Dodaj do ulubionych

Który perfect? (progresive, simple)?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 18:04
Pamiętacie lukę, w której się perfect wstawiało?
Ja napisałem have used, a wszyscy mówią o have been using.
Przecież różnica jest bardzo subtelna, a w dodatku w tekście nei było jakiegoś
wyolbrzymienia w długości czynności.
Czy moja odpowiedź jest ok???
Obserwuj wątek
    • Gość: michal Re: Który perfect? (progresive, simple)? IP: *.czajen.pl / 80.51.251.* 07.05.05, 20:04
      wklej tutaj to zadanie to ci powiem
      • Gość: Maturzysta Te zdanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 23:03
        The decision has outraged the 17 families of the 22 children who (use) ... the
        service for 3 last years.

Myśle że tu się przyda również kontekst: bi.gazeta.pl/im/9/2694/m2694959.pdf
    • pakonet Re: Który perfect? (progresive, simple)? 07.05.05, 20:24
      Poszukaj odpowiedzi w wątku na forum: www.english.hb.pl/matura2005/

Albo zadaj pytanie jak coś jest niejasne.
      • Gość: s Re: Który perfect? (progresive, simple)? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 23:06
        a nie had been using?
      • Gość: ladyinblack Re: Który perfect? (progresive, simple)? IP: *.autocom.pl 07.05.05, 23:13
        progressive bo jest nacisk na trwanie (od dwoch lat codziennie używali i używali
        i używali...)
        tak samo jakbyś powiedział I've been learning English for two years (zacząłem 2
        lata temu, robię to regularnie) a nie "I've learnt English" (miało by to
        zbliżone znaczenie do "nauczyłem się angielskiego" - nie ważne kiedy, ważne że
        umiem i mogę teraz to wykorzystać)
        • Gość: asd Re: Który perfect? (progresive, simple)? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 23:40
          lol, zapoznaj się z tekstem. Tamte dzieciaki już nie używają tego serwisu, a jak
          sam mowisz continuous to regularność. Niestety tutaj regularności już nei ma
    • Gość: kati Re: Który perfect? (progresive, simple)? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 23:09
      rzeczywiscie roznica jest niewielka ale zazwyczaj gdy czas jest sprecyzowany
      jak tutaj: "for the last 3 years" uzywa sie forme z -ing
      • Gość: ladyinblack Re: Który perfect? (progresive, simple)? IP: *.autocom.pl 07.05.05, 23:14
        o, dobra odpowiedź, przy czym bardziej chodzi nie o sprecyzowany czas a o okres
        czasu przez jaki coś miało miejsce - wtedy zawsze progressive.
      • Gość: asd Re: Który perfect? (progresive, simple)? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 23:14
        Po słowie for zawsze następuje jakiś sprecyzowany czas. Jeśli mówisz, że kiedy
        jest podany czas trzeba używać continuous, to czas Present Perfect po prostu by
        nie istniał, a słowo for wskazywałoby jedynie na continuous, a nie jak to jest
        przyjęte po prostu na perfect.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka