Dodaj do ulubionych

Pytanie. Warunki pracy i zarobki w kanadzie

21.05.06, 11:06
Witam wszystkich mam kilka pytań do osób które były lub mieszkają w kanadzie,
konkretnie chodzi mi o prowincję Alberta. Jakie są warunki pracy, zarobki,
ceny wynajmu mieszkań oraz czy można legalnie pracować posiadając wizę
turystyczną, ewentualnie wize na zaproszenie. Lub jak wygląda praca
nielegalna, czy jest rygorystycznie ścigana przez policie czy też jest ogólne
przyzwolenie na taki rodzaj pracy. Pozdrawiam i dziękuję za info.
Obserwuj wątek
    • Gość: hm Re: Pytanie. Warunki pracy i zarobki w kanadzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 11:45
      wiza turystyczna sluzy do zwiedzania a nie do pracy i nikt laskawym okiem na
      Ciebie nie bedzie patrzyl .
      a co to znaczy wiza na zaproszenie?chyba wiza turystyczna?
    • astro_glide Re: Pytanie. Warunki pracy i zarobki w kanadzie 25.05.06, 03:52
      Jak znasz kogos to mozesz dostac prace na budowie albo u rolnika .Oczywiscie na
      budowe dobrze byloby sie znac na fachu troche , ale nie koniecznie .Co do placy
      i warunkow nie moge sie wypowiadac ,bo nie wiem .Policja nikogo nie
      sciga ,chyba ze ciebie rodak zakapuje ,ale to tez nie policja ,tylko jakis inny
      urzad chyba .Przyjezdzaj i pracuj .
      • Gość: acaimmigration Re: Pytanie. Warunki pracy i zarobki w kanadzie IP: *.qc.sympatico.ca 20.06.06, 22:25
        legalnie nie mozna pracowac na wizie turystycznej nigdzie w Kanadzie. moze pan
        sprobowac legalnego pozwolenia na prace do Alberty, ktora ma programy
        prowincji. nie wiem jaki zawod i dlaczego Alberta, czy ma tam pan rodzine. ma
        pan pytania imigracyjne prosze sie skontaktowac awww.caimmigration.com
    • andyl Re: Pytanie. Warunki pracy i zarobki w kanadzie 08.06.06, 12:05
      Mozesz pracowac pod warunkiem ze znasz kogos kto ma mozliwaosc wciagnac cie do
      pracy gdzie nie jest potrzebnmy j angielski, np warsztat samochodowy, produkcja
      mebli, masarnia itp. generalnie musisz sie wkrecic towarzystwo ludzi ktorzy maja
      swoje male biznesy wtedy cos sie tam zawsze znajdzie. Duze firmy odpadaja
      • danuta123 Re: Pytanie. Warunki pracy i zarobki w kanadzie 08.06.06, 20:26
        pracy jest tyle ze nie mozna ludzi znalesc. ogloszenie w gazecie tutejszej leci
        caly czas, ktos przychodzi ale to mi ni eodpowiada czy jemy albo za duzo chce co
        nie moge sobie pozwolic na takie cos. ja teraz szukam ludzi z polski jako
        przedszkolanki, mam pare odpowiedzi ale nie jest to nawal. niestety dostac prace
        trzeba tu byc legalnie czyli z wiza pracujaca ktora sie dostaje w ambasadzie w
        polsce, albo na punkty z polski 4 lata czekania. musisz miec kogos kto da
        zapotrzebowanie na okreslony zawod, u mnie to jest przedszkolanka a gdzie
        indziej tynkarz czy kamieniarz. mieszkania ok 500-600$ mozna znalesc pokoj za
        400. zarobki ok 9-11$ podatki ok 15% jak zarabiasz tyle. znam polaka co sciagnal
        murarzy i musi im placic 28$ bo takie sa standarty na murazy, na tynkarzy 23$
        chyba, ale to z doswiadczeniem 3 lata. papu-?? 500$ powinno wystarczy bez
        chodzenia do restauracji codziennie. chyba mozna wieczorem jeszcze pizze
        rozwozic na czarno jak druga robota. duze firmy tez potrzebuja, ale musisz sie
        wykazac odpowiednim wykwalifikowaniem i starzem. do oleju tez potrzebuja teraz
        Syncrude czy Sacore w fort mcmurray. no i jakis jezyk chociaz powiedzic kto
        jestes. jak przyjedziesz na wize pracujaca to mozesz sie starac o staly pobyt po
        roku, ktos mi mowil i dostajesz loanded emigrant a po 3 chyba latach mozesz
        wziasc obywatelstwo. na wizie pracujacej jestes jak kanadyczyk tylko bez prawa
        glosowania, mozesz wyjechac czy wziasc ze soba roodzine legalnie i wrocic po
        urlopie. tyle dajcie jakies pytania to odpowiem. jestem tu 20 lat. acha i nie
        jest tu -40 8 miesiecy w roku i nie mieszkamy w igloo tak ze sie nie wysilajcie :-))
        • dorota_ma_kota Re: Pytanie. Warunki pracy i zarobki w kanadzie 11.06.06, 15:21
          Z miłą chęcią Danusiu wyrwałabym się z Polski popracować jako przedszkolanka
          Kanadzie :) Dużo jest generalnie takich polskich przedszkoli u Was? I jakie
          trzeba spełniać warunki aby zostać przyjętym?
          Obecnie obmyślam plan wyjachania za rok na wakacje do Kanady, narazie na tak
          ktrótko niestety bo na studia w październiku trzeba wracać (psychologia).
          Zastanawiam się czy po moim kierunku mam jakies szanse na znalezienie pracy w
          zawodzie...Jak sądzisz?
          Pozdrawiam
          • danuta123 Re: Pytanie. Warunki pracy i zarobki w kanadzie 12.06.06, 07:10
            musisz sie na cos zdecydowac, albo stamtad uciekac albo tam zostac, z mojego
            doswiadczenia co tu widzialam i widze nie wychodzi raczej 6 mies. tu pracowac i
            6 mies zyc w polsce, wlasciwie nie wiesz gdzie jestes - taka moja rada na zycie.
            co do przedszkoli to przedszkole jest kanadyjskie a nie polskie /mam jedno
            polskie dziecko/, ja jestem tylko wlascicielem i zarzadzam nim. praca jest u
            mnie w przedszkolu i to ja przyjmuje i ja decyduje kto mi najbardziej odpowiada
            - bo moje :-). warunkiem jest ze musisz miec jakies przygotowanie w tym
            kierunku, zeby wiedziec co z tymi malymi robic, bo przebywaja w przedszkolu
            przez dlugie godziny czasami ponad 200 godz w miesiacu. no i jezyk jego niegdy
            za wiele. co do twojej psychologii - zrobilam tu university of alberta
            psychologie musialam bym sie dalej uczyc /ale jeszcze bede dla wlsanej
            satysfakcji/, ale jest ona trzymana przez garstke ludzi i znam nawet dziewczyne
            co zrobila master, akredytacje w stowarzyszeniu psychologow, co sa ciezkie
            egzaminy i nie wiem czy pracuje w swoim zawodzie, raczej tak dorywczo ale swojej
            praktyki nie ma. tak ze raczej trzeba powiedziec ze po psychologii jestes tu bez
            zawodu chyba ze sie dalej bedziesz uczyc i porobisz potrzebne papiery - zajmie
            czas, ale mozna. nie jest niemozliwe. chyba jacys psychologowie sa tu polacy ale
            nie napotkalam osobiscie. pracy jako psycholog po polskiej psychologii nie
            znajdziesz napewno, chyba ze jak mowie bedziesz sie dalej uczyc.
            • Gość: kasia do danuty123 IP: 213.17.232.* 12.06.06, 09:12
              W lipcu koncze studia Pedagogikę, praca w takim przedszkolu bardzo by mnie
              interesowala. Bardzo bym chciala wyjechac do Kanady, mieszka tam kilka osob z
              mojej rodziny. Jest jeden duzy problem wiza. Dostac wize turystyczna do Kanady
              na pół roku jest bardzo trudno bo nie pracuje w Polsce, koncze studia nie mam
              mieszkania czyli nic mnie tu nie trzyma. Mam pytanie co mam zrobic zeby moc
              wyjechac o jaka wize sie starac. Dziekuje
              • danuta123 Re: do danuty123 12.06.06, 17:39
                Jaka pedagogike konczysz o jakiej specialnosci???? i jak jestes z angielskim.
                musisz wiedziec ze kanada jest 32 razy wieksza od polski, a 2.5 raza sama
                alberta prowincja jest wieksza od polski, tak ze jak mowisz ze w kanadzie masz
                rodzine to moze ona byc oddalona od ciebie o 3 dni jazdy non-stop samochodem
                albo 4.5 godz lotu z edmonton do toronto. my jestesmy w edmonton. napisz mi cos
                o sobie a moze masz jakies CV na moj adres z gazety daniuta123 at gazeta dot pl
                to cos mozemy znalesc.
                • Gość: kasia Re: do danuty123 IP: *.e / 81.210.79.* 12.06.06, 20:08
                  Koncze pedagogike resocjalizacyjna to chyba nie bardzo moja specjalizacja do
                  przedszkola, ale opiekowalam sie przez rok dwojka dzieci w wieku rok i dwa
                  latka. Moja rodzina mieszka w Vancouver. Moge przeslac Ci swoje cv, napisz
                  tylko czy na ten adres: daniuta123 at gazeta dot pl ?
                  • danuta123 Re: do danuty123 12.06.06, 21:43
                    Tak to jest moj emil danuta123@gazeta.pl
                    jesli chodzi o kwalifikacje to masz wystarczjaca bo masz: Socjologie, Filozofi,
                    Psychologie rozwojowa i społeczna, Psychologie kliniczna, Dydaktyke, Pedagogike
                    społeczna, Historie wychowania, Teorie wychowania, Pedagogike specjalna tak ze
                    ta sa kierunki z wychowania. wyslij cos o sobie na ten adres i bedziemy dalej
                    rozmawiac. a vancouver jest tylko 1200 km od edmonton na zachod nad pacyfikiem
                    to jakies 12 godzin jazdy samochodem albo 1.5 godz lotu samolotem.

• Gość: meli Re: Pytanie. Warunki pracy i zarobki w kanadzie IP: *.icpnet.pl 10.07.06, 23:47
          czesc Danuta,moze jeszcze cie zlapie,ostatnio po pracy w "swiecie"wrocilismy z
          mezem do Polski i odechciewa sie wszystkiego,mamy chec sprzedac to co mamy i
          wyjechac,najchetniej do Vancouwer,jesli mozesz to kliknij mi pare slow
          melitele1@poczta.onet.pl pozdrawiam
        • km26 Re: Pytanie. Warunki pracy i zarobki w kanadzie 30.07.06, 17:07
          hej. mam takie pytanie,dlaczego wyjechałaś tam i dlaczego właśnie Kanada?odp
          • danuta123 Re: Pytanie. Warunki pracy i zarobki w kanadzie 30.07.06, 19:51
            mie byl to nasz wybor. jak zdecydowalismy sie na emigracje z polski to dalej juz
            sprawy sie potoczyly same. nie chcielismy jechac do toronto bo brudne i duzo
            ludzi i duze i wieje od jeziora i nie chcielismy jechac do vancouver bo za
            drogie na poczatek jak sie emigruje. wiec konsul na interview powiedzial ze on
            poleca edmonton, a my nie wiedzielismy nawet gdzie na mapie jest edmonton. i
            dlatego tu przyjechalismy i lepszego wyboru nie moglismy zrobic i posluchac
            konsula gdzie nas poslal. a dlaczego kanada. mielismy mozliwosc wyjechac do US
            albo australii czy kanady ale US to ameryka to dla byka i tylko pieniadz sie
            liczy opieka zdrowotna droga /zawsze musisz miec 50 tys na kupce/ i amerykanie
            to bardzo tepy narod /wiekszosc/ ktorym sie bardzo latwo kieruje, wystarczy dac
            tombak na palec i juz jest szczesliwy. mentalnosc amerykanska nam nie odpowiada.
            australia to juz tam konic swiata i jak sobie wyobrazasz slonce wschodzace z
            inne strony i boze narodzenie +30 c, tak ze zostala kanada a ona zawsze sie
            kojarzyla ze spokojem i takie take it easy jutro jest nastepny dzien. nie ma tej
            pogoni tylko za pieniadzem sczegolnie w edmonton. calgary juz tak juz wiecej
            amerykanskie miasto /styl/ i jeszcze chyba najbardziej poszukiwanym i
            bezpiecznym paszportem na swiecie jest nowa zelandia i kanada. jestesmy tu 20
            lat i nie zamierzamy sie ruszac chyba ze na emeryturze moze :-)
            • grandys Re: Pytanie..Pani Danuta 30.07.06, 22:28
              To fajnie ze wam sie powodzi.. w tym Edmonton..
              Wedlug ciebie to najwspanielsze miejsce na ziemi..
              mieszkaja tam najmadrzejsi ludzie.. ktorzy pracuja
              dla samej satysfakcji.. To chyba jest takie "dream city".

Ciekawi mnie jedynie dlaczego tylu ludzi (Polakow tez)
              spotkalem w Kalifornii, ktorzy opuscili Kanade? Moze
              nie slyszeli o Edmonton?

A jezeli chodzi o sprawy medyczne w Kanadzie to znalazlem to:

While the health care system in Canada covers basic services, including primary
              care physicians and hospitals, there are many services that are not covered.
              These include things like dental services, optometrists, and prescription
              medications.

Private health insurance plans are usually offered as part of employee benefit
              packages in many companies. Incentives usually include vision and dental care.
              Alternatively, Canadians can purchase insurance packages from private insurance
              providers.

The main reason many choose to purchase private insurance is to supplement
              primary health coverage. For those requiring services that may not be covered
              under provincial health insurance such as corrective lenses, medications, or
              home care, a private insurance plan offsets such medical expenses.

czyli forse trzeba miec wszedzie..
              • danuta123 Re: Pytanie..Pani Danuta 30.07.06, 22:43
                nikt nie powiedzial ze najwspanialsze miejsce na ziemi ani nikt nie powiedzial
                ze jest dream city. podzielilam sie tylko jaka ja mam opinie i chyba mi wolno.
                to ze innym ludziom nie odpowiada spokojne zycie, ze zawsze chca walczyc gonic
                za czyms wolno im nie mowie nie. ich cyrk ich malpy i moje tez i moj cyrk.
                podzielilam sie tylko dlaczego ja to wybralam. znam ludzi co wyjechali do
                kaliforni i tam siedza /nie mam kontaktu/ i sa szczesliwi i wolno im /ich
                cyrk..../ ale to ze jak ktos zlamie noge czy ma wypadek czy ma operacje na serce
                to tu nic nie placi a w stanach musisz miec dodatkowe wiele ubezpieczen i sporo
                kasy jak ci sie cos takiego przytrafi. znam paru amerykaninow co tu sie
                przeprowadzili bo maja opieke za darmo bo jeden mial 4 bypassy i mowil ze w
                stamach z ubezpieczeniem by go kosztowalo 150 tys. tutaj mu zrobili i nie
                zaplacil ani grosza. jak idziesz na porod to tez nie placisz ani grosza i
                lezysz w szpitalu 2 dni albo wiecej. jak dziecko musi byc w inkubatorze przez 3
                miesiace to tez nie musisz placic. jest jedno ubezpieczenie obowiazujace co sie
                placi 250$ na kwartal i ono to ci obejmuje. jak idziesz do lekarza o recepte w
                us to musisz placic, jak ci krew pobieraja na zbadanie to placisz itd. itd czy
                lepiej jest tu czy tam zalezy od osoby, jak mu odpowiada tam - bardzo dobrze dla
                niego, ja lubie tu i wolno mi to powiedziec ze jest mi tu dobrze i dobrze sie
                czuje chyba grandys nie :-) najgorsze ze nie ma tematu do klotni na forum ????
            • robinhood101 Re: Pytanie. Warunki pracy i zarobki w kanadzie 30.07.06, 22:41
              Bylem w Edmonton. Dwa, no moze trzy mini-drapacze chmur w centrum miasta a
              dookola.... wies. Psy doopami tam szczekaja. Zadupie jakiego swiat nie widzial.
              Jak juz Alberta, to Calgary. Ale nie szukajcie kultury w Edmonton. Jak ktos
              jest z Polski z Koziej Wolki, malo wyksztalcony, nie potrzebuje wydarzen
              kulturalnych do zycia, tylko kawal chleba i piwo, to Edmonton bedzie mu
              odpowiadalo.
              • danuta123 Re: Pytanie. Warunki pracy i zarobki w kanadzie 30.07.06, 22:45
                robinhood101 napisał:

> Bylem w Edmonton. Dwa, no moze trzy mini-drapacze chmur w centrum miasta a
                > dookola.... wies. Psy doopami tam szczekaja. Zadupie jakiego swiat nie widzial.
                > Jak juz Alberta, to Calgary. Ale nie szukajcie kultury w Edmonton. Jak ktos
                > jest z Polski z Koziej Wolki, malo wyksztalcony, nie potrzebuje wydarzen
                > kulturalnych do zycia, tylko kawal chleba i piwo, to Edmonton bedzie mu
                > odpowiadalo.

szkoda mojego czasu
    • dradam2 O Kanade radze popytac raczej tutaj : 30.07.06, 20:11
      radze popytac raczej tutaj :

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23005

Pozdrawiam

dradam 1/2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka