Dodaj do ulubionych

matura z historii

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:00
witam wsystkich, którzy dziś zdawali historie... piszcie co o niej sądzicie,
co sprawiło wam najwiekszy kłopot? mi sie absolutnie nie podobał poziom
rozszerzony... kosmiczne źródła i beznadziejne, podobne do siebie tematy do
wypracowań- porażka :(
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: matura z historii IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 15:47
      BRAWA DLA OSÓB KTÓRE WYMYŚLIŁY PYTANIA Z MATURY Z HISTORII - CAŁA POLSKA! ZERO
      KONKRETÓW I NIE NA TEMAT - powiedzcie tylko w której szkole program nauczania
      był zgodny z tym co było na maturze - porażka OKE!
    • Gość: proxima Re: matura z historii IP: *.terminus.pl / 81.219.107.* 12.05.05, 15:51
      dla mnie rozszerzona byla w miare ok-przynajmniej temat o komuzizmie-taii
      przyjemny:D ale za to podstawowy maaaaaaasakra zastanawiam sie czy w ogole bede
      miala te 30% (dobrze ze nie musze-dodatkowy przedmiot)
      ale a propos pytan to byly beznadziejne moim zdaniem nie sprawdzaly widzy
      historycznej, tylko jakies tam pierdoly;/ a prawda jest taka czy sie uczyles
      czy nie na to samo wyjdzie :)
      POZDRAWIAM WSZYSTKICH ABITURIENTOW (ciekawe jaki WOS bedzie;p)
      • justyna71986 Re: matura z historii 12.05.05, 17:49
        dla mnie tak samo podstawa wydawała mi się trudna i też modle się o 30
        natomiast na rozszerzonym poszło mi super pisałam temat pierwszy i myślę że
        dobrze:-) a macie wyniki z polaka są juz na cke ale nie mogę wejść za dużo
        wiary!!!
        • justyna71986 Re: matura z historii 12.05.05, 17:53
          wicie co to nie porażka oke tylko cke bo to ona wymyśliła to też uważam że ta
          matura sprawdzała jakieś pierdoły a nie wiedzę pojechali nam nieźle a jak wam
          ogólnie matura się podoba?
    • Gość: szkoda słów Re: matura z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:55
      Dzisiejsza matura byla po prostu śmieszna i to zarowno podstawowa (szczegolnie)
      jak i rozszerzona... zadanka o trasach kolejowych, herby, tramwaje, nic, tylko
      sie rozesmiac, choć niektóre zadania byly żenująco łatwe, typowo na myślenie,
      to jednak ogolne wrazenie jest negatywne. Wiele osob z mojej budy modli sie o
      50%... zbyt mało pytań o czyste fakty, daty, itd., wszystko zbyt
      przekombinowane, jakby wrecz na sile wciskali owe pytania na myslenie. Trzeba
      było byc ogolnie zorientowanym - czyli wiedziec kiedy rozinela sie uprawa
      ziemniakow w Europie... i kojarzyc - ostatnie zadanko:] A tylko 2 tematy do
      wyboru na rozszerz. to wręcz skandal!! Mimo całego idiotyzmu matury mysle, ze
      poszlo mi calkiem ok
      • smerfi1 dobre ksiązki 22.06.05, 16:21
        pisałam maturę z rozszerzonej historii i poszła mi dobrze. Odniosłam nieodparte
        wrażenie, że pytania były bardzo podobne do tych, jakie były w repetytorium
        wydawnictw szkolnych i pedagogicznych ,,maturalnie, że zdasz". Czy
        zauważyliście to? Niektóre pytania były z tych książek. Ksiązki fajne bo łatwo
        się z nich uczy, no i byłam mile zaskoczona na maturze.
    • Gość: Wiaszczurka Re: matura z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:51
      Jak zobaczyłam pytania z poziomu podstawowego to myślałam że wybuchnę śmiechem.
      Nie mogłam się wykazać moją wiedzą, bo zrobili pytania kompletnie od czapy.
      Ogólnie żałosne. Jeśli chodzi o rozszerzoną było już lepiej, ale co to u licha
      jest ta "mobilnośc polskiego społeczeństwa"?
      • Gość: proxima Re: matura z historii IP: *.terminus.pl / 81.219.107.* 12.05.05, 18:59
        mobilność społeczna zmiana przez jednostki albo grupy ich miejsca w układzie
        społecznym (awans, degradacja); ruchliwość społeczna:D ja napisalam o
        szlachcie, ktora poprzez mariaze, albo kubno wsi "otrzymywala" tytul
        szlachecki:)
        • Gość: Wiaszczurka Re: matura z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 00:03
          Dzięki. Nie dawało mi to spokoju. :)
          • Gość: eska Re: matura z historii IP: *.aster.pl 13.05.05, 09:47
            Dla mnie ta matura to był dramat.Już przy pierwszym pytaniu stwierdziłam,że
            zawale pewnie ten egzamin.Pytania kompletnie nie na wiedzę, którą
            przyswajaliśmy w szkole średniej...Nie wiem co oni chcieli nam tym egzaminem
            udowodnić, na prawdę jestem załamana:(Do tego nie moge liczyć na szczęście w
            strzelaniu w niektórych pytaniach, bo ja nigdy nie mam szczęścia.Modlę się o
            30%!Pozdrawiam i życzę szczęścia na WOS-ie!!!
        • smerfi1 Re: matura z historii 22.06.05, 16:23
          no właśnie o tym można było poczytać w ,,maturalnie, że zdasz"
    • Gość: Emilia Re: matura z historii IP: *.zawidow.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 14:26
      SUPERRR REWELACJA!!! tylk się pociąć i nic więcej ,to miala byc matura z
      historii . Fajne tramwaje,stroje też. Poważnie zaczynam się zastanawiać nad tym
      czy zdam. Modle się o 30%
      • Gość: Dodunia18 Re: matura z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:05
        Wczoraj,gdy tylko wróciłam do domu po tej zakichanej historii, sięgnęłam po
        piwko- taka byłam załamana i zapłakana. Na rozszerzonej nawet nie zostałam...
        Nie byłam w stanie... To było żałosne, co oni tam powypisywali!!! Każdy,kto
        tylko otworzył arkusz zaczynał się śmiac,ale nie dlatego,że zadania były tak
        banalne. To był po prostu histeryczny śmiech! Rozumiem,że musieli wymyślic
        coś,żeby móc potem wskazac różnice pomiędzy strą a nową maturą, ale bez
        przesady!!! Ta durna komisja chyba nie zdaje sobie sprawy z tego, że zrujnowała
        życie ludziom, którzy myśleli, że przychodzą na egzamin z historii, i
        zaprzepaściła ich szanse na karierę zawodową oraz studia!!! Każdy po wyjściu z
        sali po podstawowym żegnał się z kolegami słowami: "Do zobaczenia na sesji
        zimowej"... Ale czy to możliwe, żeby wszyscy, którzy zdawali ten test, to
        tępaki- NA PEWNO NIE! BO TO W OGÓLE NIE BYŁ SPRAWDZIAN WIEDZY HISTORYCZNEJ!!!
        TRAGEDIA!!!
        • Gość: Dodunia18 Re: matura z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:13
          Aha, i jeszcze jedno... Po co było się w ogóle uczyc tej historii w liceum, po
          co wydawac tyle pieniędzy na korepetycje, po co powtarzac daty, fakty,
          nazwiska, ślęczec nad książkami do późnej nocy??!!?? I pomyślec, że ja,
          nawiasem mówiąc, jedna z najlepszych uczennic w szkole, modlę się o to, żeby
          zdac chociaż na 30%!!! PARANOJA!!! TYLKO SZKODA, ŻE TA POJ...ANA KOMISJA NIE
          POTRAFI PRZYZNAC SIĘ DO BŁĘDÓW I NIE WIDZI NASZEJ SZKODY... NIKT SIĘ O NAS NIE
          MARTWI- normalnie EKSTERMINACJA ROCZNIKA '86!!!!!!!!
          • Gość: Dodunia18 Re: matura z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:38
            EKSTERMINACJA i to do tego LEGALNA!!! A ja myślałam, że w Polsce jest zakazane
            eksperymentowanie NA LUDZIACH... Ale ta komisja chyba nie dostrzega w nas
            ludzi, jesteśmy w ich oczach po prostu...SZCZURAMI. Mają szczęście, że nie
            znamy ich nazwisk, bo ich zdrowie byłoby zagrożone. Bo jakim prawem ONI NISZCZĄ
            NASZE ŻYCIE?!? Marzeniem co drugiego maturzysty nie są już studia, bo na nie na
            razie nie ma szansy, moze za rok, ale "skrzywdzenie" tych ZABÓJCÓW MARZEŃ Z
            KOMISJI!!!
            • Gość: kaja Re: matura z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:16
              to pani radziwill ukladala te testy gratulacje polowa ludzi nie zda
      • Gość: natalia z lodzi Re: matura z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 23:23
        Beznadziejnosc matury mnie poprostu dobiła. Przekombinowna, wydumana, nie wiem
        co mieli na celu układając pytania do arkusza podstawowego. Reforma do bani,
        oprocz nowej matury nie zmienil sie program nauczania. Wymagania były
        abstrakcyjne, odwrotnie proporcjonalnie do zakresu materialu z LO. TO NIE BYŁA
        MATURA Z HISTORII.
        P.S. Nie byłam w Technikum dla Kolejarzy ;)
        • Gość: loopa3 Re: matura z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 14:34
          czesciowo sie zgadzam....;-)
    • Gość: kaja Re: matura z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:13
      rzeczywiscie w [odstawowym bylo malo historii-dowalili jakies linie kolejowe,
      stroje, tramwaje a po cholere mi sie to przyda na studiach niech nie pytaja o
      takie pierdoly nie uczylam sie tego.....na szczescie przewisdzialam PRL i cos
      tm napisalam, ale lazili nauczyciele po sali u was też??????
    • Gość: mary Re: matura z historii IP: *.zagorze.net.pl 29.05.05, 00:49
      chyba przesadzacie z tą historią, ja jestem w pierwzej klasie liceum i
      rozwiazalam w GW mature podstawowa na jakies 70%. Nawet sie ciesze ze matura
      polega nie na bezsensownym kuciu tylko na zdolnosci logicznego myslenia i
      wyciągania wniosków
      pozdr
      • Gość: mmm Re: matura z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 15:39
        o jakim ty logicznym mysleniu bredzisz,ta historia była dla imbecyli którzy
        maja farta i potrafia dobrze strzelać,jesteś w pierwszej klasie liceum i nie
        masz jeszcze wiedzy historycznej-uświadom to sobie ,ludzie którzy sie naprawde
        uczyli do tej matuty maja zajebista wiedze i co???-pewnie obleja.po prostu
        malutko jasze wiesz o życiu i sie nie udzielaj
        • Gość: Ewelina Re: matura z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 20:51
          Ja jestem z gimnazjum. I sorry nie myślę żeby matura z histy była tak trudna.
          Proaszę nie mów mi,że nie mAM WIEDZY!!! Nierozszerzona na tak 75 %, może trochę
          dużo czasu robviłam, ale i tak cóś.
          • Gość: Tristan Re: matura z historii IP: *.net / 82.160.62.* 18.06.05, 21:11
            Matura była w porzo, ale bez jaj: 32 strony w 120 minut??? A na innych
            przedmiotach kilka stronek w takim samym czasie. Gdzie tu sprawiedliwość??
            Wielu ludzi nie zdążyło nawet przeczytać zadań - wychodziło po 50 sekund na
            zaliczenie punktu! Może Jaśnie Wielomożna Księżna Radziwiłł przyjrzy się
            podręcznikom i programom, które zatwierdza, bo ŻADEN nie jest nawet trochę
            zgodny z nową maturą... I powie jak je zrealizować w 2,5 roku na 5 godzinach -
            stare LO miało 8 godzin i podobne programy!
          • Gość: fajowa maturzystka Re: matura z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 01:24
            Nie denrwuj mnie! Jestes w gim. i twierdzisz, ze mialabys 75%?! Albo jestes
            jakims wybitnym mozgiem, albo probujesz mnie wyprowadzic z rownowagi!
            Dziewczynko! Uczylam sie w jednym z najlepszych liceow w Poznaniu i ludzie
            srdnio beda mieli po 50% Moje kumpele zastanawiaja sie czy to wogole zdadza, a
            najlepsza uczennica bedzie miala 70% (jak dobrze pojdzie). Poza tym gdybysmy
            tak jak ty robili to "troche duzo czasu" napewno nasz rezultaty tez bylyby
            lepsze.

Moim zdaniem ta mature powinien zdac (na 30%) kazdy, ale wiem, ze tak nie
            bedzie :( chlip!
            Niektóre pyt byly banalne, ale z wiekszascia mialam klopoty

dziwi mnie wiara, ktora uwaza, ze to bylo proste! Nawet specjalisci, historycy
            itd. itp. uwazaja, ze poziom byl ZA WYSOKI. A tu se ginazjalistka powie, ze
            bylo ok. Moze dla ciebie (z calym szacunkiem) bylo ok, ale dla mnie kuzwa
            NIE!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka