Dodaj do ulubionych

Konkursy kuratoryjne 2018/2019

• bensan101 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 26.01.19, 10:25
      Co uważacie o pracy MSCDN Warszawa? J ajestem zdegustowana ich pracą Jak sprawdzają prace konkursowe. Córce nie zaliczyli zadania, które jest rozwiązane zgodnie z kluczem odpowiedzi. Dopiero po odwołaniu przyznali max punktów. Podobnie z j.niemieckiego. W jednym zadaniu nie uznali tłumaczenia zdania , bo dziecko użyło synonimu. Po odwołaniu przyznali punkty. Kolejnym zdaniu podobna sytuacja, ale nie uznali synonimu. Tak ma wyglądać ich praca? Uznają co chcą? Słyszałam,że kto odważniejszy z rodziców idzie i się wykłóca o punkty i przyznają. I to są te konkursy, które otwierają drzwi do liceum?
      • hubertpab Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 04.02.19, 22:09
        A pisal tu ktos angielski dla gimnazjow w wojewodztwie lodzkim? Poniewaz odnosze wrazenie ze jedno z pytan w zadaniu 1 (Reading) bylo niejasne i teraz rozwazam odwolanie sie od niego. Problem polega na tym ze pytanie brzmialo 'czy tajemnicze istoty unikały lazienek?', a w tresci tekstu podano cos w stylu 'nie szanowali oni prywatnosci, pojawiali sie w najbardziej krepujacych dla ludzi sytuacjach'. I teraz pytanie czy dla szanownych organizatorow jest to zdanie prawdziwe czy brak informacji w tekście?? Druga sprawa ze zagadnienia z gramatyki na tescie to czysty poziom C1, m. in. zaawansowane czasowniki modalne (needn't have, could have, should have, must do dedukcji), unreal past w pelnym spektrum (I'd rather, I wish, If only, it's high time, 3 conditional), negative inversion z 'under no circumstances', Future Perfect etc. A idiomy i czesc kulturowa to w ogole byly wzięte z kosmosu. Ma ktoś tu podobne wrazenia?
        • mysiaapysia Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 05.02.19, 10:09
          O ile dobrze pamiętam testy z różnych województw, z których córka uczyła się do konkursu (kl. 8 poziom podstawówka, ale chciała przećwiczyć testy gimnazjalne), to faktycznie były tam takie zaawansowane konstrukcje gramatyczne i w ogóle wysoko postawiona poprzeczka. Zresztą w naszym województwie próg przejścia do części ustnej (u nas jest część ustna finału, także dla podstawówek) był w tym roku niezbyt wysoki.
          • hubertpab Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 05.02.19, 23:38
            A wiecie moze jak to dziala z odwolaniami? Na przykład jesli w wynikach wstepnych ktos sie na laureata zalapie a po odwolaniach pare osob wyprzedzi danego uczestnika punktowo to czy ta osoba automatycznie spada z laureata czy grono sie powieksza? Poniewaz mamy tu juz wyniki i sie zastanawiamy bo prog przekroczony (78/100 min. bylo 75) i jak na razie starcza do 1/4 calosci uczestnikow. Tylko te odwolania taka jedna wielka niewiadoma (z drugiej steony chyba sami pojedziemy na wglad pracy bo cos za dużo tych punktów brakuje jak sprawdzilismy z anglistka w szkole)
            • Gość: ale Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.netfala.pl 06.02.19, 08:37
              Jak go wyprzedzą to wypada. Dlatego odwoływać się trzeba zawsze. To co piszesz o poziomie konkursu wcale mnie nie dziwi. Od lat tak to wariacko wygląda i szczerze mnie to wkurza. Drobne zmiany w organizacji (na Mazowszu) w tym roku widać. Jest dużo mniej ewidentnych błędów i niezgodności z zakresem merytorycznym w porównaniu z ubiegłymi latami (apogeum było chyba dwa lata temu). Chcę wierzyć, że to wynik naszych odwołań i wizyt w kuratorium.
              • moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 06.02.19, 08:44
                Moja córka odpadła wlasnie przez przypadek jaki opisujesz. Granica 25% stanela na jej punktach. Odwolalo się parę osob i tym sposobem zabraklo jej 1 pkt. Tez sie odwolywalismy ale nie mielismy tyle szczescia co inni.
                • hubertpab Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 06.02.19, 09:24
                  Dobra z tego co patrzylismy to chyba jest sie z czego odwolac, wiec jutro jedziemy na wglad. Faktycznie lepiej sie zabezpieczyc i a nuz wywalczyc te 3-4 punkty
                  • neutron Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 06.02.19, 09:52
                    Wgląd zawsze warto zrobić ja w zeszłym roku miałem sytuację że w pracy były źle dodane punkty - o jeden za mało -wprawdzie sytuacji to nie zmieniło ale widać że i takie przypadki się zdarzają więc warto choćby sprawdzić sumowanie
                    • kretka42 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 06.02.19, 12:14
                      też słyszałam o przypadku,w którym źle podliczono punkty. Warto jechać, dla swojego spokoju m.in.
                      • hubertpab Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.02.19, 14:46
                        Juz jestesmy po wgladzie i na prawde oplacilo sie jechać komisja najprawdopodobniej pomylila sie w 4 miejscach, m. in. nie zaliczyli brytyjskiej pisowni 'ensure' w Word Formation (pewnie wzięli tylko amerykańskie 'insure' bo tak bylo w kluczu), w zadaniu zamknietym na kulturówce najprawdopodniej spojrzeli nie na to zadanie zabrali punkt za dobrą odpowiedź, do tego jakieś drobne omsknięcia w zadaniach otwartych. A co najlpesze mamy dobre źródła na nasza korzyść z książek i bibliografii takze jestesmy dobrej mysli :))
                        • kretka42 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.02.19, 14:50
                          trzymam kciuki, stawka jest wysoka!
              • qris70 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.03.19, 15:33
                panelkonkursy.mscdn.pl/index2.php?a=610057
                Jezeli "wypada" to jaka zasada zadziałała w przypadku konkursu geograficznego? Bałagan czy precedens?
              • qris70 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.03.19, 15:36
                Jezeli "wypada" to jaka zasada zadziałała w przypadku konkursu geograficznego? Bałagan czy precedens?
              • qris70 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.03.19, 15:38
                Gość portalu: ale napisał(a):

> Jak go wyprzedzą to wypada. Dlatego odwoływać się trzeba zawsze. To co piszesz
                > o poziomie konkursu wcale mnie nie dziwi. Od lat tak to wariacko wygląda i szcz
                > erze mnie to wkurza. Drobne zmiany w organizacji (na Mazowszu) w tym roku widać
                > . Jest dużo mniej ewidentnych błędów i niezgodności z zakresem merytorycznym w
                > porównaniu z ubiegłymi latami (apogeum było chyba dwa lata temu). Chcę wierzyć,
                > że to wynik naszych odwołań i wizyt w kuratorium.
          • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 15.02.19, 09:07
            Mój syn, VII klasa, robi testy wojewódzkie tylko gimnazjalne, nie ma sensu sięgać po te z podstawówki, bo poziom podniósł się niebotycznie
        • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 15.02.19, 09:05
          To, że się mijają z poziomami to norna chyba w każdym województwie. Tak też było w Małopolsce SP, rejonowy. Teoretycznie B1 a zadania z B2. Konsultowałam to z nauczycielką kursu z British Council, przyznała mi rację, ale mówi, że treści obejmujące dany poziom są tak nieprecyzyjne, że w zasadzie trudno to udowodnić. Zawsze warto się odwołać. Ale przynajmniej kulturówka była spoko. Zobaczymy co będzie na wojewódzkim, mamy jeszcze trochę czasu, bo dopiero 13 marca.
      • Gość: AniKa Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.19, 10:15
        Czy ktoś z Was orientuje się jak są rozpatrywani laureaci podczas rekrutacji? Chodzi mi o te tytuły, które dają "olimpijczyka" w systemie i ich uczniowie mają wolne wejście do licem (nie patrzy się wtedy na punkty). Zastanawia mnie sytuacja gdy laureatów do jednej z klas, w danej szkole, jest dużo więcej niż miejsc w klasie. Wiem, że zdarzało się, iż przyjmowano np. 35 osób, bo tylu było laureatów... ale co będzie jak laureatów do danej klasy zgłosi się 50?? Ma znaczenie kto ile ma tytułów? Czy może patrzą, kto ma z czego laureata i do klasy ścisłej wybiorą laureata matematyki, a nie np. z polskiego? Co w takiej sytuacji robi szkoła? Może patrzy na coś jeszcze innego?
        • jan.nowak.7 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 09.02.19, 10:26
          Szkoła ma przyjąć laureata nie patrząc na żadne dodatkowe kryteria. Nie tworzy się list "rankingowych" laureatów, choć oczywiście osiągnięcia są różne (są tacy co maja kilka czy nawet kilkanaście tytułów, olimpiada matematyczna to nie to samo co konkurs kuratoryjny). W sytuacji ewidentnego nadmiaru osób, gdy nie da się powiększyć klasy, tworzy się dodatkową klasę - czasem jedną na dwie szkoły - tak było kilka lat temu z kandydatami do IB w Batorym i Koperniku. Kolejność przyjęć osób z preferencjami ustala system informatyczny - kto wie, czy nie przyjmuje kolejności alfabetycznej... Ale warto zaznaczyć że do tej pory ten nadmiar laureatów występował w Warszwie incydentalnie.
          • Gość: AniKa Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.19, 11:43
            Właśnie zastanawia mnie taka sytuacja gdy nie ma możliwości utworzenia dodatkowej klasy i biorąc pod uwagę jak będzie wyglądał nadchodzący rocznik rekrutacyjny :-)
            • moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 13.02.19, 08:48
              No robi się wesoło - magistrat w Warszawie ogłosił liczbę miejsc w liceach na 2019/20 najlepszy kąsek - klasy IB, w nich jest około 150 miejsc. I co teraz??? Więcej niż pewne, że będzie więcej chętnych laureatów do tych klas. Co wtedy? Nie ma szans aby szkoły z ib utworzyły dodatkowe klasy przykładem lat poprzednich ...
              • Gość: nina Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.19, 09:00
                Czy mogłabyś podać link?
                • kretka42 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 13.02.19, 09:10
                  Miejsc jest 316 patrzac na wykaz z edukacja.warszawa.pl . Po 158 dla gim. i sp. Ile takich miejsc było rok temu?
                  • Gość: ale Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.netfala.pl 13.02.19, 09:35
                    Jest tak jak było. Zdublowano liczbę klas IB - dla gimnazjalistów i dla ósmoklasistów, więc nic się nie zmienia. Bez laureata nie ma co marzyć o IB.
                  • moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 13.02.19, 10:49
                    Tak tak. Podalam liczb miejsc w poziomie czyli dla gimn i sp.

edukacja.warszawa.pl/dla-ucznia-i-rodzica/rekrutacja/po-szkole-podstawowejpo-gimnazjum/21374_plan-naboru-20192020
                    • julaac Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 21.02.19, 09:13
                      Wczoraj dzieciaki pisały historię, z sal wychodziły z opuszczonymi głowami, machały ręką. Bardzo dużo pytań otwartych, z relacji wynika, że brakowało czasu żeby odpowiedzieć na wszystkie i spokojnie przejrzeć i sprawdzić odpowiedzi. Czy można coś z tym zrobić?
                      • mamamisi2005 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 21.02.19, 16:46
                        nie sądzę, historia kk uczy, ze w poszczególnych latach poziom trudnosci potrafi się znamiennie róznić " bo tak"
                        nie wiem skąd jesteś, jezeli laureatów okresla odsetek 25%najlepszych to jeszcze pól biedy
                        w pomorskim jest sztywny punkt odcięcia 80% i bywało, ze laureatów było kilku (blizej 0 niz 10)- "bo tak"
                        • moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 21.02.19, 17:08
                          Temat ilosci miejsc w najlepszych liceach vs liczba lareatów juz po imieniu nazwany:
                          niedlachaosuwszkole.pl/2019/02/20/rekrutacja-2019-czarne-chmury-nad-mazowszem/
                          • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 01.03.19, 09:05
                            Mam pytanie, czy ktoś coś wie na temat gdzie można znaleźć arkusze testów języka angielskiego etap wojewódzki - szkoła podstawowa? Wg strony kuratorium konkurs był 26.02, kiedy są zamieszczana i gdzie arkusze? Moje dziecko Małopolska pisze dopiero 13.03 i chętnie byśmy skorzystali z mazowieckich doświadczeń. U nas już następnego dnia, najdalej 2 dni później na stronie są zamieszczone zadania i klucz. Na stronie kuratorium mazowieckie nie znalazłam,
                            • mysiaapysia Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 01.03.19, 09:31
                              Jeśli inne województwo też Cie interesuje, to np. dolnośląskie ma testy z finałów ang dla gim i sp. Wchodzisz na stronę dodn Wrocław u góry masz zakładkę konkursy wybierasz zdolny slazak i potem szukasz w arkuszach.
                              • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 01.03.19, 09:52
                                to już mam wydrukowane i młody je przerobił. Wygląda na to, że małopolskie ma najpóźniej w tym roku, przynajmniej SP. Interesuje mnie mazowieckie, bo mają podobny poziom ;-) A na ich stronie są dostępne tylko rejonowe, mimo że wojewódzki już był.
                            • kretka42 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 01.03.19, 09:45
                              zwykle pojawia się kilka dni po terminie ogłoszenia wyników etapu
                              • kretka42 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 01.03.19, 09:46
                                Przepraszam, ucięło: na stronach organizatora MSCDN
                                konkursy.mscdn.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=87&Itemid=473 w zakładce zadania konkursowe
                                • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 06.03.19, 12:45
                                  Czy ktoś mnie oświeci w temacie odwołań. W którejś wypowiedzi czytałam, że można się "wykłócić o punkty" Nie wiem czy rozumieć to dosłownie. W Małopolskim tryb odwoławczy jest pisemny, pocztą, osobiście składać w kuratorium lub mailem. Nie ma tu miejsca na "walkę o punkty" osobiście. Czy w innych województwach jest może inaczej? Syn pisze w przyszłym tygodniu i tak na wszelki wypadek pytam. Po rejonie poza info, że zgłoszenie zastrzeżenia zostało przyjęte, nie dostałam żadnej informacji jak zostało rozpatrzone. Może ktoś zgłębił ten temat głębiej i osobiście. Chętnie skorzystam z czyjegoś doświadczenia.
                                  • kretka42 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 06.03.19, 12:52
                                    Na Mazowszu też tryb pisemny.
                                    • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 06.03.19, 12:58
                                      Dzięki. Czyli jak u nas w Małopolsce. Albo uznają albo nie. Zdziwiłam się, bo ktoś tu wyraźnie pisał tak jakby osobiście walczył o te punkty i dlatego mu się udało. A tak to zostaje czekać na wynik odwołania, który jest już nieodwoływalny.
                                      • kretka42 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 06.03.19, 13:00
                                        ale z opowieści polonistki dziecka odniosłam wrażenie, że kiedyś było to w trybie ustnym, właśnie "wykłócanie"
                                        • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 06.03.19, 13:14
                                          To może faktycznie historia już. Może szkoda, czasem ma się wtedy większą siłę przekonywania. Ten tryb chyba przy maturach zostawili. Oby nie było takiej potrzeby. Bo ja już w lekkich nerwach jestem. To pierwszy wojewódzki a wiadomo, że tegoroczne konkursy są z kosmosu wzięte z uwagi na kumulację roczników. I jak zwykle dzieciaki ponoszą konsekwencje.
                              • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 01.03.19, 09:58
                                tam właśnie dotarłam, ale arkusze wojewódzkie są jeszcze nieaktywne. Będę śledzić, może się wkrótce pojawią. DZIĘKI :-)
                                • kretka42 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 01.03.19, 10:34
                                  nie wcześniej niż 9 marca obawiam się :(
                                  • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 01.03.19, 13:23
                                    to wystarczy, syn pisze 13.03 :-)
                                  • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 01.03.19, 13:25
                                    ale późno w sumie. W Małopolsce są już dzień dwa po konkursie testy i klucz do nich. Przynajmniej można szybko sprawdzić. Na pewno przed wglądem do prac są dostępne. Będę tam zaglądać. I tak jest lepiej niż w łódzkim, gdzie trzeba mieć hasło by się do klucza dostać !
                        • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 22.02.19, 16:51
                          Zgadza się, choć co do konkursu z języka angielskiego (Małopolska) - szkoła podstawowa- poziom się różni co roku tym, że jest coraz wyższy. A próg laureata to osiągnięcie 85% nawet żeby miało ich być 5, na ponad 300 osób startujących w tym roku. Na samego finalistę trzeba zdobyć min. 50%. Nie miałabym nic przeciwko formule 25% :-)
                          • mamamisi2005 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 22.02.19, 17:50
                            cemiranda napisała:
                            Nie miałabym nic przeciwko formule 25% :-)

patrząc jak moja pociecha wypadła w etapach rejonowych to ja też ;) ale jest jak jest, zobaczymy co z tego wyjdzie
          • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 10.03.19, 09:21
            Wg mojej dyrektorki, Małopolska, szkoła wcale nie musi przyjąć każdego laureata. Wybiera tego ucznia, który ma nie tylko laureata, ale także jak to określiła "przynajmniej czerwony pasek", lub np. 2-3 laureatów. Dzieje się to w przypadku, gdy "popyt przewyższa podaż"
            • jan.nowak.7 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 10.03.19, 09:33
              Zgodnie z przepisami publiczna szkoła musi. Wyjątek stanowią klasy, które maja zatwierdzone przez MEN dodatkowe kryteria - np w klasach IB laureaci bez tytułu z angielskiego muszą napisać na pewnym poziomie test. W klasach z ekseperymentalną matematyką dla laureatów innych przedmiotów jest dodatkowy egzamin. Podobno swój regulamin ma też w tym roku III LO w Gdyni, które już rok temu miało zgodę MEN na egzamin dla nie-laureatów. Ale taki szkoły/klasy to są w skali kraju nieliczne wyjątki.
              • ankar_a Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 10.03.19, 10:22
                Ba... Janie, nawet Liceum Staszica, które tak wielbisz, nie ma nigdzie oficjalnie napisane, że laureaci konkursu matematycznego albo OMJ są zwolnieni z egzaminu do matexu. W ubiegłym roku też z niczego to nie wynikało, poza ustną informacją przekazaną przez Panią Dyrektor na dniu otwartym, więc nawet tutaj jest jakaś uznaniowość w podejściu, więc postawa szkoły krakowskiej jakoś mnie nie dziwi.
                • jan.nowak.7 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 10.03.19, 10:46
                  Bo laureaci KK z matematyki oraz finaliści OMJ są nie tyle zwolnieni z pisania, co bez pisaniaotrzymują z automatu 300 pkt do posiadanych 200. De facto równa się przyjęciu przed innymi.

W Krakowie sytuacja nie może wyglądać inaczej bo to są ogólnopolskie przepisy i każdy energiczny rodzic je wyegzekwuje.

W Warszawie jakieś kombinacje robił w minionych rekrutacjach jedynie Czacki, czyniąc próby ustawienia kandydatów w swojej kolejnosci, ale i tak wszyscy chętni byli upychani w szkole.
                  • ankar_a Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 10.03.19, 12:10
                    No ale z czego wg. Ciebie wynika to dopisanie z automatu 300 pkt? Na stronach internetowych większości liceów, przez które się pracowicie przebijaliśmy z progeniturą istnieje coś takiego jak Regulamin rekrutacji. Na stronie internetowej Staszica nie ma takiego dokumentu, są tylko Zasady rekrutacji, ale tam nic nie ma o 300 pkt z automatu lub o zwolnieniu z egzaminu 3 czerwca...
              • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 10.03.19, 12:06
                Tak Janie, te wszystkie wyjątki są jak najbardziej logiczne i w Małopolsce - Kraków, też stosowane. Mówię jednak o sytuacji, gdy dyrektor topowego liceum w Krakowie w rozmowie z naszą dyrektorką twierdzi, że nie może utworzyć klasy z samych laureatów czytaj nie przyjmie wszystkich, tylko jeśli będzie ich zbyt dużo, będzie selekcjonować kierując się, tak jak pisałam, świadectwem, ilością tytułów itp. itd. Nie miałam tu na myśli specyfiki klas np, dwujęzycznych.
            • mamamisi2005 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 10.03.19, 09:36
              to ciekawe, bo z przepisów wynika co innego... małopolskie kuratorium ma inne zasady?
              jest tez opcja ze, jak niedawno się dowiedziałam, szkoła ma promesę MEN na własne zasady rekrutacji, ale wowczas tez zasady powinny jasne i scisle okreslone
              a co do popytu - w dobrych szkolach popyt zawsze przewyzsza podaż, więc to chyba żaden szczególny powód do wprowadzania ręcznych regulacji
              • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 10.03.19, 12:10
                A w tym roku, jak wszyscy wiemy, "rynek" szkolny szaleje. A czy ktoś może wie jakie jeszcze konkursy poza KK i olimpiadami są punktowane? ALBUS, OLIMPUS - mam na myśli finalistów (tu nie ma rozróżnienia na laureatów i finalistów), czyli tych którzy są , bodajże, w pierwszej piątce. Bo KANGUR czy ŚWiETLIK, to wiem, że na pewno nie. Na stronie kuratorium małopolskiego jest to bardzo enigmatycznie ujęte. A jak w innych województwach?
                • kretka42 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 10.03.19, 12:21
                  A jak wygląda rejestracja laureata w warszawskim systemie? Tez się wpisuje dowolną liczbę klas interesujących laureata czy wskazuje się jedną wymarzoną?
                • mamamisi2005 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 10.03.19, 12:28
                  w pomorskim laureaci i finalisci olimpiad z listy MEN oraz laureaci KK - przyjmowani poza kolejnoscia
                  finalisci kk 7pkt lub 10 okt (2 tytuły lub wiecej)
                  Kangur, Olimpus, Albus i inne 0 pkt
                  lista konkursów punktowanych jak co roku krótka i TYLKO konkursy na niej wymienione dają dodatkowe punkty - najwiecej wśród punktowanych jest sportowych, troche artystycznych i troche wiedzy, czesto specyficznej wiedzy, w tym roku np. „Daniel Gabriel Fahrenheit” – sławny fizyk gdański, w ub. bł. Marta Wiecka...
                  • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 10.03.19, 12:47
                    taaa.... Tego fizyka to jeszcze rozumiem... Tego się właśnie obawiałam. W zasadzie tylko KK i olimpiady, a te ostatnie w SP pojawiły się dopiero w zeszłym roku. Czy to nauczyciel organizuje i zgłasza chęć do np Olimpiady z języka angielskiego - VII - VIII klasa? Ktoś ma informacje?
                • Gość: ale Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.netfala.pl 10.03.19, 15:44
                  Zgodnie z ustawą właściwe geograficznie kuratorium oświaty do końca lutego danego roku musi podać listęzawodów wiedzy, w których laureaci otrzymują dodatkowe punkty w rekrutacji. Wyobrażam sobie, że dany kurator opublikował dość krótki wykaz ale nie ma mowy, żeby nieopublikował go wogóle. W Wwie w tym roku, tak jak i w poprzednich lista jest bogata, i zawiera wszelakie albusy, świetliki, kangury i wiele, wiele innych. Łącznie coś około 1500 punktowanych zawodów wiedzy, sportowych i artystycznych. Co do wypowiedzi dyr lo, o której piszesz, że będzie sobie wybierał laureatów, to chyba nie wie, o czym mówi. Obowiązek ich przyjęcia nakłada na niego ustawa, a z tym nie ma dyskusji. Prędzej czy później ktoś mu to skutecznie uświadomi....
                  • anelito Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 10.03.19, 16:30
                    Niektóre z konkursów opublikowanych w mazowieckim są "międzynarodowe" czyli liczone po 4 pkt za miejsca 1-10 -
                  • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 11.03.19, 13:24
                    wow, zazdroszczę ilości zawodów, W Krakowie zdecydowanie skromnie. Jest jednak w regulaminie punkt, który, być może zwiększa tę skromną liczbę, że "w przypadku uzyskania przez ucznia miejsca uznanego za wysokie w zawodach wiedzy, artystycznych i sportowych nie umieszczonych w załączniku do niniejszego zarządzenia, dyrektor szkoły dokonuje analizy regulaminu tych zawodów i na tej podstawie dokonuje wpisu na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej" Czy to może oznaczać, że np. nie wymienione w rozporządzeniu konkursy typu AlBUS, OLIMPUS, będą brane pod uwagę?
                    • mamamisi2005 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 11.03.19, 14:20
                      w pomorskim też jest taki zapis, szkoła macierzysta może więc wpisac cos jeszcze wg uznania, ale z tego co wiem LO do ktorego wybiera się córka nie liczy punktów za to, co spoza listy
                      najlepiej podpytaj w szkole, do której aplikuje dziecko
                      • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 11.03.19, 16:31
                        Dzięki. Mamy jeszcze rok. Teraz VII kl. Celujemy ewent. w klasę dwujęzyczną więc może się przyda. Może jakaś olimpiada z ang. jsl szkoła zechce się tym zająć...
                        • dorotkamaskotka Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 11.03.19, 20:22
                          Dwa lata temu szkoła syna nie była zainteresowana konkursem. Sami zgłosiliśmy dziecko. Potrzebny był tylko stempelek ze szkoły, który łaskawie przybito na zgłoszenie.
                          • cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 12.03.19, 06:53
                            Dzięki za info. Masz na myśli Olimpiadę z ang? W tym roku pomoc szkoły też była minimalna więc żadna nowość, tyle że formuła jest całkowicie odmienna od KK.
                            • ankar_a Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 12.03.19, 11:05
                              Miałam to samo z Logią i MOI - szkoła kompletnie niezainteresowana (wręcz nauczyciel informatyki zapytał: ale mam nadzieję, że nie oczekuje Pani ode mnie przygotowania do udziału w Olimpiadzie, bo ja się na tym nie znam...). Musiałam wydrukować w domu formularze zgłoszenia szkoły do obu konkursów, szkoła łaskawie przybiła stempelki i dokonała wysyłki listem poleconym, elektroniczne zgłoszenie też, na szczęście, zostało dokonane przez nauczyciela i... na tym skończyła się współpraca w tym zakresie. Nawet nie interesują się w trakcie, czy progenitura przechodzi do kolejnych etapów, czy nie.
                              • neutron Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 12.03.19, 17:32
                                Sądzę że za zdecydowaną większością sukcesów w konkursach stoi jednak mocne wsparcie / praca ze strony rodziców a nie szkoły.
                                • kretka42 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 12.03.19, 17:51
                                  Mam porównanie rejonowej i społecznej. Rejonowa: zero przygotowania ucznia, wszystko robiła sama. Na 2 etapy musiałam brać urlop i jechać z dzieckiem na drugi koniec Warszawy. Nikt ze szkoły nie zająknął się, że pojedzie z uczniem. To byla klasa 6. Samodzielnie osiągnięty tytuł finalisty uważam za sukces. I od 7 klasy szkola społeczna. Kółka w soboty, mnóstwo wsparcia ze strony nauczyciela no i efekt w postaci 2 tytułów laureata. Wierzę, że w innych szkołach publicznych to może wyglądać lepiej. U nas było tak.
    • mamamisi2005 Pomorskie - laureaci SP 27.03.19, 18:08
      Liczba laueatów:
      J. polski- 21
      J.angielski- 7
      J. niemiecki - 20
      Historia - 14
      Geografia -16
      Matematyka -31
      Fizyka- 5
      Chemia -6
      Biologia - 30
      Informatyka - 27
      • moikas Re: Pomorskie - laureaci SP 27.03.19, 18:45
        To jest sp czy gimn?
        • mamamisi2005 Re: Pomorskie - laureaci SP 27.03.19, 18:53
          sp :)
      • mamamisi2005 Pomorskie - laureaci GIM 27.03.19, 19:03
        > Liczba laueatów:
        > J. polski- 16
        > J.angielski- 11
        > J. niemiecki - 18
        > Historia - 15
        > Geografia -31
        > Matematyka -56
        > Fizyka- 5
        > Chemia -27
        > Biologia - 33
        > Informatyka - 25
      • annka78 małopolska - laureaci SP 28.03.19, 14:03
        małopolska w tym roku wyjątkowo oszczędzała na miejscach dla laureatów z matematyki:
        Liczba laureatów konkursy SP:
        j. niemiecki 10
        j. angielski 68
        chemia 11
        geografia 23
        biologia 9
        fizyka 11
        matematyka 2 (!!!)
        j. polski 32
        • cemiranda Re: małopolska - laureaci SP 02.04.19, 12:03
          Z angielskim w tym roku poszaleli, ale też była chyba rekordowa ilość osób startujących. A laureatów 62:-) i to przy podniesionym progu z 85% na 86,25%. Desperacja jak widać w tym roku olbrzymia. Nie wiem jak było z ilością uczestników startujących z matematyki, ale poziom był taki, że syn koleżanki VIII kl nie dostał się do wojewódzkiego a został finalistą OMJ.. Najbardziej wkurzająca jest żałośnie krótka lista konkursów punktowanych - ok. 43, gdzie w innych województwach sięga grubo ponad 1000!
          • mysiaapysia Re: małopolska - laureaci SP 02.04.19, 14:37
            Udało się w tym roku zdobyć tytuł laureata?
            • cemiranda Re: małopolska - laureaci SP 02.04.19, 16:06
              Gdyby nie podnieśli progu do 86,25% to by się udało.Młody miał równo 85%, nie było się z czego niestety odwołać. Ale to VII klasa, liczę na to, że w przyszłym roku nie będzie już takiej walki o punkty i spokojniej to pójdzie. Zachęcę go, by wystartował i w KK, po raz IV ;-). i w Olimpiadzie, zawsze to jakieś nowe doświadczenie.
        • cemiranda Re: małopolska - laureaci SP 02.04.19, 12:05
          Czy ktoś się orientuje jak jest z OMJ i Olimpiadą z ang, czy wystarczy przejść do finału, by zostać finalistą, czy podobnie jak w KK trzeba jeszcze zdobyć dodatkową liczbę punktów?
          • anika27 Re: małopolska - laureaci SP 02.04.19, 12:12
            Z tego co się orientuję, przechodząc do III etapu jesteś już finalistą, ale musisz przyjść na III etap... nie trzeba nawet robić zadań, wystarczy, że odhaczą, że się było.
            • cemiranda Re: małopolska - laureaci SP 02.04.19, 13:49
              no i uprawnienia jak dla laureata KK... Ale łatwo też nie jest. Czy ktoś ma doświadczenie z Olimpiadą z ang? Poza tym, że formuła inna niż KK, to jak się ma poziomem
              do kuratoryjnych?
              • annka78 Re: małopolska - laureaci SP 02.04.19, 13:58
                Olimpiady mają wyższy poziom niż kuratoryjne. Mają też inny wymiar - kuratoryjne konkursy są raczej dla każdego średnio utalentowanego z danego przedmiotu w zasięgu - olimpiady wymagają większego "sfokusowania" się na danej dziedzinie, ich zadania są niestandardowe.
                • cemiranda Re: małopolska - laureaci SP 02.04.19, 14:11
                  hmm, tu bym się nie zgodziła ze stwierdzeniem "dla każdego średnio utalentowanego z danego przedmiotu" - wtedy tych laureatów byłoby o wiele wiele więcej ;-) Co do niestandardowości się zgodzę. A KK owszem są bardziej ograniczone, ale bardziej pod względem koncentracji na gramatyce i to tej sztywnej, która nie wymaga od ucznia intuicji lecz "wykucia". Tu, szczególnie jeśli chodzi o języki polegają fanatycy języka, niekoniecznie gramatyki. A co do matematyki, tak jak pisałam wyżej znam przykład, gdy chłopak nie doszedł do finału z matmy w KK, w ty, roku, a do finału OMJ owszem tak i to z przyjemnością. Stąd moje pytanie. KK mamy już szczerze dość więc może czas spróbować w Olimpiadzie, może przyjemność będzie większa :-)
                  • annka78 Re: małopolska - laureaci SP 02.04.19, 14:27
                    w tym roku łatwiej było zostać finalistą OMJ z matematyki, niż laureatem KK - których jest 2, obaj zresztą wielokrotnie utytułowani. Po prostu konkurs kuratoryjny w tym roku był bardzo trudny, nastawiony ewidentnie na eliminację, głównie ze wględu na czas i ogromną ilość zadań. Konkursy kuratoryjne są bardzo nierówne i uzależnione od nie-wiadomo-jakich czynników. Czy to społecznych (mamy za dużo laurteatów, to w tym roku nie produkujmy już żadnego), czy po prostu układający je ludzie nie umieją ich skalibrować. Zdarzają się błędnie sformułowane zadania, a nawet wycofanie zadania już po konkursie (matematyka kraków w zeszłym roku). Jednak ogólnie konkursy kuratoryjne są powtórzeniem egzaminów, skala trudności jest podobna - trzeba tylko: być niezawodnym, pracować szybko. W olimpiadach jest mnóstwo czasu, mało zadań, ale wymagają one od uczestnika niestandardowego podejścia i logicznego wywodu swojego rozwiązania (mówię o matematce). Myślę że z angielskim jest podobnie. Jednak z pewnością warto próbować! Atmosfera jest wspaniała.
              • mamamisi2005 Re: małopolska - laureaci SP 02.04.19, 14:09
                w tym roku w pomorskim łatwiej było zostać finalistą OJAG niż laureatem KK z j. angielskiego ;)
                • cemiranda Re: małopolska - laureaci SP 02.04.19, 14:12
                  zobaczymy jak będzie w przyszłym roku szkolnym. Ale musiałabym szkołę zainteresować, bo jeszcze nigdy czegoś takiego nie organizowali i pewnie, tak jak w tym roku z KK, zająć się wszystkim sama...
                  • mamamisi2005 Re: małopolska - laureaci SP 02.04.19, 14:16
                    to w przypadku formuły OJAGu jest niestety trudne, zwłaszcza jezeli szkoła przejawia nie tylko brak zainteresowania, ale i bierny opór
                    • cemiranda Re: małopolska - laureaci SP 02.04.19, 14:47
                      może biernego oporu nie będzie, ale biorąc pod uwagę, że pomoc przy konkursie KK była znikoma, to złudzeń nie mam, choć fajnie byłoby, gdyby anglistka pomogła "ogarnąć" temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka