Gość: ania IP: 80.50.234.* 18.01.10, 12:15 Hotel Los Zocos 2 tygodnie Biuro Itaka Komunikacja po wyspie: taxi, komunikacja publiczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opium621 Re: 16.01 wróciłam z Lanzarote - odpowiem na pyta 18.01.10, 14:20 Witaj, jaka pogoda, jaka woda w oceanie - czy pływałeś w niej czy się nie da? czy przez 2 tyg było co robić na Lanzarote? Ja 25.01 jadę na 2 tyg na Fuerteventure z 2 dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś
gonio74 Re: 16.01 wróciłam z Lanzarote - odpowiem na pyta 18.01.10, 14:52 Ja waham się pomiędzy Fuertą, a Lanzarote, ale to dopiero w czerwcu. Napisz gdzie warto pojechać, co zobaczyć, którą część wyspy wybrać na wypoczynek (plażowanie + zwiedzanie-podróżowanie samochodem). Ja mogę pomóc Ci przy ewentualnym planowaniu pobytu na Teneryfie... Na razie nie miałam czasu na szersze buszowanie po forum, więc może mnie naprowadzisz. Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: 16.01 wróciłam z Lanzarote - odpowiem na pyta 20.01.10, 08:55 > Ja waham się pomiędzy Fuertą, a Lanzarote... Polecam ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,204,31977376,,z_Fuerte.html?v=2 Najbardziej urocze miasteczko na Lanzarote - Playa Blanca. Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: Kilka pytań zatem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 22:02 Witaj, a zatem kilka pytań - my wybieramy się z Itaką w marcu. - jak oceniasz sam hotel? - jak oceniasz jedzenie? czy opcja all jest ok? - jakim samolotem lecieliście i czy podróż/transfery ok? - jak wyglądają baseny, czy zimą można z nich korzystać? - jaka jest temperatura wody w oceanie? - jaka jest temperatura w dzień a jaka w nocy? - czy daleko jest do plaży? - jak wygląda miasteczko (w dwóch słowach) z góry dziękuję Ci za odpowiedzi, Hubert - czy wieczorami jest spokojnie czy atmosfera imprezowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keram22 Re: Kilka pytań zatem :) IP: *.147.41.94.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.01.10, 22:40 ja lece 23 stycznia na Lanzarote do hotelu Los Zocos, i mam 1 pytanie. Jak się ma sprawa z wypożyczaniem aut w Costa Teguise ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Kilka pytań zatem :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 09:42 to ja tylko zapytam o pogode-bylem w pazdzierniku na lanzarote pogoda byla super,jak to wyglada w styczniu?kiedy robi sie ciemno? od razu odpowiem na pytanie jesdnej osoby czy jest co robic na lanzarote w 2 tygodnie-oj jest jest:) wiele pieknych miejsc do zobaczenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Kilka pytań zatem :) IP: 80.50.234.* 19.01.10, 10:08 Pogoda 2-16 styczeń 2010 Bardzo różna: słońce, chmury, delikatny wiaterek, kilka razy niegroźny deszczyk. Temperatury w ciągu dnia 18-23. Słońce w ciągu dnia około 5 godzin. Zdecydowana pogoda robi się około godziny 11. Wieczory i ranki trochę chłodniejsze, około 14-18 stopni. Woda w oceanie rześka, ale pływać się da. Moim zdaniem taka jak w Bałtyku latem. Widno jest od godziny 7;30 do około 18:30. Przez 2 tygodnie można spokojnie wypełnić sobie czas, dzieląc go na zwiedzanie, plażowanie, wycieczki piesze, zwiedzanie. Jednym słowem nie ma mowy o nudzie. Co zwiedzałam: - objazd wyspy z Biurem Itaka (super program i doskonały pilotaż) - objazd sąsiedniej wyspy Fuerteventura (moim zdaniem mniej ciekawa i nie warta swoich 63 euro) - zwiedzanie dawnej i obecnej stolicy wyspy Teguise i Arrecife - wycieczka do innych miejscowości wypoczynkowych na wyspie Puerto del Carmen i Playa Blanca - zakupy na cotygodniowym targu wraz z pokazami folklorystycznymi w Teguise - wycieczka do Ogrodu kaktusów oraz Muzeum Cesara Manrique Costa Tequise: - moim zdaniem najbardziej spokojna i najładniejsza miejscowość wypoczynkowa na Lanzarote. Niska zabudowa, niezbyt duża z kilkoma ładnymi chociaż niezbyt szerokimi plażami. Fajna i spokojnie. Może w sezonie jest głośniej i więcej turystów, ale zimą to doskonały wybór. Inne miejscowości mi się nie podobały, chociaż mają szersze plaże. Imprez dużych raczej nie ma (może w sezonie letnim). Wieczorami grają w hotelach i niektórych knajpkach na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania ciąg dalszy IP: 80.50.234.* 19.01.10, 10:37 Hotel Los Zocos Hotel apartamentowy na kategorię lokalną 3 klucze i zdecydowanie na tyle zasługuje. Składa się z trzech bloków( jednostek mieszkalnych). Pokój (apartament) składa się z pokoju dziennego z aneksem kuchennym. Część wypoczynkowa to kanapa narożna nie rozkładana i mały stoliczek. Część kuchenna to spory stół i ławy do siedzenia oraz meble kuchenne, czajnik elektryczny, toster, mikrofalówka, kuchenka elektryczna, lodówka, wyposażenie w naczynia dla 4 osób, oraz jakieś podstawowe garnki, sztućce noże, przybory kuchenne. Były rodziny gotujące i to w zupełności wystarczyło. W części sypialnej 2 łóżka i dość pojemna i praktyczna szafa na ubrania. W szafie sejf. łazienka z prysznicem. W hotelu czysto, apartamenty po remoncie, sprzęt i meble wyglądają na niedawno wymieniane. W każdym pokoju balkon ze stoliczkiem i krzesełkami. Sprzątanie z wyjątkiem piątku i poniedziałku. Codzienne zmieniane ręczniki, pościel podczas 2 tygodni aż 4 razy. Jedzenie moim zdaniem smaczne i świeże. Przez 2 tygodnie oczywiście można się znudzić śniadaniami, ale na kolację i obiad chociaż dania się powtarzają to nie jest źle. Restauracja kolacyjna podzielona na 3 części: włoska, chińska i tradycyjna. Opcja all to śniadanie, obiad, kolacja, barek przy basenie z napojami i przekąskami oraz bar w restauracji kolacyjnej w godz. 20-23. Moim zdaniem przekąski przy basenie, mało ciekawe, korzystałam tylko raz, napoje alkoholowe lokalne, dobre drinki w restauracji kolacyjnej, kiepskie przy basenie. Na upał polecam Sangrię. Po południu sama kawa, bez ciasteczek. Moim zdaniem w porównaniu z all w innych hotelach np. w Turcji tu było skromnie, ale to tylko 3 klucze. W hotelu przeważnie Angole z rodzinami i sporo Polaków dość obficie korzystających z all. Nie nosi się opasek, tylko z momencie zameldowanie dostaje się kartę ze zdjęciem i na jej podstawie korzysta z all. Sam hotel bardzo fajnie położony, wszędzie blisko. Przed hotelem postój taksówek i przystanek autobusowy. W hotelu sklepik z pamiątkami, mały market, perfumeria (tania), wypożyczalnia samochodów i sklepy z biżuterią. W hotelu jest kilka basenów, nie podgrzewane, więc woda trochę zimna, ale sporo osób a szczególnie dzieci się kąpało. Ja korzystałam z plażowania na plaży. Sama plaża mniejsza i bardziej kameralna około 200 m od hotelu, większa i bardziej zaludniona około 300 m. Obie piaszczyste, z różnymi zejściami do wody i kamieniste i piaszczyste, raczej łagodne. Podróż na Lanzarote - linie Eurocypria. Wszystko sprawnie i bez problemów, na czas. Nie na cateringu na pokładzie. Oczywiście odpłatny tak. Transfery sprawne, a rezydentka Biura Itaka świetna i bardzo pomocna. Super kobieta. Zdarzył się wśród Polaków wypadek, super się zajęła i doskonale zorganizowała wszystko. Wydaje mi się że na wszystkie pytania odpowiedziała, ale jeszcze jakieś macie śmiało piszcie. chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania ciąg dalszy IP: 80.50.234.* 19.01.10, 10:41 Auta nie wypożyczałam, więc nie mam pojęcia. Na mieście wypożyczalni jest bardzo dużo. Nie znam jednak cen i szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keram22 Re: ciąg dalszy IP: *.147.100.0.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.01.10, 10:59 a wiesz coś o internecie,da się gdzieś w pobliżu złapać wi-fi ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ciąg dalszy IP: 80.50.234.* 19.01.10, 11:11 Niestety nie wiem, na urlopie nie korzystam. W Hotelu Los Zocos był odpłatny internet. Nie wiem dokładnie, ale chyba 10 minut to koszt 1 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanarek Re: ciąg dalszy IP: *.147.100.0.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.01.10, 11:20 słyszałem, że na Kanarach perfumy są dość tanie, może znacie jakieś przykładowe ceny ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanarek Re: Kilka pytań zatem :) IP: *.satkol.pl 21.01.10, 14:35 wiecie coś na temat Cueva de los Verdes, czy można ją zwiedzać bez wykupienia wycieczki ??? z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: 16.01 wróciłam z Lanzarote - odpowiem na pyta IP: 80.50.234.* 19.01.10, 11:37 Rzeczywiście ceny są dość korzystne. W styczniu w wielu perfumeriach są wyprzedaże, więc można zrobić fajne zakupy za niewielkie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evulevu Re: 16.01 wróciłam z Lanzarote - odpowiem na pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 13:48 W CT jest kilka wypożyczalni aut- warto się przejść i porównać ofertę. Polecam brać z pełnym ubezpieczeniem, ceny oczywiście w zależności co i na ile dni, nas VW kosztował w przeliczeniu na dzień ~ 20 E ( 3 lata temu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia kurtka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 21:07 Aniu, napisz proszę, czy potrzebowałas tam kurtki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: kurtka? IP: *.multimo.pl 19.01.10, 21:18 Nosiłam jedynie bluzę welurową, lub lekką dżinsową kurteczkę. Kurtka przydała się jednie na lotnisku w Warszawie. Koleżanka miała tylko cieniutki sweterek i jej wystarczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: kurtka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 23:24 Aniu a byla w playa blanca ze twierdzisz iz teguise jest najlepszym miejscem? bo ja uwazam ze wlasnie playa blanca:)jesli zas chodzi o wycieczki z itaka to porazka poniewaz za polowe pieniedzy ktore na nie wydalas mozna bylo zwiedzic o wiele wiecej na wlasna reke:)nie wspomne juz ze jada z itaka na zwiedzanie widzisz tylko to co oni ci proponuja a jadac samemu zajezdzasz po drodze gdzie chcesz, cokolwiek ci sie spodoba lub zwroci twoja uwage:)ale oczywiscie nie kazdy sie nadaje na podroze na wlasna reke:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanarek Cueva de los Verdes IP: *.satkol.pl 21.01.10, 15:18 wie ktoś czy można zwiedzać Cueva de los Verdes samemu bez wykupywania wycieczki u rezydenta ??? Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Cueva de los Verdes... 21.01.10, 16:18 Ciekawe, czy na Kanarach jest cokolwiek, czego nie można zwiedzać samemu? bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanarek Re: Cueva de los Verdes... IP: *.satkol.pl 21.01.10, 18:18 z tego co czytałem owczem można ją zwiedzać, ale tylko w gr. zorganizowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evulevu Re: Cueva de los Verdes... IP: *.chello.pl 21.01.10, 19:16 Pod Cueva można podjechać samemu, kupuje się bilet, wchodzi się i zwiedza w grupach z wielojęzycznym przewodnikiem- tj we wszystkich jaskiniach , nigdzie nie pozwalaja łazić samemu, ale można przynajmniej robić zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Cueva de los Verdes... 21.01.10, 19:29 Jaskinię zwiedza się z przewodnikiem w grupach, które organizują się przed wejściem: www.lanzarote.com/cueva-de-los-verdes/ bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania do Piotra IP: *.multimo.pl 06.09.10, 16:47 A tak w Playa Blanca byłam i mi bardziej podobało się w Costa Tequise. To moje zdanie, ale tobie może się bardziej podobać Playa Blanca, masz do tego prawo. O gustach się nie dyskutuje. A forma zwiedzania to też moja prywatna sprawa, a tobie nic do tego. Jeden lubi z biurem autokarem a inny za kierownicą i indywidualnie. Twoje wakacje, twoja sprawa. Ja spędzam i płacę tak jak mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś