Dodaj do ulubionych

Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste?

IP: 178.73.48.* 19.07.12, 19:18
Planuje wyjazd późną jesienią i mam dylemat jak w temacie.

Kuszą mnie wydmy Corralejo i samo miejsce. Myślałam o Aparthotel Las Marismas, ale przestraszono mnie, że w tej części wyspy potwornie wieje o tej porze roku, że jest to nieznośne, psuje wakacje itp;), więc zaczęłam rozważać Caleta de Fuste, gdzie podobno wiatr nie jest tak koszmarny. Tu rozważam Hotel Elba Sara. Ma sporo zalet, niezłe opinie i jest przy plaży - dla mnie to ważne, ale trudno mi znaleźć przekonujące info o samym miasteczku.
Będę wdzięczna za każdą opinię tych, którzy mają porównanie tych dwóch miejsc na wyspie.

Obserwuj wątek
    • Gość: Nowicjusz Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: *.net155.okay.pl 19.07.12, 20:01
      W Corralejo byłem tylko na krótkim "wypadzie" i wiało....w Caleta de Fuste byłem "stacjonarnie" przez 10 dni i.....wiało...:)
      Na Lanzarocie też byłem i.....wiało...:))))
      Jako nowicjusz zadałem pytanie przewodniczce na jednej z wycieczek "gdzie nie wieje" i dostałem odpowiedź że wieje WSZĘDZIE - taki urok tych wysp.... i tylko w październiku nie wieje.....
      WIEJE 24 H/ DOBA ale jest to wiatr ZBAWIENNY przy tak wysokich temperaturach jakie panują na Wyspach Kanaryjskich -szczególnie w czerwcu, lipcu....
      Czupryny palm rosnących na Fuercie podziwiałem cały czas w "rozwichrzeniu" :)))
      Plażowanie w takim wietrze na plaży to wielkie wyzwanie - po prostu jesteś zasypywana piaskiem i nie pomoże co chwilę wytrzepywanie ręcznika - zrozumiałem bardzo szybko dlaczego plaże są puste a ludzie "koczują" przy basenach na ośrodkach wypoczynkowych...
      Jako pocieszenie mogę tylko dodać że bardzo szybko się do tego wiatru można przyzwyczaić no a kobiety szybko stwierdzają że misterne czesanie włosów jest bezsensowną czynnością :))

...ale i tak jest pięknie i mimo że byłem w czerwcu już bym tam powrócił....niekoniecznie do Elba Sara :)))
      • Gość: yaneczka Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: 178.73.48.* 19.07.12, 22:35
        Nowicjusz - nie dziwię się, że chcesz wrócić:) Ja uwielbiam Kanary i ciągle wracam, a teraz pora na Fuertę, bo jeszcze na niej nie byłam;)

Na innych wyspach (Teneryfa, Gran Canaria, Lanzarote) bywałam po kilka razy i nigdy nie zauważałam wiatru, który by mi jakoś przeszkadzał. Wiem jednak, że Fuerta jest diabelnie wietrzną wyspą, ale jak rozumiem, po Twoim wpisie, to niezależnie od miejca:)

A możesz mi jeszcze kilka słów o samym Caleta de Fuste napisać? Ma to miasteczko choć trochę kanaryjski klimat?

• Gość: mucha Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.12, 12:58
        Coś ci sie nie podobało w Elba Sara??? Jadę tam za tydzień więc każde info jest bezcenne. Jak bys mi mógł napisać jak sprawa wyglada z ręcznikami, czy trzeba brać z domu?
    • 0strato_sfera Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? 19.07.12, 23:44
      • 0strato_sfera Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? 19.07.12, 23:47
        Ja polecam Morro Jable. Zwiedziłam całą wyspę i polecam z pełną świadomością, że tam najładniej ( i też wieje, ale przyjemnie)
        • Gość: yaneczka Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: 178.73.48.* 20.07.12, 09:58
          0strato_sfera, dzięki za podpowiedź:)
        • bah77 Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? 21.07.12, 19:34
          > Ja polecam Morro Jable. Zwiedziłam całą wyspę i polecam z pełną świadomością, że tam najładniej...

Potwierdzam:
          fotoforum.gazeta.pl/uk/Morro%2520Jable,bah-77.html

> potwornie wieje o tej porze roku, że jest to nieznośne, psuje wakacje itp.

Nie potwierdzam - zazwyczaj dużo bardziej wieje latem.

bah77
          • Gość: jasiu... Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: *.unitymediagroup.de 21.07.12, 20:06
            A ja myślę, że Costa Calma jest niezłym wyborem, tym bardziej, że do Morro Jable niedaleko, a taksówki są na wyspie bardzo tanie.

Corralejo również ma swoje zalety i jeśli nie południe wyspy, to ja bym ten region wybrał.

Caleta de Fuste wypada dość blado, chyba że ktoś kocha z plaży oglądać lądujące na pobliskim lotnisku samoloty, to się trochę naogląda (do lotniska ok. 6-7 kilometrów, a więc i transfer wychodzi - szczególnie taksówką - tanio)
            • m_arita Może się przyda 21.07.12, 22:03
              Moje doświadczenia na Wyspach
              Marzec 2010 - Fuerteventura - Caleta De Fuste było cieplutko ale wiało niemiłosiernie.
              Styczeń 2011 - Lanzarote -Playa Blanca cieplutko wiaterek umiarkowany taki w sam raz
              Styczeń 2012 - Teneryfa - Puerto Santiago cieplutko prawie bezwietrznie/cudnie/

Kocham Wyspy Kanaryjskie zimą.
    • Gość: Magda Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 11:05
      Costa Calma.Hotel H10 Tindaya.Super miejsce,super wakacje.Polecam.:)
      • Gość: turcja1 Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 18:21
        Polecam Jandię
    • Gość: Sławek Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: *.toya.net.pl 24.07.12, 21:03
      Byłem na Fuercie od 8 do 22 lipca br. w Corralejo w hotelu Las Marismas. W pierwszym tygodniu wiatr był dośc silny, ale nie stanowił żadnego problemu. W drugim tygodni były dni kiedy flaga na plażowym maszcie wisiała niczym szmata. Ogólnie wiatr nie był większy niż na Lanzarote na której byłem 3 lata temu w podobnej porze roku. W Caleta de Fuste byłem przejazdem kilka godzin i gdybym miał wybierać ponownie to wybrał bym Corralejo. Na wydmach są dwa hotele sieci Riu i chyba w te bym celował.
      • Gość: . Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: *.bialnet.com.pl 25.07.12, 13:27
        Corralejo jako miasto jest po prostu brzydkie. Ładne są wydmy, ale hotele RIU leżą po środku piasku i niczego w promieniu chyba kilku kilometrów nie ma. Caletta też zbyt klimatyczna nie jest, ale chyba trochę fajniejsza. Polecam południe Costa Calma, Jandia, Moro Jable.
        • Gość: Sławek Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: *.toya.net.pl 27.07.12, 20:59
          Kto zna ładne miasto na Fuercie ręka do góry!
      • kellys16 Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? 27.07.12, 00:02
        Byłem na Fuercie w lutym w Corralejo w hotelu Las Marismas. Hotel super, wyspa też. Wiało, ale można było przeżyć. Przez trzy dni objeźdiłem i zwiedziłem wyspę samochodem, polecam taki sposób zwiedzania. Zobaczysz to co chcesz i kiedy chcesz, bez pośpiechu. Południe wyspy więcej turystyczne, północ trochę mniej. Na zachodzie piękne i wielkie fale rozbijające się o skalisty brzeg a na wschodzie piaszczyste plaże. Byłem na razie na jednej wyspie kanaryjskiej, ale myślę że jeszcze tam wróće i zwiedzę może wszystkie!!
    • Gość: eeeewka Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: 31.42.12.* 31.07.12, 22:05
      Dla mnie Fuerta to porażka, Caleta de Fuste to nudna dziura. Dwa tygodnie przesiedziane przy basenie z lodowatą wodą /lipiec/ . Do 13 codziennie pochmurno. Na plaży wytrzymałam 1,5 godziny bo wiało piachem i było po prostu zimno. Wyspę objechaliśmy dokładnie w dwa dni, jeszcze wycieczka na Lanzarote. I reszta czasu nuuuuuuuda. NIE POLECAM
      • Gość: eeeewka Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: 31.42.12.* 31.07.12, 22:09
        A Corralejo rzeczywiście zagubione na piaszczystej plaży. Trafiliśmy tam w wietrzny i pochmurny dzień i było dla mnie okropnie. Gdybym miała tam zostać to pewnie bym wyyła... już caleta lepsza. Ale jedno i drugie dla mnie porażka.
        • Gość: Melba Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 11:55
          Ja zwiedziłam troszkę Fuerteventurę i Lanzarote i zdecydowanie ta druga wyspa bardziej przypadła mi do gustu. Teraz zastanawiam się nad Gran Canarią - czy warto?
          • Gość: Radek Re: Fuerta - Corralejo czy Caleta de Fuste? IP: *.dynamic.mm.pl 03.08.14, 14:20
            Gran Canaria jest bardzo ładna.
            ..byłem w Puerto Rico 9 dni i 6 dni w Las Palmas...SUPER.
            W Puerto Rico piękne i urokliwe plaże (nie wieje), miasteczko raczej nie jest mocno rozrywkowe, jest doskonałym punktem wypadowym np. do Mogan. Większość hoteli leży na skarpach, dlatego polecam wynająć samochód (szczególnie starsi ludzie i ci co mają problemy zdrowotne).
            Las Palmas to urokliwe i duże miasto z piękną plażą (niebieska plaża)..POLECAM, TRZEBA wybrać okolice plazy Las Cantares ( chyba nazwy nie przekręciłem). Są też inne ciekawe miejsca na wyspie.....Mniej atrakcji od Teneryfy (byłem)...ale ma zdecydowanie ładniejsze plaże.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka