pjd1 26.05.07, 13:40 proponuję miejsce na fascynujące miejsca z Polski myślę że tu, to na prawdę warto zajrze www.funtour.marlan.pl/park/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kan_z_oz Re: Inna Polska.. 26.05.07, 14:05 Nie chcę zabijać Twojego entuzjazmu ale te 'linki' i przejazd nie są niczym nowym; Przesyłam Ci całą stronę z NSW www.dsr.nsw.gov.au/facility/index.asp Pracowałam w Jindabyne w latach 90-tych na tych linkach wysokich, niskich, w górę i dół oraz zjazdach i innych atrakcjach - nic nowego i dziwnego w RP nie wymyślono. Kan Odpowiedz Link Zgłoś
kagan.beck Re: Inna Polska.. 26.05.07, 14:24 Nie chwal tej calej Australii, bo nie ma czego. Polacy sa u siebie, biali Australijczycy sa nieproszonymi najezdzcami i okupantami na ziemi nalezacej do Aborygenow, o czym ci po raz kolejny przypominam! Odpowiedz Link Zgłoś
chardonnay11 Re: Inna Polska.. 26.05.07, 14:45 Kagan ty idioto.Wszyscy sa u siebie oprocz ciebie.Ty jestes bez panstwa i przyszlosci.Wez prozac frustracie albo powies sie.Co za kretyn Odpowiedz Link Zgłoś
kagan.beck Re: Inna Polska.. 27.05.07, 09:09 Stac cie tylko na chamski atak ad personam? Ja, w odroznieniu od ciebie, jestem u siebie, czyli w Polsce, Unii Europejskiej i Europie, bo jestem Polakiem i Europejczykiem. Chocbys sie wsciekl i nie wiem jak mi ublizal, to nie zmienisz faktu, ze jestes wygnacem w kraju, gdzie ciebie nie chca i nie potrzebuja, stad ta twoja skrajna frustracja i skrajne chamstwo oraz niewybredne ataki ad personam. chardonnay11 napisał: Kagan ty idioto.Wszyscy sa u siebie oprocz ciebie.Ty jestes bez panstwa i przyszlosci.Wez prozac frustracie albo powies sie.Co za kretyn. Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Re: Inna Polska.. 08.07.07, 22:26 Za to twoje argumenty sa swietne: masz do wspolczesnie zamieszkujacych dane miejsce ludzi pretensje o procesy historyczne ktore trwaly setki lat i dotyczyly milionów jednostek, decyzje polityczne sprzed wielu stuleci. Równie dobrze mógłbyś nawrzucać rdzennym mieszkancom niektorych obszarów ameryki południowej że są totalnymi dupkami bo kiedys tam ich pradziadowie skladali ofiary z ludzi. To jes dla odmiany atak ad rem: wywodzenie faktu ze w kraju X ludzie obecnie sa 'be' i nie u siebie i w ogole powinni czuc sie personalnie winni bo kiedys tam dawno przed setkami lat zabrano tubylcom ziemie i bylo niesprawiedliwie - jest czystą błazenadą. Odpowiedz Link Zgłoś
zorbathegreek Re: Inna Polska.. 08.07.07, 22:37 Nie masz racji. Sprawa Prusow to dzis tylko historia. A australijscy Aborygeni do dzis sie nie pogodzili z podbojem swego kraju przez anglosaskie hordy. Podobnie sie ma sprawa z Indianami. Zgoda, ich religie byly okrutne. Ale czy nie byla okrutna inkwizycja i konkwistadorzy? Przypominam tez ze to akurat Prusowie napadali na Mazowsze, a nie odwrotnie. I ze Holocaust Tasmaczykow byl faktem... Czy uwazasz moze, ze poniewaz od II Wojny Swiatowej minelo ponad pol wieku, to Polska powinna oddac Niemcom Slask? Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Re: Inna Polska.. 08.07.07, 22:54 Ja nie przecze ze procesy historyczne takie jak kolonizacja, inkwizycja itp. były nierzadko okrutne i wyrządziły krzywde wielu rdzennym mieszkancom. Co nie zmienia faktu ze twoje najezdzanie na Australie wspolczesna Z TEGO TYTUŁU jest błazenadą. Jak krytykujesz to z jakiegoś konkretnego powodu a nie błaznuj. Odpowiedz Link Zgłoś
pjd1 Re: Inna Polska.. 27.05.07, 08:28 witaj kan; ja nie pisze ze to wyjątkowy polski wynalazek - ja tylko pisze ze to swietna sprawa. Ogromna wiekszosc świetnych spraw jest gdzieś podpatrzona... Ja nie pisywałem, nie pisuję i nie będę pisywał postów pt. "Nasze Lepsze" Australia (niewątpliwie) pięknym krajem jest. Ale nie to było tematem zadanego wypracowania. ) (Ale jak zeszliśmy na to, to Ci powiem, że "the trip round the block' jest cały czas w moich planach... CZy w NSW to wyrazęnie znaczy to samo co w Vic? (Dla tych co nie wiedzą co to jest, może to byc zagadka. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
pjd1 Re: Inna Polska.. 27.05.07, 08:40 a - i jeszcze jedno: w wielu miejscach widze, że Polacy potrafią nie tylko skopiowac to co podpatrzyli, ale też zrobic to troche lepiej. (Wszyscy pewnie potrafią, ale ja się po prostu cieszę tym co widzę. P Odpowiedz Link Zgłoś
pjd1 Re: ale jazda!! 27.05.07, 08:42 ? miłe, ale nie ma powodu - jest wiele pięknych miejsc w róznych miejscach świata i tyle pzdr P. Odpowiedz Link Zgłoś
kagan.beck Re: ale jazda!! 27.05.07, 09:44 Ale piekne miejsca w Australii okazaly sie jednak nie dla ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: Inna Polska.. 26.05.07, 18:17 pjd1 napisał: > proponuję miejsce na fascynujące miejsca z Polski > > myślę że tu, to na prawdę warto zajrze > > www.funtour.marlan.pl/park/index.htm Keep in touch, bro. Za pol roku przyslij nam fotke siebie na tych linach. Wiszacego za szyje. O ile cie wczesniej nie zje niedozywiony tygrys w jednym z licznych w Polsce safari. Cieszymy sie razem z toba, ze znalazles wreszcie miejsce na ziemi gdzie ci tak dobrze, ze dobrze ci tak Odpowiedz Link Zgłoś
kagan.beck Re: Inna Polska.. 27.05.07, 09:11 Ciebie ratpole tez stac jak chardonnay11 tylko na chamski atak ad personam. Ja, w odroznieniu od ciebie, jestem u siebie, czyli w Polsce, Unii Europejskiej i Europie, bo jestem Polakiem i Europejczykiem. Chocbys sie wsciekl i nie wiem jak mi ublizal, to nie zmienisz faktu, ze jestes wygnacem w kraju, gdzie ciebie nie chca i nie potrzebuja, stad ta twoja skrajna frustracja i skrajne chamstwo oraz niewybredne ataki ad personam. chardonnay11 napisał: Kagan ty idioto.Wszyscy sa u siebie oprocz ciebie.Ty jestes bez panstwa i przyszlosci.Wez prozac frustracie albo powies sie.Co za kretyn. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: Inna Polska.. 27.05.07, 09:40 kagan.beck napisała: > Ciebie ratpole tez stac jak chardonnay11 tylko na chamski atak ad personam. Ja, > > w odroznieniu od ciebie, jestem u siebie, czyli w Polsce Wszystko sie zgadza. Ty jestes tam gdzie twoje miejsce i ja tez jestem u siebie Odpowiedz Link Zgłoś
kagan.beck Re: Inna Polska.. 27.05.07, 09:43 Nie jests u siebie, a na wygnaniu, na dodatek na ziemii skradzionej Indianom. Kiedys trzeba bedzie ja zwrocic prawowitym wlascicielom i zaplacic odzkodowanie, a to bedzie oznaczac bankructwo USA i masowa ucieczke ratpoli... Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: Inna Polska.. 27.05.07, 09:46 kagan.beck napisała: > Nie jests u siebie, Eeeetam, u siebie, u siebie, pisze z Izraela Odpowiedz Link Zgłoś
kagan.beck Re: Inna Polska.. 27.05.07, 10:03 peerelski napisała: z ziemi ukradzionej Arabom Liga zlodziei: USA - skradziono Indianom Australia - skradziono Aborygenom Izrel - skradziono Arabom Odpowiedz Link Zgłoś
tow.kapelan Re: Inna Polska.. 27.05.07, 14:19 kagan.beck napisała: > peerelski napisała: z ziemi ukradzionej Arabom > Liga zlodziei: > USA - skradziono Indianom > Australia - skradziono Aborygenom > Izrel - skradziono Arabom > web.archive.org/web/20050214015315/http://www.taraka.most.org.pl/slow/tajeslow.htm Słowianie pojawiają się na europejskiej arenie historii jak diabeł z pudełka, wręcz jako ostatni, najmłodszy z osiadłych, to jest nie-koczowniczych, nie- stepowych ludów. Starożytność grecka i rzymska sprzed okresu Wędrówek Ludów nie zna ich wcale. Były wprawdzie domysły, aby za pra-Słowian uważać Neurów i Budynów wspomnianych przez Herodota na marginesie wydarzeń wśród Scytów około 500 roku pne., ale pierwsze pewne wiadomości o Słowianach pochodzą dopiero z czasów równo tysiąc lat późniejszych, kiedy Prokop(iusz) z Cezarei, przyboczny historyk i propagandysta Belizariusza, "ministra wojny" wschodnio-rzymskiego cesarza i wielkiego odnowiciela Cesarstwa, Justyniana, spotyka ich gdzieś nad Dunajem. Autorzy z szóstego wieku ne. piszą o Słowianach jako o ludzie nowym, i wcześniej nie znanym, i dziwią się ich obyczajom. Z trudem można dopatrzyć się niepewnych śladów ich obecności wśród wojsk Hunów Atylii, a więc z połowy lat 400-nych. Wcześniej historia grecka, rzymska, germańska ich nie zna (jak również chińska, która wcześniej niż Europejczycy zauważyła obecność Hunów, Alanów i Antów na Stepach). Również w zabytkach archeologicznych obecność Słowian daje się stwierdzić nie wcześniej niż w V, może IV wieku na Wołyniu i Podolu. Słowianie wydają się być "dziećmi Wędrówki Ludów". Ich wielka kariera: zajęcie w ciągu lat 500-nych i 600-nych Bałkanów, pogórza wschodnich Alp, ziem obecnej Słowacji, Moraw, Czech, dorzeczy Wisły, Odry i Łaby oraz górnego Dniepru (nad środkowym Dnieprem byli wcześniej) była możliwa dlatego, że w środkowej Europie wytworzył się obszar pustek, kiedy zamieszkujące dawniej ten obszar ludy, przede wszystkim germańskie, przesunęły się na zachód, łupiąc Zachód Państwa Rzymskiego i montując na gruzach Imperium własne królestwa. Okres Wędrówek ludów przyniósł regres, cywilizacyjną zapaść, wyludnienie wielkich obszarów ziemi. Dla Środkowej Europy Wędrówka Ludów tworzy historyczną nieciągłość, ciemne wieki, po których na tych samych ziemiach żyje już ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
kagan.beck Re: Inna Polska.. 27.05.07, 16:54 Roznica jest taka, ze Slowianie walczyli z pierwotnymi mieszkancami Polski przy pomocy tych samych kijow, ktorymi owi mieszkancy bronili sie przed Slowianami. Anglicy zas najechali w Ameryce Indian, znajdujcych sie jakies setki lat do tylu w porownaniu do Europy, a w Australii Aborygeni byli wrecz tysiace lat do tylu, szczegolnie jesli chodzi o uzbrojenie. Zydzi najechali Arabow z poparciem najpierw ZSRR i Europy Zachodniej, a pozniej USA. W Ameryce i Australii nie bylo podbicia nowych ziem, a wrecz masakra (holocaust) Indian i Aborygenow. Arabowie tez nie mieli szans z Zydami, popieranymi przez miedzynarodowy kapital i najwieksze mocarstwo (USA). A poprzedni mieszkancy Polski mieli rowne szanse w walce ze Slowianami (nawet moze i lepsze, bo oni sie bronili i znali lepiej teren niz Slowianie)... Odpowiedz Link Zgłoś
tow.kapelan Miłosierne wyrżnięcie Jaćwingów 28.05.07, 18:01 kagan.beck napisała: > Roznica jest taka, ze Slowianie walczyli z pierwotnymi mieszkancami Polski przy pomocy tych samych kijow, ktorymi owi mieszkancy bronili sie przed Slowianami. == No, wiecie, Keller jak było: książę mazowiecki nie mógł skłonić Jaćwingów do emigracji, to wynajął komtura Sadurskiego, któren humanitarnie wyrżnął Jaćwingów. Szlachetni rycerze zsiadali oczywiście z koni i zdejmowali zbroje przed rzezią heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
zorbathegreek Re: Miłosierne wyrżnięcie Jaćwingów 08.07.07, 21:31 Czy naprawde nie widzicie roznicy w walkach obronnych Slowian (tu glownie Ksiazat Mazowieckich) z Prusami a wymordowaniem Aborygenow australijskich? Ksiaze Mazowiecki Konrad nie mogl sobie dac rady z Prusami, ktorzy wciaz najezdzali na jego wsie i grody, bo Prusowie mieli podobna technologie co Slowianie. Stad ta nieszczesna decyzja poproszenia o pomoc Krzyzakow. A Aborygeni byli nawet w XVIII wieku tysiace lat do tylu w porownaniu do Anglikow... Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Inna Polska.. 27.05.07, 15:49 mysle ze masz racje. Na poczateke uprzejmie prosze o podanie pdf analiz wody oligocenskiej u zrodla i u ciebie w kranie. Mam nadzieje ze nie ma juz rur olowianych ani tez szans na chorobe legionerska. Odpowiedz Link Zgłoś