Dodaj do ulubionych

I nawet TUI samolot spłatał figla .

25.07.15, 10:37
biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/polscy-turysci-utkneli-na-teneryfie-nie-moga-wyleciec-juz-druga-dobe/9yv59s
Ano i problem . Ci wszyscy wychwalacze biura TUI bo na forum zawsze wszystkie biura sa złe oprócz TUI i Neckermana maja sie z pyszna ... Ano z samolotami tak bywa szczególnie na czarterach -czasem aby nie powiedziec często się spóźniaja ale lepiej niech się spóźnia i wszystko zostanie sprawdzone na Ziemi niz miałoby sie dziac cos złego w powietrzu . Mam nadzieje , ze tutyści jednak szybko powróca do kraju .
Obserwuj wątek
    • Gość: jasiu... Tie TUI, tylko TUI Polska! IP: *.hsi02.unitymediagroup.de 25.07.15, 11:49
      Wystarczy zajrzeć np. tutaj: www.tui.pl/o-tui-poland i przeczytać:

TUI Poland Sp. z o.o. powstała w 1997 r. i obecnie jest częścią największego koncernu turystycznego na świecie TUI Group.

Jest w grupie TUI, ale działa samodzielnie. A więc nie korzysta np. z floty TUIfly bo byłoby za drogo, tylko z innych firm czarterujących samoloty. Z drugiej strony, to chyba dobrze, że nie wystartował i nie naraził pasażerów na większe problemy. Inną sprawą jest traktowanie pasażerów przez wszystkich polskich organizatorów wypoczynku. Właśnie, w takiej sytuacji powinno się mocno naciskać w pierwszym rzędzie na rezydenta (powinien kontakt na komórkę zostawić), no ale właśnie. Tacy są polscy rezydenci! Mają gdzieś, że biuro później i tak odszkodowanie wypłaci, więc po co się starać. Polacy i tak nie mają wyjścia i muszą na warunki, jakie się im proponuje zgodzić. Bo "odszkodowanie rozwiąże sprawę", a następną wycieczkę klient i tak wybierze z Enter Air, bo najwygodniej i najtaniej.

Moim zdaniem za całą sytuację odpowiada zarówno Enter Air, jak i rezydenci, którzy olali sprawę. Przecież biura kosztami ewentualnego wynajmu hotelu dla tych osób i tak w efekcie mogłyby obciążyć przewoźnika, a więc zabrakło dobrej woli, albo zagrały "układy" pomiędzy firmami.

Mechanik z Polski! To dla mnie jest szok. Czyżby tych starych Boeningów nikt na Teneryfie nie umiał naprawić i trzeba z Polski pana Mirka wysyłać, żeby na drut powiązał to, co odpadło? Pomyślnych lotów w tej sytuacji dla tych, którzy nie boją się z tymi liniami latać.
    • aseretka Re: I nawet TUI samolot spłatał figla . 25.07.15, 17:18
      Podoba mi się to zdanie...
      "Około połowa pasażerów samolotu to klienci TUI. Reszta to turyści wysłani na Teneryfę przez Rainbow Tours."
      Czyli nie tylko klienci TUI korzystali z tego przelotu. Więc i klienci Rainbow, do których między innymi należy i założyciel tego wątku, mogą się mieć z pyszna. :)
      • Gość: colin Re: I nawet TUI samolot spłatał figla . IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.15, 17:37
        Enter niestety przestarzałe samoloty choć te latające na Kanary to same 800 -737 więcej problemów mają z 737-800 które dochodzą co niektóre do 30-ki .Miałem okazję lecieć do Egiptu w styczniu 500 masakra awaria potem w końcu poleciał ale z powrotem ju ż inny 800 bo tamtago się nie dało reanimować .
        Teraz na Fuercie dwa razy 800 bez problemów technicznych mam nadzieje bo nic nie mówili ale to nie wina BP dziwią się że Tui Polska nie korzysta z czarterów Niemieckiego Tui ,które są dużo nowsze i mniej awaryjne.
        • deoand Re: I nawet TUI samolot spłatał figla . 25.07.15, 19:26
          Ja leciałem na Lanzę z Itaką chyba czeskimi liniami czarterowymi Jet Touritic czy jakos tak - w każdym razie zdaje się Airbusem ale jakby nieco wiekszym od zwyczajowego . Na Lanze lecieliśmy bez międzylądowania a z powrotem było międzyladowanie w Brnie bo to macierzyste lotnisko tych linii - pewno brali paliwo ? . Tez chyba w samolocie byli turysci róznych biur ... Ale wracając do tematu to oczywiście spóźnienia czy awarie samolotów się zdarzaja ale zawsze zastanawiałem się jaki ma na to wpływ Biuro Podróży ???
          • ja.s.i.u Re: I nawet TUI samolot spłatał figla . 25.07.15, 21:21
            Czasem latam TUI Fly. Ale są to urlopy wykupione w TUI, a nie w TUI Polska. Każde biuro, mimo wspólnej części TUI jest samodzielne i samo decyduje w jaki sposób wypoczynek zorganizować. Bo TUI Polska jest firmą niezależną, jedynie należącą do TUI Group.

Przy okazji, do tej samej grupy, z tą charakterystyczną "buźką z kropką" w logo należy i angielski Thomson i Fritidsresor ze Skandynawii Marmara z Francji i wiele innych. I każda z tych firm organizuje urlopy na własną rękę, w tym na własną rękę organizuje transfery.

A W TUI Fly ma 54 samoloty, które nie mają w planach obsługi tras z Polski stąd jeśli chcesz nimi lecieć, to trzeba urlop zamawiać w Niemczech. W czasie lotu przysługuje posiłek plus napoje (podają dwa razy, ale jak chcesz, to trzeci kubek coli, albo kawę też dostaniesz).
            • deoand Re: I nawet TUI samolot spłatał figla . 26.07.15, 09:58
              Szcześliwie już wrócili do Polski oto link
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18427931,200-polakow-wrocilo-z-teneryfy-od-czwartku-koczowali-na-wyspie.html#Czolka3Img

ale rodzi sie pytanie czy tym osobom , które nie chciały wsiąść do samolotu bo był to ten sam samolot , który psuł się ustawicznie od czwartku i same zoorganizowały sobie powrót należy sie zapłata czy odszkodowanie dodatkowo za powrót innymi liniami lotniczymi ? Przeciez linie lotnicze naprawiły samolot a biuro zapewniło transport . No ciekawe jak to będzie ?
              • Gość: colin Re: I nawet TUI samolot spłatał figla . IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.15, 10:46
                Jeśli samolot jest opóźniony ponad 6 godzin wykluczając warunki meteorologiczne można wywalczyć 600 euro na osobę odszkodowania od linii lotniczych.
                • deoand Re: I nawet TUI samolot spłatał figla . 26.07.15, 13:21
                  Ok . rozumiem ale jak sobie samemu przylecisz jak napisano w tym przypadku bo bałes się leciec tym samym samolotem to płacisz za bilet samemu w ramach tych 600 euro odszkodowania , a nie płaca ci dodatkowo za kupiony bilet na inne linie ? To by było chyba za dużo szczęscia na raz .
    • gosiakowa5 Re: I nawet TUI samolot spłatał figla . 28.07.15, 17:00
      to w takim razie już drugi raz im teraz płata figla, moja mam koczuję od 14:20 na lot na Gran Canarię, planowana godzina lotu to 22 15 ale z lotniska ma się nie ruszać bo uwaga może się uda wcześniej i tak o to pół dnia spędzi na siędzeniu na walizkach zamiast na wczasach
      • Gość: Anka Re: I nawet TUI samolot spłatał figla . IP: *.219.115.81-c3.net.pl 29.07.15, 21:31
        Co do tego rejsu to było wiadomo już dzień wcześniej że Norwegian air miał problem z samolotem.Wracałam z Gran C o 16.05 zamiast o 9 rano.My też koczowaliśmy 7 godzin ale niektórzy skorzystali i pojechali sobie zwiedzić Las Palmas .Szkoda tylko , że pozabierali nas z hoteli ale niestety logistyka wzięła górę.
        • gosiakowa5 Re: I nawet TUI samolot spłatał figla . 30.07.15, 14:12
          no własnie było ale niestety Tui o tym poinformowało o godzinie 12 w dniu wylotu a o godzinie 13 dzownili do ludzi i kazali byc o 14 20 na lotnisku, i tak o to moja mama w tylko im znanym celu koczowała na lotnisku.Przeciez mogla przyjechać pozniej skoro wiedzili o awarii...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka