03.08.05, 11:01
Wlasnie przeczytalam, ze mozna dostac wize j-1 jednokrotnego lub wielokrotnego
wjazdu. Ciekawa jestem, od czego zalezy, jaka wiza bedzie przyznana ? Czy
chcac miec wize wielokrotnego wjazdu prosiliscie o to ?
Obserwuj wątek
    • ally05 Re: Wiza J-1 03.08.05, 19:07
      Prawdopodobnie zalezy to od kosula i od czasu na jaki jedziesz. Jezeli kurs na
      ktory jedziesz jest miesieczny to nie potrzeba Ci wizy wielokrotnego
      przekraczania. Jezeli kurs/studia zajma Ci powiedzmy 2 lata - prawdopodobne jest
      ze bedziesz chciala przyjechac do Polski w miedzyczasie.
      Jezeli masz wybor to lepiej wyjezdzac na wizie F-1. Po skonczeniu studiow mozna
      zostac i przez rok pracowac legalnie. W przypadku J-1 musisz wrocic do kraju -
      chybaze dostaniesz pismo ze nie ma dla Ciebie pracy w Polsce.
      A.

• Gość: Chomik Re: Wiza J-1 IP: *.toya.net.pl 03.08.05, 19:15
        Znowu konieczna interwencja: J1 to nie tylko studia, ale takze np. Work&Travel.
        Dlatego pisanie, ze po zakonczeniu terminu waznosci wizy J1 trzeba koniecznie
        wracac do Polski jest bledne. "Trzeba" wracac, gdy podlega sie pod Sekcje 212
        (e), a jest tak w wypadku Internshipu/Trainee, Au Pair - co warto dodac:
        rowniez nie jest to zasada, raz bywa tak, raz inaczej... Dopiero w wypadku
        podlegania pod te Sekcje nalezy starac sie o waiver.

• dunia77 Re: Wiza J-1 04.08.05, 13:36
          Jade na 3 mies., kategoria trainee. Nie jestesm studentka, wiec f1 odpada.
          Zostawac dluzej nie chce, bo w Niemczech mam prace. O tym, ze trzeba starac sie
          o waiver w przypadku ponownego starania sie o j1 wiem... troche mnie to martwi,
          bo nie wiadomo, co przyniesie przyszlosc... Choc wszyscy wokol mowia mi, ze w
          przypadku tak krotkiego pobytu i pracy naukowej waiver sie zwykle otrzymuje bez
          problemu (ameykanska instytucja stwierdza, ze jestes im niezbedny)... ale
          wiadomo, jak to jest w konkretnych przypadkach: czasem sie udaje, a czasem
          jestes kompletnie w porzadku, ale sie nie udaje...
          Wracajac do j1 - chcialabym wize multiple entry, zeby moc w czasie swiat BN
          odwiedzic meza... Jak myslicie, mozna poprosic podczas interview ? Czy lepiej
          sie nie wychylac ?
          • Gość: Doctor A czego tu sie bac? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 04.08.05, 13:41
            Przeciez czy cie wpuszcza 1 raz czy wiele razy to nie ma specjalnej roznicy: i
            tak dostaniesz wize na J-1.
        • ewciae Re: Wiza J-1 10.08.05, 17:45
          Ja chcę wyjechac do US w styczniu na wizie J-1 jako Au Pair i czy jeśli potem
          będe chciała pójść tam na dalsze studia mam szansę na przedłużenie pobytu, czy
          też będę musiała wrócic do Polski ? Aktualnie jestem po Studiach na
          Uniwersytecie Warszawskiem. Proszę o pomoc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka