Dodaj do ulubionych

problemy prawne w serialach-pomozcie!

15.10.11, 16:36
Bardzo ładnie proszę serialomaniaków o pomoc!
Chodzi mi o tzw. idea placement (lokowanie idei). Bohaterowie rozmawiają o korzyści z pojawienia się w Polsce euro, posłania 6-latków do szkół czy idą na badania kontrolne. W ten sposób w serialach przemyca się pewne idee, wartości, styl życie etc.
Chodzi mi o kwestię wiedzy prawnej w serialach.
Wiem, że w jakimś serialu bohaterka była prześladowana przez stalkera i starała się z tym radzić. W Na dobre i na złe kiedyś rozstrzygano kwestie transfuzji krwi dziecku, ktorego rodzice sie na transfuzje nie zgadzali.
Czy znacie takie przykłady kiedy w serialach poruszane są kwestie prawne i ma to walor edukacyjny (np. informuje o tym jak wygląda prawo albo pokazuje jak radzic sobie gdy się stało ofiarą przestępstwa)?
PROSZE PIEKNIE O PRZYKŁADY!
Piszę artykuł i muszę o tym wspomnieć, a nie znam żadnych przykładów, bo nie oglądam żadnych seriali. Pomóżcie prosze!
Obserwuj wątek
    • angazetka ??? 15.10.11, 16:45
      Czy możesz mi wyjaśnić, PO CO piszesz artykuł na temat, o którym nie masz pojęcia?
      • Gość: jeee Re: ??? IP: *.cheeloo.pl 15.10.11, 18:00
        bo na tym polega jej praca? Nie zawsze pisze się to co się chce i to na czym się zna nie?
      • brydka26 Re: ??? 15.10.11, 18:47
        Nie, generalnie pisze artykul na temat, na ktorym sie znam :) Chodzi mi o jedno zdanie dotyczace pozytywnych zwiazkow przestepczosc-media, o to, ze media pelnia tez role edukacyjna, ze pokazuja, ze jakies zachowania moga byc niezgodne z prawem (np. malo kto wie, ze "podpisanie się za męża" to formalnie dość poważne przestępstwo, albo zarażenie kogoś chorobą weneryczną też jest przestępstwem) albo jak się przed nimi bronić. Na przykład stalking, nękanie na tle emocjonalnym, jest przestępstwem od kilku zaledwie miesięcy - taką wiedzę do społeczeństwa można przekazać poprzez serial. Generalnie chce to jedno zdanko w calym artykule zilustrować współczesnym przykładem. No i tu klops: nie oglądam żądnych polskich seriali, więc nie znam takich przykładów. Będę wdzięczna za pomoc :).
        • myszka1969 Re: ??? 15.10.11, 20:28
          A czemóz to wg Ciebie nie ma pojęcia???..Musisz byc złosliwa???

Wg mnie bardzo cenna idea- znajomosc prawa w naszym społeczenstwie jest prawie żadna!...ja ucze sie prawa na własnych sprawach sądowych i z programów Sędziów Lipińskiego i Wesołowkiej...ale one są troche nienaturalne- na zachodnich licencjach.
          • myszka1969 Re: ??? 15.10.11, 20:32
            Nie bardzo mi przychodzi do głowy jakis szlachetny przykład jesli juz to chyba istna antyreklama prawna...poptarz tu:
            forum.gazeta.pl/forum/w,433,129201547,129201547,Beata_Klan_czy_pogodzili_sie_z_jej_znikneciem_.html
            Ale np. jak bylo w M jak miłosc o firmie windykacyjnej "Kruk" jak to Barbara Mostowiak chce tam zadzwonic bo przez nieuwage przestali płacic rate za szafki i dostali wezwanie to chyba dobry przykład?:)
            • brydka26 Re: ??? 15.10.11, 20:42
              Swietny, dziekuje slicznie :)
              • myszka1969 Re: ??? 15.10.11, 20:48
                Ten z "Krukiem"?:)

A na jakim kierunku piszesz?...ja w ogóle uwazam, ze mnostwo seriali teraz pełni role edukacyjna i to w wielu sferach np. bardzo mi sie podobało jak w Klanie Lubiczowa odwiodła swoja koleżanie z pracy od pójscia na zakupy wzamian za pójscie na cytologię:)..i ładnie to było pokazane...

Bo raz jak w M jak miłosc Dziewczyna Łukasza mówiła mu, żeby nie wyrzucał baterii bo to szkodliwe dla przyrody to myslałam, że sie skicham takie to było sztuczne :) :(...zupełnie jakby czytała marny wiersz na szkolnej akademii, do tego z kartki:):(
    • the_accidental Re: problemy prawne w serialach-pomozcie! 15.10.11, 21:07
      Jeśli masz czas, żeby przebadać Klan
      www.filmpolski.pl/fp/index.php/127130
      to tutaj znajdziesz istną kopalnię - tak mi się przynajmniej wydaje. Cała rodzina przy byle okazji radzi się wuja Stefana, prawnika. Zarówno w kwestiach błahych, jak i bardziej skomplikowanych. Tak na gorąco to przypomina mi się handel żywym towarem (Agnieszka Lubicz, Miron), kwestia przejęcia majątku przez opiekunów dziewczynki, której matka z jej ojczymem zginęli w wypadku (Anulka, Czesia, Darek), nieumyślne zabójstwo (Mariusz, ale też Rysiek), i wiele wiele innych. Proponuję po prostu na każdej stronie wpisywać w okienko "Znajdź" imię Stefan - ale uprzedzam, że trochę Ci to zajmie... Pozdrawiam.
    • lilith76 Re: problemy prawne w serialach-pomozcie! 17.10.11, 10:05
      Niedawno w NW była krótka rozmowa o tym, że Mania Ziębówna idzie do szkoły jako sześciolatka i jakie to pozytywne.
      A kopalnią idea placement był "Klan" zanim nie opanowały go jogurty na trawienie i tym podobne. Zaczęli od - chorych na Alzheimera (zachorował na to nestor rodu) oraz dzieci chorych na nerki, przeszczepiania organów (mały wtedy Jaś Rafalski) + nieśmiertelne "myjcie rączki dzieci" :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka