Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dla znudzonych

26.12.06, 12:45
    Austria to nie tylko raj dla narcierzy, austria to historia lsniaca i dla
    niektórych bolesna. To kraj gdzie nigdy nie zachodzilo dla cesarza slonce,
    austria to kraj gdzie dzieci spedzalo sie na sprzedarz do pracy do dolin a do
    tych dolin mosieli schodzic nierzadko tydzien spiac gdzies pod skala. Austria
    to niedaleki Alpom Oberndorf gdzie napisano kolędę " Cicha noc... " ( Stille
    Nacht Kapele ). Austria to mały kraj ale z jaką "osobowością" w Europie.
    Austria nie boi się powiedzeć turkom "nie", austria cieszy się na gosci z
    Polski, bo kulturę i zachowanie mamy podobne.
    Obserwuj wątek
      • Gość: zolv Re: Dla znudzonych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 17:35
        z lsniacych kart historii austrii istotnych dla polakow mozna jeszcze dodac ze
        austria to ojczyzna hitlera, brala udzial w rozbiorach polski, z mniej
        lsniacych dodam ze sobieski ratowal dupy austriakow pod wiedniem, czego ich sie
        w szkolach nie uczy.

a z lsniacych wydarzen nie-historycznych wspomne tylko ze jest to kraj "starej"
        unii gdzie niechec do polakow jest najwieksza a mniemanie o nas najgorsze.

kto ogladal ostatni mecz polska-austria w pilke nozna mogl bez trudu
        dojrzec "serdeczne" podejscie przedstawicieli narodu austriackiego do naszej
        reprezentacji. nie mogac dac nam rade w sportowy sposob zachowywali sie... hmmm
        nie bede tego nazywal, kto ogladal, ten wie, to bylo zenujace.

zachowanie austriackich celnikow na granicach tez jest zenujace w stosunku do
        polakow.

to ze chetnie nas tam widza jest budujace. wreszcie mamy tyle kasy ze musza
        zmienic swoje podejscie do nas i zaczac wlazic nam w dupe. moze zmieni sie to
        nie tylko w kurortach.

pzdr
        zolv
        • Gość: Jozzo Re: Dla znudzonych IP: *.dsl.bell.ca 26.12.06, 18:47
          No za ten Wieden i Sobiestkioego to moznaby im tak
          wystawic jakas fakture a i o odszkodowaniach za zabory
          tez warto by pomylsec. W koncu od nas sie cigle czegos wymaga
          cigale ktos sie nas za cos czepia wiec moze najwyzszy czas
          zaczac wystawiac faktury tym co co sa nam zdecydowani cos winni.

Jozzo
          • Gość: al-fredo Re: Dla znudzonych IP: *.pools.arcor-ip.net 26.12.06, 20:58
            Spokojnie z fakturami
            Sobieskiego nikt pod Wieden nie prosil
            jezeli cos na ten temat to raczej to
            ze Sobieski dal sie "wpuscic" w traktat w ktorym zawarty był punkt, co
            stanowił, że "W obliczu zagrożenia którejkolwiek ze stolic (Kraków albo
            Wiedeń), druga strona pośpieszy na pomoc".
            Inaczej mowiac byl zobowiazany ruszyc na pomoc Wiedniowi
            pozdro
            • Gość: zolv Re: Dla znudzonych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 22:38
              no no, nie na temat ten wątek, ale nie ja go zaczalem.

to ze wypelnil traktat (sobieski) tylko dowodzi tego ze nasze kultury sie
              roznia, bo w krajach na zachod od odry nie maja w zwyczaju przestrzegac
              traktatow.

wogole to drazni mnie lansowana ostatnio wszedzie "poprawnosc". trzeba znac
              swoja historie i wyciagac z niej wnioski na przyszlosc, a nie opowiadac ze
              wszystko jest cacy. zmieniaja sie srodki - strategiczne cele pozostaja te same,
              dobry przyklad to rura po dnie bałtyku.

pzdr
              zolv
        • siejest Re: Dla znudzonych 27.12.06, 12:54
          Niechec do Polakow? Mecz Polska - Austria...? To media tak to przedstawily a Ty
          lykasz, jak za komuny podane Ci do sniadania gazetowe sensacje. Celnicy na
          granicach... Sory, to moze nie Wy ale inni nabrudzili tu niezle, inni polanscy
          w latach 80-tych. Oni tylko wykonuja swoja prace a w dodatku sa ludzmi i kazdy
          ma jakiegos hopla. Wlazic w dupe...?! hej... Nam polakom?!... Bez komentarza bo
          nie o to w tym wszystkim wchodzi. Wiesz, polanscy w Zell am See sa pozadanym
          gosciem. Nie za Sobieskiego, nie za kradzieze aut i po sklepach a za swoja
          serdecznosc. Austriaccy kwaterodawcy nie patrza tak jak Ty, w daleka
          przeszlosc, liczy sie terazniejszosc. Mimo dobrej opini tutaj o polanskich
          slysze czasami, ze znajduja sie od czasu do czasu jacys aroganccy, nie
          zyczliwi. Mysle, ze nalezysz do nich. Coz z tym zrobic...? Nic...
          Zyj Hitlerem, Sobieskim i celnikami. Nie obchodza Cie ludzie dzisiaj, oki,
          Twoja sprawa.
          • Gość: zolv Re: Dla znudzonych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 13:28
            no tak, wredne media powinny pokazywac trybuny jak sie kopie polaka bez pilki
            czy fauluje dla samego faulu ;)
            piekny byl ten mecz, nerwy Twoim chlopakom puscily jak zobaczyli ze polacy im
            dokopuja i nic nie mozna zrobic ;) no ale dosc o pilce.

o jakich polanskich piszesz? chodzi ci o rodzine tego rezysera?

nie rozsmieszaj mnie, austriaccy kwaterodawcy nie patrza tak daleko w
            przeszlosc. no oczywiscie ze nie patrza. dla nich licza sie pieniadze za
            wynajem kwater a nie swiatle czy nieswiatle elementy historii, to chyba
            oczywiste. o jaka serdecznosc Ci chodzi? jakie ta serdecznosc ma znaczenie przy
            wynajmowaniu kwater? arogantow takich jak ja duzo latwiej spotkac w Twoim niz w
            moim kraju. w sondazach jestescie najbardziej zle nastawionym do nas narodem.

co jakis czas piszesz posty w ktorych starasz sie przekonywac, ze goscie z
            polski sa mile widziani u Was. nie wiem po co to przekonywanie, czy musisz
            przekonywac np niemcow ze sa mile widziani w astrii, czy wlochow?

nie zyje hitlerem, sobieskim itp. itd. to Ty napisales o swiatlej historii, ja
            wyrazilem swoje zdanie. zdziwilo mnie to co napisales, bo jak rozumiem masz
            polskie korzenie i "polska wersje" historii tez raczej znasz. nie wiem co mial
            na celu ten post. czy chciales łamac nim stereotypy, czy zasymilowales sie tak
            dobrze, ze wierzysz w to co piszesz?

sprobuj reklamowac swoja nowa ojczyzne terazniejszoscia a nie przeszloscia.
            pochwal sie cenami, infrastruktura, jakoscia obslugi turystow. ale jesli
            piszesz o swiatlej historii to mi, polakowi, przychodzi na mysl trzecia rzesza
            i zabory. i mysle ze nie powinno Cie to dziwic.

pzdr
            zolv

• Gość: zolv Re: Dla znudzonych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 17:43
        a kulture i zachowanie mamy zupelnie rozne (a od siebie dodam ze wcale mnie to
        nie martwi, wrecz przeciwnie)

pzdr
        zolv
        • Gość: o_andrzej Re: Dla znudzonych IP: 83.175.180.* 26.12.06, 23:51
          > a kulture i zachowanie mamy zupelnie rozne

Tego bym nie powiedzial, w kazdym razie nie jest to prawda w odniesieniu do
          dawnej Galicji, nie tej hiszpanskiej. A z dziecinstwa pamietam niekonczace sie
          opowiesci moich babc i ciotek wspominajacych szczesliwe czasy CK.
          • Gość: zolv Re: Dla znudzonych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 00:09
            no no

a 60% polakow twierdzi ze za komuny bylo lepiej...

pzdr
            zolv
            • Gość: Filomena Pierwsza Re: Dla znudzonych IP: *.1-85.cust.bluewin.ch 27.12.06, 10:42
              a ja pamietam w Zakopcu Goral . taki w filcowych spodniach i kapelusiku . dziadek siedział z fajeczka. na
              pniu i podoge wyrokował.
              "bydzie słonko. chyba zeby lało".
              te Góral to mawiał
              Panocku. za Franciska Josefa to było dobrze......
              • siejest Re: Dla znudzonych 27.12.06, 12:43
                To bylo. Co jest powinno sie liczyc. Wlasnie takie stawiane podswiadomie mury
                bo... dotyczace przeszlosci sa nie na miejscu. To my mozezemy dzielic lub
                laczyc Europe. To Wy jezdzicie tu i tam, nie inni ( moze nie chca , moze ich
                nie stac ). Hitler, Sobieski... kogo to obchodzi? Narty tak. Chodzilo mi tylko
                o to aby jezeli mowimy o historii to myslalem o ludziach, nie o polityce w
                dodatku dawnej, nas nie dotyczacej.
                • Gość: zolv Re: Dla znudzonych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 13:48
                  ciekawy jestem co bys mowil jakby Ci rodzicow hitlerowcy czy sowieci wykonczyli.
                  czy wtedy tez pisalbys ze to nieistotne i nikogo nie obchodzi?
                  powinno sie wybaczyc, ale powinno sie tez pamietac.

tak, to my mamy dzielic czy łaczyc europe. czy myslisz ze oczekuje od kogos
                  jakichs przeprosin za zabory czy 2gą wojne? nie oczekuje niczego takiego. to
                  sprawa historykow i bezposrednio zainteresowanych.

znam historie ale zyje dniem dzisiejszym. a sytuacja dzis jest taka, ze ja nie
                  musze przekonywac austriaka czy niemca ze jest porzadanym gosciem w polsce. a
                  Ty musisz. nie chce zadnej serdecznosci, oczekuje po prostu NORMALNEGO
                  traktowania w austrii, tak jak kazdego innego mieszkanca UE.

a turcy to za biedni do ausrtriackich kurortow ze tak zdecydowane "nie" im
                  mowicie, czy na nartach nie jezdza?...
                  taka to wasza serdecznosc i podejscie do odmiennych kultur...

pzdr
                  zolv
                  • siejest Re: Dla znudzonych 27.12.06, 13:57
                    Brat mojej babci od strony mamy zginal nad Anglia, ojciec babci posiadajacy
                    firme w USA poland-amerikan-line a pozniej poland-amerikan-nawigation co.
                    zostal zastrzelony w polskim porcie bo wywozil polakow z okupowanych
                    terytoriow, rodzina od strony ojca w Warszawie tez przrszla przez okupanta
                    niemile historie. Powiedz mi jaki ma sens na dzien dzisiejszy wyciagac te
                    sprawy. Niemcy, Austria przeprosily. W Austrii nie mozesz powiedziec na dzien
                    dzisiejszy, ze jakas nacja Ci sie nie podoba bo od razu bedzesz zdeklasowany do
                    nazisty.
                    Co do Twojego ostatniego zdania. Bylem, jestem i bede polakiem. Polowe swojego
                    zycia zyje tutaj, fakt ale to nic nie zmienia.
                  • siejest Re: Dla znudzonych/zolv 27.12.06, 14:07
                    Fakt, po tej wylewnosci zmienie nika. I i tak tu beda dla tych , ktorzy to
                    cenia ale jak ci, ktorzy tylko czytaja nie bede i ja sie odzywal bez zapytania
                    bezposredniego.
                    Wiesz, taka dyskusja nie majaca nic a nic powiazania z nartami ( ale jednak
                    Austria nalezy do celow Waszych wyjazdow) ma tez swoje dobre strony...
                    Widac jak zakorzeniona jest w niektorych z nas taka, jak by to nazwac
                    nieujazmiona nienawisc. Pytam do czego? Kwaterodawcy sa ludzmi, wielu z nich
                    stracilo bliskich na wschodnim froncie jak np. babcia mojej zony. Nie mogli
                    inaczej, musieli isc na ten front bo w przeciwnym razie grozila im kulka. Ja
                    wybaczylem, moja rodzina wybaczyla. Oczekujesz wiekrzej skruchy od ludzi,
                    ktorzy nie maja z tym wiecej wspolnego? Nie dostaniesz niej...
                    Oni, jako powojejnna generacja mysla inaczej i oni mi mowia, ze goscie z polski
                    sa czysci i serdeczni, tu nie chodzi o Twoja serdecznosc skoro to taki problem.
                    Inni to pokazuja i dzieki tym innym, jest takie a nie inne podejscie
                    kwaterodawcow z przynajmniej Zell am See, Kaprun, Bruck, Fusch, Maishofen,
                    Piesendorf, Saalbach, Hinterglem, Leogand, Maria Alm itd jezeli chodzi o
                    Pinzgau.
                    • Gość: zolv Re: Dla znudzonych/zolv IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 14:49
                      nie rozumiem dlaczego masz zmieniac nicka?

przeciez wg Ciebie to ja jestem oszołomem i to ja z takimi pogladami na
                      przeszlosc i terazniejszosc powinienem stad zniknac lub zmienic nick.

nie wiem czy ta dyskusja ma dobre strony, ja ich nie widze. uwazasz ze to ja
                      kogos nienawidze? piszesz, piszesz, ale nie wiem czy czytasz co napisalem.
                      nikogo nie nienawidze, chcialbym tylko zebys nie musial mnie tu przekonywac ze
                      jestem porzadanym gosciem u Ciebie i ze jestem czysty... to troche obrazliwe.
                      7my raz Ci powtorze ze nie oczekuje zadnych przeprosin za nic. niech austriacki
                      kwaterodawca, policjant, celnik traktuje mnie tak jak niemca czy wlocha a nie
                      wspomina lata 80te. za mnie napewno nie bedziesz musial sie wstydzic.

to ze chcesz zblizac te dwie narodowosci to bardzo pozytywne. ale mysle ze nie
                      problem w podejsciu gosci z polski. problem w podejsciu gospodarzy. to ich na
                      forach austriackich powinienes poedukowac, ze polacy ktorzy przyjezdzaja do
                      kurortow nie maja nic wspolnego z tymi z lat 80tych (tak na marginesie to widac
                      po tym ze stereotypy z historii siedza tez w austriakach)

a z tym podejsciem do turkow to sie tak bardzo nie ujawniaj, bo faktycznie
                      zostaniesz posadzony o rasizm. pomysl, ze do Twojej nacji tez ktos moze miec
                      takie podejscie. jesli starasz sie zblizac ludzi i byc otwartym to nie
                      powinienes tak generalizowac.

przeciez to niby we mnie jest "nieujażmiona nienawisc".....

pzdr
                      zolv
                  • siejest Re: Dla znudzonych 27.12.06, 14:20
                    Co do turkow to tak, " zdecydowane "nie"
                    Od lat 50-tych jest i tak, i tak juz ich masa. Pokazali, jacy sa. Zero
                    akceptacji dla kultury kraju gosczacego. Tak jest w Calej europie.
                    Jezeli zapraszajac mnie rzadasz abym "przebral buty w papcie" to musze to
                    zaakceptowac. Oni maja to gdzies.
                    Jezeli chodzi o nas, o polanskim za granicami, to jestesmy dla nich smiecmi bo
                    to oni maja wszedzie wiekrzosc narodowa, polanscy sa dla nich nikim, jakas tam
                    narodowosc co sie im wcina miedzy "wodke a zakonske"i wedlog nich powinna
                    zostac za ich plecami daleko. Nie! Won z turkami z europy, w Polsce nie macie
                    jeszcze z nimi globalnych doswiadczen.
                    • pokotoretermikoder Re: Dla znudzonych 28.12.06, 15:47
                      jako znudzony, pozwolę sobie na uwagę: turcy robia nam polakom super robote,
                      wchodzą miedzy wredne historycznie narody niemieckojęzyczne , rozmnazają się i
                      osłabiaja germańską siłe, chwała im za to, wilu turków spotkałem i żaden nie
                      był dla mnie niemiły, jak słyszą Polak to zawsze uśmiech na twarzy, z
                      germancami różnie, choc w tym roku w alpach pewna austryjaczka młoda i piekna
                      tak się do mnie usmiechała słodko.... ach pieknie było, snieg , góry, narty i
                      fantastyczna kobietka - acha, ona była ciemnej karnacji , mówiła tylko po
                      niemiecku , ale pewnie geny miały różnych narodów, dziadkiem lub ojcem był
                      jakis italiano, może turek ... pozdrawiam
      • Gość: pamiętliwy moja narta na austryjackim stoku nie pojedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 19:38
        To najbardziej obłudny naród świata, kiedyś gdy przyjeżdzałem do was podobnie
        jak tysiące Polaków na handel albo do najgorszych robót to mieliście mnie za
        śmiecia, teraz gdy przyjeżdzam nowym samochodem do hotelu to jestem dla was
        Herr. Poza miejscowościami turystycznymi nieraz zdarzyło mi się, że gdy stanąłem
        na chwilę na poboczu aby rosprostować kości albo obejrzeć krajobraz to zaraz
        pojawiała się policja, żeby sprawdzić co to za podejrzany polaczek. Jeśli to ja
        decyduję to zawsze omijam Austrię szerokim łukiem, niestety kilka razy byłem na
        wyjeździe służbowym min. w tym przeklętym zell am see. Naprawdę warto dołożyć te
        kilka godzin i jechać do Włoch gdzie ludzie są milsi, jedzenie lepsze i częściej
        świeci słońce.
        • ortodox Re: moja narta na austryjackim stoku nie pojedzie 29.12.06, 12:19
          Gość portalu: pamiętliwy napisał(a):

> To najbardziej obłudny naród świata, kiedyś gdy przyjeżdzałem do was podobnie
          > jak tysiące Polaków na handel albo do najgorszych robót to mieliście mnie za
          > śmiecia, teraz gdy przyjeżdzam nowym samochodem do hotelu to jestem dla was
          > Herr.
          ------------------------------
          Nie bardzo rozumiem czego to ma dowodzić. Na pewno nie obłudy, ale prędzej
          zdrowego rozsądku, realizmu. Jak mieli Ciebie traktować, skoro sam zachowywałeś
          się jak śmieć? Sam chyba nie miałeś wtedy do siebie szacunku, wykonując
          najgorsze roboty za psie pieniądze i sprzedając im po kryjomu przemycane
          papierosy. A teraz jeżeli przyjeżdżasz jak normalny człowiek, to traktują Cię
          normalnie. Czy to dziwne? Chciałbyś żeby dalej traktowano Cię jak śmiecia?
          ======================================
          > Poza miejscowościami turystycznymi nieraz zdarzyło mi się, że gdy stanąłem
          > na chwilę na poboczu aby rosprostować kości albo obejrzeć krajobraz to zaraz
          > pojawiała się policja, żeby sprawdzić co to za podejrzany polaczek.
          -------------------------------------------
          Ja akurat tego nie zauważyłem, a poruszam się w Austrii głównie drogami
          lokalnymi i często poza kurortami. Myślę, że zwyczajnie zainteresowali się
          czy śnic się nie stało.
          ===========================================
          > Jeśli to ja decyduję to zawsze omijam Austrię szerokim łukiem, niestety
          > kilka razy byłem na wyjeździe służbowym min. w tym przeklętym zell am see.
          > Naprawdę warto dołożyć te kilka godzin i jechać do Włoch gdzie ludzie są
          > milsi, jedzenie lepsze i częściej świeci słońce.
          --------------------------------
          Ja też wolę Włochy i często tam jeżdżę, ale zawsze przez Austrię, bez uprzedzeń
          i obaw, a nawet z przyjemnością. Trzeba wyzbyć się stereotypów, bo nie prowadzi
          to do niczego dobrego.
          pozdro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka