Dodaj do ulubionych

Listopad czy styczeń

IP: 217.96.42.* 09.09.10, 11:21
Jaki okres lepszy?
Która wyspa?
Obserwuj wątek
    • milosh247 Re: Listopad czy styczeń 09.09.10, 13:31
      Te dwa miesiące to akurat bardzo podobnie. Temperatura w okolicach 19-20 stopni, może popadać czasami.
      • milosh247 Re: Listopad czy styczeń 09.09.10, 13:32
        Aha, a z wysp zdecydowanie polecam Teneryfe :) W tym roku sam byłem i mogę z czystym sumieniem polecić :) Naprawdę suuuuuuuuuuper!!!
      • Gość: jasiu... Re: Listopad czy styczeń IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.10, 15:46
        Widać, że milosh247 nie ma zupełnie pojęcia o wyspach. Listopad jest dużo cieplejszy, niż styczeń. Szczególnie początek listopada.

Co do wyspy proponuję Gran Canarię, ewentualnie (może nawet bardziej) południową Teneryfę.
        • milosh247 Re: Listopad czy styczeń 10.09.10, 11:37
          Zerknij sobie w necie na średnie temperatury dla poszczególnych miesięcy.
          Ale faktycznie, jeśli porównujesz 1 listopad to faktycznie 1 listopada będzie cieplej tyle że to nie jest żadne porównanie.
          • Gość: jasiu... Re: Listopad czy styczeń IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.10, 14:07
            No to spojrzyj choćby na link z tego wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,39880,116308628,116308628,prognoza_pogody_na_teneryfie_jeszcze_raz.html

Listopad: temperatura w dzień: 24 stopnie, temperatura wody 21 stopni, średnia ilość godzin słonecznych - 8 dziennie.

Styczeń: temperatura w dzień: 21 stopni, temperatura wody 19 stopni, średnia ilość godzin słonecznych - 6 dziennie.

Skomentujesz?

Na marginesie jest taki termin w psychologii, który określa się nazwą depresja jesienna. Najgorszym miesiącem dla psychiki jest listopad - szary, mglisty, z niewielką ilością światła słonecznego. W styczniu mamy najczęściej śnieg, jest jaśniej a co najważniejsze, dnia przybywa, odpoczęliśmy przez święta, można wyskoczyć na dwór choćby bałwana ulepić, czy na sankach z dziećmi pojeździć. Stąd właśnie depresja występuje głównie jesienią, a z pierwszymi opadami śniegu staje się mniej uciążliwa. Poza tym podświadomie gorzej na nas wpływa kończący się stary rok (właśnie ten listopad), niż początek nowego, po świętach, udanym sylwestrze, czasem jakimś zimowym wypadzie w góry. To są fakty, oczywiście nie wszyscy reagują jednakowo ale wystarczy porównać nastrój śnieżnej zimy, kuligu, z nastrojem wiersza Leopolda Staffa:

O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny
            I pluszcze jednaki, miarowy, niezmienny,
            Dżdżu krople padają i tłuką w me okno...
            Jęk szklany... płacz szklany... a szyby w mgle mokną
            I światła szarego blask sączy się senny...
            O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny...

Wieczornych snów mary powiewne, dziewicze
            Na próżno czekały na słońca oblicze...
            W dal poszły przez chmurną pustynię piaszczystą,
            W dal ciemną, bezkresną, w dal szarą i mglistą...
            Odziane w łachmany szat czarnej żałoby
            Szukają ustronia na ciche swe groby,
            A smutek cień kładzie na licu ich miodem...
            Powolnym i długim wśród dżdżu korowodem
            W dal idą na smutek i życie tułacze,
            A z oczu im lecą łzy... Rozpacz tak płacze...

No i co? Kiedy jechać lepiej?
    • Gość: tanie-podrozowanie Re: Listopad czy styczeń IP: *.ip.netia.com.pl 10.09.10, 13:34
      Osobiście skłaniał bym się ku styczniowi. Skoro pogoda jest podobna, to myślę, że przyjemniej będzie wyruszyć w cieplejszy klimat w środku zimy :) Jeśli ceny nie są inne, w którymś z tych 2 miesięcy, odłożyłbym wycieczkę na nowy rok, kiedy tęsknotka za słońcem osiąga szczyt.
      -----
      tanie-podrozowanie.net
      • aagaa85 Re: Listopad czy styczeń 12.09.10, 21:28
        "Przetestowałam" co prawda tylko Teneryfę (południe wyspy) ale za to w różnych porach roku.
        Jeżeli poza zwiedzaniem chcecie skorzystać z plażowania, polecam jednak listopad. Temperatura wody i powietrza jest znacznie wyższa niż w styczniu. W tym terminie macie też mniejszą szansę na pochmurne dni i opady.
        Generalizując, należy unikać okresu koniec grudnia - początek marca.
    • Gość: Jaco Re: Listopad czy styczeń IP: *.chello.pl 13.09.10, 18:36
      Listopad-zdecydowanie!! Woda dużo cieplejsza i wiecej słońca. Co do wyspy-to osobiście polecam Lanzarote - przepiekna wyspa, niska zabudowa, spokojna ale są też miejscowości typowo turystyczne. Ja bylem w Barcelo la galea-jak dla przecietnego turysty full wypas a niby tylko 3*. Udał mi się w dodatku pokój-z widokiem na plażę i ocean :-)-tak że w kapciach można do wody ;-)
      Drugim razem byłem w HL Rio Playa Blanca-raczej juz bym się tam nie wybrał, chociaż obsługa bardzo miła, ale duży minus za odległość do plaży. Tak że według mnie hotel ten nie zasługuje na 4*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka