niebieskaewka 31.08.07, 21:43 czy sa takie przypadki? Help! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niebieskaewka moze inaczej-szukam maluchow z .... 01.09.07, 11:17 szorstka skora na nadgarstkach,buziaku,nozkach, liszajami albo innymi badziewiakami. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatka_ninka Re: moze inaczej-szukam maluchow z .... 01.09.07, 22:51 Moja starsza byla (juz wyrasta, choc jeszcze musze podawac z umieram, ma 5 lat) uczulona na jajka (całe, żółtko też) i wlasnie objawialo sie to poczatkowo liszajami na nóżkach, a potem swędzącą wysypką w zgięciach łokci, na nadgarstkach i na dłoniach (od góry). Tak samo reagowala na jabłka. Takze czasami i te niby bezpieczne rzeczy uczulaja. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatka_ninka Re: a co sie podaje alternatywnie w zamian za zol 04.09.07, 11:46 Bo ja wiem. Jesli chodzi o wartosci to chyba ciezko znalezc cos co ma podobny "sklad" Ale moja mała jadła wszystko inne (mięso, warzywa, owoce) i przezyla bez jajek i ma sie calkiem dobrze. Nie wydaje mi sie zeby żółtko bylo konieczne do zycia - w diecie malego dziecka (z tego co czytalam) wprowadza sie na przemian zoltko/mieso, wiec pewnie jak nie mozna zoltka to podaje sie czesciej posilki miesne. A jesli chodzi o zastapienie jajek w gotowaniu (np. placki, naleśniki itp.) to da sie bez (mozna zastapic mlekiem i odrobina maki kukurydzinej), trzeba sie tylko przyzwyczaic. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś