Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ZŁOTY ŚRODEK, RECEPTA IDEALNA

09.01.03, 12:08
    hey,

jestem upartym zwolennikiem uzywania pewnego typu nart i na podstawie swoich doswiadczen przy
    nauce znajomych i wsadzaniu ich od razu na radykalny sprzet, wiem ze to sluszne.

Mianowicie: sa na rynku grupy nart bardzo rozne: dla kobiet LADY, gigantowo-szybkosciowe
    RACECARVE, tzw. narty na puch FREERIDE, narty wszechstronne dla zaawansowanych ALLROUND,
    narty slalomowe SLALOM (CARVE) i radykalnie krotkie zabawki life-ski, new-allround itp itd.

Jednak jest pewien mit, majacy swych zagorzalych zwolennikow i przeciwnikow, Ja naleze do
    zwolennikow i jestem w stanie walczyc o te idee calym soba, bo jest to prawdziwa rewolucja.
    Prosze sobie wyobrazic, ze tak sie nieszczesliwie zlozylo ze wszystkie te deski jakie wymienilem sa
    produkowane w celu dywersyfikacji produkcji, segmentacji rynku i klientow a przez to zwiekszenia
    obrotow (np. jedna osoba majaca dwie pary nart). Wszystkie one sa dosyc WASKO
    UKIERUNKOWANE a ich przeznaczenie i KOMPROMISOWE wymiary tak naprawde UTRUDNIAJA
    wiekszosci uzytkownikow radosc z ich uzywania w wiekszosci przypadkow na stoku.

Tytulowym zlotym srodkiem, IDEALA NARTA dla kazdego jest narta z grupy
    SLALOMCARVE =/FUNCARVE
    Narty te ktorym sami producenci nie pomogli w rynkowej karierze nazywajac od dawna
    ekstremalnymi
    karwerami albo nartami dla szalencow, w istocie sa NAJBARDZIEJ PRZYJAZNYMI NARCIARZOWi
    deskami jakie kiedykolwiek produkowano!
    Prosze wyobrazic sobie prosty fakt: waski, zamuldzony stok, typowy w polskich gorach. Kto z
    Panstwa da sie przekonac, ze dluga waska tyczka o dlugosci 180 cm bedzie zachowywala sie lepiej
    w tych warunkach niz krotka, poreczna deska o dł. 160 cm, ktora dzieki swej konstrukcji wzyna sie w
    lod jak w maslo i umozliwia takie smiganie pomiedzy muldami jakiego nawet nie moglismy sobie
    nawet wyobrazic. I tak jest z wiekszoscia sytuacji na stoku.
    Zapewniam Panstwa, ze amatorski start w slalomie specjalnym, gigancie lub na bojach
    karwingowych przejedziecie Panstwo szybciej i zwieksza latwoscia niz na nartach np. RACECARVE.

I jeszcze jedno: z reguly do przekonywania ludzi uzywam swoich nart HEAD XTI. Mam plyte MArkera z
    ktorej w razie potrzeby wykrecam wiazania i wkrecam na potrzebe dlugosci innego buta. Nawet
    kompletny nowicjusz jedzie gladko, plynnie i szybko lapie pewnosc. Nie dokona tego samego na
    narcie z zadnej innej grupy. Swiezy przyklad - mam kumpla ktory jezdzi juz od 2-3 sezonow, stylem
    wprawdzie "dzieciecym" czyli szeroko i brzydko ale pewnie i szybko.
    Zrobilem eksperyment i bardzo bylem ciekaw rezulatow. On na codzie ma Heady 22X o promieniu 25
    metrow i dlugosci 170 cm. wsadzilem go na BARDZO RADYKALNE I SZTYWNE narty slalomowe
    DYNASTAR OMEGLASS 64 o dlugosci 157cm. I co??????? I fruwal tak ze oczy mu sie smialy i o
    powrocie do swoich poczciwych nart Allround nie chce nawet slyszec. Dodam ze te Dynastary to
    prawie kultowe deski do slalomu o promieniu 11,5 m.

Obserwuj wątek
      • fizelotta Re: ZŁOTY ŚRODEK, RECEPTA IDEALNA 09.01.03, 20:29
        Mnie przekonales tym postem i na pewno wybiore narty slalomowe. Czy przy moim
        wzroscie 175 cm, narty dlugosci 160 cm beda ok? Czy jeszcze krotsze?
        Pozdrawiam
        Aga
        • karkass Re: ciesze sie Aga ! 10.01.03, 13:29
          hey, jesli masz 175 cm i jezdzisz dobrze czy srednio wybierz - w zaleznosci od modelu i firmy - tak
          155/160 cm, trafisz w dyche:))))

autorzy NTNu ze stowarzyszenia SPORT XXI polecaja dla kobiet niezaleznie od wzrostu i wagi slalomki
          152 cm i tez maja sporo racji.

Moze uscisle to tak: ze wzgledu na budowe nart i parametry ich konstrukcji, sa pewne cechy ktorych sie
          nie przeskoczy. Jesli trafisz na mocno taliowana deske o promieniu PONIZEJ 10m, bierz smialo 150 cm
          (np. Head Spaceboard Ti, promien 8 m lub Atomic Hyper zone 10.11, promien 9-9,5 m).

Jesli narta jaka chcesz kupic ma radius 10-14 m to wtedy wybierz wlasnie 155-160 cm.
          chodzi o fakt ze deska o promieniu 13 m i dlugosci 150 cm przy mocnym wygieciu dochodzi doslownie do
          granic swojej wytrzymalosci i szczegolnie tyl narty moze zaczac "uciekac", puszczac krawedz. A wlasnie
          narta bardzo ciasna o radiusie np. 9 m i dlugosci 150 cm, zachowa sie spokojniej w tej sytuacji wlasnie
          dzieki radykalniejszemu wykrojowi bocznemu.

A WIEC NA SLALOMKI I ZOSTAN KROLOWA STOKU
          • fizelotta Re: dziekuje Karkass! 12.01.03, 22:58
            Dziekuje Ci Karkass za wyczerpujace informacje na temat nart. Dla mnie taka
            dawka wiadomosci ma duze znaczenie, bo wypadlam calkowicie z tego tematu.
            Wczesniej jezdzilam 6 lat na nartach klasycznych, potem mialam 3 lata przerwy i
            teraz jestem zdecydowana na carvingi. Marzy mi sie dajaca satysfakcje jazda,
            wlasnie tak jak to napisales o swoim koledze, ktory "fruwal tak ze oczy mu sie
            smialy". Do tej pory nie udalo mi sie doswiadczyc w pelni urokow nart (byc moze
            przerastala mnie dlugosc nart na jakich dane mi bylo jezdzic, tj. 185-190 cm).
            Powszechny zachwyt carvingami pozwala mi wierzyc, ze i ja bede rowniez goraca
            zwolenniczka "carvow". W tym roku mam zaplanowane dwa wyjazdy - Zakopane i Zell
            am See/Kaprun wiec juz zyje tymi wypadami i ciesze sie niezmiernie.
            Pozdrawiam serdecznie
            Agnieszka
            PS. Czy naprawde carvingi tak bardzo obciazaja kolana jak to pisze Makaz?
      • makaz Re: ZŁOTY ŚRODEK, RECEPTA IDEALNA 10.01.03, 14:55
        Wszystko sie zgadza pod warunkiem ze godzisz sie na
        zanczne wieksze obciazenia stawow glownie kolanowego,
        plywanie nart przy tak zwanym odpuszczeniu krawedzi
        [ szybsza jazda na wprost przy ] no i na wzmozona
        ostroznoas przy operowaniu narta w czasie transportu
        uwaga na oczy i twarz jako ze krawedzie bywaj ostre i
        monza sie zaciac glegiej niz przy goleniu ;-)

KM

ps

Dalej uwazam ze jazda na allmounatin jest bardziej
        relaksowa no ale to rzecz gustu i wytrzymalosci kolan.
        Ponadto daje wiecej mozliwosci przy przecietnym
        uzytkowaniu.

KM.
        • karkass Re: ZŁOTY ŚRODEK, RECEPTA IDEALNA 13.01.03, 20:24
          Dalej uwazam ze jazda na allmounatin jest bardziej
          > relaksowa no ale to rzecz gustu i wytrzymalosci kolan.
          > Ponadto daje wiecej mozliwosci przy przecietnym
          > uzytkowaniu.
          >
          >
          hej hej, kazdy ma prawo do swojego zdania i ok. Ale z Twoim sie zupelnie nie zgadzam. calkowicie.
          narty allround sa po prostu bardziej NIJAKIE i na tym polega ich allroundowosc :)
          Sa srednie w wiekszosci kryteriow oceny. Natomiast funcarvery sa w kilku srednie, w kilku doskonale a
          tylko w jednej naprawde (ale tez bez przesady i legend) kiepskie - krecha prosto w dol.

Z tym, że kto wsiada na funcarvery zapomina o jezdzie na wprost.....strata czasu zwyczajnie.
          • makaz Re: ZŁOTY ŚRODEK, RECEPTA IDEALNA 14.01.03, 02:13
            O !!!

Ladnie powidziene mnawet sie zgadzam z ta nijakoscia
            z jadna mala poprawka miznowicie, ze nijaki to moze byc
            tylko narciarz i w tym przypadku nie potrafi z niej nic
            wycisnac.

Oczywiscie ze krotka narta i na dotatek mocno wycieta
            pomaga poczatkujacym wykaonac skret.
            Jest tesz panaceum dla tych, ktozy maja klopoty z
            karwedzowaniem, czy tez bardziej zaawansowanymi
            technikami narciarskimi. Odbywa sie tojednak kosztem
            stabilnosci, tedecja do tzw. myszkowania czy inaczej
            mowiac plywania dzibow przy jezdzie na plaskiej narcie
            [ generalnie na wprost ale nie tylko ]

Oczywiscie Fun cravingi jak sama nazwa wskazuje sa
            przeznaczone do dosc zawezonego narciarstwa opatrego
            glownie o concept funu i to by bylo na tyle.

KM.

• slawek.banaszak Re: ZŁOTY ŚRODEK, RECEPTA IDEALNA 14.01.03, 14:23
        Sentencja Twojej wypowiedzi na forum brzmiąca następująco: „narta slalomowa
        jest złotym środkiem dla wszystkich narciarzy” (no może prawie wszystkich) jest
        zgodna z moimi doświadczeniami i generalnie się z nią zgadzam. Jako instruktor
        podczas szkolenia używam także nart slalomowych i najczęściej polecam je innym.
        Z obowiązku muszę jednak wymienić sytuacje kiedy polecam inne typy nart.
        Dla zupełnie początkujących narciarzy jeszcze bardziej przyjazne od slalomek są
        krótkie narty z grup supershorties i shorties. Dzięki mniejszej długości i
        sztywności są jeszcze łatwiejsze w obsłudze i też świetnie jeżdżą na
        krawędziach, są też lepsze do nauki jazdy
        krótkim skrętem ciętym. Nie polecam jednak zakupu tych nart bo służą świetnie
        przez pierwszy tydzień nauki. Później w zależności od preferowanego stylu jazdy
        trzeba wybrać trochę dłuższe narty z innej grupy.
        Przypadek drugi: są panie, które nie lubią jeździć na krawędzi ponieważ boją
        się związanej z tym prędkości, natomiast świetnie czują się jeżdżąc ześlizgiem.
        Duża sztywność poprzeczna narty slalomowej nie pozwala jej tak łatwo wejść w
        ześlizg tak jak narcie z grupy LADY.
        Przypadek trzeci to narciarz lubiący duże prędkości i jazdę długimi skrętami
        tzw. demon predkości. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będą narty z grupy
        racecarver. Przypadek kolejny to slalom gigant, sprawdziłem osobiście, że na
        gigantkach uzyskuję lepsze czasy niż na slalomkach, szczególnie gdy jest miękko
        narta slalomowa zbyt mocno wcina się wówczas w śnieg i hamuje. Nie możemy też
        zapominać o tradycjonalistach, którzy dobrze czują się na prostszych nartach i
        nie chcą poznawać techniki carvingowej.
        Chcę Ci także zwrócić uwagę na fakt, że w tym sezonie wśród allroundów pojawiły
        się narty o promieniu skrętu 13m i mniej przy długości 160 cm! Średnio
        promienie nart w tej grupie zawierają się w przedziale od 13 do 18 m i widać
        wyraźnie że w stosunku do lat ubiegłych skrócono je.

Reasumując przyznaję, że najczęściej polecam zakup nart z grup slalom top i
        slalom performance.
        Szerzej wypowiedziałem się na ten temat w artykule pt."Jakie narty?"
        zamieszczonym na stronie mojej szkoły narciarskiej (www.skielita.prv.pl)
        Pozdrawiam
        Sławek

• karkass Re: ZŁOTY ŚRODEK, RECEPTA IDEALNA 14.01.03, 16:15
          zgadzam sie. rzeczywiscie zagalopowalem sie z tym wychwalaniem funcarverow i slalomek:)
          To przez to ze jestem ortodoksem nowej szkoly i jestem do niej w 100% przekonany, nawet jako techike
          dla zupelnych nowicjuszy. Nie pozjadalem wszystkich rozumow i opinie gloszone przez innych
          uczestnikow i Slawka Banaszaka (instruktor) sa oczywiscie bardzo pouczajace.

Podalem przyklad czlowieka jezdzacego srednio, wsadzonego na Dynastary Omeglass, ktore jak
          wiadomo sa nartami z grupy slalom top, o ustalonej renomie i dynamice. Naprawde sa to rowniez narty
          dla niego i podobnie jezdzaccyh narciarzy.

A grupa Allround w istocie sie radykalizuje. znamiennym jest fakt ze (bodaj w NTN) narciarze amatorzy
          uznali za najlepsze dla nich i najwszechstronniejsze Fischery RAdarc, ktore od zawsze sa funcarverami z
          najwyzszej polki !!
          A nawet Head ktory porzucil swoja swietna linie XT/XTI prezentuje deski i.200, ktore w zaleznosci od
          dlugosci sa Funami lub Allroundami
      • karkass Re: i jest sedno:sterowanie marketingowe 14.01.03, 20:56
        przyszlo do glowy niespodziewanie!

Faktycznie narty ALLROUND robia sie systematycznie nartami bardzo zblizonymi do funcarverow lub
        wrecz sa juz funcarverami. I tutaj przychodzi kwestia manipulowania klientem i narzucanie mu sugestii.
        Szczesliwy posiadacz allroundek o dlugosci 165 i promieniu 14 m, jest byc moze tym samym ktorego
        pare lat temu sami producenci zrazili idea CARVINGU EXTREMALNEGO i tym co sie o nim pisalo. Dzis
        posiadajac sprzet inaczej nazwany a wlasciwie taki sam, nie ma juz tych uprzedzen i swobodnie
        wykorzystuje ich wlasciwosci i radosc stad plynaca :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka