Dodaj do ulubionych

Podbeskidzie

11.07.12, 20:34
Postanowiłem napisać artykuł o Podbeskidziu a właściwie o samej nazwie. Zatem będę chciał prześledzić w jakim kontekście kulturowym i geograficznym słowo Podbeskidzie było używane w dwudziestoleciu międzywojennym, po wojnie do lat 70-tych, w okresie istnienia województwa bielskiego i obecnie. Ponieważ słowo to budzi wiele kontrowersji i wiele jest jego zagorzałych zwolenników jak i przeciwników, chciałbym zadać Państwu pytanie. Czym dla Państwa jest Podbeskidzie? Państwa wypowiedzi (zwłaszcza jak ktoś się podpisze) wykorzystam w artykule. Jeśli ktoś nie chce by jego wypowiedź nie została przeze mnie w przyszłości wykorzystana proszę to zaznaczyć. Dziękuję i pozdrawiam. dr Jacek Proszyk
Obserwuj wątek
    • politol59 Re: Podbeskidzie 13.07.12, 00:48
      Pustą nazwą, mitycznego kraju upowszechnioną w latach 70-tych ub.w., o czym przypomniał
      2 lata temu, lub później b. wice Naczelny DZ red. Bubin. Obecnie ulubiony termin ślązakożeców,
      lub nazwa własna bielskiego ekstra ligowego KS /d. BBTS/. Właściwym jest używanie nazwy:
      Śląsk Cieszyński /nie mylić z powiatem cieszyńskim/, oczywiście w rozumieniu tego terminu w
      znaczeniu geograficznym z XIV/XV w., a ne wymyślać jakiś mitycznych terminów.
      • stoik1 Re: Podbeskidzie 07.09.12, 05:27
        dokładnie. pusta i nic ni znacząca nazwa z czasów kiedy Bielsku zachciało stać się stolicą regionu. więc wymyślono termin Podbeskidzie. nazwa jest zresztą dość niedorzeczna, bo Beskidy też na tym Podbeskidziu leżą. niby. co jest zupełnie bez sensu. a geograficznie i historycznie Bielsko leży na Śląsku Cieszyńskim. Biała zaś - w dawnej Galicji, czy też w Małopolsce - jak kto woli. są takie uprawnione nazwy jak Śląsk Cieszyński, Beskid Śląski czy też Pogórze Cieszyńskie. na nazwę Podbeskidzie każdy nieco uświadomiony człowiek reaguje śmiechem. albo irytacją. zwłaszcza - nie radzę tego robić w Cieszynie ; )
    • allbrecht1 Re: Podbeskidzie 26.05.13, 20:06
      Pewnie to już nieaktualne, ale poleczm kliknięcie w mój podpis.
      Żeby być uczciwym, tekst napisała inna osoba 10 lat temu. Niestety autor zlikwidował oryginalną stronę i brak z nim kontaktu. Dlatego kopia jest u mnie.
      • stoik1 czemu... 19.06.13, 10:36
        temat wiecznie aktualny. pzdr
        • allbrecht1 Re: czemu... 19.06.13, 11:37
          Sam nie wiem. Sorry za podbicie. Najwyżej wykasuj moje wpisy :)
    • aliveinchains Re: Podbeskidzie 29.01.14, 09:00
      Pytanie panie "dr" Proszyk jest niedorzeczne. Dlaczego pyta się pan o Podbeskidzie na forum związanym z miastem, które od wieeelu lat udowadnia, że nie ma z BB nic wspólnego i zyje ułudą, że samo stanowi centrum historycznego SCI. Pytanie kierowane do mieszkańców miasta i powiatu które pomimo, że na nowej reformie straciło dużo - bo i pks i pkp i parę zakładów pracy a i kontrole nad szpitalem też, dalej odnosi się do współpracy w ramach dawnego woj. bielskiego z rezerwą do tego stopnia, że nie ma nic przeciwko byciu protektoratem prusko-śląskim. Bo prawda jest taka, że to my w BB, na Podbeskidziu dalej ciągniemy wartości CK Monarchii a Cieszyn zaślepiony w swoim własnym JA strzela do tej samej bramki co RAŚ.
      Odpowiem za cieszyniaków- my w BB powiatu cieszyńskiego nie widzimy w Podbeskidziu. Dyskusja na temat nazwy tylko pokazuje że nasi oponenci z Cieszyna nie mają rzeczowych argumentów. Ileż razy można wysuwać zarzutu na temat zasadności nazwy. Bielsko-Biała jest na granicy dawnego Śląska Austrckiego i Galicji - oddziałuje na teren składowy z obu części należące niegdyś do Austro-Wegier. Byłoby głupotą trzymać się tylko jednej strony, wręcz czymś co zaprzecza zdrowemu rozsądkowi.
      Nie tak dawno prof. z UE z Katowic stwierdził, że kontakty na linii śląsk-małopolska ustały wraz z podbiciem większej części śląska przez Prusy. Rzecz w tym, że poxniejszy Śląsk Austriacki doświadczył czegoś odwrotnego - pozostał w kraju, który wciągnął Galicję do siebie.

Cieszyniakom radzę nie zaśmiecać BB swoimi samochodami i sfinalizować budowę kładki i stworzyć choć jedna linię autobusową do osobnego miasta jakim jest sąsiedni Czeski Cieszyn. Bo NIE stanowicie jednego miasta, choć w Schengen jesteśmy niemal 7 lat...
      • stoik1 aliveinchains... 06.02.14, 22:10
        weź nie odpowiadaj za cieszyniaków, bo Twoja wypowiedź raczej świadczy o antypatii. albo niewiedzy. ta cała mityczna wojna między Cieszynem a Bielskiem - weź przestań. w praktyce się z tym nie zetknąłem. komu zależy, żeby tak było - nie wiem.
        • stoik1 Re: aliveinchains... 06.02.14, 22:13
          nie dopowiedziałem - przez pół roku mieszkałem w Bielsku. miasto jak miasto. całkiem do życia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka