi sie bez wyciagania jej :)
    Jelsi macie jakies pytania to chetnie sluze pomoca, na tyle ile moge :)))

Zdjecia z wyprawy:
    pg.photos.yahoo.com/ph/ponponka1/album?.dir=/397f&.src=ph
    Obserwuj wątek
      • Gość: zolv Re: Val Thorens - Trzy doliny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 12:53
        super :) :) :)
        gdybym mogl pojechalbym tam.... jeszcze dzis!! :)
        trzymalas sie tras od strony orelle - wg mnie tez byly najfajniejsze
        co do dlugosci - nie zastanawialem sie nad tym, nawet jesli sa krotsze w VT to
        na dole jedziesz w mniejszym tloku, nie wiem jak bylo teraz, ale jak ja bylem
        na gorze w VT bylo cicho i spokojnie, a w LM zawsze duzo ludzi. najdluzszy
        zjazd (chyba?) z crime de caron do les menuires - nie wiem czy nie nizej
        jeszcze? ja mieszkalem w les menuires i mysle ze to dobre wyjscie, taniej,
        nizej, taki sam dostep wszedzie jak z VT. czy z Sommet des Pistes zjazd byl
        bardzo zamuldzony? w styczniu byly tam mega-muldy - kumpel popsul narte :/
        ciekawostka: jakas audycja byla w radiu na temat 3V i mowili ze karnety z 3V sa
        wazne (w tym samym roku) w jakims regionie w stanach - nie wiem jakim. mowili
        ze 3V ma podpisana z nimi umowe i karnety z jednego miejsca sa wazne w drugim.
        czy slyszal ktos z Was o tym?
        dzieki za zdjecia i relacje.

pzdr
        zolv
        • ponponka1 Re: Val Thorens - Trzy doliny 27.03.06, 19:37
          Gość portalu: zolv napisał(a):

> super :) :) :)
          > gdybym mogl pojechalbym tam.... jeszcze dzis!! :)
          > trzymalas sie tras od strony orelle - wg mnie tez byly najfajniejsze
          > co do dlugosci - nie zastanawialem sie nad tym, nawet jesli sa krotsze w VT to
          > na dole jedziesz w mniejszym tloku, nie wiem jak bylo teraz, ale jak ja bylem
          > na gorze w VT bylo cicho i spokojnie, a w LM zawsze duzo ludzi. najdluzszy
          > zjazd (chyba?) z crime de caron do les menuires -

Najdluzszy ..... ale jaki nudny po opuszczeniu tras caron przechodzac w bulevard
          cumin juz do Les Menuires....niby trasa czerwona a trzeba niezle machac kijkami
          by doslizgac sie do Doron lub Masse 1 (1850 m). W dole, w Les Menuires, Meribel
          i Courchevel byla tez juz popoludniami kasza (Francuzi nazywaja taki snieg
          "soupe") i jazda byla nieprzyjemna.

nie wiem czy nie nizej
          > jeszcze?

Tylko troche - do wyciagu rocher noir

ja mieszkalem w les menuires i mysle ze to dobre wyjscie, taniej,
          > nizej, taki sam dostep wszedzie jak z VT.

Nie wiem gdzie taniej, jechalam z biura na tzw. miejsce nieokreslone.
          Wiedzialam, ze bede miszkala w Val Thorens ale nie wiedzialam gdzie...i okazalo
          sie, ze mialam tylko do mojej dyspozycji czteroosobowe studio!!! Altineige jest
          fajni polozone, tuz przy centrum handlowym do ktorego przechodzilam kladka nad
          ulica.

czy z Sommet des Pistes zjazd byl
          > bardzo zamuldzony? w styczniu byly tam mega-muldy - kumpel popsul narte :/

Bylo malo ludzi, i bylam tam zawsze tuz po otwarciu wyciagow - tak na dobry
          poczatek dnia. Muldy byly, ale znosne. Ntomiast najfajniejsza, wymarzona trasa
          carvingowcow, to z samego ranka niverolle-plateau-lagopede-gentiane z Broche de
          Rosael az do wyciagu moutiere. Niby niebieska ale tak zroznicowana i pokrecona,
          ze przy pierwszym zjezdzie wymaga sporego skupienia :)))

Lubilam tez trasy przy Mont Vallon w Meribel i chapelets w Courchevel. Malo
          ludzi !!!
          W ogole zauwazylam, ze jak tylko bylo pochmurno ludzie znikali i byly sytuacje,
          ze mialam caly stok dla siebie. Podobnie warto bylo zaczynac rano o 9.00!!!
          Trasy przygotowane po nocy i pierwsze slady byly moje!!!

> ciekawostka: jakas audycja byla w radiu na temat 3V i mowili ze karnety z 3V sa
          >
          > wazne (w tym samym roku) w jakims regionie w stanach - nie wiem jakim. mowili
          > ze 3V ma podpisana z nimi umowe i karnety z jednego miejsca sa wazne w drugim.
          > czy slyszal ktos z Was o tym?

Nic o tym nie widzialam. Nie ma tez o tym nic na mapach tras.

> dzieki za zdjecia i relacje.

Sama przyjemnosc :))))

Pozdrawiam
          • Gość: Colagen Re: Val Thorens - Trzy doliny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 21:59
            Co wy z tymi 3-ma dolinami, pogielo was? Nie ma juz w alpach porzadnych dolin?
            Tam wpieprzaja zaby i slimaki na sniadanie, az mnie wstrzacha.
            Falcade - to jest to.
            pozdrowko
            • ponponka1 Re: Val Thorens - Trzy doliny 28.03.06, 06:46
              Zabe to chyba Ty niechcacy zjadles ;)
              Trzy doliny to doliny serowe z wlasnym specjalem reblochon w postaci tartiflette
              :)))) i chartreuse na popitke :))))
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=22281312&a=39225947
              Val Torens rulez na wiosne!!!!

Pozdrawiam
            • Gość: zolv prawieColagen - prawie robi wielka roznice ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 08:25
              z tego co pamietam to Colagen ktory tu kiedys pisal byl zabawny, a te podrobki
              ktore pojawily sie ostatnio...
              nie wystarczy napisac na koncu "pozdrowko" zeby byc zabawnym ;)

pzdr
              zolv
              • Gość: zolv Re: prawieColagen - prawie nie robi roznicy ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 16:47
                Jeszcze zapomnialem dodac, ze teraz jak juz nie ma tego prawdziwego Colagena,
                to ja jestem najzabawniejszy i najmadrzejszy, a co...
                zadnych podrobek - tylko oryginaly ;)

pzdr
                zolv
                • ponponka1 Originale :) 28.03.06, 19:55
                  Tylko!!!! :))))

Pozdrawiam
                  • Gość: zolv Re: Oryginale ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:51
                    ... i jeszcze ... najskromniejszy? ... a jak?

pzdr ;)
                    zolv
                • Gość: zolv Re: prawieColagen - prawie nie robi roznicy ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 14:23
                  to nie moj post - napisal to ktos z "prawie" colagenow
                  ale chamstwo

pzdr
                  zolv
                  • Gość: zolv Re: prawieColagen - prawie nie robi roznicy ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 16:57
                    Sorry, przypomnialem sobie, to jednak był moj post, ale ciągle nie wiem o co
                    chodzi ... ciagle widze tych colagenow, sa wszedzie... dziesiatki ...miliony...
                    ... musze cierpiec za miliony?

pzdr
                    zolv :o)
                    • Gość: zolv Re: prawieColagen - prawie nie robi roznicy ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 18:08
                      jak sie juz musisz pode mnie podszywac to ok, ale pisz cos z sensem. zalosne to

zolv
                      • Gość: Colagen z sensem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 22:31
                        ... Che che ... od kiedy ty piszesz z sensem.
                        pozdrowko
                        • Gość: zolv Re: z sensem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 09:53
                          ja przynajmniej sie staram :)

a z Ciebie taki Colagen jak i zolv... to ze podpisujesz sie nickiem uzywanym
                          przez kogos innego, pokazuje ile Ty sam masz do powiedzenia... jesli jestes
                          dzieciakiem to Cie moze tlumaczyc, ale jesli jestes dorosly to jestes
                          przykladem prawdziwego kretyna.

tak czy siak widze ze nie masz nic ciekawego do powiedzenia we wlasnym imieniu
                          miernoto. szkoda mi na Ciebie czasu. pisz sobie co tam sobie chcesz, ale z
                          Twoim rozumem odnajdziesz sie lepiej na jakims sexczacie

pzdr
                          zolv
                          • Gość: Colagen Re: z sensem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 15:08
                            ... che che staraj sie jeszcze bardziej, cale forum to sexczat
                            pozdrowka
            • Gość: zolv Re: Val Thorens - Trzy doliny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 08:28
              a z 3V to jest tak, ze dobre opinie o nich maja ci ktorzy w nich byli a zle ci
              ktorzy w nich nie byli ;)

"pozdrowko"
              zolv
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka