Dodaj do ulubionych

rozwod w kanadzie

IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.11.06, 03:28
witam, chcialabym Was prosic o rade- jestem w Kanadzie dwa lata zamierzamy sie
z mezem rozwiesc,(zdrada z jego strony) mamy dziecko, bardzo slabo mowie po
angielsku, nie bardzo wiem gdzie szukac adwokata i mam pytanie - jak wyglada
tutaj rozwod? ( mamy tylko slub cywilny) czy trzeba go poprzedzic roczna
separacja?ile trzeba czekac?czy idac do prawnika to on wszystko zalatwia?moze
was smiesza moje pytania ale po pierwsze tak jak pisalam moj angielski jest na
poziomie podstawowym a po drugie moje dziecko jest powaznie chore i
niepelniosprawne- wymaga 24 godz opieki na dobe- czesto bywa, ze nawet do
sklepu nie moge wyjsc a boje sie o nie... i nigdy nie zostawilabym z kims
obcym- dziekuje i pozdrawiam Was wszystkich
Obserwuj wątek
    • Gość: prosty Re: rozwod w kanadzie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.11.06, 04:05
      Z tego co wiem, wymagany jest rok separacji, jezeli chcecie wziac rozwod za
      obopolnym "porozumieniem" tzn. bez orzekania winy. Taki rozwod jest bardzo
      latwy, i nie potrzeba chyba nawet prawnika. Tyle ze trzeba na tyle znac
      angielski, zeby wypelnic papiery. Sa ksiazki na ten temat w kazdej ksiegarni,
      ale znow, trzeba znac angielski ... Jak nie to idz do prawnika. Jest w Toronto
      paru mowiacych po polsku. Nie wiem czy jest innaczej, jezeli bedziesz probowala
      wygrac sprawe i udowodnic mezowi ze rozpad zwiazku nastapil z jego powodu .. I
      na to potrzebowalabys swiadkow niestety ... Dobra wiadomosc jest taka, ze oni
      nie sprawdzaja czy minal ten rok, czy nie .. Biora to na wiare ... Jako ze
      bedziesz sie pewnie domagala alimentow (dla siebie i/albo na dziecko) powinnas
      zdecydowanie pojsc ddo prawnika ...

Pomysl tylko czy w gre wchodzi przebaczenie, czy tez naprawde koniec waszego
      malzenstwa .. Majac dziecko, zwlaszcza wymagajace specjalnej troski, nie mozesz
      podchodzic do tego impulsywnie ...

Sorry ale nie wiem wiecej. Trzymaj sie, i jak chcesz napisz do mnie na
      prosty_czlowiek@o2.pl, sprobuje ci sie moze znalezc jaks kobiete, ktora cos wie
      na ten temat ...
      • Gość: katarzyna Re: rozwod w kanadzie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.11.06, 06:04
        dziekuje z calego serca :) jutro napisze na pewno n Twoj email- probowalam teraz
        to uczynic ale poczta mi nie wchodzi i sie zawiesza.dziekuje raz jeszcze z
        calego serca....wiesz...sa w zyciu takie sytuacje w ktorych nie ma
        wyjscia...pierwszy raz przebaczylam zdrade..drugiej juz poprostu nie moge
        przebaczyc..boli..czuje sie upokorzona a przede wszystkim bardzo samotna...wiem
        ze bylo duzo mojej winy w tym wszystkim bezwzglednie poswiecilam sie coreczce
        .rozumiem ze maz mogl sie czuc zaniedbywany..ale serce matki zawsze bedzie przy
        dziecku...a to nie znaczylo przeciez ze go nie kocham....zatracilismy sie..teraz
        dla mnie najwazniejsze jest aby moje dziecko mialo spokoj..dziekuje raz jeszcze
        jutro na pewno napisze
    • sylwek07 Re: rozwod w kanadzie 10.11.06, 11:39
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16726
      na tym Forum jest pare dziewczyn z Kanady i moze sie cos Ci doradza ,,tzn gdzie
      sie udac itp.
      • doomsday Re: rozwod w kanadzie 23.12.06, 16:39
        Alimenty mozesz miec przyznane przed rozwodem . Jest takie biuro chyba family
        services .Nic za to nie zaplacisz . Nazwe moge mylic , ale bylem w tym biurze
        bo sam bez uprawnien przeprowadzalem rozwod koledze .
        Najlepszym wyjsciem jest wlasnie rozwod za obopolna zgoda . Jezeli nie znasz
        angielskiego , to moze pomoc Ci kolezanka . Dobrze byloby jej wtedy dac ze trzy
        stowy za fatyge , bo rozwod trwa minimum trzy miesiace i trzeba sie nachodzic z
        papierami . Gotowe formy z instrukcja kupisz w kazdej ksiegarnii i sklepach
        papierniczych . Oplaty sadowe sa spore i kilka lat temu wynosily ponad 400
        dolarow .
        Do rozpopczecia tego rozwodu za obopolna zgoda potrzebne sa wlasnie uregolowane
        alimenty (przyznzne urzadowo , co mozna zalatwic wczesniej ) oraz brak majatku
        do podzialu . Najlepiej jest dogadac sie z mezem , nawet przez kolege madiatora
        i wtedy jest najtaniej i bezbolesnie , i najkrocej .
        Przy tym prostym rozwodzie druga strona musi sie podpisac na papierach , ze zna
        kopie pozwu . My nie bylismy pewni , czy zona kolegi sie podpisze dobrowolnie i
        uzylem podstepu . Przyszedlem do niej z koperta ( mowilem po angielsku i nie
        zorientowla sie , ze rozmawia z polskim kolega meza ), w ktorej byly dla niej
        akta sprawy i kazalem sie jej podpisac , ze otrzymala przesylke na specjalnym
        formularzu . Zorientowala sie po czasie , ale nie zrobila z tego problemu .
        Byli juz w seperacji , matka pozwalala brac dziecko ojcu raz w tygodniu , a
        potem nawet czesciej , bo sama pracowala i nie miala wiele czasu .
        Jezeli jest majatek , to najlepiej dogadac sie rozsadnie , bo adwokaci zabiora
        polowe .
    • tuxxo Re: rozwod w kanadzie 23.12.06, 17:53
      Nie wiem gdzie jestes w Kanadzie ale powinnas sie rozejrzec za najblizsza
      organizacja polonijna, jest szansa, ze znajdziesz tam kogos kto zajmuje sie
      bezplatnymi prostymi poradami prawnymi, lub po prostu rozsadna osobe, ktora zna
      sie na tego typu sprawach.
      Przy okazji zachecam do intensywnej nauki j. ang. Jezyk angielski jest
      koniecznoscia w Kanadzie (lub francuski w PQ), bez tego bedzie ci zawsze ciezko
      dbac o swoje interesy i interesy corki, i bedziesz sie czula jak obywatel
      drugiej kategorii.

www.polonia.org/canada.htm
      np Vancouver
      www.polonia.org/vancouver.htm
      wesolych swiat
    • Gość: A Re: rozwod w kanadzie IP: *.eng.wind.ca 06.03.15, 12:09
      Witam. Czy moglabys podac mi jakis namiar do ciebie? Dziekuje z gory
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka