Dodaj do ulubionych

Spina bifida S1

21.03.14, 10:16
Witam, niedawno wykryto u mnie powyższą wadę kręgosłupa. Niestety, jak to w Polsce, na kolejną wizytę u ortopedy muszę jeszcze czekać 2 miesiące, a chciałam jeszcze przed wakacjami trochę się rozruszać.
Ma ktoś z Was wiedzę, jakie ćwiczenia mogę wykonywać przy tego rodzaju wadzie, a jakich na pewno nie powinnam wykonywać? Chodzi o wszystkie dziedziny sportu, od zwykłego rozciągania, czy jogi, po pływanie, jazdę na rowerze, bieganie itp itd. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi:)
Obserwuj wątek
    • patryk_dbamokregoslup_pl Re: Spina bifida S1 21.06.14, 09:56
      Bardzo dobry wpływ na kregosłup ma pływanie. Pływaj kraulem i stylem grzbietowym. Unikaj żabki ponieważ pogłebia lordozę lędźwiową. Jak dla mnie jest to najlepsza aktywność dla kręgosłupa. Pomogła mi w największym stopniu a próbowałem naprawdę wielu.

Kolejna aktywność to chód techniką Nordic Walking. Świetna sprawa dla kręgosłupa i całego ciała ponieważ odciąża kręgosłup. Najlepiej zacznij od lekcji u instruktora który pokaże Ci prawidłową technikę chodu.

Joga (i dodatkwo Pilates)- zajęcia odbywają się w tych samych miejscach. Joga rozciągnie Twoje ciało a Pilates wzmocni mięśnie okołekregosłupowe.

Jazda na rowerze- lekarz neurolog powiedział mi że tu sprawa wygląda pół na pół- jednym pomaga a inni powinni unikać. Ja należe do tych drugich ale Tobie może pomagać.

Bieganie- raczej tak ale w odpowiednim obuwiu. Jeśli odczuwasz podczas biegania dyskomfort lub ból to lepiej zrezygnuj. To samo tyczy się każdej powyższej aktywności. Po prostu słuchaj sygnałów swojego ciała.

------------------------------
      dbamokregoslup.pl
      nie jestem lekarzem, nie udzielam porad medycznych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka