Gość: kilof IP: *.flashnet.pl 17.10.09, 17:47 kolejna tragedia :( słów brak! dla kogo ten serial? target radia maryja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bezia_80 Re: siostry 1 tvp 17.10.09, 18:03 kontratak na aferę wywleczoną prze TVN :) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: siostry 1 tvp 17.10.09, 18:05 w tym kraju o kosciele nie mozna inaczej tylko na kleczkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: siostry 1 tvp IP: *.mikolow.net 17.10.09, 22:44 To już był pierwszy odcinek? Kurcze, zabiegana jestem i nic nie wiem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: siostry 1 tvp IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.09, 23:42 Plebania,Ranczo,Ojciec Mateusz,Siostry....telewizja koscielna=dno Amen Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: bardzo dobry odcinek 18.10.09, 08:40 ...a wy jesteście żałośni z tym antyklerykalizmem. Zapewne nikt z piszących powyżej nawet nie oglądał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilof Re: bardzo dobry odcinek IP: *.flashnet.pl 18.10.09, 10:25 piotr, nie chodzi o antyklerykalizm. scena, która trwała CZTERY minuty w nowym domu sióstr, a w której każdy po kolei coś opowiadał (o pani Idalii, a później o świętej Ricie) powaliła mnie. była straszna. taka, jakiej nigdy nie puszczono by w żadnym szanującym się serialu. okej. można opisywać i opowiadać nawet w najlepszym filmie, ale nie CZTERY minuty. zero opowiadania obrazem. niby serial, ale na poziomie najgorszej telenoweli. i żeby nie było, że jestem niesprawiedliwy i antyklerykalny - "plebania" przy "siostrach" powinna dostać emmy. podejrzewam, że fim powstał na fali sukcesu "ojca mateusza". ale nawet w mateuszu nie jest tak beznadziejnie. :( dialogi, sceny, całość - drewniana i rozsypująca się jak domek, co go siostry dostały w spadku. nie do oglądania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilof Re: bardzo dobry odcinek IP: *.flashnet.pl 18.10.09, 10:29 PS. Piotrze, oglądałem ten odcinek. z trudem i ze złością, ale do końca. drugiego nie zaszczycę swoją uwagą. pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikarr Re: bardzo dobry odcinek IP: *.as.kn.pl 18.10.09, 10:36 Będzie jakaś powtórka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesio Re: bardzo dobry odcinek IP: *.chello.pl 18.10.09, 10:36 Domek to dostały, ale nie w spadku ale od komisji majątkowej. Za domkiem jest kawałek pola, to w ramach rekompensaty, siostry spylą deweloperowi pobuduje domki, bliźniaki w zabudowie szeregowej. W domku będzie zakład opiekuńczy dla dzieci upośledzonych, gdzie 100 kg siostra będzie karcić upośledzoną dziewczynkę. Target będzie zachwycony. W następnym odcinku do domku przyjedzie guru. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: bardzo dobry odcinek 18.10.09, 11:26 No dobra poniosło mnie - przepraszam. Uważam "Ojca Mateusza" za jeden z najlepszych aktualnie amitowanych polskich seriali, ale nie ze względu na protagonistę - ksiedza co na kryminalny format. "Siostry" są faktycznie słabsze, ale z całą pewnością nie jest to serial klerykalny i raczej ma uniwersalne przesłanie. Zgadzam się, że w życiu osoby duchowne i konsekrowane są na ogół antypatyczne, niedostępne i wredne, ale po co przenosić to na ekran? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesio Re: bardzo dobry odcinek IP: *.chello.pl 18.10.09, 12:14 Najlepszy, może dlatego, że nie polski, na wzorze (licencji?) włoskiego serialu sieci RAI? Jest prawda czasu - bicie upośledzonych dzieci w zakładzie prowadzonym przez zakonnice i prawda ekranu - słodziutkie zakonnice, tylko żebyś przez przypadek nie pojechał na wczasy z widokiem na taki ośrodek i zakonnice. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: bardzo dobry odcinek 18.10.09, 12:17 Gość portalu: Grzesio napisał(a): > Najlepszy, może dlatego, że nie polski, na wzorze (licencji?) włoskiego serialu > sieci RAI? Być może. > Jest prawda czasu - bicie upośledzonych dzieci w zakładzie prowadzonym przez > zakonnice i prawda ekranu - słodziutkie zakonnice, tylko żebyś przez przypadek > nie pojechał na wczasy z widokiem na taki ośrodek i zakonnice. Rzeczywistość w szpitalach też odbiega od Lesnej Góry a np. praca policjantów jest tak naprawdę inna niż w serialach kryminalnych czy sensacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesio Re: bardzo dobry odcinek IP: *.chello.pl 18.10.09, 12:20 Tylko tv publiczna powinna być publiczna a nie katolicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mellinddaa Re: bardzo dobry odcinek IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.09, 19:31 > Zgadzam się, że w życiu osoby duchowne i konsekrowane są na ogół > antypatyczne, niedostępne i wredne, ale po co przenosić to na > ekran? Widocznie Ty jesteś antypatyczny, niedostępny i wredny skoro wywołujesz takie zachowania u innych. Ja jakoś mam szczęście do osób konsekrowanych, które są miłe i normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: siostry 1 tvp IP: *.chello.pl 18.10.09, 14:36 Ranczo było jednym z lepszych seriali w TVP. Jeżeli wychwyciłeś tylko wątek kościelny to współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
fantas-magor Re: siostry 1 tvp 18.10.09, 12:41 Żałosny, ale nie dlatego, że klerykalny, kościelny, czy jaki tam jeszcze. Pierwszy odcinek był po prostu żałośnie infantylny. Wszystko kawa na ławę. Jakaś pogadanka o tym, kim to była święta Rita (jak katecheza dla przedszkolaków. Dobro i prawda będą zwyciężać, zło będzie potępione i wszystko to zdąży się rozegrać w jednym odcinku. Do tego ta cukierkowo-słodka sceneria... Odbieram to jako serial dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolka Re: siostry 1 tvp IP: *.olsztyn.mm.pl 18.10.09, 16:17 A mnie się podobało i już. Zamierzam ogladąć kolejne odcinki. l Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: siostry 1 tvp IP: *.acn.waw.pl 18.10.09, 16:40 Moim zdaniem to nie jest dobry serial, jak ktos wyżej napisał-za dużo gadania moralizującego, za dużo kazań. Ale i tak dam mu szanse. A ojciec Mateusz-oglądam, w zasadzie z przyjemnością, aczkolwiek szlag mnie trafia na nieudolność scenarzysty- czemu te odcinki takie do siebie podobne, skąd taki fart Michała, że ciągle on właśnie coś znajduje..brak intrygi i logiki. Brak polotu, ale Żmijewski i Sandomierz rekompensują mi to . :) A propos- gdzie kręcili Siostrzyczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: siostry 1 tvp IP: *.acn.waw.pl 18.10.09, 17:28 no i własnie następna bzdura w O. Mateuszu. Ukąszenie węża..a nie żmii przypadkiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bardu Re: siostry 1 tvp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.09, 19:10 Węża, węża - to był chyba wąż koralowy portalwiedzy.onet.pl/9756,,,,waz_koralowy,haslo.html Odpowiedz Link Zgłoś
basiader Re: siostry 1 tvp 18.10.09, 22:47 Mnie też podobał się pierwszy odcinek i na pewno obejrzę następne.Miły,spokojny,troszkę z humorem.troszkę z nostalgią-w sam raz na sobotni wieczór.Maria Pakulnis-bardzo autentyczna,z klasą(jak zwykle.Smuci tylko bardzo jad,żółć i zgorzkaniałość niektórych wpisów.Mam szczęście nie znać osób duchownych(księża,siostry)podłych i wrednych(nie przeczę,że takie jednostki mogą się zdarzyć, bo to tylko ludzie ,ale dlaczego uogólniać i mówić tak o wszystkich).Mamy taki wybór programów ,że nie warto zmuszać się do oglądania tego co z góry oceniamy jako "gniot"(pewnie już sam tytuł zasugerował niektórym ocenę)Pozdrawiam miło i ciepło!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: siostry 1 tvp 19.10.09, 09:03 Jestem bardzo bardzo antykatolicka ale Ojciec Mateusz mi sie podoba. Nie ma tam nic z nachalnej religijnosci czy nawracania na sile, serial jest sympatyczny, dobrze nakrecony i swietnie sie go oglada. Siostry wlaczylam, zeby zobaczyc co i jak. Nie wytrzymalam dluzej niz 15 minut. Ten film byl o niczym. Nic sie nie dzialo. Te spiewy z gitara w ogrodku, to "pokaze ci kilka chwytow". L I TO Ś C I !!!! Pal licho zakonnice, religie i tak dalej, ale to zwyczajna kicha jest. Wiecej na pewno nie obejrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: siostry 1 tvp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.09, 12:23 Oki, niech tam sobie robią serialiki katolickie, ale w tv trwam czy tym podobne, ale TVP powinna być publiczna, czyli świecka. NIe mam nic przeciwko jednemu serialowi z udziałem duchownych, ale tyle? Jak nie serial poświęcony religi katolickiej, to chociaż w innym serialiku księżulek lub siostra musi występować. Jedynie Ranczo pięknie i tak prawdziwie pokazało księdza, a wszystkie inne serialiki pokazują jacy to oni doskonali. Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: siostry 1 tvp 19.10.09, 13:07 Mnie jako antykatola nie razi postac ksiedza czy zakonnicy o ile pokazana jest w sposob nienachalny, niech nawet sobie bedzie krysztalowy jak Mateusz ale ujmujacy sympatia. Plebanii nie trawie, za slodkie jest to dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agi Re: siostry 1 tvp IP: *.134.155.3.static.crowley.pl 19.10.09, 15:59 Pierwszy odcinek był strasznie nijaki. Ciężko wyczuć, w jakim kierunku się to dalej rozwinie: czy to będzie komedia, czy obyczajowy, czy pojawi się wątek kryminalny? Sama sceneria kojarzy mi się z serią filmów "U Pana Boga za piecem". Na plus: przyzwoite aktorstwo. Na minus: właściwie dlaczego zakonnice? Jak dotąd, nie wydarzyło się nic, co uzasadniałoby uczynienie z nich głównych bohaterek. Życia klasztornego tu tyle, co kot napłakał. Równie dobrze mogłaby ten domek odziedziczyć nauczycielka, malarka, studentka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: siostry 1 tvp IP: 85.222.87.* 24.10.09, 18:32 Kicha. Dziwię się, że aktorzy zgodzili się zagrać. Odpowiedz Link Zgłoś
eri4 Re: siostry 1 tvp 26.10.09, 15:24 czy powtarzają? kiedy? przeoczyła, i choc mi sie nie bardzo podoba, chciałabym dać serialowi szanse i obejrzeć.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X.Y Re: siostry 1 tvp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 20:05 a mi się ten serial podoba:P Odpowiedz Link Zgłoś