umfana 17.03.06, 00:37 Co robić? Nie mam już prawie miejsca na dysku! Dysk i Temp wyczyściłam. Zrobiłam przywracanie systemu do najnowszego i nic! Mam tylko 500 MB ma dysku :((( Ratunku! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolobos Re: Potwornie mało miejsca na dysku- ratunku! 17.03.06, 01:30 Wylacz przywracanie to bedziesz miala wiecej, a jak masz do tego nortona to go odinstaluj. Na koniec zobacz recznie ktory katalog zajmuje najwiecej i zobacz co w nim jest czy to az takie trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Potwornie mało miejsca na dysku- ratunku! 17.03.06, 17:54 Nie mam Nortona! Oczywiście że zrobiłam przywracanie systemu to nic nie pomogło! Pisałam o tym w pierwszym poście tego wątku... Pomocy! Jak zwiększyć ilość wolnego miejsca na dysku? Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: Potwornie mało miejsca na dysku- ratunku! 17.03.06, 18:06 Kolobos pisał o WYŁĄCZENIU przywracania a nie o przywracaniu do ostatniego punktu. Poza tym start > programy > akcesoria > narzedzia systemowe > oczyszczanie dysku. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Mam już tylko 200 MB na dysku... boszeee ! 17.03.06, 18:51 Neder ratuj mnie :((( Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Neder gdzie mam to wyłaczyć? 17.03.06, 18:52 Nie wiem... zaczynam panikować :((( Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: Neder gdzie mam to wyłaczyć? 17.03.06, 19:12 Panel sterowania > system > zakłądka przywracanie systemu ;> Wyłaczenie przywracania spowoduje automatycznie utrate wszystkich punktów przywracania. Ale w związku z tym zwolnienie miejsca na dysku. Możesz zostawić tez tylko ostatni punkt przywracania > w oczyszczaniu dysku (jak tam 'dojść' podawałam wcześniej) masz taką opcję, ale według mnie lepiej wyłaczyć w ogóle. potem możesz właczyc spowrotem jak chcesz. Skorzystaj tez z narzędzia oczyszczania dysku w ogóle. Ile masz zarezerwowanego miejsca na pamięć wirtualną? (tez panel sterowania > system > zakładka zaawansowane > sekscja Wydajność > zaawansowane Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Neder gdzie mam to wyłaczyć? 17.03.06, 19:23 Całkowity rozmiar plików stronicowania dla wszystkich dysków 384 MB Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Neder gdzie mam to wyłaczyć? 17.03.06, 19:25 Mam teraz 1,01 GB na dysku, ale to chyba i tak mało? Wyrzcuiłam też kilka programów i wyczyściłam pocztę... Odpowiedz Link Zgłoś
umfana daje log z HJ 17.03.06, 19:29 Logfile of HijackThis v1.99.1 Scan saved at 19:27:55, on 2001-12-16 Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600) MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180) Running processes: C:\WINDOWS\System32\smss.exe C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe C:\WINDOWS\system32\services.exe C:\WINDOWS\system32\lsass.exe C:\WINDOWS\system32\svchost.exe C:\WINDOWS\System32\svchost.exe C:\WINDOWS\Explorer.EXE C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe C:\Program Files\Executive Software\DiskeeperLite\DKService.exe C:\Program Files\Kerio\Personal Firewall 4\kpf4ss.exe C:\WINDOWS\System32\svchost.exe C:\Program Files\Kerio\Personal Firewall 4\kpf4gui.exe C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe C:\Program Files\ScanSoft\OmniPageSE2.0\OpwareSE2.exe C:\Program Files\Winamp\winampa.exe C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe C:\Program Files\Kerio\Personal Firewall 4\kpf4gui.exe C:\WINDOWS\system32\mmc.exe C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe C:\Program Files\Executive Software\DiskeeperLite\DfrgFat.exe C:\Documents and Settings\Umfana\Ustawienia lokalne\Temp\HijackThis.exe R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = www.gazeta.pl/0,0.html?p2 O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll O3 - Toolbar: Easy-WebPrint - {327C2873-E90D-4c37-AA9D-10AC9BABA46C} - C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Toolband.dll O4 - HKLM\..\Run: [avast!] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe O4 - HKLM\..\Run: [BearShare] "E:\Program Files\BearShare\BearShare.exe" /pause O4 - HKLM\..\Run: [OpwareSE2] "C:\Program Files\ScanSoft\OmniPageSE2.0\OpwareSE2.exe" O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] C:\Program Files\Winamp\winampa.exe O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint Add To Print List - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_AddToList.html O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint High Speed Print - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_HSPrint.html O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint Preview - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_Preview.html O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint Print - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_Print.html O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\npjpi150_06.dll O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\npjpi150_06.dll O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe O23 - Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe O23 - Service: avast! Antivirus - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe O23 - Service: avast! Mail Scanner - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe" /service (file missing) O23 - Service: avast! Web Scanner - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe" /service (file missing) O23 - Service: Diskeeper - Executive Software International, Inc. - C:\Program Files\Executive Software\DiskeeperLite\DKService.exe O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe O23 - Service: Kerio Personal Firewall 4 (KPF4) - Kerio Technologies - C:\Program Files\Kerio\Personal Firewall 4\kpf4ss.exe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: daje log z HJ IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.03.06, 19:32 Po co nam ten log? Nie mozesz zobaczyc ktory katalog zajmuje najwiecej miejsca i zobaczyc co w nim masz? eh... Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Ale gdzie szukac ten katalog?! 17.03.06, 20:31 Nie wiem... Porszę o łopatologiczne wytłumaczenie mi tego... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: Ale gdzie szukac ten katalog?! 17.03.06, 20:35 umfana zaraz mnie specu wyśmieje, bo zapewne są inne oczywiste sposoby, o których ja nie wiem, ale zrób tak: > po kolei klikasz na każdy katalog na dysku/partycji (o ktrym/której cały czas piszesz), sprawdzasz, który ile ma > któryś ma podejrzanie dużo, włazisz i sprawdzasz podkatalogi itepe mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Ale gdzie szukac ten katalog?! 17.03.06, 21:14 Thunderbird ktorego nie używam od x czasu zajmował sporo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: Ale gdzie szukac ten katalog?! 17.03.06, 22:36 No ale co dalej? Coś się poprawiło, jak zrobiłaś porządki w Thunderbirdzie? masz więcej miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: 1,81 MB na dysku / nt IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.03.06, 19:35 W opcjach folderow wlacz sobie pokazywanie plikow ukrytych oraz odznacz ukrywanie plikow chronionych. Nastepnie wejdz na C:\ zaznacz pierwszy katalog, wybierz wlasciwosci i zobacz ile ma MB i tak ze wszystkimi.Pozniej wejdz w ten ktory zajmuje nienormalnie duzo i zobacz co tam jest, ustaw pokazywanie wedle rozmiarow. Czy naprawde trzeba Ci to pisac 100x? Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: 1,81 MB na dysku / nt 18.03.06, 20:25 Neder oczywiscie ze MB... ten pierwszy post to pomyłka :o) Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: 1,81 MB na dysku / nt 18.03.06, 20:31 Kurczę, nie wierzę, będę śmiecić -> masz 1,8 MB? Czyli tyle, że zmieści się 1/3 mp3? I nic Ci system nie krzyczy? pracujesz na nim normalnie? ;/ Poszukaj tego katalogu i to szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
umfana * wolnego1,79 GB na dysku - sorry ! * 18.03.06, 20:42 Mam największe foldery : Documents and Setting 2, 44 GB Program Files GB 2,51 GB Windows 1,91 GB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: * wolnego1,79 GB na dysku - sorry ! * IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.03.06, 20:56 Jaki masz dysk? :> Skoro juz masz te foldery to zrob tak jak Ci pisalem, wejdz do kazdego i zobacz co najwiecej zajmuje, w Documents and Settings usun wszystko z: C:\Documents and Settings\twojanazwauzytkownika\Ustawienia lokalne\Temp Odinstaluj zbedne programy. Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: * wolnego1,79 GB na dysku - sorry ! * 18.03.06, 20:57 O rany, będziemy się bawić - napisz jeden post, ja napisze następny... ;) Program Files -> wygląda ok (ja mam 10 GB ;P) Windoza -> również Documents i Settings -> Na moje oko dużo. masz tam pewnie mnóstwo jakichś plików tymczasowych. teraz zrób to o co Cię od jakiegoś czasu prosimy, czyli zobacz co zajmuje tu najwięcej miejsca. I proszę nie pisz tu folderu z nazwą Twojego konta... Jeśli nie wiesz o co chodzi to postaraj się napisać mniej więcej strukturę katalogów do 3 'w głąb' razem z ich wielkością (włacz pokazywanie ukrytych plików!). Sprawdż też ile zajmują Dane Aplikacji i znajdź folder programu, który zajmuje najwięcej miejsca. Ile masz wogole miejsca na tym dysku? No i czy te 1,8 GB (wiedziałam, że się rąbnęłaś ;P) to standardowa wielkość wolnego miejsca u Ciebie? jeśli tak to nie ma już czego szukać skoro jest ok. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Documents and Settings 18.03.06, 21:19 Czy mogę wyczyścić cały ten folder wyrzucając wszystko z niego? Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Documents and Settings 18.03.06, 21:42 Powyrzucałam co się dało z D&S i mam teraz na tym folderze 2,35 GB Dziwne strasznie muli otwieranie tego folderu :((( Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Documents and Settings 18.03.06, 21:42 i to wyszytko razem z ukrytymi plikami :((( Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: Documents and Settings 18.03.06, 21:50 oj umfana umfana... nie dogadamy się... z documents and Setting nie możesz sobei wywalać tak co chcesz... idź tam do folderu zawierającego pliki z Twojego konta i zobacz w Dana Aplikacji co zajmuje najwięcej miejsca. Tam są dopiero pliki Temp (ale nie wszystkie - trzeba je znaleźć) odnoszące się do konkretnych aplikacji, które moga zajmować sporo miejsca. Chociażby pliki tymczasowe Firefoxa czy Opery Zrób po prostu to o co Cię cały czas prosimy... No i nie odpowiedziałas na moje pytanie - ile w ogóle ma dysk, czy dawniej ta ilość wolnego miejsca, która masz teraz była normą, czy było tego miejsca znacznie więcej i 'nagle' zaczęło Ci go ubywać. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Ostatnio instalowałam SP 2 dla Windowsa 18.03.06, 22:05 ... i od tego mometu chyba zaczęła się kaszanka na dysku C! Wcześniej uaktualniałam też Javę, ale chyba było Ok, chociaż nie sprawdzałam... Odpowiedz Link Zgłoś
weeman6 Re: Potwornie mało miejsca na dysku- ratunku! 20.03.06, 15:14 żadne "czyszczenie dysku" ależ wy jesteścię mądrzy. Należy ustawić pamięćwirtualną. Do czyszczenia komputera zalecam Quick Clean z pakietu Norton SystemWorks albo darmomy Easy Cleaner. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Weeman 20.03.06, 22:53 w jaki sposób mam ustawić pamięć wirtualną na kompie? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: Weeman 20.03.06, 22:58 umfana, jak Cię kiedyś dorwę w realu to Cie wytrzącham (czy jak to inaczej nazwać - w każdym razie silnie potrząsnę Twoją osobą ;/). O pamięć wirtualną też się w tym wątku już pytałam. Mało tego - napisałam gdzie jej szukać, to zlałaś moją sugestię i moje pytanie. Poza tym cały czas nadal zlewasz pytanie o to, czy taka ilość miejsca na dysku u Ciebie to normalne, czy nagle zaczęło go ubywać i ile pojemności dysk/partycja ma w ogóle. Nie dajesz sobie pomóc. To moje zdanie. Aż się zdenerwowałam :/ pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: Weeman 20.03.06, 23:01 Chociaż teraz to ja plotę bzdury bo odpowiedziałaś na pytanie o pamięć wirtualną. Przepraszam. Według mnie jest ok. Reszta mojego postu aktualna. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Neder miej dl mnie cierpliwość - proszę ładnie :o) 20.03.06, 23:07 Ubyło mi miejsca po zainstalowaniu SP2 dla Widnowsa. Odpowiedziłam też pod Twoim pytaniem ile mam tej nieszczęsnej pamięci wirtualnej- teraz nie pamiętam ile jej jest. PS 1.Ja jestem zielona, jak łąka wiosną w sprawach informatycznych. 2.Idę spać- dziś już padam na pysk :((( Jutro się odezwę! Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: Neder miej dl mnie cierpliwość - proszę ładni 20.03.06, 23:40 W windowsie jest katalog winntservicepackuninstall (czy coś takiego) można to spokojnie wywalić. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana jak mam to zrobić ? 17.03.06, 20:32 kolobos napisał: > Na koniec zobacz recznie ktory katalog zajmuje najwiecej i zobacz co w nim jest > > czy to az takie trudne? nie wiem jak mam go znaleść :((( Odpowiedz Link Zgłoś
jd34290 Re: Potwornie mało miejsca na dysku- ratunku! 18.03.06, 19:28 Elo. Kup Sobie rower Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Potwornie mało miejsca na dysku- ratunku! 18.03.06, 20:24 jd34290 napisał: > Elo. Kup Sobie rower spadaj na drzewo Odpowiedz Link Zgłoś
umfana rozwalilam sobie cale GG przez to usuwanie ... 18.03.06, 21:50 musze znowu je zainstalowac :( Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: straciłam nr GG - wszystko 18.03.06, 21:59 Bo Jak Ci piszę że z Documents and Settings nie wywala się wszystkiego jak leci to mi nie wierzysz i wywalasz (albo wywalasz nie czekając na odpowiedź). W FAQ na Komputerach są jakieś programy do odzyskiwania plików. My tu nic więcej nie poradzimy, bo przepraszam, ale muszę to stwieradzić - to nie nasza wina :( Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Neder spoko - dzięki że mi pomagasz :o) 18.03.06, 22:02 Masz do mnie cierpliwość :o) Zainstalowałam GG i swój stary nr wziełam z forum. Straciłam tylko nr znajomych, bo nie miałam ich zapisanych na serwerze, ale cio tiam :o) Sami się odezwą! Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: Neder spoko - dzięki że mi pomagasz :o) 19.03.06, 18:31 No więc co z tymi kobietami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Neder spoko - dzięki że mi pomagasz :o) IP: *.acn.waw.pl 19.03.06, 21:13 Nic - niektore maja male dyski po prostu :) Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: Neder spoko - dzięki że mi pomagasz :o) 19.03.06, 21:32 Za to NIGDY nie mają problemów z pamięcią ;P Odpowiedz Link Zgłoś
jd34290 Re: Neder spoko - dzięki że mi pomagasz :o) 21.03.06, 18:03 generalnie fajna sprawa. Kto ma motocykl, jest szczęśliwy; kto ma kobiete ten jest szczęśliwy; kto nie ma tego i tego śpi spokojnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Neder spoko - dzięki że mi pomagasz :o) 21.03.06, 20:05 i umiera z dnia na dzień w samotności... hm! Odpowiedz Link Zgłoś
hexian Re: Potwornie mało miejsca na dysku- ratunku! 24.03.06, 06:59 Miałem podobny problem i skończyło się to wymianą dysku.Możesz jeszcze próbować formatowania, jeśli to tylko jakiś wirus. Pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś