Dodaj do ulubionych

Praca w kanadzie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 20:04
Witam wszystkich tu zgromadzonych i z góry dziękuje za odp. Mam na imię Marcin
mam 20lat i chce wyjechać do Kanady (BC) Powell River Mam tam rodzinę Wujek
prowadzi firmę budowlana a ciocia Prowadzi Motel i tu sie zaczynają schody bo
chciałem tam wyjechać do nich na 2-3 lata i ewentualnie zostać jak mi sie
spodoba wszystkie taxy będą opłacane w kanadzie wiec do czego zmierzam nie
chce ubiegać sie o wizę turystyczna bo raczej mam za słabe argumenty aby ja
dostać ale mogę z wujkiem lub z ciocia podpisać umowę o prace od razu mi ja
przyślą do Polski i ubiegać sie o wizę pracownicza i mam w tym kierunku parę
pytań.

po pierwsze czy muszę jechać z ta umową do ambasady w warszawie

po drugie ile to kosztuje??? jakie są opłaty w ambasadzie.

po trzecie jak długo czeka sie na przyznanie wizy ??

i po czwarte najważniejsze chodzę do liceum wieczorowego w Polsce i zostało mi
jeszcze 1,5 roku i chciałbym to skończyć

wystarczy jak przyjadę raz na pól roku do polski i zaliczę semestr czy jak
bym dostał taka wizę to mogę przyjechać do polski na tydzień lub dwa w miedzy
czasie czy muszę siedzieć w kanadzie tak długo jak mam ta wizę ???
proszę o szybka odp. bo chciałbym to jak najszybciej załatwić ;) bo nie wiem
czy szukać pracy w Polsce czy po prostu mogę już sie powoli pakować do wyjazdu.
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: Praca w kanadzie 21.01.08, 20:22
      zapoznaj sie z ta strona:

www.cic.gc.ca/english/work/index.asp
      oraz pojedz na sesje informacyjna do Ambasady:
      geo.international.gc.ca/canada-europa/poland/right_nav/visa_imm24-pl.asp

wiza kosztuje 150 dol can lub 380 zl i zazwyczaj jest Ona
      wielokrotnego przekroczenia granicy i wtedy mozesz przyleciec do
      Polski i wrocic z powrotem ale o tym wszystkim dowiesz sie na tej
      sesji.
      • Gość: Marcin Re: Praca w kanadzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 21:12
        Ok wiem ze są takie sesje ale ja mam do warszawy 600km mieszkam w żywcu i nie
        opłaca mi sie tam jechać na 1godzine żeby posłuchać czy dostane czy nie a
        zresztą nie chce mówić ze mam to załatwione po rodzinę bo mogli by mi nie dać a
        akurat rodzina ma inne nazwisko niż moje i mogą sie nie skapnąć ze chce coś
        takiego zrobić a tą stronę co mi podałeś wszystko fajnie ale ja nie jestem na
        takim stopniu znajomości angielskiego i polowe nie wiem o co tam chodzi. ale
        dziękuje za pomoc może jeszcze się ktoś odezwie kto by wiedział coś na ten temat.
        • Gość: wujek sam Re: Praca w kanadzie IP: *.merinet.pl 21.01.08, 23:10
          dobra rada synku, skoncz szkole, naucz sie angielskiego, idz na
          studia a jak nie to na jakies kursy... aa no i w miedzy czasie
          znajdz prace w polsce...
          • Gość: Marcin Re: Praca w kanadzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.08, 10:09
            Wujek sam chyba mnie nie zrozumiałeś ja skonczę tą szkołę w Polsce a o prace nie
            mam problemów bo jak bym chciał to mogę iść za kierowce bo mam wszystkie
            uprawnienia ale tu chodzi o to ze mam szanse wyjechac do kanady bo o wizę
            turystyczną nie chce bo i tak mi ona nie pozwala pracować legalnie a tez nie
            chce jechać na miesiąc czy dwa tylko na rok czy dwa i umowę mogę podpisać z
            wujkiem lub z ciocią ja sie pytam jak długo trwają wszystkie formalności
            związane z tym żeby dostać wizę pracowniczą.
            • Gość: JuliuszP Re: Praca w kanadzie IP: 216.58.96.* 22.01.08, 15:38
              W Kanadzie zadnych umow o prace sie nie podpisuje.
              Jesli chcesz jechac na wize pracownicza to w jakim zawodzie chcesz
              pracowac? Do pracy w motelu czy tez na budowie to nie sa prace na
              ktore Kanada cierpi z braku pracownikow. Wiec raczej na to nie
              licz. Zrob jak Ci ktos tu radzil. Skoncz szkole, zdobadz jakis
              poszukiwany w Kanadzie zawod i wtedy zacznij sie starac.
              • Gość: Aneta Re: Praca w kanadzie IP: *.dynamic.mts.net 22.01.08, 20:20
                Czesc Marcin,
                Niestety ostatnia rada to nie do konca prawda. Kanada wlasnie teraz
                bardzo poszukuje pracownikow, wiec jezeli Twoj wujek ma firme, moze
                dotac papier od panstwa z pozwoleniem o zatrudnienie obcokrajowca,
                on moze wtedy Tobie oferte dac na stol i mozesz w ten sposob
                probowac sie dostac do Kanady.
                Pozdrawiam
                • anusia0113 Re: Praca w kanadzie 22.01.08, 21:18
                  Gość portalu: Aneta napisał(a):

> Czesc Marcin,
                  > Niestety ostatnia rada to nie do konca prawda. Kanada wlasnie
                  teraz
                  > bardzo poszukuje pracownikow, wiec jezeli Twoj wujek ma firme,
                  moze
                  > dotac papier od panstwa z pozwoleniem o zatrudnienie obcokrajowca,
                  > on moze wtedy Tobie oferte dac na stol i mozesz w ten sposob
                  > probowac sie dostac do Kanady.
                  > Pozdrawiam

Wiecej informacji mozesz otrzymac na naszej stronie:
                  www.i2c-consultants.ca/
                  • Gość: hehe anusia0113 IP: *.it-net.pl 22.01.08, 23:20
                    a po co jemu takie cos?jak moze to sam zrobic ale jemu sie nie chce
                    jak widzisz//

a ile kosztuje taka pomoc?bo chyba za darmo nic nie robicie?
                    • anusia0113 Re: anusia0113 23.01.08, 15:53
                      Owszem, kazdy moze ta cala procedure przejsc i zalatwic sobie sam.
                      My jestemy tu po to zeby pomoc tym ktorzy chca nasza pomoc i nie
                      maja czasu lub sil przejsc przez to wszystko osobiscie.

Koszty sie roznia. Kazda sytuacja jest kompletnie inna. Sa ludzie
                      ktore przyjezdzaja bezposrednio do rodziny, sa ludzie ktorzy sa
                      zatrudieni przez firme Kanadyjska i koszty sa przez nich rozlozone.

Jezeli jest konkretne pytanie i Panstwo jest zainteresowane to
                      zapraszam.
                      • deja-wu Konkretne pytanie 23.01.08, 22:42
                        anusia0113 napisała:

> Jezeli jest konkretne pytanie

.......

Gdzie moge zweryfikowac czy masz autoryzacje ? :
                        www.cic.gc.ca/english/information/representative/verify-rep.asp
                        • ratpole Za konkretne! 24.01.08, 02:08
                          Zapytaj szwabsko-polskich naciagaczy jeszcze raz, tylko tym razem nie az tak
                          konkretnie hehe

> Gdzie moge zweryfikowac czy masz autoryzacje ?

Chomika najlepiej zweryfikowac u weterynarza

> <a
                          href="www.cic.gc.ca/english/information/representative/verify-rep.asp"
                          target="_blank">www.cic.gc.ca/english/information/representative/verify-rep.asp</a>
            • Gość: wujek sam Re: Praca w kanadzie IP: *.merinet.pl 22.01.08, 23:06
              Mi chodzi o to ze bez jezyka jak bez reki. pozatym takie cos trwa
              zwykle od 12-18 miesiecy i jest konieczna wizyta w ambasadzie w
              warszawie. jest mozliwe ze znisosal wizy turystyczny dla Polakow
              wiec moze sie wstrzymaj. jak zniosal to pojedziesz tam jako turysta
              i bedziesz sie ubiegac o pozwolenie o prace z terytorium kanady.
              • Gość: hehe wujek sam IP: *.it-net.pl 22.01.08, 23:19
                chyba cos Ci sie pomylilo ,On nie leci na skilled worker a na sama
                wize pracownicza a to mozna dostac w 1 dzien i nie trzeba znac
                jezyka,radze poczytac strony rzadowe .

• anusia0113 Re: wujek sam 23.01.08, 15:59
                  Racja w tym ze podpis papieru moze trwac jeden dzien, ale w naszym
                  swiecie, moment od podpisu do przyjazdu bedzie trwal co najmniej
                  pare tygodni, minimum.

A z jezykiem - latwiej jest sie dostac jezeli ktos ma chociarz
                  podstawe angielskiego. Latwiej sie pracuje i latwiejsze sa poczatki
                  w Kanadzie jezeli sie troszke rozumie i rozmawia po angielsku.
                  • intruz95 praca w Kanadzie 23.01.08, 19:01
                    Witam.
                    Marcin daj mi znac na poczte(zebym mial Twoj adres)to mysle ze mam
                    pare informacji ktore Cie zainteresuja byc moze bo sam wlasnie przez
                    to przechodzilem:)

pozdrawiam
                    wojtek
                    • Gość: Marcin Dziekuje wszystkim za odp. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 19:31
                      Cze Wojtek Mój adres na pocztę to dragons19882000@yahoo.com lub porywczy1@wp.pl
                      a poza tym to widzę ze polowa ludzi to albo nic nie wie na ten temat i zabiera
                      głos albo porostu jak to polski naród to pisze głupoty żeby tylko zrezygnować z
                      wyjazdu nie wiem jak to działa chciałem podziękować za odp. Anecie i innym
                      osobom które miały szczere checi a tu nie chodzi mi o prace bo jej nie
                      potrzebuje w kanadzie szukać tylko chodzi o to żebym mógł tam legalnie przebywać
                      i jak będzie trzeba to pomógł wujkowi czy cioci w pracy i żeby nie mieli
                      problemów ze jest polak i później jakiś Kanadyjczyk czy inny polak zadzwoni na
                      policje ze pracuje nie legalnie a tak to będę czysty i tyle a co do języka to
                      nie ma problemu bo w obecnej pracy muszę komunikować sie z ludźmi z zagranicy po
                      angielsku i jeśli chodzi o rozumienie i rozmowę to powiem tak ze w stopniu
                      komunikatywnym sie dogadam a dlatego pytam tez o to bo chce zmienić prace i mam
                      dwa wybory albo jechać do kanady jak mi sie uda i tam sprobować ułożyć życie
                      albo idę za kierowce tira bo to lubię ale jak zacznę już jeździć i dostane sie
                      do dobrej firmy to nie wyjadę do kanady.
                    • Gość: Marcin Dziekuje wszystkim za odp. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 19:31
                      Cze Wojtek Mój adres na pocztę to dragons19882000@yahoo.com lub porywczy1@wp.pl
                      albo gg 4959889 jestem zawsze nie widoczny a poza tym to widzę ze polowa ludzi
                      to albo nic nie wie na ten temat i zabiera głos albo porostu jak to polski naród
                      to pisze głupoty żeby tylko zrezygnować z wyjazdu nie wiem jak to działa
                      chciałem podziękować za odp. Anecie i innym osobom które miały szczere checi a
                      tu nie chodzi mi o prace bo jej nie potrzebuje w kanadzie szukać tylko chodzi o
                      to żebym mógł tam legalnie przebywać i jak będzie trzeba to pomógł wujkowi czy
                      cioci w pracy i żeby nie mieli problemów ze jest polak i później jakiś
                      Kanadyjczyk czy inny polak zadzwoni na policje ze pracuje nie legalnie a tak to
                      będę czysty i tyle a co do języka to nie ma problemu bo w obecnej pracy muszę
                      komunikować sie z ludźmi z zagranicy po angielsku i jeśli chodzi o rozumienie i
                      rozmowę to powiem tak ze w stopniu komunikatywnym sie dogadam a dlatego pytam
                      tez o to bo chce zmienić prace i mam dwa wybory albo jechać do kanady jak mi sie
                      uda i tam sprobować ułożyć życie albo idę za kierowce tira bo to lubię ale jak
                      zacznę już jeździć i dostane sie do dobrej firmy to nie wyjadę do kanady.
                      • Gość: juliuszP Re: Dziekuje wszystkim za odp. IP: 216.58.96.* 26.01.08, 05:56
                        Legalnie to jestes i na wizie turystycznej. Ale tylko na okreslony
                        czas np. pol roku. Jak chcesz dluzej albo na stale to juz zupelnie
                        inna sytuacja.
                        A jak chcesz pracowac to nikt nie patrzy co krewniak u wuja robi.
                        Moze pracowac za darmo jak chcesz. Ale jak ci udowodnia, ze
                        bierzesz pieniadze za to co robisz albo uzyskujesz inne korzysci
                        zwiazane z praca to mozesz miec problemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka