Dodaj do ulubionych

Rodzina Borgiów

05.07.11, 21:38
na HBO.
Czytałam książkę "Pierścień Borgiów" i trudno uwierzyć, że to w dużej mierze fakty.
A serial ciekawie zrobiony i obsada tez niezła.
Widać, że się starali oddać dużo ówczesnej rzeczywistości.
Obserwuj wątek
    • Gość: monia Re: Rodzina Borgiów IP: *.85-237-163.tkchopin.pl 06.07.11, 21:28
      juz obejrzałam cały, szkoda ze tylko 9 odcinków, nie wiem co lepsze borgiowie czy gra o tron
    • mrukmrukmruk Re: Rodzina Borgiów 18.07.11, 13:32
      Serial fajny pod względem kostiumów i scenografii, gra aktorska przeciętna, a zgodność z realiami bardzo kuleje. Cezare Borgia przedstawiony jako honorowy syn, który broni rodziny, w rzeczywistości był dewiantem z kazirodczymi zapędami, mordercą, był zarażony syfilisem, a w serialu zero takich scen. Sam papież Borgia przedstawiony jako starszy jegomość, który chce jedynie papiestwa, też zero zboczoności i tak dalej. Wiem, że prawdziwa historia Borgiów jest może zbyt hardcorowa dla telewizji, ale zgodność z realiami byłaby mile widziana
      • malgosiek2 Re: Rodzina Borgiów 18.07.11, 19:58
        No fakt, oglądając kolejne, to są one zbyt łagodne i się z tym zgodzę.
        Również czytając książkę nie mogłam się nadziwić ile w niej brutalności, dewiacji itp.
        • mrukmrukmruk Re: Rodzina Borgiów 21.07.11, 11:01
          Aż się dziwię, że twórca serialu zrezygnował z drastycznych scen. To się teraz świetnie sprzedaje, a przy okazji byłoby zgodne z realiami. Np. serial Games of Thrones, mimo, że fantasy, to raczej przyciągnie większa widownie, między innymi tych, którzy szukają drastycznych scen, erotyki i tak dalej.
          • kara_b Re: Rodzina Borgiów 22.07.11, 00:10
            czytałam książkę, czytałam w necie jak to było na prawdę dawno dawno temu i serial się stara. Nie wszystko trzeba dosłownie pokazywać
          • mrukmrukmruk Re: Rodzina Borgiów 08.08.11, 10:02
            Ja nie mówię, że trzeba dosłownie pokazywać, ale ten serial po prostu trochę przekłamuje historię. Jeszcze rozumiem, Rodrigo Borgia jest przedstawiany jako zatroskany papież, historycy się spierają co do tego, jakim był papieżem, ale Cezare jest przedstawiany za łagodnie moim zdaniem
            • marslo55 Re: Rodzina Borgiów 08.08.11, 11:53
              mrukmrukmruk napisał:
              "Ja nie mówię, że trzeba dosłownie pokazywać, ale ten serial po prostu trochę przekłamuje historię."
              Sporo jest filmów czy seriali, które przekłamują historię w drugą stronę i pokazują bohaterów jako morderców tudzież zboczeńców tylko dlatego, że krążyła kiedyś na ten temat jakaś niepotwierdzona plotka albo na podstawie kompletnie niewiarygodnych źródeł. Ja tam się cieszę, że istnieje jakaś równowaga w przyrodzie i niektórzy twórcy mówią "nie, tego nie wsadzajmy do serialu, bo nie ma na to wystarczających dowodów; może to tylko oszczerstwa".
              • aneta-skarpeta Re: Rodzina Borgiów 08.08.11, 21:55
                ja wychodze z zalozenia , ze to tylko serial i niekoniecznie musi byc nauką o historii
            • kara_b Re: Rodzina Borgiów 16.08.11, 22:20
              > ale Cezare jest przedstawiany za łagodnie moim zdaniem

eee tam, ważne że jest na ekranie, ja na cezarego to popatrzeć chcę ;)

ostatnio ujeła mnie scena jak kardynałowie w pokutnych strojach przed rodrigo klękali i przepraszali za ucieczkę, jeremi rewelacyjny był
    • Gość: Hen Re: Rodzina Borgiów IP: *.acn.waw.pl 20.08.11, 11:55
      To już koniec ?
      • mrukmrukmruk Re: Rodzina Borgiów 22.08.11, 09:42
        Nie uważam, że serial musi być super zgodny z realiami, np. nikt przecież nie będzie się uczył medycyny z House. Ale jeśli jakiś serial reklamuje się jako serial historyczny, a Borgiowe się tak reklamowali to ja, posiadając wiedzę na ich temat, chciałbym to zobaczyć na ekranie - a tu niespodzianka. Np. Kompania Braci się trzymała faktów historycznych i przedstawiała prawdziwą historię 101 dywizji powietrzno - desantowej. To tylko moje zdanie, nikogo nie chce urazić :)
        • Gość: A. Re: Rodzina Borgiów IP: *.dynamic.mnet-online.de 16.11.11, 21:15
          Oprócz amerykańskiej wersji serialu o rodzinie Borgia jest jeszcze wersja europejska. Jest to również produkcja, a właściwie kooprodukcja 2011. Serial trzyma się bliżej realiów, jest bardziej drastyczny, Cesare ma diabła w oczach :D. Polecam, jeżeli ktoś ma dostęp do tego serialu (języki: niemiecki i angielski). Ten serial w TV był puszczony w wersji pociętej, mniej drastycznej a i tak ociekał krwią. Na DVD jest dostępny w całości.
          borgia.zdf.de/ZDFde/inhalt/17/0,1872,8332273,00.html?dr=1
    • gregor.ltd Re: Rodzina Borgiów 31.05.12, 23:00
      A NOWA SERIE NA HBO WIDZIELISCIE DZISIAJ? JAK DLA MNIE NAWET LEPSZA NIZ WCZESNIEJSZA :d IRONS ZNÓW POTWIERDZA KLASE :)
      • lilek Re: Rodzina Borgiów 01.06.12, 10:51
        o tak! czekałam na drugi sezon. Cieszę się, że właśnie teraz zaczęli. Właśnie skończył się Krew z Krwi, a za tydzień Gra o tron. A dobrych seriali jak na lekarstwo, moim zdaniem :(
        Wszystkim znajomym polecam też inne produkcje HBO m.in. Rzym, Dynastia Tudorów.
      • jankij Re: Rodzina Borgiów 01.06.12, 12:11
        Ja się na 1. serii dość srodze zawiodłem (porównując do innych seriali HBO) i mam nadzieję, że 2. będzie lepsza.
      • betaine Re: Rodzina Borgiów 01.06.12, 14:45
        Pierwsza seria była piękna wizualnie. Nie mogłam oderwać wzroku od młodej Lukrecji.
        Wiadomo, że z faktami ma to tyle wspólnego co nazwisko i kilka dat, ale mimo wszystko z niecierpliwością czekam na drugą serię.
        • malgosiek2 Re: Rodzina Borgiów 01.06.12, 15:28
          Wiem, że jest 2 seria.
          Tylko, że ja gapa przegapiam nagminnie i zapominam nagrać:(
    • vkleopard Re: Rodzina Borgiów 06.07.12, 15:46
      Moim zdaniem serial taki sobie, trochę wygładzają historię, bo mogłaby być dużo bardziej hardcorowa. No ale rozumiem, że to serial telewizyjny, więc trochę musieli złagodzić.
      • klawiatura_zablokowana Re: Rodzina Borgiów 17.07.12, 14:28
        Z tym łagodzeniem to różnie jest, nawet wśród historyków nie ma zgody, które plotki na temat Borgiów są prawdziwe. Być może twórcy serialu przychylają się raczej ku opinii, że większość historii o kazirodztwie i orgiach to po prostu pomówienia Sforzy, który rozwiódł się z Lukrecją? Serial moim zdaniem sugeruje, że tam się może coś dziać za kulisami (te czułe sceny Cezare-Lukrecja), ale nie mówi wprost. Czarna legenda Borgiów to po części zasługa ich wrogów, których jak widać w serialu mieli aż nadto. Tak naprawdę nie wiemy, czy urządzali kazirodcze orgie. Mario Puzo, na motywach książki którego prowadzony jest serial, przedstawia Lukrecję jako miłą dziewczynę, nieco zagubioną i zaplątaną w wielką politykę. On też chciał łagodzić historię pod widza HBO? ;) Natomiast rzeczy takie jak korupcja, symonia i nepotyzm są potwierdzone i pokazane w serialu wprost, bez upiększeń.
    • mala200333 Re: Rodzina Borgiów 18.07.12, 15:12
      Wspanialy serial. Polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka