Dodaj do ulubionych

Co wrato przeczytać?

30.10.06, 06:58
Co polecacie?
Ostatnio do biblioteki wpadam, jak po ogień, nie mam czasu rozejrzeć się.
Łopię, co mi w ręce wpadnie...
Obserwuj wątek
    • lakie Re: Co wrato przeczytać? 30.10.06, 10:06
      a to zależy jaki gatunek księżek lubisz smile
      Ja osobiście się ostatnio zaczytywałam literaturą o losach kobiet w różnych dziwnych częściach swiata, głównie w Chinach i Japonii. Z tego typu ksiażek ostatnio modne są "Wyznania Gejszy", ale ja polecem "Kwiat Śniegu i Sekretny Wachlarz".
      A poza tym to każdego namawiam do mojego ukochanego rodzaju ksiażek czyli fantasy smile Ostatnio głównie Pratchett, jeśli nie gardzisz taką literaturą to poczytaj sobie własnie tego autora, dla mnie doskonała odskocznia od codziennosci. Tylko nie zaczynaj od pierwsze części bo się zniechęcisz wink Oczywiscie z fantasy mogłabym wymienić jeszce wielu autorów i tytuły ale nie będe tego tu robić bo zaraz ktoś będie krzyczał ze przynudzam smile

Kasia
      • efffe Re: Co wrato przeczytać? 30.10.06, 10:42
        He he smile
        też polecam na wesoło wszystkie tomy Pratchetta (cały czas się zastanawiam skąd
        się bierze taka wyobraźnia), dobra jest Maja Lidia Kossakowska i jej "Siewca
        Wiatru" z niezwykłymi aniołami, "Nekroskop" Lumleya - trochę się bałam ale wciąga..
        I żadne przynudzanie, ja głośno proszę o resztę autorów i tytuły z fantasy bo z
        chęcią poczytałabym smile
        Poza tym w planach mam książkę "Diabeł ubiera się u Prady" ale jak na razie to
        tylko planuję (film mi się podobał)
        • lakie Re: Co wrato przeczytać? 30.10.06, 11:27
          Nie będe bardzo odkrywcza wink i przepraszam jeśli to są tytułu oczywiste ale piszę to dla tych którzy chcą zacząć czytać fantastykę wink

Wiec przede wszystkim Tolkien Trylogia Władca Pierścieni i nie sugerować się filmem że tylko czary mary i przystojne elfy wink i Hobbit, tu już kolejnosć czytania obojętna.

Jak ktoś woli trochę łatwiej to Sapkowski, wszystko, to znaczy opowiadania Miecz Przeznaczenia, Ostatnie Życzenie i Saga o Wieźmnie, też nie sugerować się filmem, w odróżnieniu o Władcy film denny smile

Wspomniany Pratchett Cykl Świat Dysku", proponowałabym zaczac od ksiażek o Wiedźmach, ale może efffe ma inny patent na najlepsze ksiażki w tym cylku?? wink Konkretnie proponuję książkę Trzy Wiedźmy na początek, a potem jak leci big_grin

Ursula LeGuin Cykl Ziemomorze, bardzo lubię i czytam co jakis czas. Też nie sugerować się filmem.

Orson Scott Carol Cykt o Alwinie Stwórcy.

Frank Herbert Cykl Diuna, to już zupełnie inne ksiązki, nie ma czary mary ani elfów, raczej przyszłość, kosmos wink Przynzam sie ze przegryzłam się przez ten cykl doipiero za 3 podejsciem.

Harry Harrison Trylogia Eden, też inny rodzaj, tu raczej alternatywna ewolucja gatunków na ziemi smile Dziwne, ale mi się spodobało.

Andre NBorton Cykl Świat Carownic, osobiscie średnio lubię, ale mozna sprónpwać przeczytać.

I na koniec 2 ksiażki niecyklowe:
          Ewa Białołęcka Tkacz Iluzji, autorka raczej specjalizuje się w opowiadaniach niz powieściach, ale ta jest super.
          Vonda McIntyre Opiekun Snu.
          Jest tego wiecej ale w tej chwili córeczka wisi mi na ramieniu wink W każdym razie ja wolę ksiażki cyklami, nie lubię takich które się kończą po 300 stronach wink

Kasia
          • efffe Re: Co wrato przeczytać? 30.10.06, 12:52
            Widzę że mamy tutaj Prawdziwego Mola na Fantastykę smile
            Przyznam się bez bicia że "Władcy Pierścieni" nie czytałam, myślę że kiedyś
            nadrobię te zaległości ale są i plusy: obejrzałam film bez marudzenia - polecam
            wersje reżyserskie gdyż te z kina są bardzo okrojone z fantastycznych scen.
            Pratchetta zaczęłam czytać w "sposób klasyczny" od "Kolorów magii", również
            bardzo podobał mi się cykl Ziemiomorze Ursuli Le Guin tak jak i Andre Norton -
            najbardziej "Kryształowy Gryf". Gorąco polecam Anne McCaffrey i serię Jeźdźcy
            smoków z Pern! Na koniec "Saga o Ludziach Lodu" - nie czytana lecz pochłaniana i
            to po kilka razy - pisząc tego posta znalazłam stronkę z e-bookami i właśnie w
            tej chwili ściągam całą sagę - będzie co czytać w chłodne wieczory big_grin
            Niestety najbardziej lubię książki właśnie z czarami, smokami, elfami itd.
            typowo baśniowe, nie przepadam za opisującymi daleką przyszłość i wyprawy w
            kosmos ale i może do nich się kiedyś przekonam smile
            • lakie Re: Co wrato przeczytać? 30.10.06, 13:38
              to podziel się tą stronką z e-bookami, hę?? smile Mam też trochę ksiażek w wersji elektronicznej, mogę się podzielić tongue_out
              A juz nie apropos fantastyki to też kocham wszystkie ksiązki Musierowicz, jak mnie łapie dół to konsumuje wszystkie 17 książek po kolei, chociaż bardzo często spotykam się z opinią ze to czytadła dla podlotków, ale ja w każdym fragmencie swojego życia potrafię tam znaleźć siebie. Ostatnio niestety znalazłam siebie w Gabrysi sad

Kasia
              • efffe Re: Co wrato przeczytać? 30.10.06, 14:01
                Ależ czywiście że się podzielę smile
                www.ksiazki.freehost.pl/menu/sandemo.html
                A jakie e-booki masz?
                Normalnie cieszę się jak małe dziecko z tych e-booków suspicious
                Hmmm Musierowicz? Ano muszę zerknąć na google i w swą pamięć czy miałam tą
                przyjemność czytać, a jak nie to zerknąć na półki i nadrobić zaległości smile
                • lakie Re: Co wrato przeczytać? 30.10.06, 18:33
                  jakie mam to muszę sprawdzić bo mam tego sporo i z różnych dziedzin, jak mi moje małe tornado da wolny wieczór to znaczy wcześnie zasnie to spróbuję zrobić listę co ciekawszych smile

Kasia
    • gugitsa Re: Co wrato przeczytać? 30.10.06, 21:55
      dla milosniczek/ow podrozy:
      Hari Kunzru "Impresjonista"
      www.merlin.com.pl/HTML/83-7319-129-1.html <-
    • lakie efffe!!! 31.10.06, 11:56
      efffe, zgłupiałam jak zaczęłam przeglądać te e-booki które mam, nie mam listy a spisywanie teraz wszystkiego jest ponad moje siły, tego jest ponad 600 sztuk, od Kubusia Puchatka, przez ksiażki komputerowe do Stephena Kinga. Norton mam 34 tytuły.
      Wyślę Ci jak chcesz ten Cykl o Elvinie Stwórcy o którym pisałam (musze sprawdzić czy mam wszystkie części) i Tkacza Iluzji. Jak Ci bardzo zalezy to się mozemy jakoś umówić ze Ci wyślę drogą tradycyjną na płycie po elektronicznie chyba się nie da wink

Kasia
      • efffe Re: efffe!!! 31.10.06, 13:41
        To posiadasz prawdziwą e-bibliotekę !
        Jak można spytać to jak, skąd? Jest sporo stron z e-bookami ale żeby aż tyle
        nazbierać surprised
        Hihi i dziękuję za pomoc smile, na razie mi się nigdzie nie śpieszy bo postanowiłam
        wpierw po raz kolejny przeczytać Sagę o Ludziach Lodu, a że przede mną mocno
        zakręcony tydzień to i tak niewiem kiedy się za nią zabiorę (właśnie wymieniają
        nam okna w mieszkaniu co mnie wkurza bo nie wiem kiedy się ze wszystkim wyrobię
        - bałagan, wyziembione mieszkanie, plus oczywisty jutro wyjazd na cmentarz i
        ewentualni goście wrrrrrrrrrrrrrr).
        Będę musiała sobie sprawić jakiś odtwarzacz mp4 bo czytając tylko z komputera to
        dłuuuuuuuuuugo mi to zajmie (to jest ten główny minus e-booków)
        Pozdrawiam cieplutko smile
        • lakie Re: efffe!!! 31.10.06, 14:23
          a nie z netu mi sie tyle uzbierałao, raczej ktoś komuś od kogoś wink nawet nie wiedziałam ze tyle tego mam smile

Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka