Dodaj do ulubionych

circumcision - obrzezanie

30.08.06, 07:05
Ciekawi mnie powyzsza kwestia. Czy mieszkajacy Polacy w Stanach poddaja temu
kosmetycznemu zabiegowi swoje pociechy?
Pytam nie o powody religijne czy medyczne, tylko raczej o kulturowe. Jak
wiadomo w krajach europejskich jest znacznie mniejszy odsetek obrzezanych
meszczyzn. Interesuje mnie czy jako rodzice chcac dobrze dla Waszych nowo
narodzonych pociech ulegacie tym kwestiom kulturowym czy je ignorujecie. Nie
wiadomo jak za 15-20 lat te pociechy po konfrontacji z innymi amerykanami nie
beda mieli Wam za zle.
Mysleliscie o tym?
Obserwuj wątek
    • flisak.wislany Chrzest skalpelem. 30.08.06, 08:15
      Jacek, pie..sz jak potluczony! Jakie kwestie kulturowe wydumales?
      Obrzezanie to w duzym stopniu sprawa higieny z klimatu cieplejszego
      niz klimat polski. I tak w niektorych nacjach zostalo. Wszyscy inni
      moga to zrobic sobie opcjonalnie gdy podrosna :). Ty jestes obrzezany?
      Jezeli nie - to chcialbys? Plotka niepotwierdzona mowi, ze bedziesz
      wowczas bardziej uwrazliwiony. Moze sie ci to do czegos przyda. I mezczyzna,
      qrwa, pisze sie tak. Przestan sie zajmowac swoim fiutem i zajrzyj czasami do
      slownika ortograficznego.
      Z choojowym pozdrowieniem,
      flisak.
    • Gość: rodaczka Re: circumcision - obrzezanie IP: 206.248.70.* 30.08.06, 14:44
      Zaraz po porodzie dano mi liczne papiery do podpisu i miedzyinnymi byl taki,
      ktory wyrazal moja zgode na circumcision. Podpisalam wszystko nie patrzac co i
      jak. Ale milam fajnego lekarza wegirskiego pochodzenia i on sie domyslil, ze
      nie wiedzialam co podpisuje. Wytlumaczyl co i jak i razem doszlismy do wniosku,
      ze nie bedziemy tego robic, tym bardziej, ze myslelismy z mezem , ze do kraju
      wrocimy.
      Chlopak ma juz 23 lata, mieszkamy tu ciagle i jakos nie narzekal na to jeszcze.
    • katlia Re: circumcision - obrzezanie 30.08.06, 18:13
      Jeszcze 20 lat temu prawie wszystkie dzieci - te zydowskie i nie - rodzone w
      USA mialy ten przebieg. Nikt wlasciwie tego nie kwestionowal. Teraz to sie
      zmienia - okolo 50% chlopcow jest obrzezanych dzien po porodzie, w szpitalu.
      Coraz wiecej Amerykanek decyduje na 'nie' - zwlaszcza po ogloszeniu American
      Academy of Pediatrics ze oni juz nie polecaja rutynowego obrzezania ze wzgledu
      na brak dowodu ze to jest medycznie beneficial. Zauwazylam, ze wiele Polek
      decyduje sie na to jezeli ojciec dziecka jest Amerykaninem i takze obrzezany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka