Dodaj do ulubionych

Ból kręgosłupa

24.01.15, 10:47
Witam, miesiąc temu wyziębiłem organizm, dwa dni po zaczęły mnie boleć plecy w odcinku lędźwiowym bez żadnej przyczyny cały dzień tylko siedziałem, nic nie dźwigałem. Ból był przy pochylaniu się wstawaniu z łóżka, po tygodniu ból ustąpił i gdy próbowałem podnieść szafkę(podniesienie z przesunięciem) poczułem bardzo silny ból w tym samym miejscu, poszedłem do lekarza stwierdził, że to może być jakieś zapalenie i uciska na nerw, przepisał diclac, mydocalm, neurovit. Po tygodniu gdy już było dobrze coś nieuważnie podniosłem i znowu zaczęło boleć, ale nie aż tak bardzo i ból szybko ustąpił. Zrobiłem RTG kręgosłupa bo myślałem, że mam jakieś zwyrodnienie - lekarz od razu mówił, że zwyrodnienie to nie w moim wieku. Na RTG wyszło: Wysokosc trzonów kregów oraz szerokosc przestrzeni miedzytrzonowych odcinka L zachowana. Nieznaczna skolioza prawowypukła
odcinka L kregosłupa. Mam jeszcze w planach prywatnie zrobić rezonans magnetyczny.

Minął już miesiąc, a ja nadal nie mogę powiedzieć, że mój kręgosłup jest w 100% sprawy. Jak myślicie co to może być, i ile może potrwać wyleczenie ze stanu zapalnego?
Obserwuj wątek
    • fizjomax Re: Ból kręgosłupa 03.02.15, 10:02
      MRI kręgosłupa wskazane, być może jest wypuklina, albo uszkodzenie krążka międzykręgowego. Pozostałe pytania dotyczą aktywności ruchowej Pana. " cały dzień tylko siedziałem, "- to jedna z najgorszych pozycji dla kręgosłupa. Możliwe ,że układ mięśniowy jest zbyt słaby aby wykonywać takie ruchy (skrety,skłony) z obciążeniem, może należy wzmocnić mm.kręgosłupa i brzucha odpowiednimi ćwiczeniami w pozycjach izolowanych
      • metzvg Re: Ból kręgosłupa 03.02.15, 18:34
        Dziękuję za odpowiedź, MRI zrobię w przyszłym tygodniu. Miałbym kilka pytań:
        1. Jakie witaminy, składniki mineralne mogą pomóc w zapewnieniu jak najlepszej kondycji krążkom międzykręgowym?
        2. Jakie mięśnie musiałbym wzmocnić żeby odciążyć kręgosłup, np. podczas siedzenia, lub innych prac?
        3. Do jakich zasad się stosować żeby kręgi, dyski, służyły mi jak najdłużej?

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi.
        • omah88 Re: Ból kręgosłupa 13.02.15, 01:10
          Jeżeli chcesz wzmocnić mięśnie kręgosłupa zacznij siedzieć w pracy około 3 godzin na poduszce sensomotorycznej Zobacz tutaj. Jeszcze jedna sugestia jeżeli twoje problemy wystąpiły jak napisałeś po znacznym wychłodzeniu koniecznie zbadaj nerki takie bóle mogą być także powiązane z zapaleniem nerek
          a to jest bardzo poważne.
    • magdzior28 Re: Ból kręgosłupa 01.03.15, 17:38
      Ja w podobnym przypadku skorzystałam z pomocy terapeuty manualnego, który potem prowadził moją rehabilitację. Najważniejsza jest prawidłowa diagnoza, którą w moim przypadku bezbłędnie postawił pan Krzysztof Narosz z Fizjo Medu w Warszawie. Jeżeli jesteś z okolic, to uderzaj do niego.
    • malagenia100 Re: Ból kręgosłupa 07.03.15, 13:47
      Najwyraźniej dźwiganie Ci nie służy i to nie ma nic wspólnego z młodym wiekiem. Może masz słabe mięśnie wokół kręgosłupa, które niedostatecznie trzymają Twój kręgosłup, albo dźwignąłeś w nieprawidłowej pozycji. Ludzie maja różną konstrukcję organizmu i różne możliwości wysiłkowe.
      Patrząc na wynik rtg kręgosłupa to chyba wystarczył by Ci dobry rehabilitant.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka