Dodaj do ulubionych

RTG Bioder

21.01.15, 15:06
Od 2-3 miesięcy mam silny ból lewego biodra,nie mogę chodzić i spać...nie boli tylko wtedy gdy siedzę i się nie ruszam...dostałam skierowanie na prześwietlenie...dzisiaj odebrałam wynik i bardzo proszę o interpretację bo wizytę u ortopedy mam dopiero w marcu...już nie wiem co robić.

Dyskretna sklerotyzacja podchrzęstna w obrębie stropów panewek stawów biodrowych.Szpary stawowe nieznacznie obniżone w górnych odcinkach.

Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • alicja349 Re: RTG Bioder 23.01.15, 18:54
      czy jest tu ktoś kto mógłby mi pomóc ?
      • biedroneczka33 Re: RTG Bioder 30.01.15, 14:34
        Charakterystyczną zmianą radiologiczną w chorobie zwyrodnieniowej stawów są osteofity i ich podchrzęstna sklerotyzacja. W zaawansowanej chorobie zwyrodnieniowej dochodzi do zwężenia szpary stawowej, co jest wynikiem niszczenia chrząstki. Należy pamiętać, że radiologiczny stopień zaawansowania zmian nie zawsze koreluje z nasileniem bólu.
    • malapatrycja Re: RTG Bioder 25.02.15, 14:23
      Interpretacja dodana przez biedroneczkę trafna. Idź z tym rtg do fizjoterapeuty. Lekarz moze Ci zlecić:
      - rehabilitację - na nfz będziesz czekała rok, a jeżeli dostaniesz same zabiegi z fizykoterapii to i tak nic nie pomoże
      - leki przeciwbólowe - pomogę doraźnie, ale jak odstawisz to ból wróci, przy czym możesz sobie zniszczyć żołądek
      - operację - kilka lat czekania na endoprotezę, prze którą i tak potrzebna jest fizjoterapia, aby szybciej stanąć na nogi i wrócić do sprawności.
      Fizjoterapeuta Cię zbada, znajdzie przyczynę bólu i jak będzie to możliwe to zrobi wszystko, aby ją usunąć.
      Powodzenia.
      • olka593 Re: RTG Bioder 28.02.15, 15:42
        Mnie tak boli silnie co jakiś czas prawe biodro. Zrobiłam badanie rezonansem i rtg. W opisie rezonansu był tekst o zwężeniu szpary stawowej. Poszłam do chirurga ortopedy. Nie czekałam tylko wydałam na to 100 zł. Nie żałuję, bo doktor po analizie wyników i dokładnym badaniu absolutnie wykluczył zmiany zwyrodnieniowe w stawie. Ten ból u mnie pochodzi od skoliozy i dyskopatii w kręgosłupie. Nigdy nie zaczęłabym leczenia od fizykoterapii. Cóż to za pomysł.
        • malapatrycja Re: RTG Bioder 02.03.15, 07:37
          Olka! I bardzo słuszenie, ze nie zaczełabyś od fizykoterapii! Kto miał taki pomysł?

Zwróć tylko uwagę co dała Ci diagnoza lekarza? Będziesz miała operację?
          Fizjoterapeuta zdiagnozował by Cię dokładnie tak samo, a za kwotę, którą wydałaś na lekarza dodatkowo wykonałby swoją pracę, która pozwoliłaby na zmniejszenie Twojego bólu, nauczył by Cię ćwiczeń wpływających na zmniejszenie bólu, pozycji ułożniowych (relaksacyjnych) oraz sposobów wykonywania czynności dnia codziennego, które nie pogłębiałyby swojej dysfunkcji oraz autoterapii, którą mogłabyś działać w momencie pojawienia się dolegliwości.

A tak przy okazji: jakie leczenie zaproponował lekarz po postawieniu diagnozy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka