Gość: noname IP: *.dobrzec.eni.pl / *.dobrzec.eni.pl 07.05.05, 10:36 czy w zadaniu zlukami w teksie moze byc parents have been told that must pay, oraz despite/if. Nie pamietam dokladnie tekstu, ale czy to diametralnie zmienia logike zdania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: noname Re: despite,that IP: *.dobrzec.eni.pl / *.dobrzec.eni.pl 07.05.05, 10:38 no i jeszcze drive zamiast be driven? Odpowiedz Link Zgłoś
ladyinblack Re: despite,that 07.05.05, 10:52 nie wiem o co ci chodzi z despite/if ale za nic nie moze być parents have been told _that_ must pay. przed "must" musi być podmiot czyli osoba która musi płacić, tu nawet nie o logigę chodzi tylko o gramatykę. a co do drive.... jeśli założymy, że siedmioletnie dzieci same prowadzą samochód to mogłoby być drive... ale to trochę ryzykowne założenie i nielogiczne w kontekscie tego artykułu o dowożeniu dzieci = musi być passive (be driven - dzieciaki są dowożone). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia f. Re: despite,that//in=on/since=when/if IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 10:58 ja jeszcze wstawilam na koncu 'in time' zamiast 'on', bo przeciez znaczy to to samo (tam chodzilo o dotarcie do pracy na czas). z tym drive to tez sie nabralam, eh.. w sumie nie jest tam mowa o elementary school, ale ten wiek dzieci.. no i jeszcze sinc zamiast when lub if, to zdanie, ze dzieci wchodza tylnia brama, wedlug mnie ma to sens.. ale 'that' zamiast 'they' jest niestety nielogiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: despite,that//in=on/since=when/if IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:25 in time = z czasem on time = na czas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia f. Re: despite,that//in=on/since=when/if//alez.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:31 sprawdzalam- slownik (oxford) podaje in time=na czas Odpowiedz Link Zgłoś
ladyinblack Re: despite,that//in=on/since=when/if//alez.. 07.05.05, 11:42 in time znaczy na czas ale w innym znaczeniu niż to co było w tekście... in time to do sth - czyli wystarczjąco wcześnie żeby coś zrobić, on time - punktualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia f. Re: despite,that//in=on/since=when/if//alez.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:55 moze.. ale mi sie tak jakos kojarzy, ze 'to be there in time..' ze tez pasuje.. no nie wiem, zobaczymy czy beda akceptowac 2 odp. czy nie. ps. beda jakies oficjalne odp. gdzies zamieszczone? wszystkich arkuszy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avatar będą IP: 83.168.76.* 07.05.05, 12:03 na www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=213&Itemid=2 tydzien po kazdym egzaminie są zmieszczane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia f. Re: będą/tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:05 tez wlasnie to czytalam przed chwilka, szkoda, ze tak dlugo, nie rozumiem czemu.. no ale czekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avatar kiedy? IP: 83.168.76.* 07.05.05, 12:16 najgorsze bedzie czekanie na wyniki naszych wlasnych testow. Kiedy dokladnie ukaza sie w twojej szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michasia Re: despite,that IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:41 to link do oryginalnego tekstu: www.portal.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2003/10/10/nbus10.xml&sSheet=/news/2003/10/10/ixhome.html&secureRefres h=true&_requestid=64877 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia f. Re: despite,that//artykul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:59 ale przeciez jezyk nie jest taki sztywny, wiec powinni uwzglednic w kluczu odp. wszelkie prawidlowe (oczywiscie) odp. i u znawac je. Odpowiedz Link Zgłoś
ladyinblack Re: despite,that//artykul 07.05.05, 12:25 julia, masz rację, klucz powinien uznać wszystkie możliwe prawidłowe odpowiedzi a nie tylko to co było w oryginalnym tekście. ale niestety w tym tekście "in time" nie było prawidłową odpowiedzią. na pocieszenie mogę napisać, że test luk jest najtrudniejszą formą i często nativi mają z nim problemy:) Odpowiedz Link Zgłoś