Dodaj do ulubionych

Odpowiedzi, II arkusz.

IP: *.kaczory.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 19:34
8.1. F (on był "former paint manufacturing company manager", ale kasę
przeznaczył dla tej organizacji od rozwodów
8.2. T (w tekście było chyba, że służy do przeciwdziałania rozwodom)
8.3. F? (w szkołach, o ile wiem - ale TEGO NIE JESTEM PEWIEN)
8.4. T (było w tekście: "volunteers")
8.5. F (film jest o "submarine captain")
8.6. F (w te3kście było, że Ford "has beaten Brando")
8.7. T? (NIE JESTEM PEWIEN - szczerze mówiąc tego nie wyłapałem, moi znajomy
twierdza jednak, że pojechał)
8.8. F (w trzech: Islandii, Finlandii i gdzieś tam jeszcze (Kanadzie?))
8.9. T (Lucas dał mu 500, Ford odmnówił, Lucas dołożył 15).

9.1. B (banał, chyba nawet tymi samymi słowami było)
9.2. A
9.3. C
9.4. D
9.5. B (mówi, że z alkoholem)
9.6. A (cóż za senator! :) Mówi, że jak można karać palaczy, skoro za alkohol,
który rujnuje życie, nie kara się nikogo?)

10.1. F (w następnym zdaniu szczegóły tego "research")
10.2. E (They - czyli psychologowie, następne zdanie rozwija myśl podając
dokłaądny czas snu, czyli 9 godzin).
10.3. A (cut down on, cyzli skracać czas snu w poprzednim zdaniu, myśl w tym
rozwinięta)
10.4. D (six nights w poprzednim zdaniu)
10.5. B (o poziomie cukru - rzecz związana z cukrzykami (diabeties) i insuliną
ze zdania następnego).

11.1. A ('storm came in out of nowhere')
11.2. B ('Avery texted me back')
11.3. C (The pair, who are both experienced climbers')
11.4. B (A nie, bo ta ekspedycja nie była 'tragic' - skońćzyłą się dobrze, C
nie, bo co to za prognoza pogody, któa ma taką narrację, D nie, bo o koórkach
był tylko de facto tytuł i kilka zdań w tekście).

12.1. B ('take off' - startować)
12.2. A ('how' - tak się mówi po prostu :)
12.3. D ('any closer' - podlecieć bliżej)
12.4. C ('didn't reach' - szerzej w topiku 'wouldn't czy hadn't?')
12.5. B (mówi się 'little chance')
12.6. A (they, bo understand nei ma S na końcu, a tego się używa, by nei być
seksistą : )

Pozdrawiam, michał
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 19:41
      Mam tak samo, z jednym malym wyjatkiem: wydaje mi sie ze w 8.3 powinno byc T,
      mowili cos o bishops...

Super, reszta sie idealnie zgadza :)
      • Gość: just_me Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 19:49
        z bishop to było, że się tym zajmują, ale public czy tam privat schools to
        wprowadziły- to na pewno.

Co do volonteers to nie jestem pewna, czy rzeczywiście chodziło o uczniów, czy o
        te pary małżeńskie, które udzielały wywiadów, ale też zaznaczyłam, że dobrowolnie.

Gdyby te odpowiedzi były prawdziwe, to byłoby super- bo ja mam dokładnie tak
        samo! :D
        • Gość: UnionJack Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.kaczory.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 19:56
          Volunteer było na 100% - mi tez się wydaje, że public and private schools, po
          prostu nie usłyszałem fragmentu z biskupami (ale trzech ic było, nie? :)

Btw: wyłapał ktoś tytuł filmu z Fordem? :) I tak na marginesie - nieźle facet
          zarabia, co? :)
          • Gość: just_me Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 20:12
            film- The Widowmaker (nie wiem czy był polski tytuł, ale w filmie tłumaczyli
            "owdowiacz")- swoją drogą oglądałam przedwczoraj :D
            • Gość: Michał Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 21:21
              Polski tytuł to był po prostu K19 :D Bo pełby tytuł to K19 The Widowmaker.
              Fajowy film :)
    • Gość: Jan Kazimierz Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.covernet.pl 06.05.05, 19:45
      dobrze gada chłopak piwo dla niego
    • Gość: Joanna Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.icpnet.pl 06.05.05, 19:55
      skad masz arkusz II, zapamietales???
      • Gość: UnionJack Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.kaczory.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 19:56
        Ktoś tu podawał link:

www.cke.edu.pl/images/stories/Matura2005/ang_rozsz_a2.pdf
        • Gość: Joanna Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.icpnet.pl 06.05.05, 20:59
          dzieki, niesamowite :) poszukam III i jutro (bo pozno juz a mam inne plany)
          zrobie wam wszystkim odpowiedzi z zabawnym komentarzem na www.matura.org
          Pozdrawiam
          skad jestes (nie mow ze z warszawy ;)
          • Gość: UnionJack Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.kaczory.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 21:13
            Z małej wioski pod Piłą :) Słyniemy jako gmina z 6 długów w kraju, wytwórni
            papieru toaletowego i - już niedługo - największej w Europie spalarni mięsa
            skażonego :)

Tak, turystyka kwitnie :P

Pozdrawiam, Michał :)
    • Gość: rodion Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.imperiumnet.pl 06.05.05, 19:57
      tytuł to chyba 'widow maker'
      wydaje mi się że wszystkie odpowiedzi są poprawne, czyli dla mnie -1,5p
    • Gość: english man;) Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 19:59
      no tak z 15 to mam tak jak ty ;)

No ale mam jedno ALE B (mówi się 'little chance') ale można też powiedzieć Any
      chance. I wydfaje mi się że to sie tak odnosiło. Tam było coś takiego że on
      wiedział że jeśli po nich nie przyjadą to nie będą mieli szans( wg mnie żadnych
      szans). Do stwierdzenia tego przekonuje mnie jeszcze fakt iż tam było jeszcze
      coś takiego że kiedy patrzysz w oczy drógiej osoby to już wiesz o co chodzi(czy
      cos w tym stylu). ale i tak dużo zgodności ;)
      • Gość: UnionJack Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.kaczory.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 20:02
        Tak możesz powiedzieć - ale w zdaniach pytających i przeczących. W oznajmujących
        nei mozesz używać any - gdybyś chciał powiedzieć, że nei mieli szans (też tak
        chciałem wpisać :)to napisałbyś 'they had no chance of surviving'
        • Gość: just_me Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 20:16
          albo: "they didn't have any chance"
    • Gość: Dominika Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.toya.net.pl 06.05.05, 20:09
      ja mam troszkę inaczej czyli
      8.1 F
      9,2 T
      9,3 F
      8.4 T
      8.5.T
      8,6 F
      8,7 T
      8,8 F
      8,9 T

9,1 D
      9,2 A
      9,3 C
      9,4 D
      9,5 C
      9,6 A

10,1 F
      10,2 C
      10,3 A
      10,4 D
      10,5 B

11,1 A
      11,2 B
      11,3 C
      11,4 B

12,1 C
      12,2 A
      13,3 D
      12,4 D
      12,5 B
      12,6 A
      JAKIE MACIE ODPOWIEDZI PISZCIE DO WAM SIĘ NIE ZGADZA Z MOIMI ODPOWIEDZIAMI :)
    • Gość: rodion Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.imperiumnet.pl 06.05.05, 20:10
      spytam po raz któryś...

czy to może zostać uznane:
      They discovered that, as the children used the back gate, it was just under the
      three-mile
      statutory limit.
    • Gość: English man Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 20:11
      a ile było punktów do zdobycia za wypracowanie (ta 2 część(??
      • Gość: just_me Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 20:15
        chyba 27 za cały arkusz 3ci. Za gramatykę było po pół punkta za uzupełniony
        wyraz- to sobie policz :D
    • Gość: kasKuNia Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 20:19
      dzienki ci za odpowiedzi Jetes wielki!!!!!!!!!!!!!ja bede miała tak z 70
      procent ale dla mnie to i tak dobrze więc jest cool!pozdrawiam angileski mózgi:)
    • Gość: deedee Uwaga! a propos Forda IP: *.siedlce.net 06.05.05, 20:22
      8.9 jest chyba false, bo on zgodził się na 515 ale na dzień, nie tydzień a w
      arkuszu było week, szkoda :(
    • Gość: piciu Re: Odpowiedzi, II arkusz. IP: *.dobrzec.eni.pl / *.dobrzec.eni.pl 06.05.05, 20:22
      swoja droga to ciekawy z tego forda koles... targuje sie o 15 dolarow jak
      zarabia miliony.
      • Gość: UnionJack TRANSKRYPCJA TEKSTÓW! IP: *.kaczory.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 20:28
        Uwielbiam systemy ochronne CKE :) Wystarczy trochę pomyśleć i już się ma
        transkrypcję z rozszerzonego :) Szkoda, że matmy nie wrzucili na serwer :)

www.cke.edu.pl/images/stories/Matura2005/ang_transkrypcja_a2.pdf
        Czyli Ford był w Moskwie, 515 za tydzień, program wolontariatu zaś w szkołach.
        • Gość: Joanna Re: TRANSKRYPCJA TEKSTÓW! IP: *.icpnet.pl 06.05.05, 21:06
          takie informacje potwierdzaja , ze przyszlosc nalezy do mlodych
          nigdy bym TAM nie szukala!! mam juz arkusz III, megaprosto
          Tak wiec zapraszam jutro na www.matura.org
          ps A moi przyjaciele egzaminatorzy mowili ze zero szans przed poniedzialkiem
          takie rzeczy mnie bawia doprawdy
          uwaga: piszemy to na forum PRASY ciekawe czy sie polapia ;)
          • Gość: UnionJack Re: TRANSKRYPCJA TEKSTÓW! IP: *.kaczory.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 21:15
            Nie wiem, ale w sumie można by im szepnąć kiedyś słówko :)

[Inna sprawa, że lingwiści Gazety na maturze podstawowej zrobili (moim zdaniem)
            dwa błędy. Wolę sobie ufać :)]

A CKE jest na tyle bystra, że na serwerze nie ma przedmiotów, które nie były
            jeszcze zdawane :) Rzecz jest, zaświadczam, sprawdzona :)

Pzd, Michał
            • Gość: ka Re: TRANSKRYPCJA TEKSTÓW! IP: *.acn.waw.pl 06.05.05, 21:27
              kurde..wlasnie widze ten 1 tekst z rozszerzonego(transkrypcja)
              w 8.1 zaznaczyłam false,bo tak uslyszalam,ale jak teraz to czytam to chyba
              true?? juz sama nie wiem.
              • Gość: UnionJack Re: TRANSKRYPCJA TEKSTÓW! IP: *.kaczory.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 21:29
                False. Zaufaj mi :)
            • Gość: ka Re: TRANSKRYPCJA TEKSTÓW! IP: *.acn.waw.pl 06.05.05, 21:29
              jednak ok jest...chairman to prezes:] czyli 'tylko' prezes,hehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka