Dodaj do ulubionych

A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW

11.05.10, 21:58
Zainspirowana wątkiem mm o umordowanej Dance nauczycielce, wkładam
nowy kij w mrowisko. Naprawdę nie ma to jak 40 letni emeryt. A
przecież WSZYSCY wiemy, ze policjanci nie przepracowują się za
bardzo w ciągu swoich 15 lat pracy. Prawda mm?
Obserwuj wątek
    • vandikia Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW 11.05.10, 23:04
      tak tak
      jedź raz na wypadek śmiertelny, jedź zbierać samobójcę w upał z
      półkilometrowej odległości, zobaczysz jak to fajnie

albo powie ci jeden bandyta z drugim, ze wie do ktorej klasy i szkoly
      chodzi twoje dziecko, a dziecko wroci do domu i powie, ze pan chcial
      je gdzies zabrac itd..

taki kolejny watek mogl powstac w umyśle osoby, która wiedzę o danej
      pracy czerpie z serialu, o tak.
      • Gość: mm Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.10, 23:25
        No tak, niestety ale w przypadku policjantów również uważam że to
        niesprawiedliwe w stosunku do reszty społeczeństwa że idą sobie na emeryturę po
        15 latach pracy. Na pewno jest to cięższa praca od pracy nauczyciela, bardziej
        stresująca, ale co z tego. Każdy policjant , który poczuje że dłużej już nie
        może pracować w tym zawodzie powinien po prostu zmienić go. Tak jak to robi
        każdy normalny człowiek gdy go zwolnią , poczuje się wypalony itd. Czekam na
        rząd który w końcu się odważy na taki krok. Obawiam się że to jednak nigdy nie
        nastąpi. A to, że nasz biedny kraj ledwo zipie przez takich młłodych emerytów to
        już nikogo nie obchodzi.
        • vandikia Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW 12.05.10, 09:50
          Myślisz, że kondycja kraju zalezy od tego, że są dwie grupy zawodowe
          uprzywilejowane do wcześniejszej emerytury?
          Poza tym przepisy się już dawno zmieniły.
          • Gość: jk Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.05.10, 12:10
            tylko policz ile tylko te 2 grupy zgarniają od państwa.

Mąż mojej koleżanki - zawodowy wojskowy, po 40-ce już może iść na emeryturę, zarabia 5-6 tys plus jakieś tam mundurówki, 13-ka, 14-ka, to usłyszałam od niej po raz pierwszy, że istnieje w ogóle 14-ka.
            L4 mają 100% płatne!!!!
            I emeryturę zgarniać będzie latami taką wysoką i pracować zapewne też spokojnie będzie w innym miejscu.
            Więc niech wybierają albo emerytura, albo praca. Jak taki zmęczony i zestresowany, to powinien w domu siedzieć z taką kasą da radę, a nie szukać dodatkowej pracy.
            • vandikia Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW 12.05.10, 15:17
              ale to bardzo wysoka pensja jak na policjanta
              może tyle wyciąga z dodatkami?

nie wiem dokłądnie jak policja ale w najbliższej rodzinie mam wysoko
              postawione osoby mundurowe i z tą emeryturą nie jest tak jak piszesz
              mozesz zrezygnowac z emerytury i zarabiac ile chcesz na etacie, albo
              miec emeryturę i pracowac do okreslonego progu, który jest dosc niski

to mnei zawsze denerwowalo, ze wyksztalceni, zdolni ludzie nie mogą
              się normalnie wzbogacic, chociaz chcą pracowac, a politycy,
              celebryci i masa innych grup dostaje pieniadze za "nicnierobienie"

a spoleczenstwo i tak bedzie krzyczalo, ze mundurowi są grupą
              uprzywilejowaną, ja mam inne zdanie w tej kwestii, moze dlatego ze
              wyrobione na podstawie wlasnych doswiadczen i obserwacji
          • iza232 vandikia 12.05.10, 12:16
            Nie podniecaj się tak. Mój wątek jest ściśle ironiczny, nie
            zauważyłaś tego? Właśnie ku przestrodze osób, które zabierają głos
            na tematy,o których nie mają zielonego pojęcia. Tak o nauczycielach,
            jak i o policjantach. Aczkolwiek powiedz mi ile razy w życiu
            policjant jedzie na takie "akcje" albo ma do czynienia z
            bandziorami. Codziennie?
            • Gość: mm Re: vandikia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 12:59
              twój wątek jest ironiczny? wow, ale masz poczucie humoru. Poczytaj sobie jakie
              spustoszenie sieją emerytury młodych emerytów w finansach naszego państwa, a
              przestanie ci być do śmiechu.
            • vandikia Re: vandikia 12.05.10, 15:12
              zależy jaką działkę "obrabia"
              bywa, że i codziennie z mniejszymi lub większymi bandziorami się
              użera
              a, do podniecenia to mi daleko, może tak brzmię ale forum od mniej
              więcej 2 lat traktuję na zupełnym luzie, bez obaw
    • Gość: miki Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 15:33
      chwileczkę chwileczkę. a czy jestescie pewni że jak policjant po 15 latach
      pójdzie na emeryture to dostanie od razu 100% emerytury?
      czy to nie jest przypadkiem tak jak w wojsku, ze po iluśtam latach nabywa sie
      dopiero prawo do emerytury ale ma sie jej wtedy tylko 50%. mozna sobie isc
      oczywiscie w młodym wieku (tuz po 40-tce) na emeryturkę, ale niestety z tego sie
      nie wyzyje.
      gdyby tak bylo jak iza232 pisze, to kadra w policji bylaby w wieku max 40 lat. a
      przeciez spotyka sie starszych. to oni tak z umilowania pracują? czy raczej chcą
      dopracowac do pełnej emerytury zeby jakos życ.
      licze ze wypowiedzą sie w tej kwestii eksperci - iza232 i mm.
      • iza232 Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW 12.05.10, 21:02
        To się niestety, przeliczysz :(
        • Gość: mm Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 21:21
          policjant otrzymuje 40% ostatniej pensji jaką otrzymał. Przeciętnie policjant
          zarabia ok.2500 zł więc emerytury nie będzie miał tak mało. Moja teściowa po 45
          latach pracy fizycznej dostałą 1200 emerytury. A taki policjant to dostanie po
          15 latach. No sprawiedliwe to to nie jest. Oczywiście może sobie dorabiać do 70
          % średniej krajowej pensji. Żyć nie umierać.
          • Gość: miki Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 22:20
            no świetnie! czyli po 15 latach pracy bedzie mógł życ jak król za 1000 zł
            emerytury! no normalnie rzeczywiscie jest czego pozazdrościć!

• Gość: mm Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 23:06
              pomyśl. Dostanie taki 1200 zł emerytury i pójdzie sobie dorobić 1750 zł na etat.
              Razem ma 3000. Przez 20 lat będzie do zwykłej pensji dostawał bonus w postaci
              1200 zł. Rozumiem, że tobie nie zależałoby by po 15 latach dostawać do pensji
              1200 zł. Widocznie jesteś zamożną osobą.
              • Gość: miki Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 23:19
                widocznie jestem na tyle zamożną osobą, aby nie siedzieć z nosem w portfelach
                innych i nie wyliczać im skrupulatnie ile zarabiają/dorabiają i czy przy tym nie
                za mało harują.
              • vandikia Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW 13.05.10, 12:04
                3000, no faktycznie majątek

teraz 2 razy tyle zarabiają ludzie bez matury w pierwszej pracy i
                nie koloryzuję i znam wielu takich
                • Gość: mm Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 12:34
                  Jezuuuu, tu nie chodzi o to czy to majątek czy nie majątek. Tu chodzi o to, że
                  taki policjant na emeryturze będzie do końca życia dostawał oprócz normalnej
                  pensji tę swoją emeryturę. To tak jakbyś ty nagle dostawała do swojej wypłaty
                  ekstra 1200 zł. Jest różnica?

Ja również znam ludzi po maturze, którzy tyle zarabiają, ale jeszcze więcej znam
                  ludzi którzy jeśli z nadgodzinami dostana 1500zł to są szczęśliwi.
                  • wioskowy_glupek Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW 13.05.10, 20:10
                    Vandikia chyba się z deczka za dużo seriali policyjnych naoglądałaś...
                    Sorry ale takich, którym zbiry grożą czy w ogóle ganiają za przestępcami jest garstka. I naprawdę nie rozumiem dlaczego niby taki mundurowy, który całe życie siedzi w papierach czy w drogówce ma mieć takie same przywileje jak ten co pracuje w kryminalnym ?

Tak jak nie rozumiem dlaczego niby górnik który nie pracuje na dole tylko ma mieć takie same przywileje jak dołowy, tylko dlatego, że robi na kopalni...

I jeszcze parę słów odnośnie kondycji państwa... dziecko...
                    Gdyby tych grup było 2 to nic by się nie działo, niestety mamy ich w Polsce coraz więcej: przede wszystkim nieroby - nauczyciele, policjanci, rolnicy, lekarze, pielęgniatki itd...

• vandikia Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW 13.05.10, 21:46
                      Moja wiedza z serialem ni ema nic wspólnego i jeśli na 300osób w
                      jednym miejscu spokojnie setka dostaje od czasu do czasu groźby, to ja
                      wiem czy to taka garstka?
                      A to czemu tępy krawęznik ma mieć takie przywileje jak oficer
                      kryminalny, to pytanie do kogoś znacznie wyzej postawionego niz ja :)

dalej bz. dyskusji.
                      eot.
                    • yoka1 do wioskowy-glupek 16.05.10, 11:42
                      wioskowy_glupek napisała:

> Gdyby tych grup było 2 to nic by się nie działo, niestety mamy ich w Polsce cor
                      > az więcej: przede wszystkim nieroby - nauczyciele, policjanci, rolnicy, lekarze
                      > , pielęgniatki itd...
                      >

i tu się mylisz, tylko mundurowi i górnicy obecnie mają te przywileje, co więcej nigdy wcześniej ani pielęgniarka ani lekarz ani nauczyciel po 15 latach na emeryturę odejść legalnie nie mógł. Muszą pracować jak cała reszta - do 65 roku życia.
                  • vandikia Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW 13.05.10, 21:44
                    Oczywiście jest różnica. Tyle, że ma tez limit zarobków i to też jest
                    różnica.
                    • wioskowy_glupek Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW 15.05.10, 11:14
                      Wiesz sorry ale nazwanie kogoś tępym krawężnikiem raczej wyłącza Cię z dalszej dyskusji...
                      • joko5 Re: A Sławek jak się zaharował jako policjant! NW 17.05.10, 16:19
                        >>>>
                        i tu się mylisz, tylko mundurowi i górnicy obecnie mają te przywileje, co więcej
                        nigdy wcześniej ani pielęgniarka ani lekarz ani nauczyciel po 15 latach na
                        emeryturę odejść legalnie nie mógł. Muszą pracować jak cała reszta - do 65 roku
                        życia.
                        >>>>>>>>
                        Nie do końca prawda, jeszcze kilka lat temu nauczyciele szli na emeryturę
                        (normalną nie wcześniejszą) po 25 latach pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka