Dodaj do ulubionych

Ginace zabytki

09.04.04, 09:04
"Chociaż Ziemia Cieszyńska może poszczycic się niezwykle bogatą przeszłością,
to jednak do naszych czasów nie prztrwało w dobrym stanie na jej terenie zbyt
wiele obiektów zabytkowych. Miłośników historii martwia przykłady braku
nalezytej dbałości o te budowle, które przetrwały , lecz nieremontowane z
dnia na dzień popadają w ruinę. Najjaskrawszym tego przykładem jest dwór w
Wilamowicach koło Skoczowa. Kompletnie zrujnowany obiekt, pochodzący z XVII
wieku, od wielu lat chyli się ku upadkowi. Nie trzeba wiele,a by zawalił się
dach nad tą budowlą. Wtedy uratowanie budynku będzie już niemozliwe."
Kronika Beskidzka z 08.04.2004. Kto chętny całości, służę skanem artykułu.
Obserwuj wątek
    • alex.stela Re: Ginace zabytki 13.04.04, 10:57
      No tak. Nie ma już zajazdu "Pod Modrą Gwiazdą" na Zamkowej, teraz swoje ostatnie tchnienie wydaje dawny szpital wojskowy na Limanowskiego. Zabytki, których nie uratowano zawczasu, ba! specjalnie doprowadzono do ruiny, bo tylko taka była możliwość ich wykreślenia z rejestru. Mam nadzieję, że w przyszłości ktoś zapobiegnie podobnym incydentom.

A tymczasem nikomu niepotrzebny, sypiący się odkąd pamiętam budynek na rogu pl. Wolności i Wyższej Bramy/Górnego Rynku stoi, jak stał. I szpeci okolicę dechami, którymi zabito okna... :-(
      • alex.stela Czy ktoś pamięta... 14.04.04, 09:33
        Był taki zabytkowy budynek na skrzyżowaniu Bielskiej i Kolejowej. Zburzono go chyba na początku lat 80-tych. Pamiętam jeszcze fundamenty, które mijałem w drodze do szkoły. Potem zrobili tam targowisko. Teraz stoi pusty plac, do którego nie wiedzą jak się zabrać.

Ponoć w tym budynku przebywał książę Józef Poniatowski, jak z Napoleonem ganiał po Europie.

Teraz nawet zdjęcia tego budynku nigdzie dorwać nie mogę...
      • wieheisster Re: Ginace zabytki 16.04.04, 22:03
        proponujesz moze, by i ten budynek zrownac z ziemia? Az przykro patrzec jak
        dewasuje sie budynki, ktore juz stulecie przetrwaly, a nastepnej zimy nie
        przetrwaja. W listopadzie widzialem, jak na dachu tego budynku ekipa remontowa
        zrywala deski. Mysle ze deszcz i mroz zrobily reszte i tylko patrzec jak i ten
        budynek beda rozbierac. Ciekawe ile warty jest grunt na kturym stoi, ze cos
        takiego sie oplaca. A co do Limanowskiego, to juz dwa lata temu, proponowano
        mojemu znajomemu gruz z rozbiorki tej kamienicy. A konserwator zabytkow spi
        spokojnie...
        • wieheisster Re: Ginace zabytki 17.04.04, 11:44
          wieheisster napisał:

> proponujesz może, by i ten budynek zrównac z ziemią? Aż przykro patrzeć jak
          > dewasuje się budynki, które już stulecie przetrwały, a nastepnej zimy nie
          > przetrwają. W listopadzie widziałem, jak na dachu tego budynku ekipa
          remontowa
          > zrywała deski. Myślę że deszcz i mróz zrobiły resztę i tylko patrzeć jak i
          ten
          > budynek bedą rozbierać. Ciekawe ile warty jest grunt na którym stoi, że coś
          > takiego się opłaca. A co do Limanowskiego, to już dwa lata temu, proponowano
          > mojemu znajomemu gruz z rozbiórki tej kamienicy. A konserwator zabytków śpi
          > spokojnie...
    • 12x1 Re: Ginace zabytki 17.04.04, 21:52
      a Przykopa spacerowalam tam w Swieta
      mieszkala tam moja babcia tam tez sie wszystko wali
      a przeciesz to by byla wspaniala atrakcja Cieszyna
      jak w Wenecji
      • albrecht1 Re: Ginace zabytki 21.04.04, 21:09
        Niestety nie tylko w Cieszynie niektóre obiekty są zagrożone tym, że któregoś
        dnia znikną.
        bielitz.w.interia.pl/cmentarz/cmentarz.html
        • stoik1 Re: Ginace zabytki 07.05.04, 12:11
          trzeba budować nowe zabytki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka