Dodaj do ulubionych

40-latek - smutno mi się zrobiło

IP: 80.50.4.* 24.06.09, 09:57
Obejrzałam pierwszy odcinek, ten o urodzinach, co to Karwowskiemu
zwidywały się różne osoby z przeszłości i w wannie była pannica, w
której się kiedyś podkochiwał. Spytała, czy podoba mu się żona,
odpowiedział: mnie nie, ale dzieci ją lubią (swoją drogą to
prześmieszny tekst :))). Nastepnie spytała, czy jest szczęśliwy, a
on na to, że nie jest nieszczęśliwy, a to już bardzo wiele. A mnie
się zrobiło smutno, bo mam romantyczne usposobienie, i wolałabym,
żeby naprawdę kochał Madzię (która uważam za dużo ciekawszą niż tę
laskę z wanny), a nie tak, że całe to życie to tylko taka nagroda
pocieszenia. Chociaż z drugiej strony właśnie o coś takiego chodziło
przecież w tym serialu. Dodam, że nie spędza mi to snu z powiek ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: sz Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 10:47
      ale masz problem...
      • Gość: rzekotka Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło IP: 80.50.4.* 24.06.09, 10:55
        Naprawdę chciało ci się wstukiwać ten głęboki komentarz?
      • mariami Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło 24.06.09, 12:03
        Glebszy jednak ten komentarz niz 'wyrywanie panienki przez Igora' czy 'wypasione
        bukiety w Klanie'.
        • Gość: jolik Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło IP: *.chello.pl 24.06.09, 14:44
          a mnie sie smutno zrobilo, ze Karwowscy majac 40 lat, wygladaja tak staro
          kurcze, ja mam 33 i wydaje mi sie, ze wygladam dosyc mlodo - a tu mi takie cos
          serwuja w tv: czyli za 7 lat mam wygladac jak wlasna matka?
          przesadzili z tym: 40-tkowie raczej tak nie wygladaja...
          buuuu...nie chce sie tak starzec ;-)
          • baba67 Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło 24.06.09, 14:47
            Madzia wyglaga starawo bo tusz niestety postarza. Stef wyglada starawo bo wtedy
            panowie ubierali sie powaznie i nie przywiazywali wagi do fryzur. Kopiczynski
            wcanie nie wygladal staro na swoj wiek-wyobraz sobie go w dzinsach i nikach i
            jakiejs wypasionej kurteczce .
            • baba67 tusza nie tusz:-) 24.06.09, 14:48

• Gość: sceptyk Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 23:04
            Pamiętaj, ze ten serial ma 35 lat. Wtedy - za czerwonego - człowieki tak
            wyglądały. Jak już ktoś tu napisał - znaki czasów.
          • scoutek Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło 28.06.09, 16:42
            Gość portalu: jolik napisał(a):

> a mnie sie smutno zrobilo, ze Karwowscy majac 40 lat, wygladaja tak staro
            > kurcze, ja mam 33 i wydaje mi sie, ze wygladam dosyc mlodo

czasy sie zmienily, a my z nimi
            popatrz, wczorajszy 40-latek to dzisiejszy bohater 39,5 - a przepasc miedzy
            nimi, oni inni i swiat zupelnie inny
            my tez
        • baba67 Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło 24.06.09, 14:45
          Bukiety sa OK-dalszy ciag dyskusji o ksiezycowej rzeczywistosci telenowel. Dla
          mnie zabawne.
          Zreszta-Stefek kocha Madzie-tak wyglada milosc malzenska po kilkunastu latach
          u wiekszosci populacji.
          ja na przyklad nie moge powiedziec zebym namietnie kochala swoja noge-nawet
          chwilami narzekam ze jest za malo wylaszczona-ale sprobuj mi e noge oderznac...
          • pizza_adoloran ówczesne trendy postarzały ludzi 24.06.09, 21:44
            Gdyby Karwowscy ubierali sie, czesali, malowali itp wg współczesnych kanonów,
            wyglądaliby na dychę mniej. Ale wiadomo, signum temporis.
            • Gość: sz Re: ówczesne trendy postarzały ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 22:42
              odezwal sie znawca trendow... jacykow czy co?:)
            • stara_dominikowa Re: ówczesne trendy postarzały ludzi 25.06.09, 08:14
              pizza_adoloran napisał:

> Gdyby Karwowscy ubierali sie, czesali, malowali itp wg współczesnych kanonów,
              > wyglądaliby na dychę mniej.

Zauważ, że przeważnie ludzie dociągają do starości kanony z młodych lat.
              Osiemdziesięcioletnia pani fryzuje loki na Ordonkę i "rysuje" brwi. Sąsiadka po
              czterdziestce nosi blond trwałą prosto z lat osiemdziesiątych i bluzkę w
              gigantyczne grochy. To postarza, bo kojarzy się z minionymi latami. Jeśli ludzie
              mniej więcej idą z duchem czasu wyglądają młodziej. Jednocześnie młodzi ludzie
              ze starych filmów wyglądają staro, bo kontynuatorów ich stylu nieco już
              postarzałych ciągle widujemy na ulicy.
              • Gość: bzdura Re: ówczesne trendy postarzały ludzi IP: *.acn.waw.pl 30.06.09, 09:07
                baaardzo mało osób tak robi i na ogół bardzo się rzucają w oczy. nie znam żadnej
                czterdziestolatki zahibernowanej w latach 80.
                • stara_dominikowa Re: ówczesne trendy postarzały ludzi 30.06.09, 10:01
                  Gość portalu: bzdura napisał(a):
                  > baaardzo mało osób tak robi i na ogół bardzo się rzucają w oczy. nie znam
                  żadnej czterdziestolatki zahibernowanej w latach 80.

Widocznie obserwujesz małą grupę ludzi na małym terenie.
                  • Gość: rzekotka Re: ówczesne trendy postarzały ludzi IP: 80.50.4.* 30.06.09, 16:23
                    > Gość portalu: bzdura napisał(a):
                    > > baaardzo mało osób tak robi i na ogół bardzo się rzucają w oczy.
                    nie znam
                    > żadnej czterdziestolatki zahibernowanej w latach 80.
                    >

Na moim osiedlu pełno jest pań, które młodość przeżyły w latach 80.
                    i nie wyobrazaja sobie swojej twarzy bez natapirowanych włosów.
    • stara_dominikowa Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło 25.06.09, 08:06
      Stefan kochał Madzię i serial to pokazuje. Przewrotne dodam, że znałam
      efektownych facetów kwieciście wyrażających się o swoich kobietach i robiących
      związkowi dobry PR - jednak do miłości było daleko.
      • Gość: Aśka Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 09:45
        Mój mąż w zeszłym roku skończył 40 lat.Oczywiście jednym z prezentów był ten
        kultowy serial.Ponieważ na imprezie każdy z nas ( sami około 40-latkowie)
        stwierdził, że Karwowcy wyglądali strasznie staro posprawdzałam. Stefan w
        rzeczywistości miał bodajże 43 lata, a Madzia 34.
        • raszefka Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło 28.06.09, 15:20
          Gość portalu: Aśka napisał(a):

> a Madzia 34.

No to tym mnie dobiłaś... :(

• Gość: Bleee Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło IP: *.spray.net.pl 28.06.09, 20:44
            Anna Seniuk - rocznik 1942!
            • kris.m Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło 29.06.09, 06:38
              Andrzej Kopiczyński urodził się w 1934, a skoro serial (I seria) pochodzi z 1974 to miał wtedy właśnie 40 lat (a może nawet 39, zależy kiedy zaczęto realizacje). Rzeczywiście wyglada trochę staro (nie mowię o ubraniu, ale twarz, włosy itp) - sam mam tylko kilka lat mniej i jeśli za pare lat tak miałbym wygladać to byłby szok :)
    • deczko Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło 29.06.09, 16:02
      Mimo iz niewielu znajde tu entuzjastow "Czterdziestolatek- dwadziescia lat
      minelo"(ja lubie te serie), to jest tam swietny odcinek jak Stefan i Magda
      spotykaja swoje dawne milosci, bardzo zabawnie, ale i cieplo konczy sie ten
      odcinek, swietnie podsumowuje ich malzenstwo.
      • Gość: fanka Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło IP: *.acn.waw.pl 30.06.09, 09:06
        bo sam szkielet "czterdziestolatka 20 lat później" jest bardzo dobry, niestety
        ućkali tam "dowcipasów" i irytujących postaci jak dorosła jagódka z mężem mannem
        (brr) czy jeszcze gorszy dorosły mareczek z kupą mało zabawnych dzieciaków...
        "czterdziestolatek" był serialem obyczajowym ZABARWIONYM komediowo, natomiast
        ten nieszczęsny sequel to jakiś pokraczny sitcom. a szkoda.
        • deczko Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło 30.06.09, 10:26
          Gość portalu: fanka napisał(a):

> (brr) czy jeszcze gorszy dorosły mareczek z kupą mało zabawnych dzieciaków...
          > "czterdziestolatek" był serialem obyczajowym ZABARWIONYM komediowo, natomiast
          > ten nieszczęsny sequel to jakiś pokraczny sitcom. a szkoda.

Troche w tym prawdy, poniewaz Mareczek i ci jego synowie i ta jego kariera
          naukowa (on wczesniej jakos sie nigdy do nauki nie garnal) to wszystko sie kupy
          nie trzyma. Tu dali ciala. Jakby zrobili z MAreczka, takiego doroslego Mareczka,
          czyli zabawnego, pyskatego faceta z ikra, nawet z czworka synow, fajnie by sie
          to ogladalo.
          \
          Mimo potwornego Mareczka, ja tam nie ukrywam, ze te serie lubie, ale tvp nie
          wydala chyba tego nawet na dvd?!

Podobnie bylo z serialem "Tygrysy Europy". Uwazam, ze pierwsza seria byla
          swietna komedia w stylu Gruzy, dobra obsada (cudny Fronczewski i ten dziadek),
          zabawne dialogi, jakos akcja szla do przodu. Pozniej Gruza nakrecil druga serie,
          ktora wlasnie byla jakims sitcomo-kabaretowym potworem na ktorego patrzyc nie
          moglam, ale powtorki pierwszej serii chetnie ogladam.
          • pizza_adoloran Dzieci Karwowskich wcześniej i później 30.06.09, 18:29
            "Czterdziestolatek 20 lat później" nie został przez TVP wydany na DVD - zapewne
            liczą się z tym, że niewielu ludzi przyciągnie on tak, jak seria podstawowa. Ale
            pewnie by się paru maniaków znalazło...

Ja tam żałuję, że w "20 lat później" dzieci Karwowskich nie są grane przez tych
            samych aktorów, co w podstawowym "Czterdziestolatku". Gdzieś czytałem, ale nie
            powołam się na źródło ani na jego stopień wiarygodności, bo nie pamiętam, że na
            casting zgłosiła się jedna z dwóch oryginalnych "Jagód Karwowskich", ale poległa
            z Kurowską. Nie wiem czy to prawda, może ktoś wie coś więcej? I co się dzieje z
            aktorem, grającym jako dziecko syna?

I jeszcze jedno pytanie - wprawdzie już je zadałem, ale chyba tu więcej osób
            czyta: Dlaczego w połowie serialu zmieniono aktorkę, grającą Jagodę?
            • pizza_adoloran odpowiadam sam sobie 30.06.09, 18:33
              Pogrzebałem i znalazłem dwa teksty: o aktorkach-Jagodach i o aktorze-Marku

"Jagody są dwie"
              film.onet.pl/0,0,1364581,1,600,artykul.html

"Mareczek już po czterdziestce"
              film.onet.pl/O,78954,1350749,1,600,artykul.html
            • manim Re: Dzieci Karwowskich wcześniej i później 02.07.09, 12:06
              Kiedyś oglądałam program z Andrzejem Kopiczyńskim, w którym mówił,
              że "pierwsza" Jagódka któregoś dnia po prostu nie pojawiła się na
              planie i nikt nie mógł jej znaleźć. Nie wyjaśnił, czy była to
              kwestia tego, że jej rodzice zrezygnowali z udziału ich dziecka w
              serialu, czy ona sama. Tyle tylko, że po prostu zniknęła (tak
              powiedział Kopiczyński). Dlatego szybko znaleziono "drugą" Jagódkę.
    • lilith76 Re: 40-latek - smutno mi się zrobiło 10.07.09, 09:59
      Ma ktoś może dostęp do list dialogowych serialu?
      Rozbawiła mnie strasznie wyjaśnienie, kolegi z klasy Jagody, dlaczego chce
      zostać rencistą. Bo ja jestem chyba wewnętrznie rencistka :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka