Dodaj do ulubionych

SPAM ;) "modern turkish" do sprzedania

15.09.08, 11:54
Czesc, mam do sprzedania kserowke ksiazki "Modern Turkish" -
oprawiona, nigdy nie uzywana. Ksiazka jest w jezyku angielskim.
www.allegro.pl/show_item.php?item=439162710
Obserwuj wątek
    • margaretka_84 Re: SPAM ;) "modern turkish" do sprzedania 15.09.08, 21:40
      Powielanie książek bez zgody autora, a następnie sprzedaż tych kopii jest nielegalne, a co więcej karalne. Dlatego radzę skasować ten post.
      • sebyzbarma Re: SPAM ;) "modern turkish" do sprzedania 16.09.08, 09:44
        Margaretka, czy ksiazki do szkoly kupowalas zawsze nowe czy
        odkupywalas uzywane?
        Studiowalas moze? Znaszj studentow, ktorzy kupowaliby cale (do tego
        nowiutkie ksiazki) i nie kserowali niczego? Czy Ty tak nie robilas?
        Wszyscy kseruja, a do tego potem te kopie odsprzedaja i zapewniam,
        ze nie mniej dyskretnie niz autor tego watku (na tablicach
        ogloszeniowych uczelni jest mnostwo tego typu ogloszen). Tym
        bardziej, ze czesto taka skserowana pozycje latwiej znalezc, niz
        nowy egzemplarz, choc nie zawsze wychodzi taniej.
        • margaretka_84 Re: SPAM ;) "modern turkish" do sprzedania 16.09.08, 11:01
          Kupowanie używanych książek jest najbardziej legalne, bo wciąż sprzedajesz orginał. Inna sytuacja jest gdy ktoś robi ksera książek, kopie płyt, kopie gier i stara się na tym zarobić, tym samym sprzedaje własność intelektualną, która do niego nie należy.

Osobiście mnie nic to tego, ale mimo, że się tak niektórym wydaje nikt w Internecie nie pozostaje anonimowy. Znałam osoby, które sobie w ten sposób sprzedawały kopiowane programy, płyty, książki a potem któregoś pięknego dnia policja przyszła do ich domu i zagrnęła wszystko. A to były takie tam płotki. Bynajmniej nie przesadzam. Prawo jest prawem i nie pyta się nas co jest tańsze.

Chciałam tylko ostrzec tę osobę, bo jak się robi takie rzeczy to robi się to z głową, i właśnie robi się to dyskretnie. Tyle miałam tylko na myśli. Nikomu źle nie życzę.

Ludzie wymieniają się tu różnymi rzeczami, książkami, kserami i notatkami, ale informacje dają sobie na mail'a i śladu nie ma.

Ps. Odpowiadając na Twoje pytanie, właśnie kupowałam używane książki (co jest legalne), albo od kogoś dostałam, albo dostałam od kogoś ksero, nigdy komuś ksera nie sprzedałam tylko też dałam w prezencie. Byłam studentem, książki jak kserowałam to wybrane fragmenty, te co akurt było potrzebne. Nie trudniłam się tym zarobkowo:)). Odnośnie tej wybranej książki, to akurt ją kupiłam i mam nową.
          • sebyzbarma Re: SPAM ;) "modern turkish" do sprzedania 16.09.08, 16:04
            > nikt w Internecie nie pozostaje anonimowy.

Na tablicy ogloszen danego wydzialu tez nie, tym bardziej, ze czesto
            podaje na siebie namiary w postaci nr telefonu i nie tylko. Ale
            skoro autor sie nie skarzy?

> Prawo jest prawem i nie pyta się nas co jest tańsze.

My jednak wybieramy to, co jest tansze. Bo nie kazdy ma dostep do
            zagranicznych ksiazek, ani tym bardziej nie stac nas na zakup ich w
            oryginale + pokrycie kosztow pocztowych czy jakichs tam innych.

> albo dostałam od kogoś ksero, nigdy komuś kser a nie sprzedałam
            tylko też dałam w prezencie.

A ksero sie juz nie kwalifikuje jako "Powielanie książek bez zgody
            autora"? Nie wiem na jakim bylas wydziale, ale ludzie, szczegolnie
            wydzialow filologicznych, kseruja cale ksiegi np. z cwiczeniami
            gramatycznymi, badz ksiazkami i cwiczeniami do zajec jezykowych.
            Teoretycznie za to tez powinni byc karani.

> Byłam studentem, książki jak kserowałam to wybrane fragmenty, te
            co akurt było potrzebne.

Mozliwe, ze gdyby Cie zalapano na goracym uczynku, to bys dostala
            nizsza kare za mniejsza szkodliwosc spoleczna. Bo kserowanie tez
            jest przestepstwem. Tak jak sciaganie muzyki z netu. Tego tez nie
            robisz? :)
            • margaretka_84 Re: SPAM ;) "modern turkish" do sprzedania 16.09.08, 18:06
              Czym innym jest korzystanie z fragmentu skerowanego a czym innym kserowanie czyjejś własności i sprzedawanie jej niczym prywatne wydawnictwo dla zysku. Poza tym kserowanie dla własnej potrzeby mniej niż 25% jakieś pozycji jest dopuszczalne, więc bym tej kary nie dostała. W bibliotece jeśli zgłosisz wcześniej możesz nawet robić zdjęcia. Jeszcze pół biedy jaktoś to robi dla własnego użytku, a nie po to żeby na tym zarobić. Nie będę się dłużej na tym rozwodzić, bo to nie jest tematem tego forum. Mnie osobiście nie przeszkadza gdy ktoś dla własnego użytku kseruje moją książkę lub artykuł, ale gdyby ta sama osoba powielała moje prace i a następnie kopie sprzedawał dla zysku, to już inna sprawa. To tak jakbyś karmiła i pielęgnowała kurę a ktoś sprzedawał jej jajka zamiast Ciebie. Punkt widzenia zależy od puntku siedzenia. Mówienie, że autor się nie skarży.. trudno żeby sam walczył w wiatrakami.

• mariawmarmaris Re: SPAM ;) "modern turkish" do sprzedania 16.09.08, 18:32
                a ja ostatnio słyszałam, że nie łamiąc prawa można skserować 22 strony książki a
                nie 25 %.

ale to tylko takie małe info, tak słyszałam a nie czytałam w kodeksie ;)
                ale powiedział mi to pan w bibliotece.

Pozdrawiam!
                • sarawi SPAM ;) "modern turkish" do sprzedania 16.09.08, 19:31
                  margaretka - rzeczywiscie masz "duzy" problem.
                  Nie bawie sie w sprzedawanie kserowanych podrecznikow.
                  Mam ksiazke, ktora kiedys przekserowalam do nauki dla siebie,
                  niepotrzebnie, bo nigdy z niej nie korzystalam. A moze sie przydac
                  komus innemu - a chocby dlatego, ze nielatwo ja kupic w Polsce
                  (podrecznik byl kupiony w Turcji) i moglby sie komus tutaj przydac.
                  Nie widze sensu wyrzucania do kosza czegos, z czego jeszcze ktos
                  moglby sie pouczyc. Nie widze tez sensu oddawania za darmo, jesli
                  kiedys musialam za ksero i bindowanie zaplacic.
                  Ale jak chcesz i Ci ulzy, to naslij na mnie policje :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka