Dodaj do ulubionych

karty kredytowe - jakie wybrac i do czego?

IP: *.hsd1.ga.comcast.net 06.10.06, 05:56
Przysylaja mi od dosc dawna roznego rodzaju wstepne zatwierdzenia na roznego
rodzaju karty kredytowe. Posiadam jedna od samego poczatku pobytu w stanach
do tego jest to karta kredytowa tzw. "Secured" czyli posiadam wlasne 2000$
zdeponowane w banku i tylko z tego limitu korzystam.
Oferuja mi roznego rodzaju – Gas Rebates, Airline Miles, Cash Back, Hotel
Points... Widze, ze czesto sie powtarzaja z tych samych bankow tylko oferuja
na przemian raz system visa a innym master card lub discover.
Dostaje tez od niedawna “pre-approveed” na american express. Wszystkie oferty
trafiaja do kosza jak narazie. Jednak slyszalem, ze warto aplikowac na
amex'a. Znajomy mi doradzil, by wyslac aplikacje i po otrzymaniu karty
przeciac ja nozyczkami i powiedziec im, ze juz sie rozmyslilem. Mial na celu
pokazanie sie tylko w rekordach tego systemu i zaistnienie w nich. Moze
pomysl jest warty rozwazenia? Pytanie czy warto czy to bzdura? Dostalem juz 3
takie same oferty na "one from amex" to moze zdecydowac sie na rok bo jak to
zwykle bywa pierwszy rok jest bez oplat :|
Szczerze to jesli juz to wolal bym "blue ... " nie ma tam rocznych oplat -
jedyne co trzeba miec to Excellent Credit a ja mam dopiero "dobry". Na
dodatek owa "blue" takze wystepuje w 3-ch wersjach - sky, cash i blue.
Pytanie czy to moze mi pomoc w poprawieniu credit score czy raczej nie
specjalnie.
Dajcie znac jakie macie doswiadczenia i ewentualne rady. Bede wdzieczny.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • jwojciec Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? 06.10.06, 22:38
      Odpowiedz na pytanie o karte wiaze sie z Twoim trybem zycia. Inna jest karta
      jesli sobie latasz miedzynarodowo, inna jesli krajowo, inna jesli siedzisz w
      jednym miescie i kupujesz zakupy za kilkadziesiat dolcow tygodniowo, jeszcze
      inna jak czesto mieszkasz w hotelach czy duzo jezdzisz samochodem.
      Ja wybralem AMEX JetBlue - duzo latam tymi liniami wiec punktciki sie sprawnie
      zbiera + jeszcze jakies male bonusy z tego tytulu sa. Amex (nie wiem czy
      wszystkie wersje) oferuja pokrycie "liability" przy wynajmie samochodu wiec to
      kolejny plus ten karty. O ile tego potrzebujesz.
      Ale jak napisalem powyzej - dobor karty to sprawa indywidualna.
      Przecinanie karty? Co za bdzury. W "ich" systemie, czyli jak rozumiem, jak
      odnotuja to agencje kredytowe, bedzie informacja - tego i tego otwarto rachunek
      kredytowy (tu sruuuuu punktacja w dol), tego i tego zamknieto - troche w gore.
      Nie dosc ze stracisz troche punktow to i w oczach przszych przegladajacych to
      wygladac troche glupio bedzie.

Pozdrawiam,
      Jacek
      • Gość: Jerry Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? IP: *.hsd1.ga.comcast.net 07.10.06, 06:16
        Wielkie dzieki -
        Siedze wlasciwie na tylku w jednym miescie i wydaje na bierzace zakupy. Na
        wakacjach bylem raz jak na razie, samochod mi wypozyczyli, za hotele placilem
        etc
        - wlasciwie to moge bez zyc nowej karty kredytowej :|
        Amexow jest conajmniej 15 zwyklych i z 10 biznesowych
        pytanie czy to co mi przysylaja - "ONE FROM AMEX" -
        www201.americanexpress.com/cards/Applyfservlet?csi=51/14837/b/10/2795391359/27522093240/0/n&PID=1&EAID=EhraRx8K%2FBE-cG%
        2AW31PA%2Fywt9aOsILp0cA&CRTV=CCGEMR00101692&PSKU=EMR&afflSID=EhraRx8K%2FBE -
        warto wziac dla poprawienia swojej ilosci pkt kredytowych? I skad akurat
        dokonali takiego wyboru, zeby mi takowa zaproponowac. Rozumiem, ze mieszkam
        obok stacji shell'a i tam sie zaopatruje w paliwo, wiec zaczeli mi z Citi
        przysylac karty na shell
        :)
        Hmmm
        Do tego planuje kupno domu z koncem roku ...
        Mysle, ze chyba lepiej bedzie sie wstrzymac i jak mi przysla juz na nowy adres
        po przeprowadzce to wtedy ewentualnie bede to rozwazal. Zastanawialem sie nad
        tym przed przeprowadzeniem - slyszalem, ze im dluzej mieszkasz w jednym miejscu
        tym jestes stabilniejszy etc.
        Poprastu pierwsze rzeczy musza byc pierwsze tutaj ale trzeba wiedziec, ktore to
        sa te pierwsze
        :))
        • jwojciec Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? 08.10.06, 02:34
          Jezeli chcesz przed koncem roku kupic dom, a zakladam ze masz zamiar posilkowac
          sie kredytem, to wyrobienie nowej kraty jest niewskazane. Nowa karta (o ile
          chcesz dodakowa linie kredytowa, a nie przeniesc istniejaca), powoduje dosc
          znaczny spadek punktow kredytowych. Dodatkowo, nowe otwarte konto kredytowe to
          kamien u nogi gdy chcesz brac kredyt hipoteczny (mortage).
          Rozumiem, ze jestes w USA od dosc niedawna - majac jedna karte kredytowa i
          krotki staz karty, w dodatku secured, to albo banki nie dadza Ci kredytu, albo
          kredyt bedzie zlodziejsko oprocentowany. W niektorych stanach/bankach do
          udzielenia kredytu na rosadny procent (nie niski, ale rozsadny) wymagana jest 3
          letnia historia kredytowa.
          Najprosciej bedzie jak sie porozgladasz na serwisach typu equifax. Za ok. 30 USD
          mozeszs wygenerowac sobie raporty typu scorepower etc., ktore pokaza na co mniej
          wiecej masz szanse. Nalezy to traktowac oczywiscie w ramach ciekawostki,
          bardziej niz wyroczni.
          Z ciekawosci - ile masz punktow kredytowych?

Wracajac do pytania o karte. Popatrz sobie na rankingi kart. Wydaje mi sie, ze
          na dobra karte nie masz jeszcze szans. Sugeruje rzucic okiem na produkty capital
          bank i orchard. Karty te nie sa raczej darmowe i sa dosc kiepskie (minimum
          bonusow), ale Twoja aktywnosc raportuja do 3 agencji co miesiac. Pozwalaja na
          zbudowanie dobrej historii w miare krotkim czasie.

Jacek
          • Gość: Jerry Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? IP: *.hsd1.ga.comcast.net 08.10.06, 23:59
            mam 669 pkt.
            bank of america dal mi approved na 250k przy 6.75%
            Zarabiam 80k/y

dzieki,
            chyba jednak wogole dam sobie na wstrzymanie
            i z kartami i z domem
            rynek nieruchomosci jest przegrzany na calym swiecie
            ciezko spekulowac ale ceny w przyszlosci moga drastycznie spasc...
            • grandys Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? 09.10.06, 00:39
              Czy kupujac dom myslicie tylko o inwestycji przynoszacej zyski?
              Ktos napisal ze dawniej ludzie nie kierowali
              sie takim pojeciem i chcieli byc po prostu "proud owner"..
              Dobrze miec swoj dom gdzie mozna wychowywac dzieci.

Tak na marginesie kiedy w 1995 roku kupowalem dom byl okres
              takiego dolu.. ceny spadaly. W tym wlasnie czasie musialem sie przeprowadzic.
              Sprzedalem ze strata jeden i kupilem ten w ktorym mieszkam do chwili obecnej..
              Nie wiedzialem wcale ze ceny pozniej osiagna kosmiczne ceny..nawet 300% wiecej.
              Po prostu chcialem wtedy mieszkac w ladnej dzielnicy..To byla moja motywacja.

• Gość: Jerry Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? IP: *.hsd1.ga.comcast.net 09.10.06, 01:36
                Z ekonomicznego punktu widzenia nieruchomosc to w gruncie rzeczy dosc
                niewygodny i wielce ryzykowny produkt. Cykle oczywiscie sa duzo wolniejsze ale
                juz dzis kazdy to wie, ze ceny sa przewartosciowane. Co to oznacza - podaz
                przewyzszy popyt a wtedy zacznie sie panika i efekt moze byt tylko jeden.
                Nie mam dzieci i nie chce miec przez najlblizesz pare lat.
                Wynajmujac apartament place rate i nic nie moge z tym zrobic od strony
                podatkowej. Niestety place je dosc wysokie i dlatego zainteresowalem sie kupnem
                domu. Oczywiscie lokalizacyjnie (mieszkam 3 mile od pracy) ceny w sasiedztwie
                siegaja niebotycznych poziomow (od 300k za syf do 5M za ladne 7BR/6,5BA).
                Zastanawialem sie nad mieszkaniem w odleglosci 15-20 mil na polnoc od centrum
                Atlanty. Doradcy finansowi zalecaja mi wstrzymanie sie, bo pachnie krachem.
                Oczywiscie odradzaja kupna jako inwestycji w tym momencie, natoimast kupno jako
                miejsce do mieszkania jest dla wielu koniecznoscia wiec chcial nie chcial wielu
                nadal bedzie kupowac. Jednak moze okazac sie, ze dom jaki dzis mi sie podoba za
                250k bedzie wart za rok 200k i do tego nie bedzie chetnych, czego sobie
                oczywiscie zycze
                :)
                • marekatlanta71 Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? 09.10.06, 13:13
                  Pachnie krachem? Podobno pachnie. Informacje od znajomych realtorow - domy
                  powyzej $500 tys, town homes i apartamenty ciezko sprzedac. Wszystko pozostale
                  nadal idzie dobrze (oczywiscie zalezy od lokalizacji). U mnie na osiedlu bylo
                  kilkanascie domow do sprzedania w tym roku - zwykle byly na rynku 2-3 tygodnie.
                  Dom sasiada sprzedal sie w 3 dni. Biorac pod uwage ceny sprzedazne domow na
                  osiedlu, moj zyskal na wartosci okolo 40% w ciagu 4 lat. Krach? Moze i krach ale
                  ceny ida w gore jak szalone i konca nie widac.
                  • grandys Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? 09.10.06, 16:35
                    Na poczatku lat 90-tych ceny w poludniowej Kalifornii
                    spadly ok 20%...
                    Obecnie w Orange County notuje sie spadek pare procent
                    -przecietna za dom troche ponizej 700 tys.
                    Wedlug mnie najwazniejsze to nie traktowac
                    "home equity" jako skarbonki...na razie nie myslalem
                    wcale zeby wziac 2-nd mortgage albo przefinansowac (mam 5.5%),
                    chociaz w zyciu roznie bywa.. te prawie 300% equity ktore mam moze byc kiedys
                    dobre na "rainy day"

• Gość: Jerry Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? IP: *.hsd1.ga.comcast.net 09.10.06, 17:54
                    a gdzie mieszkasz?
                    w jakim rejonie atlanty?
                    Mnie interesuje Marietta - East Cobb
                    pisales, ze ceny ida jak szalone i konca nie widac
                    :)))
                    czy slyszysz sam siebie?
                    wsztystko ma koniec a zwlaszcza w ekonomii!
                    Jesli juz ciecie mysla o kupnie drugiego domu na wynajem to znaczy, ze dla
                    prawdziwych inwestorow jest to ostatni moment na sprzedaz.
                    To jak z akcjami na gieldzie.
                    Nie ma spolki, ktorej akcje tylko drozeja
                    :|
                  • Gość: jerry Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? IP: *.hsd1.ga.comcast.net 18.10.07, 07:33
                    marekatlanta71 napisał:

> Pachnie krachem? Podobno pachnie. Informacje od znajomych
                    realtorow - domy
                    > powyzej $500 tys, town homes i apartamenty ciezko sprzedac.
                    Wszystko pozostale
                    > nadal idzie dobrze (oczywiscie zalezy od lokalizacji). U mnie na
                    osiedlu bylo
                    > kilkanascie domow do sprzedania w tym roku - zwykle byly na rynku
                    2-3 tygodnie.
                    > Dom sasiada sprzedal sie w 3 dni. Biorac pod uwage ceny sprzedazne
                    domow na
                    > osiedlu, moj zyskal na wartosci okolo 40% w ciagu 4 lat. Krach?
                    Moze i krach al
                    > e
                    > ceny ida w gore jak szalone i konca nie widac.

I co Panie Marku, nadal nie zauwazasz pan krachu?
                    HomeBanc z Atlanty tez nie zauwazal...
                    ...no i sie wysypal...
                    chcialo by sie rzec - a nie mowilem?
                    konserwatyzm.pl/content/view/2200/111/
            • jwojciec Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? 09.10.06, 16:57
              Sadze ze chwilowe sie wstrzymanie to bardzo dobry pomysl. Nie chce Cie martwic,
              ale 667 punktow to raczej mniej niz wiecej. MOZE sie tak zdazyc ze ten
              pre-Approved moze nie dojsc do skutku, lub na duzo wiekszy %.
              Z ciekawosci - na czym ten pre-approved polegal? Byles w Banku rozmawiac o
              kredycie, czy po prostu dostales list ktoregos dnia?

Wypracuj wiecej troche punktow zanim zdecydujesz sie wziac kredyt. Moze takze
              przyznany kredyt poskutkowac drakonskimi podwyzszeniami ubezpieczen. Oczywiscie
              tak tylko gdybam.
              Nie jestem przeciwnikiem kredytow, ale ja bym sie nie bral jak mam <700 punktow
              przez jakies kilka (3-4) mieisecy.

Pozdrawiam,
              Jacek

PS. Doczytalem sie wlasnie ze Visa (tloczona) ma rowniez ubezpieczenie samochodu
              jako bonus:
              usa.visa.com/personal/cards/benefits/bft_dmg_waiver_personal.html#anchor_4
              • Gość: Jerry Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? IP: *.hsd1.ga.comcast.net 09.10.06, 18:00
                tak, bylem w banku, rozmawialem z przedstawicielem, pobral wszystkie dane i
                dostalem kredyt. Nie mam zadnych warunkow dodatkowych do spelnienia.

Agenci nie chca pokazywac domow, dopoki nie widza tego potwierdzenia z banku.

To takze pokazuje, jaka jest koniunktura na sprzedaz, skoro kredyt mi tak latwo
                przyszlo dostac.
      • Gość: rafciu123 zamykanie rach. karty kred. nie musi obnizyc FICO IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 25.10.06, 02:36
        Jezeli umiejetnie zamkniesz rachunek karty ktora wlasnie otrzymales to nie grozi
        Ci pogorszenie punktacji. Tutaj masz artykul jak to zrobic:
        www.bankrate.com/brm/news/cc/20010110a.asp
        Pisza m.in.:
        "Credit-scoring models look at a number of factors when calculating your score
        including the result of the following formula: The total amount of debt on
        credit cards and revolving accounts divided by the total amount of debt
        available on those accounts."

Czyli jezeli na chwile zwiekszy Ci sie dostepny kredyt a nie zwiekszy obciazenie
        i zamkniesz karte to punkty sie nie zmniejsza.

Ja wybralem jakas karte Discover. Uzywam jej jak debetowa tzn. splacam calosc w
        ciagu miesiaca. APR jest 13.x ale to nie jest intro. Wzialem ta karte poniewaz
        daja 1% spowrotem a za zakupy w okreslonych kategoriach 5%. Poza tym jezeli
        zgodzisz sie zeby zamiast czeku przyslalic Ci gift card to zamiast np. $10
        dostajesz $20 - mozna podwoic kase.

Pozdrawiam
        • Gość: rafciu123 Re: zamykanie rach. karty kred. nie musi obnizyc IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 25.10.06, 02:43
          Jakie macie doswiadczenia z kartami Discover?
          • jwojciec Re: zamykanie rach. karty kred. nie musi obnizyc 25.10.06, 21:57
            > Jakie macie doswiadczenia z kartami Discover?

Nieciekawe. Juz w wiekszej ilosci miejsc akceptuja platnosci dokonywane
            swiecidelkami i muszelkami.

Jacek
          • Gość: toja Re: Discover IP: *.americas.hp.net 26.10.06, 00:40
            Używam wyłącznie Discover, kilkanaście razy w miesiącu. Nie zdażyło mi się aby
            jej nie przyjęto (północny Teksas).
            No i daje 1% oszczędności na wszystkich zakupach.
    • Gość: Motyl Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 25.10.06, 09:21
      Stay the fuck away from ANY credit cards! Believe me, cash is the KING!
      • jot-23 Re: karty kredytowe - jakie wybrac i do czego? 26.10.06, 02:01
        lol!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka