folkatka 18.05.05, 17:04 Był wątek o tym co pamiętamy z ówczesnej telewizji, proponuję przypomnieć sobie co wtedy czytaliśmy.Zapraszam. Na poczatek rzucę hasło "Świat Młodych" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: Prasa lat 80. 18.05.05, 17:20 No świat Młodych z Tytusem i binio bilem rządził. Ale było dzieło o wiele ważniejsze dla mojego rozwoju psychofizycznego, czyli nieodżałowane 'Razem' ze szczególnym uwzglednieniem strony ostatniej "Osobno' gdzie swoje wdzięki prezentowały w miniaturowej fotce, bochaterskie dziewice Sojuza. Achhh, czar obnażonych piersi + komentarza zawsze mnie wzruszał. No i raz dali plakat z Limahlem:) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flinstone Re: Prasa lat 80. 18.05.05, 17:24 "Zarzewie". Plakaty dawali we wkladce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: Prasa lat 80. IP: *.crowley.pl 18.05.05, 17:27 w Zielonym Sztandarze też... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fojtek Re: Prasa lat 80. IP: *.net.pulawy.pl 18.05.05, 20:04 ja wstawałem zawsze w sobotę o 6 rano i pędziłem do kiosku aby kupić "Zarzewie" i "Zielony Sztandar".Stało się w kolejce a pani układała gazety w teczkach- czasem zabrakło dla mnie czasem dla osoby mającej teczkę:) Kiedys zabrakło Zarzewia i pognałem po niej poprzez całe miasto,zrobiłem rajd po kioskach i znalazłem je w kiosku oddalonym około 3 km.za Puławami.Jak wróciłem ze zwycięskim plakatem(Nena) było coś koło południa i mama zrobiła mi starszną awanturę.Miałem mnóstwo plakatów z Limahlem i Kajagoogo ,które pózniej zamieniłem na Alice Coopera i Europe. Miałem też Bravo w wersji niemieckiej(wujek na kontrakcie w RFN:). Teraz plakaty sa pełnowymiarowe,na kredowym paierku,pięknie oprawione-a dzieciaki i tak wieszają na ścianach albo tabele kaloryczne albo tablice z modlitwami bo katechetka szaleje i pyta. Gdzie te stare czasy z gazetami typu Płomyk,Razem,Świat Młodych,Młody technik- eh....... Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flinstone Re: Prasa lat 80. 18.05.05, 20:25 A jak chodzilam do przedszkola to czytalam "Misia", potem "Plomyczek", no a juz pozniej: "Plomyk" i "Filipinke", ale nie te, co teraz wydaja i co wyglada jak BRAVO Girl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miernik Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:30 Też pamiętam te bitwy i kilometrowe kolejki przed kioskami z prasą. Zwłaszcza o te gazety w których dawali "kultowe plakaty" z "kultowymi gwiazdami "z tamtych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-( Re: Prasa lat 80. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:32 Mały Modelarz zdobywany dzięki znajomościom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielkopolanin Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 00:04 Ha ha, nie wiem skąd brałem na to kasę ale robiłem takie rajdy po Zielony Sztandar, Dziennkik Ludowy, Scenę, Młodego Technika (kto pamieta jak w maju kupowało się numer z lutego?), z mniejszymi problemami kupowałem Razem, Nową Wieś, Na przełaj (to akurat czytałem), Gazetę Młodych(lista trójiki i Dzieci z dworca Zoo)... i tak mi nikt nie uwierzy jak bede dalej wymieniał. A w 7-8 klasie chciałem iśc do liceum wojskowego i kupowałem Żołnierza...... I wyroslem na w miarę normalnego gościa :). Odpowiedz Link Zgłoś
tredive_nelliker Re: Prasa lat 80. 19.05.05, 00:05 a na jakim badziewiastym papierze były te plakaty... Nie to co teraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uzo Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 18:52 braineater! jak babcie kofam!!!!!!! dokładnie!!!! chyba zatęskniłem! ehhh.... Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk.tadeusz Re: Prasa lat 80. 18.05.05, 20:12 A Relax pamiętacie, jak bym pokopał to nawet jakiś bym znalazł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecziwo Re: Prasa lat 80. IP: *.eranet.pl 18.05.05, 20:49 Jak byłem mały to z kolegami kupowaliśmy "na spółę" "Żołnierza Polskiego" bo na przedostatniej stronie była rubryka "na spocznij..." w której to rubryczce zawsze było rozbierane zdjęcie jakiejś loli... yyyhh....jak miło powspominać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Prasa lat 80. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 23:12 Filipinka, oczywiście. "Zdrowie" albo "Żyjmy dłużej", coś takiego. "Zwierciadło", oo , przypomniało mi się! "Przekrój" był fajniejszy..."Gospodyni" była... Odpowiedz Link Zgłoś
ewosia Re: Prasa lat 80. 18.05.05, 23:57 Jeszcze był magazyn PCK "JESTEM". Kradzione zdjęcia z Elle i Paris Match - ledwo odziane modelki jako ilustracja artykułu o obrzydliwych przypadłościach skórnych. Nigdy nie zapomnę zdjęcia z Elle z modelką przykrytą ręcznikiem z podpisem: "Pochwa to idealne miejsce dla rozwoju grzybicy. Jest tam ciepło i wilgotno." yhh. I jeszcze potępienie dla kolczyków. Artykuł nosił tytuł: Ucho - narząd delikatny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeraj Re: Prasa lat 80. IP: *.crowley.pl 19.05.05, 00:27 Szpilki, Przekrój i na ostatniej stronie Filutek i Humor zeszytów, Młoda Polska, Nowa Wieś (tam też były plakaty), Świat Młodych z komiksami (pamietacie jakie były? B.Bill, Kleks, Tytus, byly tez komiksy s-f, co jeszcze?). Wychodziły we wtorki (niebieski) czwartki (czerwone) i soboty (zielone).. albo jakoś tak.... W Filipince czytałem tylko Filipa... Wieczór, Trybuna Ludu, Murziłka (ruska), świerszczyk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luukasz4 Re: Prasa lat 80. IP: *.stud.uni-goettingen.de 19.05.05, 08:41 nie, we wtorek nieieski, w czwartek zielony a w soboty czerwony (to jesli chodzi o kolor winietki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: Prasa lat 80. IP: 212.160.172.* 19.05.05, 08:00 Też pamiętam Jestem. Dziewczyny z mojej klasy kupowały toto namiętnie i czytały pod ławkami, a ja jakoś nie mogłem zrozumieć ich entuzjazmu dla tego pisma... A 'Kraj Rad' pamiętacie? To było chyba jedyne czasopismo wydawane na porządnym papierze z dobrą jakością druku :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: Prasa lat 80. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 11:20 a pamiętacie taki mały formatowo "sputnik", swego czasu drukowano w nim Wysockiego jak go potem zakazali to nasza rosycystka zamykala klasę na klucz i uczyliśmy się tej poezji na pamięć z lubością. aż dziw ale nikt jej za to nigdy niepodkablował, zamiast uczyć nas o leninie ona nauczyła nas rosyjskiego do którego nie mieliśmy negatywnego stosunku, teraz się przydaje Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk.tadeusz Re: Prasa lat 80. 19.05.05, 08:03 Fajne, jak Ty przeżyłaś z tą makabryczną wiedzą ::::::-) Odpowiedz Link Zgłoś
zamglony_las Re: Prasa lat 80. 18.04.19, 14:23 Oczywiście, że pamiętam. Jakiś czas temu ukazały się chyba 3 tomy "Relax. Antologia opowieści rysunkowych", każdy po około 160 stron w twardej oprwie. Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: Prasa lat 80. 19.05.05, 08:45 w "Na przełaj" nawet kiedyś jakiś mój list wydrukowali, zabrałam głos w dyskusji o ... inicjacji seksualnej, tak, tak, poruszano wtedy takie tematy, chociaż w sposób całkiem odmienny niż np. w Bravo Girl ;-) Pamiętam taki naprawdę bardzo ciekawy miesięcznik - Magazyn Polski, to był jakby odpowiednik obecnego Reader's Digest - zbiór przedruków ciekawych artykułów, opowiadań, dowcipów itp. z prasy światowej, miałam tego całe stosy, nawet takie stare z lat 60-tych i 70-tych (odkupiłam od kogoś) i lubiłam sobie przeglądać - zawsze coś nowego ciekawego znajdowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y_Sam Re: Prasa lat 80. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 09:32 No Świat Młodych oczywiście rządził, ktoś tu rzucił temat komiksów, to oprócz Tytusa lubiłem też Kajko i Kokosza i to o profesorze entomologii, tytułu nie pamiętam. Z prasy popularno - naukowej czytywałem "Szkiełko i oko", a z męskiej - ostatnią stronę "Razem". Ten plakat Limahla to kiedyś przehandlowałem, będąc już w liceum, pewnej bardzo fajnej koleżance ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lewa.noga.pawiana Re: Prasa lat 80. 19.05.05, 09:43 No i jeszcze w Na Przełaj były komiksy z Lucky Lucki'em. Ale to już chiba głęboka prehistoria... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Prasa lat 80. 19.05.05, 10:30 Profesorek Nerwosolek! A w "Młodym Techniku" były opowiadania SF całkiem niezłe, i można się było nauczyć, jak zrobić radio ze szpulki od nici. I takie pismo było popularnonaukowe, jak to się nazywało? "Problemy" chyba? I tam też była SF i to zagraniczna. Częsć mi się uchowała... Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Prasa lat 80. 22.05.05, 22:07 A takie pismo jak "Natura - naturyzm" ktoś pamięta?? Pierwsze pismo w której drukowano zdjęcia ciut śmielsze od tych z "Razem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:24 A pamietasz jak się nazywała gosposia Nerwosolka? Odpowiedz Link Zgłoś
mamabarta Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 07:27 Entomologia!!! i był jeszcze Lord Hokus-Pokus - uwielbiam czytać te komiksy, mimo trzydziestki na karku... A pamiętacie dialog: "- opowiem wam kawał.... - ten o Gąsce Balbince? - ależ Wodzu, co Wódz???" Odpowiedz Link Zgłoś
aamg Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 11:58 mamabarta napisała: > Entomologia!!! i był jeszcze Lord Hokus-Pokus - uwielbiam czytać te komiksy, > mimo trzydziestki na karku... A pamiętacie dialog: > "- opowiem wam kawał.... > - ten o Gąsce Balbince? > - ależ Wodzu, co Wódz???" "- To ja przepraszam." GDZIE TO TERAZ DOPAŚĆ?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaalbarth Re: Prasa lat 80. IP: *.ahold.pl / 213.134.133.* 31.05.05, 08:07 Nie jestem do końca pewien, ale to chyba była "Antresolka Profesora Nerwosolka" albo jakoś tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeg Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:18 Ja tam byłem fanem "Bajtka" i klanów - Commodore,Atari,Zx Spectrum a i Amstrad...oj to były piekne czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stara dziewiątka Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:45 Kto pamięta "Dookoła Świata"? Czytałam i marzyłam o dalekich podróżach. Lubiłam bardzo "Magazyn Polski" oraz "Karuzelę" i "Szpilki". Czytałam też "Razem" i "itd". A z babskich czasopism "Kobietę i życie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Prasa lat 80. IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.05.05, 00:11 Poznaj świat, Poznaj swój kraj, Przyroda polska, to takie "mundre", był jeszcze Dziennik Ludowy z plakatami - w piątek obowiązkowo, cały zestaw Europe przeleciał (każdy fagas osobno, jeszcze oprawiony fotomontażem w drewnianą rameczkę!!!!), inne zjawy z tamtych lat też były. Oczywiście człowiek tego stosy zbierał. Teraz żałuję trochę, że wyrzuciłam, byłoby z czego się pośmiac. Odpowiedz Link Zgłoś
bellicose Re: Prasa lat 80. 30.05.05, 18:24 > Ja tam byłem fanem "Bajtka" i klanów - Commodore,Atari,Zx Spectrum a i Amstrad. > ..oj to były piekne czasy... Hehe, "Bajtek" rządzi, chyba zaraz przejże jakies zakurzone stare egzemplarze i się łezka w oku zakręci. Odpowiedz Link Zgłoś
pendragon_pl Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 11:29 Dokładnie tak samo jak belicose. Bajtek i klany Atarików i Commodore. u mnie osiedle zdominowane było przez Commodorców nieliczni mieli Atari (w tym ja Atari 800XE i magnetofon XC11) :) "Bajtek" to była gazeta w pewnym sensie obowiązkowa, wychodził jeszcze tygodnik "Świat Atari" Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 17:56 A naczelnym Bajtka był prezydent Kwas => jesteś obrzydliwym komuchem... :) Odpowiedz Link Zgłoś
tppiotr Re: Prasa lat 80. 30.05.05, 19:17 "Forum" - tygodnik, czyli przegląd prasy światowej. Pomimo cenzury, ukazywały się teksty, których nie było w Trybunie i TVP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: Prasa lat 80. IP: *.wroclaw.mm.pl 30.05.05, 20:12 Ja pamiętam "Amerykę" - zwłaszcza te komiksy na ostatniej stronie (ale to chyba 30 lat temu...). A obok "Filmu" który istnieje, ale już zdjęcie współczesnej Bardotki czy Claudii C. emocji takich nie wzbudza (Zosia Loren w przyziemnej reklamie makaronu chociażby na ziemię sprowadza - gdzie to kiedyś, w PRL do pomyślenia było), był jeszcze "Ekran". A dawna "Kobieta i życie", "Kulisy", w których Urban się produkował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchol Re: Prasa lat 80. IP: 80.50.60.* 30.05.05, 20:41 Non Stop. A co z Non Stopem? Nikt nie pamięta? Paskudny papier i reklamy szkół górniczych w środku, ale jakie teksty i jakich autorów. Recenzja "Synchronicity" Police utwór po utworze do dziś wzbudza u mnie ciary. Podobnie jak relacja z koncertu Deep Purple czy Queen. Razem i Osobno - to był hicior. Nie pamiętam jak się nazywał redaktor Osobno (Terlecki? - coś mi się pałęta po głowie), pamiętam tylko, że umarł dość młodo i potem już to nie było to... Wywiad z Andrzejem Nowakiem (TSA) i Martyną Jakuboiwcz jakoś mi utkwił w pamięci. I tekst o chłopaku, który miał dzianego tatę i kupował sobie dżinsy w Pewksie co miesiąc, czy co dwa tygodnie. A ja mogłem liczyć najwyżej na jedną parę na rok. Pamiętam też ten wstrząs, kiedy w Razem puścili zdjęcie klęczącej na plaży pani z gołym biustem, która trzymała rękę w majtkach. No, po prostu nie mogłem uwierzyć. O ile biusty już na mnie nie robiły wtedy wrażenia, to ta ręka... Był to dla mnie głęboki wstrząs, bo w tamtych czasach o onaniźmie chłopców mówiło się "samogwałt", a u dziewczynek on nie występował. Co prawda Lew Starowicz przebąkiwał, że może to nie do końca prawda, ale żeby tak na zdjęciu? To było chyba moje największe do tej przeżycie erotyczne spowodowane jakimś zdjęciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzmaPL Re: Prasa lat 80. IP: *.sympatico.ca 30.05.05, 23:42 Az sie lza w oku kreci. Tyle wspomnien, odkurzonych przez Was. Swiat Mlodych - zostawiany przez zaprzyjazniona kioskarke pod lada, Razem, Jestem, Filipinka i od czasu do czasu ogladanie (nie znalam i nie znam niemickiego) Bravo. Jakie tam byly plakaty a jaki papier. Zazdroscilysmy kolezance ktorej babcia przesylala regularnie to pismo. No i ciuchy w nim - nie do zdobycia w Polsce. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Prasa lat 80. - NON STOP, recenzje IP: *.dial.pl 31.05.05, 09:16 Święte słowa co do NON STOPu! Mam do dziś kolekcję wycinków z recenzjami płyt : "Stella" Yello, "Hounds Of Love" Kate Bush, no i oczywiście "Synchronicity" Police i wiele, wiele innych. Bardzo zachęcające albo -niekiedy- mocno krytyczne. Tylko nieco trudniejszy był wówczas dostęp do recenzowanych płyt ;-), więc dość ciężko było sobie wyrobić własne zdanie :-))) Z przyjemnością zaglądam jednak do tego archiwum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:27 A "Karuzela" Odpowiedz Link Zgłoś
effata Re: Prasa lat 80. 30.05.05, 20:28 Moge jeszcze dorzucic niodzalowana Filipinke w starym formacie. Terazniejsze badziewie upodobnilo sie do jakichs 'Popcornow' i innych 'Dziewczyn', az strach to brac do reki, a wtedy to bylo pismo, wszystkie szanujace sie nastolatki to czytywaly ;))))))))))), kolekcjonowaly stare numery i opowiadaly sobie o przyjazniach nawiazanych przez rubryke "Poznajmy sie"! I faktycznie, te plakaty z 'Razem'i innych "eksluzywnych" gazet. Trzeba bylo sie zrywac w sobote rano,zeby niektore z nich zdobyc, bo znikaly wlasnie ze wzgledu na te plakaty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jass Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:31 Az lza sie w oku kreci...i moze nie uwierzycie ale nizej podpisany w Na przelaj montowal Muzykorame a ze Swietej Pamieci Lechem Terpiłowkim dworował sobie w Szpilkach z polksiego szołbiznesu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikumiku Re: Prasa lat 80. IP: *.243.113.245.static.cablesurf.de 30.05.05, 21:43 I ja placze za stara Filipinka. Moj pierwszy kontakt z nia byl w trakcie akcji zbierania makulatury w szkole. Nasza klasa miala posortowac papier bialy i kolorowy no i sie zaczelo. Znalazlam cale gniazdo Filipinek, ktore zabralam do domu. Pewnie jeszcze by sie gdzies znalazly :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admus Re: Prasa lat 80. IP: *.net.autocom.pl 30.05.05, 20:42 w II połowie lat 80-tych pojawiała się z przerwami Wiedza i życie... A z Magazynów obok Relax'ów (które nie wiem z jakiej okazji :) ), kupował mój dziadek to było jeszcze 6 numerów alfy (trudno dostępnych w sklepach) :)) a z Razem na moją wyobraźnię działał nieregularne ukazujący się dział o grach przygodowych (o ostatnich stronach R i WP nie wspomnę :) :) :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
srull Re: Prasa lat 80. 30.05.05, 20:46 "Nowa wies", nie pamietam co tam bylo ale najpewniej jakis plakat, bo inaczej pewnie przez sama nazwe do rak bym nie wzial. Tak jak reszta za to bylem wielkim fanem "Swiata Mlodych" - kultowa gazetka, najlepsze bylo sobotnie wydanie. "Relaxy" o ktorych wspomnieliscie tez byly cool, szkoda tylko, ze wychodzily tak nieregularnie no i kosztowaly jak na dziecieca kieszen dosc sporo, o ile sie nie myle to chyba 20 zeta, ale to przelom lat 70/80:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admus Re: Prasa lat 80. IP: *.net.autocom.pl 30.05.05, 20:49 Co do światów młodych - był tamkonkurs kto ma o największej wysokości stos zebranych światów młodych, miałem więcej niż ich mistrzowie .... :) to były czasy :) Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Prasa lat 80. 30.05.05, 21:14 ja dopiero uczylam sie czytac,ale jak juz sie nauczylam,to czytalam Jestem(polowy rzeczy nie rozumialam,i bylo nudne),Filipinke(troche ciekawsze),Swiat Mlodych(tylko tam gdzie byl komiks).Prase mialam zapewniona,bo mialam dwoje rodzenstwa w wieku dorastania.Majac 10 lat bylam juz pozadnie wyedukowana i z zapalem czytalam Jestem,Filipinke a takze Bravo,chociaz moi rodzice na to ostatnie krzywo patrzyli.Ostatnio w ramach zajec na studiach bylam w bibliotece dzieciecej i znalazlam tam cale roczniki tych pieknych gazet,troszke sobie poczytalam..szkoda ze juz sie tak nie pisze o wielu rzeczach Odpowiedz Link Zgłoś
srull Wstyd sie przyznac 30.05.05, 21:26 ale to jeszcze nic. Ja sie uczylem czytac na dziele Ostrowskiego "Jak hartowala sie stal" (taki rewolucyjny gniot), nie wiem skad ta ksiazka wziela sie w domu moich rodzicow (zbadam sprawe przy nadazajacej sie okazji) ale do dzis pamietam gorszaca scene pocalunku jakiejs rewolucjonistki z robotnikiem czy moze na odwrot. Jako szesciolatek bylem w glebokim szoku. Dobrze, ze przeczytalem ja tak wczesnie, bo ni w zab nie zrozumialem o co w niej chodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Wstyd sie przyznac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 22:40 Phi, ja tę wstrząsająca powieść dostałam jako nagrodę za wyniki w nauce w 7. klasie szkoły podstawowej! Pamiętam, że była w 2 tomach. Był rok 1986. Do dziś nie przeczytałam o dzielnym Pawce bodajże :-) Odpowiedz Link Zgłoś
srull Re: Wstyd sie przyznac 30.05.05, 23:05 Phi, ja za to przeczytalem. Moja wersja byla w jednym tomie. Trzymam ja do tej pory i ciagnie sie ze mna przez te wszystkie przeprowadzki jakie mialem w swoim zyciu. Jak tak dalej pojdzie to chyba zabiore sie za nia po raz kolejny, mam przy okazji cicha nadzieje, ze szlag mnie w trakcie nie trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia`73 Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:04 A Miś!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
basia.b.m Re: Prasa lat 80. 30.05.05, 23:32 A czy ktos czytywal/ pamieta czasopismo " Politechnik"? Pisywal tam Marek Holynski,rozne wspomnienia z podrozy, np. "Finlandia za 30 dolarow", albo sprawozdania z lodzkich spotkan teatralnych.. Ale to jeszcze wczesniej, bo lata 70te, sorry. W kazdym razie milo bylo, tak to dzis wspominam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clk Re: Prasa lat 80. IP: *.gdynia.mm.pl 30.05.05, 23:32 ja na poczatkach lat 90tych i koniec 80tych kupowalam popcorn i bravo. to byl rarysas niesamowity :) poza tym mis rzadzil :) Odpowiedz Link Zgłoś
nitka3 Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 00:26 A kto jest az tak stary ze pamięta czasopisnmo "JA I TY" ????A "RADAR" z tekstami Kozakiewicza o sexie i Jankowskiego "drogowskazy " o problemach etycznych?? Eeeeeech...czy to było naprawde ???Zniknęło w pomroce dziejów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Prasa lat 80. IP: *.dial.pl 31.05.05, 09:06 O właśnie! RADAR! Baaaardzo daaaaawno temu miesięcznik na porządniejszym papierze, z czarno-żółtą okładką, później na strasznie gazetowym papierze jako tygodnik, ale zawsze z tekstami piosenek na ostatniej stronie!!! Do dziś mam kolekcję wycinków!!! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sokole oko Re: Prasa lat 80. IP: *.tvgawex.pl 31.05.05, 00:41 'Mówią Wieki'- jedno z ciekawszych wydawnictw historycznych z tamtych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spłuczka klozetowa Re: Prasa lat 80. IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 31.05.05, 01:23 Miś,Swierszczyk,Płomyk,Płomyczek.Na przełaj-z komiksami o braciach Daltonach. Panorama[śląskaa i północy] WTK Kulisy-Urban pisywał kryminałki jako Jerzy Kibic Prawo i życie Przekrój Architektura Projekt Zołnierz polski-z laską na ostatniej stronie W służbie narodu-tylko dla gliniarzy i esbeków Kultura Tygodnik kulturalny Zycie literackie Odra Z ruskich to Prawda,Izwiestia,Ogoniok,Sputnik Ameryka Stolica Kontakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sokole oko Re: Prasa lat 80. IP: *.tvgawex.pl 31.05.05, 22:53 ..prawie zapomniałbym o odlotowej gazecie - Wiraże to była codzienna gazeta wojsk lotniczych, najbardziej wówczas podobała mi się ostatnia strona z humorem wojskowym..8) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyliszek Re: Prasa lat 80. IP: *.chello.pl 31.05.05, 03:10 do kapsli potrzebne były na podwórku nazwiska kolarzy z podanym w nawiasie krajem, które wycinało się z gazet. na co dzień można było znaleźć tylko "pierwszą trójkę" na etapie i w generalce. na dodatek nazwiska się ciągle powtarzały, np. Piasecki, Ampler, Raab, Ludwig. zawsze więc było wielkie polowanie na odpowiednie numery "Trybuny Ludu", która na poczatku ś.p. Wyścigu Pokoju podawała listę startową, a na koniec drukowała całą klasyfikację generalną. kupowało się przeważnie po 3 egzemplarze... a tak w ogóle, jak ktoś ma trochę wolnego czasu i chce sobie odświeżyć wspomnienia niech wali do Biblioteki Narodowej, do czytelni czasopism. ja tam naczytałem się, wprawdzie z obowiązku, ale jednak, gazet z lat 40. i 50. ech... te przemówienia bonzów partyjnych (z obowiązkowym dodatkiem "burzliwe owacje" pod tekstem), informacje o kolejnych bezeceństwach "kliki titowskiej", osiągnięciach przemysłu socjalistycznego, odkryciach radzieckich uczonych, szczęśliwym życiu w ZSRR, zmierzającej ku katastrofie Ameryce, imperialistach i podżegaczach wojennych w Zachodnich Niemczech... i duzo, dużo więcej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the liryk Re: Prasa lat 80. IP: *.devs.futuro.pl 31.05.05, 10:40 My do kapsli używaliśmy kolorowych flag państwowych powycinanych ze starych atlasów. Albo z nowych, ryzykujac lanie od rodziców:) Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: Prasa lat 80. 01.06.05, 03:55 tak jest. gumka, na gumkę flaga, a na flagę dane kolarza. potem wszystko owijasz folią i upychasz w kapslu. a dzieki zróznicowaniu zawodników mogłeś mieć np. dwa inne kapsle "ddr-owskie" - jeden z Ludwigiem i drugi z Amplerem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Prasa lat 80. IP: 212.160.138.* 31.05.05, 09:09 Ja pamiętam jak moja mama czytała tygodnik "VETO". Potem na mnie przeszło.. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek6447 Re: Prasa lat 80. 15.08.22, 08:08 ja panoramę śląska pamiętam było tego pel o umnie nawet chleb do pracy mialem w PANORAMIE... 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
jacek6447 Re: Prasa lat 80. 15.08.22, 08:09 Gość portalu: Basia napisał(a): > Ja pamiętam jak moja mama czytała tygodnik "VETO". Potem na mnie przeszło.. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yukie Re: Prasa lat 80. IP: *.toya.net.pl 31.05.05, 09:52 "mis" z tekturka w srodku z ktorej zawsze mozna bylo wyciac i skleic jakas fajowa rzecz:) Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 10:28 Pod koniec lat 80-tych i na początku lat 90-tych - Magazyn Muzyczny, który czytałam od dechy do dechy, jak Biblię. Do dziś pamiętam recenzję płyt moich ulubieńców i artykuły na ich temat... Ale najbardzie kultowe był dla mnie "Na Przełaj" i rubryka "Prosto", z nadsyłanymi przez czytelników ogłoszeniami, wyznaniami, złotymi myslami i innymi głupotkami. Żeby wysłać, trzeba było zebrać odpowiednią ilość kuponów drukowanych w gazecie. Też wysyłałam, a co! Ale się to czytało! A z rubryki ogłoszeń w "Razem" pozanło się paru fajnych gości :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: Prasa lat 80. IP: *.starnettelecom.pl 31.05.05, 11:24 oj tak, Magazyn Muzyczny pamiętam, ale wracając do Non Stopu to mam do dzis ze 4 pelne roczniki, plus jakies pojedyncze numery i zdaza mi sie je czasami przegladac, to byl niesamowity miesiecznik, to se ne wrati, lza sie w oku kreci , szczegolnie jak zajrze do obecnych magazynow muzycznych i poczytam co tam wypisuja, echhhhhh Odpowiedz Link Zgłoś
em.em.em Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 11:31 Swiat Mlodych - o ja glupi, dlaczego ten stosik wyrzucilem. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 17:59 O ty głupi! moje chyba pochłonęła jeszcze szkoła w ramach zbierania makulatury - a może sama sprzedałam na makulaturę, żeby mieć na płyty? Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 11:46 Magazyn Polski i Magazyn Rodzinny - jeden byl duzy, drugi maly, nie pamietam który był który - ale calkiem ciekawe - przedruki z zagranicznych gazet. Poza tym nie wiem czy wspomniany byl Mlody Technik i Kobieta i Życie - nie wiem czy wychodzi dzisiaj ten barzo porzadany wtedy kobiecy tygodnik (aaa i Przyjaciółka). Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 14:12 Magazyn Polski był mały! :-)))) Uwielbiałam to czytać, jak byłam dzieciakiem. I ja też, jak sobie pomyślę, że wyrzuciłam całe stosy "Na przełaj", "Magazynu M." i innych, to mnie po prostu szlag trafia... Odpowiedz Link Zgłoś
meduza7 Re: Prasa lat 80. 01.06.05, 13:41 Łza się w oku kręci... Co ciekawe: jakoś wtedy nie uważano czytelników za półgłowków, których interesuje tylko moda i ploty, kto z kim. Gazety dla młodzieży pisały o wszystkim: i ciekawostki naukowe (obowiązkowo od uczonych radzieckich ;)) i komiks, i opowiadania, i moda też czemu nie... i porady zdrowotne, i uczuciowe (ŚM wydrukował kiedyś mój list o tym, jak to bardzo nieszczęśliwie jestem zakochana w koledze, a on chodzi z inną) i ciekawa grafika (Filipinka z rysunkowymi okładkami! Ach!). No i trochę smrodku ideologicznego na każdą rocznicę Wielkiego Października ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zamglony_las Re: Prasa lat 80. 17.04.19, 01:52 Moja życiowa ścieżka (rocznik 1976): Miś, następnie Świerszczyk, a potem to już Płomyczek, Płomyk, Świat Młodych, Relax, Młody Technik, Modelarz, Mały Modelarz, Na przełaj i kilka innych. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Prasa lat 80. 19.04.19, 13:15 Stary wątek, ale skoro nie wpisałem się wtedy, to napiszę teraz :) Oczywiście moim numerem 1 był "Świat Młodych", czytałem go niemal przez całą podstawówkę, przestałem chyba w VII klasie, chociaż pamiętam że ostatni numer zdarzyło mi się kupić w 1988, już po skończeniu VIII klasy. Najbardziej lubiłem komiksy z ostatniej strony, ale pamiętam też inne stałe rubryki: "Tomik" o astronomii, "Rzepklub" z dowcipami, był kącik filmowy, muzyczny... Poprzez "Świat Młodych" nawiązałem też korespondencję z dziewczyną z Wrocławia, która założyła klub hodowców kanarków. Korespondowaliśmy tak przez dwa lata, potem kontakt się urwał, ale po 20 latach odnaleźliśmy się na portalach społecznościowych i mamy ze sobą znowu kontakt :) Odpowiedz Link Zgłoś