Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zerwane wiązadło w kolanie

09.05.06, 23:13
    Witam, pytanie kieruję do tych , którzy mają za sobą podobne przejścia, 3
    sezony juz jeżdżę po długiej przerwie ( jeździłem bedąc nastolatkiem, potem
    studia, praca i operacja wiązadła - 10 lat przerwy) . Miałem zerwane
    wiązadło przednie krzyżowe, obecnie mam implanta w kolanie, daję radę, ale
    czasem mi to dokucza. Pozdrawiam i prosze Wasze odczucia
    Obserwuj wątek
      • Gość: ARP007 Re: zerwane wiązadło w kolanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 12:28
        Witaj,
        ciekaw jestem czy jezdzisz w stabilizatorze, czy radzisz sobie bez.
        Ja miałem 12-14 lat temu artroskopie w trakcie, ktorej usuneli, chyba (nie ma
        to jak byc pacjetem z krotka pamiecia ;-)), czesc łąkotki przyśrodkowej. W
        nartach zakochałem sie od samego poczatku. Szusuje sobie dopiero od 3 sezonow,
        ale za to dosc intensywnie (po kilka wyjazdów w sezonie - PL, AT, IT).
        Jezdziłem bez stabilizatora i wszystko bylo cacy ;-))
        Teraz leze, niestety, z noga w ortezie bo 1 maja poszedlem sobie pograc w noge
        na nierownej trawce - wystarczylo wpasc w dolek po kilkunastu minutach gry i
        pooooszło... to samo kolano. Zastanawiam sie czy do sezonu wszystko bedzie OK,
        czy tez trzeba bedzie jezdzic w stabilizatorze, stad moje pytanie.

pozdrawiam
        • kubagr Re: zerwane wiązadło w kolanie 10.05.06, 16:33
          zajrzyj do zdrowie/artoskopia kolana: jest tam mnostwo moich wypowiedzi: na ich
          podstawie odpowiedz sobie na swoje pytanie: no a pw powinien cie ktos zobaczyc
          • Gość: ARP007 Re: zerwane wiązadło w kolanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:23
            kubagr,
            czy bede mogl podeslac Ci (na priva, oczywiscie) opis z mri z prosba o fachowy
            support i wskazowki?

pozdrawiam
            • kubagr Re: zerwane wiązadło w kolanie 10.05.06, 20:35
              jasne
        • pokotoretermikoder Re: stabilizator 14.05.06, 22:11
          przepraszam, że tak długo nie odpisałem. W stabilizatorze byłem na nartach
          tylko raz i było tak dziwnie , że więcej go nie ubierałem. Przyznam jednak , że
          pierwszy raz po operacji ubrałem ten stabilizator ( po roku rehabilitacji)- i
          po raz pierwszy miałem wtedy narty Carwingowe ( po wielu latach przerwy ) ,
          wcześniej jeździłem na 2 metrowych dechach. Wszystko to sie tak złożyło , ze
          było mi dziwnie. Mój ortopeda powiedział , że jak sobie wzmocnie mięśnie to nie
          musze miec stabilizatora - ale muszę się czuc silny - tak własnie jeździłem, a
          mineło już 3 sezony. Niby jest OK, ale cały czas czuje coś tam w kolanie, nie
          jest to typowy ból, ale takie uczucie ,że coś tam jest inaczej. pozdrawiam
      • springirl Re: zerwane wiązadło w kolanie 30.11.06, 02:01
        Widze, ze kolega @pokotoretermikoder jednak mial podobne problemy.
        Choc pisalam juz na eksperckim forum, zapytam i tu.
        Czy ktos z forumowiczow jezdzil z zerwanym wiezadlem?
        Da rade? Od lekarza mam zielone swiatlo, kondycje mam dobra, miesnie w
        porzadku, wycwiczone. Ale jak to bedzie w praktyce?
        Czy pisac sie na tygodniowy wyjazd, czy lepiej wczesniej wyprobowac to kolano?
        Ciekawa jestem tez zdania kubagra.
        • kubagr Re: zerwane wiązadło w kolanie 30.11.06, 02:38
          jezeli nie jezdzisz wyczynowo i jetses w doskonalej formie fizycznej to acl nie
          jest koniecznie potrzebne do jazdy: polecalbym nie te najbardziej agresywne i
          taliowane deski ale z grupy allround albo cross. cwicz, cwicz jeszcze nie jest
          za pozno
          • pokotoretermikoder Re: zerwane wiązadło w kolanie 30.11.06, 21:46
            teraz jest już inaczej , rozpoczełem kolejny sezon, zaliczyłem juz TUX ( 16- 20
            listopad), i nie czuje już żadnych dziwnych wstawek w kolanie, mam siłe w
            nogach i moc w kolankach jak za dawnych czasów, ale latem ostro ćwiczyłem, nie
            ma nic za darmo. pozdrawiam
            Ps teraz po latach radze wszystkim którzy maja zerwane wiązadła jak najszybciej
            iść na operacje i zrobić sobie porządek w kolankach
          • springirl Re: zerwane wiązadło w kolanie 01.12.06, 00:31
            Dzieki za odpowiedz. No, to czekam na snieg :))
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka