Dodaj do ulubionych

despite,that

IP: *.dobrzec.eni.pl / *.dobrzec.eni.pl 07.05.05, 10:36
czy w zadaniu zlukami w teksie moze byc parents have been told that must pay,
oraz despite/if. Nie pamietam dokladnie tekstu, ale czy to diametralnie
zmienia logike zdania?
Obserwuj wątek
    • Gość: noname Re: despite,that IP: *.dobrzec.eni.pl / *.dobrzec.eni.pl 07.05.05, 10:38
      no i jeszcze drive zamiast be driven?
    • ladyinblack Re: despite,that 07.05.05, 10:52
      nie wiem o co ci chodzi z despite/if ale za nic nie moze być parents have been
      told _that_ must pay. przed "must" musi być podmiot czyli osoba która musi
      płacić, tu nawet nie o logigę chodzi tylko o gramatykę.
      a co do drive.... jeśli założymy, że siedmioletnie dzieci same prowadzą samochód
      to mogłoby być drive... ale to trochę ryzykowne założenie i nielogiczne w
      kontekscie tego artykułu o dowożeniu dzieci = musi być passive (be driven -
      dzieciaki są dowożone).
      • Gość: julia f. Re: despite,that//in=on/since=when/if IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 10:58
        ja jeszcze wstawilam na koncu 'in time' zamiast 'on', bo przeciez znaczy to to
        samo (tam chodzilo o dotarcie do pracy na czas). z tym drive to tez sie
        nabralam, eh.. w sumie nie jest tam mowa o elementary school, ale ten wiek
        dzieci.. no i jeszcze sinc zamiast when lub if, to zdanie, ze dzieci wchodza
        tylnia brama, wedlug mnie ma to sens.. ale 'that' zamiast 'they' jest niestety
        nielogiczne.
        • Gość: gosc Re: despite,that//in=on/since=when/if IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:25
          in time = z czasem
          on time = na czas
          • Gość: julia f. Re: despite,that//in=on/since=when/if//alez.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:31
            sprawdzalam- slownik (oxford) podaje in time=na czas
            • ladyinblack Re: despite,that//in=on/since=when/if//alez.. 07.05.05, 11:42
              in time znaczy na czas ale w innym znaczeniu niż to co było w tekście... in time
              to do sth - czyli wystarczjąco wcześnie żeby coś zrobić, on time - punktualnie.

• Gość: julia f. Re: despite,that//in=on/since=when/if//alez.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:55
                moze.. ale mi sie tak jakos kojarzy, ze 'to be there in time..' ze tez pasuje..
                no nie wiem, zobaczymy czy beda akceptowac 2 odp. czy nie.

ps. beda jakies oficjalne odp. gdzies zamieszczone? wszystkich arkuszy..
                • Gość: avatar będą IP: 83.168.76.* 07.05.05, 12:03
                  na www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=213&Itemid=2
                  tydzien po kazdym egzaminie są zmieszczane
                  • Gość: julia f. Re: będą/tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:05
                    tez wlasnie to czytalam przed chwilka, szkoda, ze tak dlugo, nie rozumiem
                    czemu.. no ale czekamy.
                    • Gość: avatar kiedy? IP: 83.168.76.* 07.05.05, 12:16
                      najgorsze bedzie czekanie na wyniki naszych wlasnych testow. Kiedy dokladnie
                      ukaza sie w twojej szkole?
    • Gość: Michasia Re: despite,that IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:41
      to link do oryginalnego tekstu:
      www.portal.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2003/10/10/nbus10.xml&sSheet=/news/2003/10/10/ixhome.html&secureRefres
      h=true&_requestid=64877
      • Gość: julia f. Re: despite,that//artykul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:59
        ale przeciez jezyk nie jest taki sztywny, wiec powinni uwzglednic w kluczu odp.
        wszelkie prawidlowe (oczywiscie) odp. i u znawac je.
        • ladyinblack Re: despite,that//artykul 07.05.05, 12:25
          julia, masz rację, klucz powinien uznać wszystkie możliwe prawidłowe odpowiedzi
          a nie tylko to co było w oryginalnym tekście. ale niestety w tym tekście "in
          time" nie było prawidłową odpowiedzią. na pocieszenie mogę napisać, że test luk
          jest najtrudniejszą formą i często nativi mają z nim problemy:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka