girl_named_mad 04.04.05, 11:03 co sądzicie o tej całej sprawie z oddziałem zamiejscowym WSHE Łódź w Wodzisławiu Śląskim ? ja jestem studentką tej uczeli właśnie w Wodzisławiu ... czy ktoś jeszcze tam studiuje ? co o tym wszystkim sądzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thant Re: WSHE 15.04.05, 22:51 Nic się nie martw - ja też tu studiuję na II roku informatyki. Uczelnia co prawda wykorzystuje pewne luki w prawie, ale pedagogika jest już pełnoprawnym oddziałem zamiejscowym. Z innymi kierunkami jest to jak sądzę kwestia czasu. Media narobiły szumu, ale burza ucichła... A studiuje tu wraz z tobą jakieś 1,5 tys. ludzi. Najgorsze w tym kraju są urzędy i ministerstwa, np. MENiS. Przykład: ostatnio głośne zamieszanie z nową maturą. To przecież parodia ! Odpowiedz Link Zgłoś
girl_named_mad Re: WSHE 16.04.05, 23:45 ja studiuję tam od października na kier. pedagogika, uzup. mgr :) no uspokoiłeś mnie trochę, bo już się bałam, że papiery z tej uczelni będą gówno warte, ale się cieszę, że nie wyrzucam pieniędzy w błoto ... mam taką nadzieję :/ Odpowiedz Link Zgłoś
bambiik Re: WSHE 17.04.05, 18:14 Thant, albo sie łudzisz, albo jesteś z władz szkoły. Burza wcale nie ucichła. WSHE złamała prawo, a nie wykorzystała jego luki. To nie pierwszy raz w przypadku tej szkoły. Poza pedagogiką, WSHE nie ma PRAWA prowadzić innych kierunków w Wodzisławiu www.menis.gov.pl/szk-wyz/u_niepanstwowe/kom_lodz.php Na szczęście w tym kraju są urzędy i ministerstwa, np MENiS, i stawiają jakieś granice niepowstrzymanej pazerności i samowoli takich szkół jak WSHE. Odpowiedz Link Zgłoś
thant Re: Re: WSHE 08.05.05, 16:11 To prawo, którym się w swojej opinii podpierasz jest przestarzałe, a jego dopasowanie do współczesności nie leży w interesie tych którzy je stanowią. Wszyscy znamy priorytety ludzi będących przy władzy w tym kraju. Kurczowo trzymają się swoich stołków, i dopóki są na świeczniku, chcą jak najwięcej nakraść. Co ich obchodzi rozwój szkolnictwa wyższego? Kiedy zdecydowałem o zaocznym studiowaniu informatyki dwa lata temu (a tylko zaoczne studia mogłem podjąć i to jak najbliżej ze względu na charakter mojej pracy) okazało się że do wyboru mam poza WSHE tylko Uniwersytet Śląski w Katowicach przy opłacie 1500 zł za semestr z góry. W WSHE w sumie wychodzi jeszcze więcej (ok 1800), ale za to w równych ratach miesięcznych, poza tym do Wodzisławia mam znacznie bliżej. A studiują tu również ludzie z dość dalekich miejscowości, również z innych województw. Dlaczego ministerstwo nie podejmuje żadnych działań, choć te studia są "nielegalne"? Otóż nie istnieją podstawy prawne, na których może się oprzeć. Odmówiono (na razie) uczelni akredytacji na kierunek informatyka, a jedynym powodem był... brak biblioteki z odpowiednią literaturą specjalistyczną. Jednak nikomu, kto kiedykolwiek studiował, nie muszę tłumaczyć, jak trudny jest dostęp w uczelnianych bibliotekach do naprawdę przydatnych książek. Uczelniane skrypty i inne książki można poza tym kupić w księgarni przy Rynku w Wodzisławiu. A zresztą... mamy takie czasy, że praktycznie każdą informację mogę znaleźć w internecie. Trzeba tylko wiedzieć gdzie i jak szukać, a trudno, by student informatyki nie potrafił korzystać z netu! Ja studiuję z powodzeniem w ten sposób prawie dwa lata (ze średnią blisko 4,5) nie kupiłem ani nie pożyczyłem ANI JEDNEJ książki. Jeszcze jedno - niektórym się wydaje, że tu się po prostu kupuje dyplom na raty. Przyjdźcie i spróbujcie! Zwłaszcza po tej medialnej burzy uwalają całymi seriami aż gwiżdże. Mnie to jeszcze na szczęście nie spotkało, niestety widzę że wielu studentów faktycznie chciałoby ten dyplom inżyniera kupić przy minimalnym nakładzie pracy. Oczywiście kasą coś się załatwi, ale nie tak jak się wydaje. Są dodatkowe opłaty za warunkowe przejście na następny semestr, jednak oblany przedmiot trzeba i tak później zaliczyć. Gros tutejszej kadry to pracownicy U.Śl. i P.Śl. Niech się nikomu nie wydaje, że w WSHE zmieniają się w łagodne baranki. Najłatwiej jest tu jeszcze na pierwszym roku, i jest to - przyznaję - pewne świństwo ze strony WSHE - trudniej jest później zrezygnować, szkoda już wydanych pieniążków. Odpowiedz Link Zgłoś