Dodaj do ulubionych

PRZEPISY - I ETAP

19.05.06, 17:49
Wątek poświęcony przepisom kulinarnym I etapu diety (jeśli ktoś ma super
przepis na II etap, to też niech wrzuca, tylko wyraźnie to zaznaczy). Proszę
o nie zamieszczanie tu żadnych komentarzy - TYLKO I WYŁĄCZNIE PRZEPISY.
Na dobry początek:

Potrawka z kurczaka z brokułami

2 piersi z kurczaka/ indyka
2 opakowania - mrożone brokuły (świeże jeszcze lepsze)
2 cebulki
0,5 kg pieczarek
garść płatków migdałów

Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulkę w pokrojoną kostkę, po chwili dodać
pieczarki pokrojone w plasterki i usmażyć. Wrzucić do garnka. Piersi z
kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie. Wrzucić do garnka z cebulką i
pieczarkami. Brokuły ugotować na pół twardo (nalepiej na parze), porozdzielać
na mniejsze "koszyczki" i też dodać do garnka. Troszkę posolić i popieprzyć
dla smaku. Chwilę razem wszystko poddusić, żeby smaki się połączyły. Można
dodać śmietanę. Na suchej patelni (bez tłuszczu) uprażyć płatki migdałów i
posypać potrawkę.
(ew. łyżka śmietany - jak ktoś musi)
Obserwuj wątek
    • gosiafra Re: PRZEPISY - I ETAP 19.05.06, 17:57
      Kurczak z warzywamy - "leczo"

      ilość składników jest orientacyjna, można je zmieniać lub dodawać w innych
      ilościach

      1 cukinia lub kabaczek
      2 duże cebule
      2 papryki (zielona i żółta)
      3-4 pomidory (może być własnej roboty przecier pomidorowy bez cukru)
      0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka
      2 ząbki czosnku

      Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy kurczaka mielonego
      i dalej smażymy. Wrzucamy do garnka, dodajemy wyciśnięty czosnek. Cukinię/
      kabaczka obieramy ze skórki (niekoniecznie), kroimy w kostkę podsmażamy,
      wrzucamy do garnka, w którym już wylądował kurczak z cebulą. To samo robimy z
      pomidorami i papryką. Całość chwilę dusimy razem. Doprawiamy wedle uznania -
      sól, bazylia, oregano, zioła prowansalskie. Można jeść samo albo z brązowym
      ryżem/ kaszą 9ale łączenie pamiętajmy jest niewskazane!!!)
    • gosiafra Re: PRZEPISY - I ETAP 19.05.06, 18:01
      Potrawka z zielonej soczewicy (chyba II etap, bo sa pomidory)

      1 torebka zielonej soczewicy
      2 cebule
      4-5 omidorów lub własny przecier
      czosnek
      zioła 9bazylia, oregano etc.)

      Soczewicę namaczamy przez noc, wodę z moczenia wylewqamy, gotujemy wg przepisu
      na opakowaniu. Cebule pokrojoną w kostkę smazymy na oliwie z oliwek, dodajemy
      obrane ze skóry i pokrojone pomidory, i chwilę razem dusimy. Do cebuli i
      pomidorów dodajemy czosnek i zioła, można też trochę soli. polewamy tym
      sosikiem soczewicę (po wyjęciu jej z torebek) i już. Samodzielne danie np. na
      kolację.
    • gosiafra Re: PRZEPISY - I ETAP 19.05.06, 18:13
      Pozwoliłam sobie przekleić przepis Andrzeja Janusa:


      Wypiek chleba żytniego w warunkach domowych

      W celu uzyskania zakwasu należy wymieszać 200 gram maki żytniej z 200 g wody i
      odstawić w cieple miejsce. Zakwas powinien być gotowy po 12 godzinach w
      optymalnej temp 32 – 33 * C, w niższej dłużej.
      Gdy zakwas jest gotowy można zabrać się za przygotowanie ciasta.
      Do tego potrzebujemy:
      400 gram maki żytniej pełnej
      ok. 150 gram wody.
      400 gram zakwasu
      1 łyżka soli.
      Wszystko wymieszać.
      Wymieszane ciasto należy odstawić w cieple miejsce na około 2-3 godziny. Gdy
      wyrośnie należy je wymieszać i przełożyć do wysmarowanych olejem foremek.
      Następnie należy go odstawić ponownie w cieple miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5
      godz.
      Po wyrośnięciu smarujemy chleb roztrzepanym białkiem i wstawiamy do zimnego
      piekarnika. Można posypać ziarnami np. słonecznika i jeszcze raz posmarować
      białkiem.
      Trzeba czekać, żeby chleb podrósł z chłodnym piekarniku. Pozostawić chleb w
      foremkach na noc i gdy jest rano wyrośnięty, włożyć do piekarnika.
      Chleb pieczmy ok. 1 godz. W metalowych foremkach wystarcza 45 minut, w
      foremkach z folii aluminiowej 1 godz. Gdy piekarnik się rozgrzeje do 200 stopni
      spryskujemy go woda.
      Po 45 - 60 minutach wyjmujemy chleb z piekarnika i wstawiamy jeszcze raz na 5 –
      15 min, żeby podpiekły się spód i boki, w zależności od tego jak chleb wygląda
      po wyjęciu z formy. Znowu piekarnik spryskujemy woda.
      Upieczony chleb powinien wydawać "głuchy" odgłos po stuknięciu w spod.
      Chleb odstawić na 5-10 godz.
      Ponieważ w zakwasie mogą znajdować się drożdże, po wystygnięci wstawić do
      zamkażarki na 1 dobę.
    • gosiafra Re: PRZEPISY - I ETAP 19.05.06, 18:14
      Przepisy od Homeopatkaqq:

      UGOTOWANY KALAFIOR ZAMIAST ZIEMNIAKOW:

      Gotujemy kalafiora do miekkosci, dodajemy maslo, tluczemy.
      Zarowno kolorem jak i smakiem do zludzenia przypomina ukochane nasze skrobiowe
      ziemniaczkismile



      MASLO SMAKOWE:
      - maslo
      - rzezucha, bazylia, koper, pietruszka, rozgnieciony czosnek,szczypiorek lub
      natka cebulki w prazki, kilka kropli cytryny.

      *** rozetrzyj 3 lyzki drobno posiekanej zieleniny z polowa kostki masla i
      utrzyj to na gladka mase. Trzymaj w lodowce.




      Kurczak, indyk i tunczyk - w 1 fazie diety jak najbardziej mozna jesc.

      POTRAWKA Z KURCZAKA:
      Piers z kurczaka pokroic w paski, obsmazyc na oleju z oliwek. Odstawic aby
      ostygla.
      Rownolegle smazymy cebule (duzo!!!) na olejuz oliwek.
      W tym czasie gotujemy tez szparagowke pokrojona w polowki .Kiedy zmieknie
      odcedzamy z wody.
      Obsmazonego kurczaka kroimy w talarki,niegrube.
      Nastepnie mieszamy ze soba wszystkie skladnieki: kurczaka, cebule i szparagowke.
      Jak dla mnie to najpyszniejsze moje danie.




      PIERS Z KURCZAKA
      Prosimy pania w sklepie o ubicie piersi kurczaka na kotlety (lub robimy to w
      domu) Mozemy takie miesko posolic,popieprzyc oraz zanuzyc w marynacie z w oleju
      z oliwek, czosnku i kropelce octu. Zatopione w marynacie mieso nakrywamy folia
      aluminiowa i odkladamy na noc do lodowki. Na nastepny dzien wyciagamy mieso z
      marynaty, obtaczamy w mace tzw. "na zakwas" lub "na zurek" - ale skapo, nie za
      duzo. Zeby kurczak nie lapal za duzo maki lepiej nie obtaczac go w jajku, tylko
      w samej mace zytniej.

      Kotlety sa odjazdowe- tak twierdzi moj maz.




      INDYK FASZEROWANY WARZYWAMI:
      -1 kg piersi indyczej
      - 1 cukinia
      - natka pietruszki
      - jajako
      - sol pieprz

      1.Mieso umyc, osuszyc.
      2.Naciac w srodku miesa kieszen.
      3.Przygotowac farsz: cukinie oczyscic, pokroic w kosteczke, posiekac
      natke,wymieszac skladniki z 1 jajkiem, przyprawic sola i pieprzem
      - Nadzieniem napelnic kieszen indyka. Brzegi otworu spiac wykalaczkami.
      -piers indyka natrzec sola i pieprzem, wstawic do blachy wysmarowanej olejem z
      oliwek.
      -piec godzine w temp. 200* C
      - podawac z utluczonym kalafiorem z maslem , zamiast ziemniakow.




      TUNCZYK + NAC SELERA

      Tunczyk z puszki, odsaczamy z wody.
      Nac selera = palki zielone kroimy w waskie talarki,
      dziki ryz (odrobinka) gotujemy do miekkosci.

      Wszystko razem laczymy 1 lyzeczka majonezu.
      *** nie jemy tego codziennie, bo majonez jest zakazany w 1 fazie leczenia. Ale
      odrobinke chyba wolno dla smaku. Mi majonez osobiscie nie zaszkodzil w tak
      malej dawce. Ale trzymamy sie tej malej dawki!




      GOLABKI
      faszerowane miesem mielonym z kurczaka i duuza iloscia cebuli
      lub wypelnione ryzem dzikim z cebula.



      RISOTTO Z KURCZAKA
      kurczak w kawalkach / czerwona papryka / duzo uduszonej cebuli / sporo
      czosnku / brazowy lub dziki ryz/ oregano/

      1. najpierw udusic duzo cebuli
      2. dodac kurczaka pokrojonego w kotke
      3. kiedy mieso sie zarumieni- dodajemy czosnek + papryke
      4. Kiedy papryka tez zmieknie - dodajemy ugotowany wczesniej brazowy lub dziki
      ryz + przyprawy (oregano etc)




      ZUPY JARZYNOWE bez marchewki + brazowa SOCZEWICA: stawiaja na noogi,ulatwiaja
      trawienie, smakuja wysmienicie.
      - w 1 etapie gotujemy zupe bez marchewki!
      POlecam z warzywa na zupe: kapuste wloska, brukselke, brokuly, selera,
      pietruszke-korzen, szparagowka.




      MIELONE Z KURCZAKA + troszke cieleciny mielonej (uwaga zakwasza) + duuuzo
      cebuli , czosnku i zielonej pietruszki + bazylia i przyprawy: sol, pieprz +
      troszke maki ziemniaczanej dla sklejenia sie masy.Nie polecam jajka, bo beda
      zbyt wodniste,a my nie mozemy ich maka zageszczac.
      Sa wysmienite!





      Ta zupa to chyba pasuje bardziej na 2 etap, ale nie jestem pewna.
      KRUPNIK Z PORAMI I FASOLA:
      - gotujemu na miesie drobiowym. (kurka znowu)
      - Po ugotowaniu odlac 1,5 szklanki tego wywaru do innego pojemnika.
      - Do tego co w garnku zostalo wsypac troche kaszy perlowej lub kaszy peczak
      oraz wrzucic listek laurowy, ziele angielskie i majeranek.
      Gotowac na malym ogniu 30 min.
      - Pory oczyscic, oplukac, osuszyc i pokroic w prazki.
      - troszke oleju z oliwek rozgrzac na patelni - obsmazyc pory dosc szybko na
      duzym ogniu + opruszyc maka zytnia "na zakwas chlebowy" . Wtedy dolac 1,5
      szklanki rosolu, ktory wczesniej odlalismy z zupy. Mieszajac zagotowac, dodac
      do bulionu z kasza.
      - fasole ugotowac, odcedzic, dodac do zupy. Gotowac jeszcze 10 min. Przyprawic
      jeszcze sola i pieprzem.



      SELEROWY SOS DO MIES:
      - korzen selera zetrzec na wiorka
      - cebule udusic na masle
      - do uduszonej cebuli dodac wiorka selera.
      - dodac bulion i gotowac na malym ogniu az seler sie rozgotuje
    • gosiafra Potrawka warzywna 19.05.06, 18:17
      POTRAWKA WARZYWNA - od Sylviane

      składniki (tylko świeże warzywa):
      1 x duża cukinia
      1 x średnia cebula
      1 x brokuły
      natka od pietruszki
      oliwa z oliwek

      Obrać, pokroić, gotować na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie, kiedy warzywa
      będą miękkie dodać posiekaną natke z pietruszki, dodać odrobine oliwy z oliwek
      z pierwszego tłoczenia, przyprawić do smaku wszystkim co dozwolone i dostepne
      pod ręką.
    • gosiafra Sałatka ogórkowa 19.05.06, 18:18
      SAŁATKA OGÓRKOWA - od Sylviane:


      3 świeże ogórki
      garśc łuskanych ziaren słonecznika
      4 łyzki płatków owsianych (dużych, naturalnych, a nie błyskawicznych)
      1 ząbek czosnku
      sól, oliwa z oliwek do smaku

      Ogórki zetrzeć na tarce, słonecznik zmielić w młynku na miał, płatki gotować 1
      min. w wodzie bez soli. Składniki połączyć, dodać ząbek czosnku, oliwe z oliwek
      i sól do smaku, odstawić na 10 min. przed zjedzeniem.
    • gosiafra Majonez 19.05.06, 18:23
      MAJONEZ - od Artura737

      Dwa jaja w temperaturze pokojowej, dwie lyzki swiezego soku z cytryny, lyzeczka
      soli morskiej. Wyrabiac blenderem dodajac
      powoli 1 i 1/4 szklanki dobrego oleju (najlepiej wyciskanego z oliwek)
    • gosiafra Ryż z cynamonem 19.05.06, 18:25
      RYŻ Z CYNAMONEM - od Asiabed

      Gotujemy ryz naturalny (w ilosci wedle uznania). Do gotowania warto dolac lyzke
      oliwy z oliwek.
      W tym czasie przygotowujemy mus jablkowy - zielone kwasne jabluszko kroimy,
      podsmazamy delikatnie na oliwie z oliwek, dusimy az zrobi sie gestawa masa
      przypominajaca marmolade. Dodajemy cynamon(wedle uznania), mozna dodac odrobinke
      skorki z pomaranczy. I taka goraca masa polewamy ryz (zimny lub cieply).

      To danie mozna tez przyrzadzic w wesji sniadaniowej - ucieramy jabluszko na
      tarce o grbych "oczach" polewamy kilkoma kroplami soku z cytrynki (swiezo
      wycisnietym sokiem oczywiscie), dodajemy cynamon i olej lniany tloczony na zimno
      (na pol jablka mozna dodac sokojnie lyzke oleju), mozna dorzucic pestki
      slonecznika, dyni i sezamu, pokrojone migdalki. Wylozyc to na ryz (cieply lub
      zimny - jak wolimy) i wymieszac.
    • gosiafra Leczo 19.05.06, 18:26
      LECZO - od Asiabed:

      skladniki:

      pokrojona cebulka duuuza (czerwona, zolta)
      czosnek (w ilosci - jak kto lubi, ale okolo 2 zabkow)
      pokrojona cukinia (ze skorka, bez pestek - ale przez spozyciem dokladnie umyta)
      pokrojona polowka papryki (albo wiecej - ja daje malo bo troche jest dla mnie
      zbyt ciezko strawna)
      mozna dorzucic polowe obranego ze skorki pomidorka
      sol, oregano, bazylia, pokrojona natka pietruszki i koperku
      nasionka slonecznika, dyni, sezam (w ilosciach - wedle uznania)

      Wmienione skladniki kolejno wrzucamy na patelnie z oliwa z oliwek (nie smazymy w
      wysokiej temperaturze), podduszamy, doprawiamy i gotowe. Na koniec posypujemy
      obficie natka pietruszki i koperku. To jest wersja wege, wiec dla nie wegetarian
      polecam na poczatku dodac troszke kielbasy (jakiejs z pewnego zrodla) lub
      boczku.
      Mozna podawac z ryzem, lub samo - bez "zapychaczy".

    • gosiafra Falafel 19.05.06, 18:27
      FALAFEL - od Sylviane:

      Skladniki:

      1 szklanka ciecierzycy (200g)
      1 cebula,
      1 ząbek czosnku,
      pęczek natki
      1/2 łyżeczki kolendry
      1/2 łyżeczki kminku
      szczypta cayenne
      sól, pieprz
      2 jajka
      oliwa z oliwek do smażenia


      Przygotowanie:
      Ciecierzycę umyć, namoczyć w dużej ilości wody przez noc i ugotować w tej samej
      wodzie do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Odsączyć. Można również użyć
      ciecierzycy tylko namoczonej, wtedy przepłukać rano i odsączyć. Następnego dnia
      dokładnie zmiksować na puree z jajami, cebulą, czosnkiem i pietruszką.
      Przyprawić i odstawić na 15-20 min. Uformować kulki wielkości orzecha i smażyć
      na rozgrzanej oliwie na wolnym ogniu około 8 min (z ugotowanej ciecierzycy
      krócej). Układać na liściach sałaty. Podawać z sosem własnej roboty, z
      dozwolonych składników, wedle uznania.
    • gosiafra Curry 19.05.06, 18:31
      CURRY - od Asiabed:

      skladniki:

      -2 duze cebule
      -2 zabi czosnku (lub wiecej)- pokrojone w drobn akosteczke (nie miazdzymy ich w
      maszynce)
      - pol lyzeczki kurkumy
      - pol lyzeczki kminu rzymskiego (ja ze wzgledu na trudna
      dostepnosc tej przyprawy dodaje zwykly mielony kminek)
      - pol lyzeczki imbiru mielonego suszonego (lub okolo 1 centymetrowy pasek
      swiezego obranego klacza
      imbiru)
      - duza szczypta mielonej kolendry
      - lisc laurowy, sol, szczypta pieprzu
      - poltorej szklanki ugotowanej na pol twardo zieloej soczewicy (mozna tez z
      powodzeniem dodac inne ugotowane ziarna roslin straczkowych - biala fasele,
      czarna lub czerwona)
      - w wersji miesnej: polecam piers kurczaka lub indyka
      - pol szklanki pokrojonej w kostke papryki (zielonej, zoltej lub czerwonej)
      - 1 obrany ze skorki pomidor pokrojony w kostke
      - pol szklanki jogurtu (przy czym mozna go spokojnie zastapic mlekiem kokosowym,
      bulionem lub woda). Jogurt sprawia, ze sos staje sie kremowy, ale nie trzeba go
      dodawac. Mozna naprawde bez obaw (na potrzeby naszej diety) zastapic go woda lub
      bulionem (tylko, zeby nie byl slony).

      - ugotowany na sypko ryz naturalny

      Najpierw podsmazamy delikatnie cebule (na oliwie z oliwek), dodajemy przyprawy i
      czosnek, dokladnie mieszamy. Nastepnie dodajemy kurczaka, a w wersji bezmiesnej
      - pozostale warzywa (oprocz soczewicy, fasoli), po czym wrzucamy papryke,
      pomidora, zalewamy jogurtem (woda, bulionem). Wszystko dusimy az papryka
      zmieknie a pomidor rozplynie sie w sosie. Polecam soczewice dodac przed koncem -
      bedzie wowczas bardziej jedrna i chrupiaca, a danie wyglada wtedy bardziej
      apetycznie smile
      Doprawiamy wedle uzniania sola, pieprzem. Posypujemy obficie pokrojona natka
      pietruszki, odrobina namoczonych wczesniej nasion slonecznika i dyni. Goracym
      cuury polewamy ugotowany wczesniej ryz.
      • umpala Re: PRZEPISY - I ETAP 19.05.06, 22:13
        a propos pieczarek w pierwszym przepisie ... "Candida możemy znaleźć w
        większości owoców w occie, który jest zrobiony ze sfermentowanego wina. Ocet
        używany jest z kolei jako środek konserwujący do musztardy, majonezu, licznych
        sosów, pikli, sałatek. Owoce w puszkach i mrożone zawierają C. Podobnie GRZYBY
        i wszelkiego rodzaju sery należą do produktów zawierających C., jak też
        śmietana, lody mleko sproszkowane." naturemed.w.interia.pl/candida-
        pl1.htm
        P.S. doczytałam, że nie powinno się komentować tego wątku by nie tworzyć
        bałaganu więc z góry przepraszam ale nie mogłam darować tym pieczarkom smile (być
        może się mylę)
    • nowajulka Coś dla dzieci i nie tylko 21.05.06, 07:59
      Kluseczki.

      Mielimy w młynku do kawy szklanką kaszy jaglanej i ciemnego ryżu, dodajemy
      wrzątek, wyrabiamy ciasto, które wrzucamy kawałkami na gotującą wodę. Gotujemy
      kilka minut, zmniejszając ogień, aby się nie rozkleiły. Doskonale zastepuje
      glutenowy makaron. Podajemy z warzywami lub w 2 etapie z truskawkami, jabłkami
      lub innymi owocami lub jako kluseczki do zupy (wtedy robimy rzadsze ciasto)

      Szybkie kanapki.

      Na cienko pokrojone pieczone lub duszone mięsko dajemy kawałki ogórka,
      rodkiewki lub pomidora. Posypujemy szczypiorkiem, koperkiem lub zieloną
      pietruszką. Polewamy obficie oliwą z oliwek. Moje dziecko to uwielbia.

      Ciasteczka.
      Mielimy w młunku do kawy dwie torebki ciemnego ryżu i taką samą ilość kaszy
      jaglanej. Dodajemy dużo jabłek (w proporcji 1:1), wrzątek i sporo oliwy.
      Mieszamy, dodajemy rodzynki lub nie i formujemy łyżką placuszki, które pieczemy
      przez 20 minut w temp 200 stopni, i zmniejszając temp do 150sopni ok 10-20
      minut. Ciasteczka muszą mieć jasnozłoty kolor. Podajemy z owocami lub same,
      jako przekąskę.

      Zupa szczawiowa

      Do mieszanki dowolnie wybranych warzyw ddajemy ugotowany (przez 15minut) i
      przetarty przez sitko szczaw. Doprawiamy solą - pycha, w smaku przypomina zupę
      ogórkową.

    • gosiafra Slodycze 23.05.06, 22:18
      KOGIEL MOGIEL - od: Szeretet

      2 żółtka
      sok z cytryny
      gliceryna roślinna
      stevia w płynie

      Żółtka ubijam z kilkoma kroplami cytryny, aż zrobi się gęsta masa. Dodaje
      kilka kropli gliceryny i 2-3 krople stevii. Kogiel mogiel smakuje prawie jak
      ten, który pamiętam z dzieciństwawink
      Aha, z białek robię bezy.


      WARIACJE NA TEMAT KOGLA MOGLA - od: Szeretet

      2 żółtka
      sok z cytryny
      gliceryna roślinna
      stevia w płynie
      oliwa z oliwek light
      cynamon

      Robię kogiel mogiel (j.w.) a potem dodaję stopniowo oliwę i cynamon, aż krem
      zgęstnieje.
      Zauważyłam że dzięki cytrynie żółtko gęstnieje i nabiera słodkawego smaku, więc
      jeśli nie macie stevii i gliceryny, może wystarczy cynamon i będzie
      wystarczająco słodkie. Spróbujcie!


      CIASTECZKA MIGDAŁOWE - od: Calgaryjka

      20 dkg zmielonych migdałów
      4 jajka
      stevia lub ksylitol do smaku
      szczypta soli
      mąka milled lub amarant
      100 ml.rozpuszczonego oleju kokosowego lub z oliwek
      wanilia naturalna.

      Jajka miksuję z wanilią ,solą i zastępczym słodzikiem do białości ,następnie
      dodaję migdały i mąkę ,następnie rozpuszczony tłuszcz-czasami dodaję też jogurt
      naturalny i szczyptę sody oczyszczonej.ciasto musi mieć konsystencję batdzo
      gęstej śmietany ,łyżką wykladam ciasteczka i piekę przez 14 min.


      CZEKOLADA z kakao ,śmietanki ze wsi[musi być tłusta] wody,stevii
      masła i wanilii - od: Calgaryjka
      (nie jestem pewna czy ze względu na kakao to nie jest przepis dla II etapu diety)

      5 dkg kakao
      3 łyżki wody
      5 łyżek śmietanki
      2 łyżki masła
      słodzik i wanilia wedlug uznania

      wszystkie składniki dodaję do garnka i ciągle mieszając na wolnym ogniu
      podgrzewam,czasami jest za gęste to dodaję po łyżce lub 2 śmietanki lub wody.
      Jak całość się połączy to podgrzewać aż zaczną się pokazywać bąbelki,zdjąć wylać
      na pergamin i ostudzić pycha,a ile magnezu.
      • gosiafra Tarta z jabłkami - od: madajer 01.06.06, 15:32
        TARTA Z JABŁKAMI - - od: madajer

        Składniki:
        - 125 g mąki (ja dałam ryżową i żytnią 1:1)
        - 125 g masła
        - 125 chudego twarogu
        - łyżeczka proszku do pieczenia
        - 50 g i 1 łyżka cukru (użyłam ksylitolu)
        - 2 jajka
        - 200 g jogurtu naturalnego (nadaje się zott bez cukru bo jest gęsty)
        - łyżeczka soku z cytryny
        - 4 kwaśne jabłka np. boskopy
        - sól
        - cynamon


        Z mąki, masła, twarogu, soli, proszku do pieczenia i łyżki cukru zagnieść
        ciasto. Wykleić nim formę, robiąc 2 cm brzeg. Jajka utrzeć z 50 g cukru. Dodać
        do nich jogurt, sok z cytryny. Jabłka pokroić w cząstki. Ciasto cienko
        posmarować masą jajeczną. Ułożyć jabłka,polać resztą masy i posypać wierzch
        cynamonem. Piec 30-40'w temp.180 st.C
      • gosiafra racuszki z jabłkami - od: szeretet 01.06.06, 15:33
        RACUSZKI Z JABŁKAMI - od: szeretet


        składniki:

        mąka quinoa
        3 jajka
        1-2 kwaśne jabłka
        cynamon
        stevia
        jogurt naturalny
        (soda oczyszczona)

        Ubijam białka, potem dodaję żółtka i stevię do smaku, żeby powstała kremowa
        masa. Mieszam z tartymi jabłkami i cynamonem. Ewentualnie można dodać sodę
        oczyszczoną , żeby racuszki były bardziej puszyste. Po usmażeniu na złoty
        kolor, ozdabiam jogurtem naturalnym i posypuję cynamonem.
        Pychotka!
      • gosiafra Bezy - od: szeretet 01.06.06, 15:35
        BEZY - - od: szeretet

        Ja biorę 4 białka, ubijam je na sztywno ze szczyptą soli, dodaję stevię,
        glicerynę roślinną i cynamon. Wykładam na blachę i piekę ok. 1h w piekarniku
        nagrzanym do 125*C, w połowie czasu uchylam piekarnik. Ale trzeba dopracować
        czas i temperaturę pieczenia bo czasem wychodzą białkowe stworki suche na
        zewnątrz a mokre w środku.
      • gosiafra Ciasto kokosowe - od: jbla 06.06.06, 17:09
        CIASTO KOKOSOWE - od: jbla

        Składniki:

        6 białek
        1 szklanka cukru (myślę, że można dosłodzić Xylitolem)
        25 dkg wiórek kokosowych

        Ubić białka dodać słodycz, i wymieszać z wiórkami, piekłam to w foremce
        keksówce.
        • aeidenn pikantna czerwona fasola z cebulą 10.06.06, 20:27
          składniki:

          duża szklanka czerwonej fasoli
          2-3 spore cebule
          pomidor-jeśli dobrze tolerujemy
          pól papryki-jesli dobrze tolerujemy
          sol,pieprz ziolowy, pieprz cayenne-nie za dużo
          3 ząbki czosnku

          przygotowanie:

          Myjwmy fasolę, zalewamy na noc wodą. Na drugi dzień gotujemy na wolnym ogniu ok
          1,5 godziny do miękkości.
          Szatkujemy cebule,miażdzymy czosnek, kroimy pomidora i paprykę.
          Podsmażamy na oliwie.Dodajemy czerwona fasolę, przyprawy. Dusimy do miękkości
          podlewając wodą.
          Jemy najlepiej same lub z brązowym ryżem, ewentualnie w II etapie np. z kaszą
          jaglaną,chlebem razowym lub surówkami.

    • aeidenn Re: PRZEPISY - I ETAP 13.06.06, 22:05
      Aromatyczna rolada z indyka ze szpinakiem i czosnkiem

      składniki:

      spora pierś indyka
      szpinak mrożony lub świeży
      czosnek, sól, pieprz ziołowy
      koperek, natka pieruszki etc.

      przygotowanie:

      Pierś indyka myjemy i nacinamy w ten sposób, aby utworzyć płaską powierzchnię.
      Mozna rozbić lekko tłuczkiem. Pierś solimy, doprawiamy pieprzem ziołowym.
      Siekamy świeże zioła i posypujemy mięso.
      W tym czasie przygotowujemy szpinak. Świeży siekamy,a mrożony w stanie
      zamrożonym wkładamy do garnuszka na odrobinę tłuszczu i podsmażamy. Doprawiamy
      solą i sporą ilością czosnku.
      Przygotowaną lekko ostudzoną masę nakładamy na pierś indyka. Zwijamy roladę
      posługując się sznurkiem kuchennym. Obsmażamy na ostrym ogniu dookoła, a potem
      dusimy na wolnym ogniiu. Można też podpiec w piekarniku.
      Podajemy na ciepło lub zimno. Bardzo efektownie wygląda.
    • aeidenn smażona cukinia czosnkowa 22.06.06, 22:24
      składniki:
      cukinia
      jogurt naturalny
      czosnek
      zioła prowansalskie
      sól, pieprz ziołowy
      oliwa

      przepis:
      1.cukinię kroimy w talarki
      2.podsmażamy na oliwie
      3.dorzucamy zmiażdżony ząbek czosnku
      3.podsypujemy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem ziołowym
      4.jemy gorące, polane zimnym jogurtem naturalnym
      5.można podać z odrobiną brązowego ryżu
    • umpala racuchy 23.06.06, 19:08
      kiedyś czytałam tutaj cos o racuchach smile podobno bardzo sycące. Te które
      zrobiłam oststnio właśnie takie sa
      robie je podobnie jak naleśniki: woda, jajko, mąka żytnia razowa, nasiona
      słonecznika (sporo), sól, bazylia i oregano (troche tymianku), do ciasta dodaję
      troche oliwy z oliwek żeby racuchy lepiej sie smazyły na oliwie z oliwek
      zresztą smile
      ciasto nalezy dobrze posolic i nie żałowac przypraw
      na racuchy dobrze jest pokroić duzo pomidora w cienkie plastry
      jak dla mnie pyszne i niewiarygodnie szybkie danie smile
      Smacznego
    • aeidenn krem a'la kokosowe lody jogurtowe 26.06.06, 20:08
      składniki:
      gęsty jogurt naturalny
      wiórki kokosowe
      migdały etc.

      przygotowanie:
      Zmielić wiórki kokosowe w młynku.Migdały sparzyć, pokroić lub połamać.
      Wymieszać z jogurtem naturalnym. Schłodzić w zamrażarce.
    • aeidenn kokosanko-ryżolki 01.07.06, 15:49
      Składniki

      3/4 paczki kleiku ryżowego np. Bobo Vita
      1/4 kostki masła
      1 jajko
      1/3 paczki wiórków kokosowych
      aromat migdałowy

      Przepis
      Wymieszać, zagnieść składniki. Ulepić kuleczki. Piec w 150 stopniach na złoto.
        • sister_moon cukinia 21.07.06, 12:56
          Podaje przepis na cukinie z makaronem, 20 minut i danie gotowe - dla mnie rewelacja!

          makaron - 500g
          cukinia - 600g
          parmezan - 100g (ja robilam bez sera)
          oliwa, sol, pieprz, czosnek, swieza bazylia.

          Cukunie myjemy i kroimy w gruba kostke (nie obieramy ze skorki). Na duzej patelni rozgrzewamy ok. 50 ml oliwy. Gdy bedzie mocno goraca dodajemy cukinie i wyciskamy 2 zabki czosnku. Zwiekszamy ogien pod patelnia i smazymy kilka minut, czesto mieszajac. Przyprawiamy sola i pieprzem do smaku. Cukinia bedzie gotowa, gdy uzyska zloty kolor.
          Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente. Do wody dodajemy troche oleju, zeby sie nie skleil. Gdy bedzie gotowy, odcedzamy go, ale nie przelewamy woda. Przekladamy na patelnie z cukinia, dodajemy kilka listkow swiezej bazylii (mysle, ze moze byc tez w postaci suszonej) i posypujemy parmezanem. Mieszamy i podajemy na talerze.
          • jolka1974 Re: cukinia/kabaczek 04.08.06, 09:09
            Kabaczki/cukinie z pieczarkami i pomidorami: 50 dag kabaczków, 2 cebule, 10 dag
            pieczarek, 8-10 dag tłuszczu, 20 dag pomidorów, łyżka mąki gryczanej lub
            kukurydzianej, sól, pieprz, zielony koper lub pietruszka.

            Kabaczki obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Cebulę i pieczarki
            podsmażyć na części tłuszczu, wlać ok. 1 litr wody, dodać pokrojony kabaczek,
            przyprawy i gotować pod przykryciem do chwili gdy kabaczek zmięknie (kostki
            muszą pozostać w całości). Z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, dodać pokrojone
            pomidory, zieleninę i razem wymieszać.


          • jolka1974 Re: kabaczek 04.08.06, 09:11
            Bigos z kabaczków: 80 dag kabaczka, 2 cebule, 6 dag boczku, kilka pieczarek,
            łyżka tłuszczu, 20 dag kiełbasy, 2-3 pomidory, sól, pieprz, zielenina.

            Podsmażyć boczek, dodać cebulę, pieczarki, zarumienić. Kabaczka pokroić w
            niezbyt drobne słupki, dodać do boczku z cebulą, osolić i dusić kilka minut pod
            przykryciem. Dodać obrane, drobno krojone pomidory, kiełbasę pokrojoną w
            kostkę, zieleninę, doprawić do smaku.
            • jolka1974 Re: bakłażan 04.08.06, 09:13
              Kawior z bakłażanów: 3-4 bakłażany, kilka cebul, 3 łyżki oleju, 3 pomidory, 2
              ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżeczka kwasku cytrynowego, zielony koper.

              Bakłażany upiec w piekarniku, obrać ze skóry i miąższ drobno posiekać. Drobno
              pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekane bakłażany, czosnek, obrane
              ze skórki pokrojone pomidory, osolić, posypać pieprzem i wszystko razem
              poddusić, a gdy potrawa odparuje i będzie dość gęsta, zakwasić kwaskiem.
              Doskonałe na kanapki i do mięs.
            • jolka1974 Re: bakłażan 04.08.06, 09:13
              Kawior z bakłażanów: 3-4 bakłażany, kilka cebul, 3 łyżki oleju, 3 pomidory, 2
              ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżeczka kwasku cytrynowego, zielony koper.

              Bakłażany upiec w piekarniku, obrać ze skóry i miąższ drobno posiekać. Drobno
              pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekane bakłażany, czosnek, obrane
              ze skórki pokrojone pomidory, osolić, posypać pieprzem i wszystko razem
              poddusić, a gdy potrawa odparuje i będzie dość gęsta, zakwasić kwaskiem.
              Doskonałe na kanapki i do mięs.
              • jolka1974 Re: bakłażan 10.08.06, 09:59
                Sorki, coś dziwnego musiałam z tym bakłażanem zrobić...

                Jak ktoś jeszcze szuka przepisów, proszę bardzo:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30155&w=28096155&v=2&s=0
    • greenewa Re: PRZEPISY - I ETAP 04.10.06, 20:39
      Zupa czosnkowa - bardzo aromatyczna.
      Główkę czosnku obrać, zgnieść, wrzucić do garnka i poddusić na niewielkiej
      ilości masła na małym ogniu, dolać wody (niedużo), wrzucić pokruszoną kromkę
      chleba żytniego za zakwasie (może być sucha), jak sie rozpuści, to fajnie
      zagęści tę zupę. W miseczce porządnie zmieszać 1 żółtko z mlekiem sojowym (lub
      innym dozwolonym) i wlać to do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, ja dodaję gałkę
      muszkatołową, zmielony majeranek i na koniec sporo posiekanej zielonej
      pietruszki. żupa powinna być dość gęsta, solidnie przyprawiona, ma wtedy
      niepowtarzalny aromat, a na prawdę po niej nie "wydziela się" zapachu czosnku.
      Podawać albo z grzankami z chleba żytniego, albo z jajkiem, albo z niczym. Pycha
      na zimne dni!
    • gosiafra Re: kurczak w pomidorach 09.10.06, 12:30
      orientacyjna ilość składników (można sobie dowolnie zmieniać, jak kto lubi)
      2 piersi z kurczaka
      kilka dojrzałych ładnych pomidorów (wedle uznania)
      duuużo natki (1 lub 2 pęczki)
      1-2 cebule
      może być trochę czosnku

      pierś pokroic na małe kwałaki i podsmazyć na oliwie z oliwek, przełożyć do
      garnka, podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę cebulkę -> do dać do kurczaka.
      natkę umyć i posiekać -> dodać do garnka. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki,
      pokroić na kawałki i też do garnka. Razem wszystko podducić, można ew. dodać
      czosnek i podlać trochę wodą żeby było więcej sosiku. Bardzo smaczne i zdrowe,
      aromatyczne przez natkę, mam nadzieję, że dopuszczalne w 1 fazie.
      Aha, jak ktoś lubi to można pokroić i lekko podsmażyć na oliwie cukienię/
      kabaczek i też dodać (ja w zasadzie dodaję cukinię do wszystkiego, ale może to
      jakieś moje zboczenie smile)

          • mayka00 Re: naleśniki 28.06.07, 19:25
            Dawno nikt nie dopisał żadnego przepisu.Ja mam taka propozycje(byc moze gdzies
            juz jest taki przepis ale nie trafilam)
            Leniwe gołąbki:
            -ugotowane liscie kapusty,ugotowany brązowy ryż ,duza ilosc przyrumienionej
            cebulki,sól
            -wymieszać ryż z cebulką
            -poprzekładac warstwami z kapusta
            -zapiec w piekarniku
            Potrawa niewyszukana ale za to sycąca...do tego surówka z tego co podejdzie pod
            rękę.
            Może ktos ma jakąś ciekawa propozycję?..smile))
    • jagandra Pasta z oliwek 04.08.07, 21:06
      350 g czarnych oliwek bez pestek,
      50 g anchois
      100 g tuńczyka z puszki
      3 zgniecione ząbki czosnku
      1/2 łyżeczki organo
      1 łyżka kaparów
      60 ml oliwy z oliwek

      Wszystko razem zmiksować lub rozgnieść w moździerzu. Może służyć jako sos do
      warzyw, ryb lub jako pasta na wafle ryżowe.
      Zrobiłam z zielonych oliwek i bez anchois, bo nie miałam, wyszła bardzo słona i
      intensywna w smaku.
    • jagandra Ryba z zielonym sosem 04.08.07, 21:10
      Według przepisu panga, ale upiekłam płotki i też były dobre smile

      60 dag pangi
      2 łyżki oliwy
      2 łyżki soku z cytryny
      sól
      Sos:
      1 duży pęczek świeżej bazylii lub natki
      1 łyżka posiekanego oregano
      1 łyżka siekanego tymianku
      1 duży ząbek czosnku
      sok z 1/2 cytryny
      1/2 szklanki oliwy
      sól

      Pangę polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Oprósz solą i pozostaw na 20
      minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzej grill (albo piekarnik). Piecz rybę, aż
      nie będzie już w środku surowa. Zrób sos: umyte i osuszone zioła drobno
      posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Wszystkie składniki sosu zmiksuj w
      blenderze, przypraw do smaku solą. Sos podawaj do ryby.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka