Gość: Prześlę Paźniewski Re: Zdechła światłość pana P. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.05, 18:32 Może ta dyskusja zyska na jakości, jeśli komentatorzy przeczytają omawiany. tekst. Chetnie go prześlę (inne teksty z naszego pisma też). Oto adres mailowy: adampawel@gazeta.pl - m.p. sekretarz redakcji Plamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Zdechła światłość pana P. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 19:20 Akurat ja ten "esej artystyczny" przeczytałem i to bardzo dokładnie. Wnioski moje są oczywiste : - na jakiej podstawie Pan Pażniewski twierdzi, że większość strażników w obozie Oświęcim-Brzezinka stanowili Ślązacy ? Niech to udowodni poprzez wyjaśnienie kluczowej kwestii sprowadzającej się do odpowiedzi na pytanie : ilu było per saldo tych strażników ? 3 tysiące, 10 tysięcy a może 20 tysięcy Jednocześnie niech odpowie na pytanie : jakie inne narodowości też pełniły takie funkcje / gwarantuję Panu duże zaskoczenie / - kto tego "komunistycznego kaznodzieję" upoważnił do twierdzenia : "nawet wykształcony Ślązak nadaje się tylko do aportowania" Pewnie tacy ludzie jak Miodek, Torbicka, Kilar, Małysz, Jędrzejczak, Plawgo, Cieślik, Kutz, 11 laureatów nagrody Nobla i co najmniej 170 tysięcy ludzi narodowości śląskiej są tylko psami aktualnego układu politycznego. Jak uzyskam odpowiedżi na postawione pytania to rzeczywiście dyskusja może zyska na jakości. Pozostałe teksty być może mają wartość ale ten jeden tekst zdyskredytował pismo Plama w całości. Mimo wszystko pozdrawiam / wykształcony do aportowania / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rewiński Re: Zdechła światłość pana P. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 14:15 Plama, plama, plama ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudy Rydz Re: Zdechła światłość pana P. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 22:38 To teraz chorych z nienawiści "prawdziwych" Polaków przechowuje "Opoka"? wielkanoc.opoka.org.pl/php/szukaj.php?noint=Y&author=Włodzimierz_Paźniewski&typ=Tekst Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 Dlaczego teraz i dlaczego przechowuje? IP: 195.117.108.* 16.02.05, 10:55 Sprawdz sobie dokladniej jakie sa daty felietonow i gdzie byly drukowane. Pozdrawiam i dziekuje za link. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Bednarek PETYCJA I MARAZM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 17:49 Jak czytelnicy Gazety Wyborczej, oraz inni zainteresowani pamiętają, 28 stycznia i 11 lutego br., na jej łamach ukazały się felietony senatora Kazimierza Kutza ostro piętnujące esej Włodzimierza Paźniewskiego "Paranoja po Śląsku", opublikowanego w "Plamie" poświęconej właśnie tematowi Śląska, nr 2/2004. Efektem tej głośnej reakcji było zamknięcie pisma "Plama", a mnie pozbawienie stanowiska red. naczelnego. Nie rozwodząc się nad tą godną pożałowania decyzją, przypominającą czasy reżymu, społeczność pisarska solidaryzując się z "Plamą", wystosowała petycję w sprawie obrony pisma, czyli obrony wolności słowa i mojej osoby. Petycję napisaną przez Karola Maliszewskiego ( krytyka literackiego i pisarza) podpisali również inni znani pisarze, m.in. Janusz Szuber, Krzysztof Kuczkowski, Jacek Napiórkowski, Jacek Durski, Wojciech Kass i Marcin Hałaś. Petycja ta wraz z artykułami prasowymi ("Życie Bytomskie" i "Głos Ludu - Gazeta Polaków w Republice Czeskiej) i ok.. 400 głosami poparcia ( na specjalnych listach) ze środowisk studenckich Katowic i Rybnika, została przedłożona prezydentowi miasta Rybnika, oraz prezesowi Elektrowni Rybnik. Dla mnie i dla wszystkich solidaryzujących się z "Plamą" taka postawa moralna jest czymś oczywistym i zrozumiałym, nie wymagającym według mnie komentarzy. Mogę być tylko wdzięczny za to poparcie i wszystkim przy okazji dziękuję (także Henrykowi Wańkowi, Markowi Zacharyaszowi, Włodzimierzowi Paźniewskiemu oraz niechętnie Kazimierzowi Kutzowi, bo mimo jego wstawiennictwa "Plama"i tak straciła dotychczasowego sponsora). To jednak tylko tło tego, co chcę powiedzieć. Otóż w tym samym czasie na stronach internetowych pojawiły się różnego rodzaju manipulacje polegające na łączeniu owej podpisanej przez wymienionych petycji z konfliktem pomiędzy Kazimierzem Kutzem a Włodzimierzem Paźniewskim, tworząc w ten sposób dwa wrogie sobie obozy i skłócając środowiska. Otóż oświadczam, że stanowczo protestuję przeciwko tego typu manipulacjom i zupełnie nie identyfikuję się z ich treścią, nawet, gdy pozornie chodzi w nich o obronę "Plamy".Sprawa istnienia bądź nieistnienia pisma, to, co innego, a sprawa polemiki Kutz - Paźniewski, to też, co innego. Każdy z nich ma prawo do wypowiadania swoich poglądów. Zacieranie w tych dwóch kwestiach różnic, powoduje tylko swoisty marazm etyki i światopoglądów, co się ma nijak do jasnej treści petycji.To bardzo szkodzi i tak już trudnej sytuacji "Plamy". Nie będę wymieniał nazwisk owych internetowych autorów i fundował im moim kosztem reklamę. Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienie wystarczająco jasno określa postawę i oczekiwania wobec środowiska, zespołu redakcyjnego "Plama". Z poważaniem red.naczelny Pisma Artystycznego "Plama" Marian Bednarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: PETYCJA I MARAZM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 00:03 No cóż Panie "artysto" jak się okazało petycje, apele, zbieranie podpisów nic nie dało. Jest, jak to godali moje starzyki, "po ptokach" i po "Plamie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i ... po fleku Tak będą kończyć wszyscy ślązakożercy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 18:53 gazeta WYBORCZA Katowice Piątek 18 marca 2005 I po Plamie Ukazujące się w Rybniku pismo artystyczne "Plama" przestało istnieć. Periodyk wydawała Fundacja Elektrowni Rybnik. Ostatni numer wzbudził wiele kontrowersji. Zamieszczono w nim m.in. esej Włodzimierza Paźniewskiego, oskarżającego Ślązaków o kolaborację z nazistami w czasie II wojny światowej. W efekcie pracę stracił Marian Bochenek, redaktor naczelny pisma. (...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Tak będą kończyć wszyscy ślązakożercy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 13:47 Co prowda to prowda. Mosz recht karlusie. Ino kaj jest niejaki "Bednarek" ? Pisoł manifesty, zbieroł szrajbunki - i co ? - stracił robota. To jest PLAMA "Pana" Bednarka i to na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
cidrowiec Re: Tak będą kończyć wszyscy ślązakożercy! 26.03.05, 13:13 Kiejś boł taki szajs co mjoł nazwa "Na kłopoty Bedna...." Ino łon głupot nie godoł ale je robił. Odpowiedz Link Zgłoś