Dodaj do ulubionych

(Dez)informacja

18.05.04, 21:48
"Od 1 maja w Polsce obowiązują nowe zasady ograniczenia prędkości. Ale nie
według tablic, które "informują" wjeżdżających do naszego kraju."
miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,2079176.html
W tym miejscu przypomniał mi się pewien dowcip o zamachowcach z Al Kaidy,
planujących zamach w Warszawie i ciagle im nie wychodziło. A tu proszę życie
doszlusowało do anegdoty. Najbardziej podoba mi sie ten kawałek :"Wiele osób
może się tłumaczyć, że dostosowywali się do tej tablicy, ale to nie zwalnia z
obowiązku przestrzegania prawa." Zupełnie jak w starym dowcipie o
budowlańcach: odkręcam kurek w wannie, a tu światło sie zapala.... u sąsiadki
na pierwszym piętrze ;-).
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Górskie tablice 21.05.04, 20:23
      Ten pomysł wygląda na zdecydowanie lepszy.
      "Uczniowie ustrońskiej Szkoły Policealnej wygrali konkurs na projekt
      turystyczny dla powiatu cieszyńskiego. Być może już w przyszłym roku zostanie
      zrealizowany."
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,2083692.html
      • 12x1 Re: Górskie tablice 24.05.04, 11:05
        jestem kierowca od lat
        ale co teraz wyprawiaja
        kierowcy wlos jezy sie
        jestem za ograniczeniem
        predkosci
        ps ciesze sie ze we Wrzsni
        zdobyla glosy UW tylko
        co zmlodzieza ?
        ciekawe jak wypadnie Cieszyn ??
        • albrecht1 Re: Górskie tablice 24.05.04, 19:59
          "Kóltura" niektórych kierowców, to temat rzeka. Masz rację, że szansą na
          poprawę bezpieczeństwa jest zmniejszenie prędkosci w terenie zabudowanym.
          Inną sprawą jest budowa sieci nowoczesnych dróg dalekiego zasięgu, czyli
          autostrad. bez nich mimo woli, będziemy skazani na łamanie zakazów prędkości,
          bowiem przepisowo daleko nie zajedziemy nawet do Pola :-(.
          • aqua Re: Górskie tablice 26.05.04, 16:55
            Można sprawdzić, że gdy obniżymy prędkość w miastach z 60 na 50 km/h, i wszyscy
            będą stosować się do tego przepisu, to czas trwania podróży samochodem wydłuży
            się średnio o 16%. Czyli ilość pojazdów znajdujących się na drogach miast
            zwiększy się o 16%. Niebezpieczeństwo wypadków wzrośnie o tyle procent, o ile
            zmniejszy się ilość wypadków spowodowanych prędkością wyższą. Ja nie widzę
            korzyści z tego ograniczenia, za to uszczernek poniosą kieszenie kierowców i
            ich psychika
            • albrecht1 Re: Górskie tablice 26.05.04, 17:14
              Nie uzależniałbym wprost przepustowości ulic z prędkością pojazdów. Swego czasu
              Amerykanie badali zjawisko korków na autostradach i wyszło im, że takich
              zjawisk nie generują kierowcy jadący z przeciętną szybkością, w tzw. sznurze
              pojazdów lecz kierowcy jadący zbyt szybko, zajeżdżający drogę innym i
              wciskającym się między inne pojazdy powodując zwolnienie tempa jazdy pojazdów
              jadących z tyłu, az do utworzenia się korka.
              Do tego trzeba wziąc pod uwagę pojemność ulic. Stara zasada ruchu drogowego
              mówi, że prędkość strumienia pojazdów na całej długości drogi jest tak szybki,
              jak w jej najwęższym miejscu, a w wielu miastach drogi są koszmarnie ciasne i
              wystarczy jeden dychawiczny maluch albo tjaktoj i koniec.
              A na przykład w Lublinie jeździ się całkiem dobrze, bo tam już jakiś czas temu
              poszerzono główne ulice w centrum miasta.
              Słowem czynników wpływających na szybkość przemieszczania się samochodem jest
              kilka. To nie tylko prędkość.
              • aqua Re: Górskie tablice 28.05.04, 15:00
                Pozosytałe czynniki są stałe, czyli stan ulic, ich szerokość, lub losowe jak
                wariaci na drogach. W końcu te czynniki zachodzą niezależnie od prędkości
                dopuszczalnej, przegłosowanej w sejmie. Czyli moje wyliczenie jest prawidłowe.
                Do tego musisz doliczyć zużycie paliwa. Jeśli dotarcie do celu zabiera mi 16%
                dłuższy czas, to o tyle wzrasta mw zużycie paliwa. Przy niewielkich
                prędkościach jeździ się na dwójce, na tróje od biedy można jechać 60, 50 już
                nie pociągniesz.

Ktoś to dobrze określił, jeśli szybkość dopuszczalną na drogach dorównać do IQ
                posłów sejmu, to z Katowic do Bielska jechałoby się tydzień.
    • alex.stela No i jak z tymi tablicami? 04.06.04, 14:33
      Zmienili je już, czy dalej "informują"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka