Dodaj do ulubionych

Inna Polska..

26.05.07, 13:40
proponuję miejsce na fascynujące miejsca z Polski

myślę że tu, to na prawdę warto zajrze smile

www.funtour.marlan.pl/park/index.htm
Obserwuj wątek
    • kan_z_oz Re: Inna Polska.. 26.05.07, 14:05
      Nie chcę zabijać Twojego entuzjazmu ale te 'linki' i przejazd nie są niczym
      nowym;
      Przesyłam Ci całą stronę z NSW
      www.dsr.nsw.gov.au/facility/index.asp
      Pracowałam w Jindabyne w latach 90-tych na tych linkach wysokich, niskich, w
      górę i dół oraz zjazdach i innych atrakcjach - nic nowego i dziwnego w RP nie
      wymyślono.

Kan
      • kagan.beck Re: Inna Polska.. 26.05.07, 14:24
        Nie chwal tej calej Australii, bo nie ma czego. Polacy sa u siebie, biali
        Australijczycy sa nieproszonymi najezdzcami i okupantami na ziemi nalezacej do
        Aborygenow, o czym ci po raz kolejny przypominam!
        • chardonnay11 Re: Inna Polska.. 26.05.07, 14:45
          Kagan ty idioto.Wszyscy sa u siebie oprocz ciebie.Ty jestes bez panstwa i
          przyszlosci.Wez prozac frustracie albo powies sie.Co za kretyn

• kagan.beck Re: Inna Polska.. 27.05.07, 09:09
            Stac cie tylko na chamski atak ad personam? Ja, w odroznieniu od ciebie, jestem
            u siebie, czyli w Polsce, Unii Europejskiej i Europie, bo jestem Polakiem i
            Europejczykiem. Chocbys sie wsciekl i nie wiem jak mi ublizal, to nie zmienisz
            faktu, ze jestes wygnacem w kraju, gdzie ciebie nie chca i nie potrzebuja, stad
            ta twoja skrajna frustracja i skrajne chamstwo oraz niewybredne ataki ad
            personam.
            chardonnay11 napisał: Kagan ty idioto.Wszyscy sa u siebie oprocz ciebie.Ty
            jestes bez panstwa i przyszlosci.Wez prozac frustracie albo powies sie.Co za
            kretyn.
            • comrade Re: Inna Polska.. 08.07.07, 22:26
              Za to twoje argumenty sa swietne: masz do wspolczesnie zamieszkujacych dane
              miejsce ludzi pretensje o procesy historyczne ktore trwaly setki lat i dotyczyly
              milionów jednostek, decyzje polityczne sprzed wielu stuleci. Równie dobrze
              mógłbyś nawrzucać rdzennym mieszkancom niektorych obszarów ameryki południowej
              że są totalnymi dupkami bo kiedys tam ich pradziadowie skladali ofiary z ludzi.
              To jes dla odmiany atak ad rem: wywodzenie faktu ze w kraju X ludzie obecnie sa
              'be' i nie u siebie i w ogole powinni czuc sie personalnie winni bo kiedys tam
              dawno przed setkami lat zabrano tubylcom ziemie i bylo niesprawiedliwie - jest
              czystą błazenadą.
              • zorbathegreek Re: Inna Polska.. 08.07.07, 22:37
                Nie masz racji. Sprawa Prusow to dzis tylko historia. A australijscy Aborygeni
                do dzis sie nie pogodzili z podbojem swego kraju przez anglosaskie hordy.
                Podobnie sie ma sprawa z Indianami. Zgoda, ich religie byly okrutne. Ale czy
                nie byla okrutna inkwizycja i konkwistadorzy?
                Przypominam tez ze to akurat Prusowie napadali na Mazowsze, a nie odwrotnie. I
                ze Holocaust Tasmaczykow byl faktem...
                Czy uwazasz moze, ze poniewaz od II Wojny Swiatowej minelo ponad pol wieku, to
                Polska powinna oddac Niemcom Slask?
                • comrade Re: Inna Polska.. 08.07.07, 22:54
                  Ja nie przecze ze procesy historyczne takie jak kolonizacja, inkwizycja itp.
                  były nierzadko okrutne i wyrządziły krzywde wielu rdzennym mieszkancom. Co nie
                  zmienia faktu ze twoje najezdzanie na Australie wspolczesna Z TEGO TYTUŁU jest
                  błazenadą. Jak krytykujesz to z jakiegoś konkretnego powodu a nie błaznuj.
      • pjd1 Re: Inna Polska.. 27.05.07, 08:28
        witaj kan;
        ja nie pisze ze to wyjątkowy polski wynalazek - ja tylko pisze ze to swietna
        sprawa. Ogromna wiekszosc świetnych spraw jest gdzieś podpatrzona...

Ja nie pisywałem, nie pisuję i nie będę pisywał postów pt. "Nasze Lepsze"

Australia (niewątpliwie) pięknym krajem jest. Ale nie to było tematem zadanego
        wypracowania. smile)

(Ale jak zeszliśmy na to, to Ci powiem, że "the trip round the block' jest cały
        czas w moich planach...
        CZy w NSW to wyrazęnie znaczy to samo co w Vic? (Dla tych co nie wiedzą co to
        jest, może to byc zagadka.

pzdr
      • pjd1 Re: Inna Polska.. 27.05.07, 08:40
        a - i jeszcze jedno:
        w wielu miejscach widze, że Polacy potrafią nie tylko skopiowac to co
        podpatrzyli, ale też zrobic to troche lepiej.

(Wszyscy pewnie potrafią, ale ja się po prostu cieszę tym co widzę.

P
    • peerelski ale jazda!! 26.05.07, 14:49
      phd1 jestem pelen uznaniasmile
      • pjd1 Re: ale jazda!! 27.05.07, 08:42
        ?
        miłe, ale nie ma powodu - jest wiele pięknych miejsc w róznych miejscach świata
        i tyle

smile
        pzdr

P.
        • kagan.beck Re: ale jazda!! 27.05.07, 09:44
          Ale piekne miejsca w Australii okazaly sie jednak nie dla ciebie...
    • ratpole Re: Inna Polska.. 26.05.07, 18:17
      pjd1 napisał:

> proponuję miejsce na fascynujące miejsca z Polski
      >
      > myślę że tu, to na prawdę warto zajrze smile
      >
      > www.funtour.marlan.pl/park/index.htm

Keep in touch, bro. Za pol roku przyslij nam fotke siebie na tych linach.
      Wiszacego za szyje.
      O ile cie wczesniej nie zje niedozywiony tygrys w jednym z licznych w Polsce safari.
      Cieszymy sie razem z toba, ze znalazles wreszcie miejsce na ziemi gdzie ci tak
      dobrze, ze dobrze ci tak
      • kagan.beck Re: Inna Polska.. 27.05.07, 09:11
        Ciebie ratpole tez stac jak chardonnay11 tylko na chamski atak ad personam. Ja,
        w odroznieniu od ciebie, jestem u siebie, czyli w Polsce, Unii Europejskiej i
        Europie, bo jestem Polakiem i Europejczykiem. Chocbys sie wsciekl i nie wiem
        jak mi ublizal, to nie zmienisz faktu, ze jestes wygnacem w kraju, gdzie ciebie
        nie chca i nie potrzebuja, stad ta twoja skrajna frustracja i skrajne chamstwo
        oraz niewybredne ataki ad personam.
        chardonnay11 napisał: Kagan ty idioto.Wszyscy sa u siebie oprocz ciebie.Ty
        jestes bez panstwa i przyszlosci.Wez prozac frustracie albo powies sie.Co za
        kretyn.
        • ratpole Re: Inna Polska.. 27.05.07, 09:40
          kagan.beck napisała:

> Ciebie ratpole tez stac jak chardonnay11 tylko na chamski atak ad personam. Ja,
          >
          > w odroznieniu od ciebie, jestem u siebie, czyli w Polsce

Wszystko sie zgadza. Ty jestes tam gdzie twoje miejsce i ja tez jestem u siebie
          • kagan.beck Re: Inna Polska.. 27.05.07, 09:43
            Nie jests u siebie, a na wygnaniu, na dodatek na ziemii skradzionej Indianom.
            Kiedys trzeba bedzie ja zwrocic prawowitym wlascicielom i zaplacic
            odzkodowanie, a to bedzie oznaczac bankructwo USA i masowa ucieczke ratpoli...
            • ratpole Re: Inna Polska.. 27.05.07, 09:46
              kagan.beck napisała:

> Nie jests u siebie,

Eeeetam, u siebie, u siebie, pisze z Izraela
              • peerelski Re: Inna Polska.. 27.05.07, 09:53
                z ziemi ukradzionej Arabom crying
                • kagan.beck Re: Inna Polska.. 27.05.07, 10:03
                  peerelski napisała: z ziemi ukradzionej Arabom crying
                  Liga zlodziei:
                  USA - skradziono Indianom
                  Australia - skradziono Aborygenom
                  Izrel - skradziono Arabom

• tow.kapelan Re: Inna Polska.. 27.05.07, 14:19
                    kagan.beck napisała:

> peerelski napisała: z ziemi ukradzionej Arabom crying
                    > Liga zlodziei:
                    > USA - skradziono Indianom
                    > Australia - skradziono Aborygenom
                    > Izrel - skradziono Arabom
                    >

web.archive.org/web/20050214015315/http://www.taraka.most.org.pl/slow/tajeslow.htm

Słowianie pojawiają się na europejskiej arenie historii jak diabeł z pudełka,
                    wręcz jako ostatni, najmłodszy z osiadłych, to jest nie-koczowniczych, nie-
                    stepowych ludów. Starożytność grecka i rzymska sprzed okresu Wędrówek Ludów nie
                    zna ich wcale. Były wprawdzie domysły, aby za pra-Słowian uważać Neurów i
                    Budynów wspomnianych przez Herodota na marginesie wydarzeń wśród Scytów około
                    500 roku pne., ale pierwsze pewne wiadomości o Słowianach pochodzą dopiero z
                    czasów równo tysiąc lat późniejszych, kiedy Prokop(iusz) z Cezarei, przyboczny
                    historyk i propagandysta Belizariusza, "ministra wojny" wschodnio-rzymskiego
                    cesarza i wielkiego odnowiciela Cesarstwa, Justyniana, spotyka ich gdzieś nad
                    Dunajem. Autorzy z szóstego wieku ne. piszą o Słowianach jako o ludzie nowym, i
                    wcześniej nie znanym, i dziwią się ich obyczajom. Z trudem można dopatrzyć się
                    niepewnych śladów ich obecności wśród wojsk Hunów Atylii, a więc z połowy lat
                    400-nych. Wcześniej historia grecka, rzymska, germańska ich nie zna (jak
                    również chińska, która wcześniej niż Europejczycy zauważyła obecność Hunów,
                    Alanów i Antów na Stepach). Również w zabytkach archeologicznych obecność
                    Słowian daje się stwierdzić nie wcześniej niż w V, może IV wieku na Wołyniu i
                    Podolu.

Słowianie wydają się być "dziećmi Wędrówki Ludów". Ich wielka kariera: zajęcie
                    w ciągu lat 500-nych i 600-nych Bałkanów, pogórza wschodnich Alp, ziem obecnej
                    Słowacji, Moraw, Czech, dorzeczy Wisły, Odry i Łaby oraz górnego Dniepru (nad
                    środkowym Dnieprem byli wcześniej) była możliwa dlatego, że w środkowej Europie
                    wytworzył się obszar pustek, kiedy zamieszkujące dawniej ten obszar ludy,
                    przede wszystkim germańskie, przesunęły się na zachód, łupiąc Zachód Państwa
                    Rzymskiego i montując na gruzach Imperium własne królestwa. Okres Wędrówek
                    ludów przyniósł regres, cywilizacyjną zapaść, wyludnienie wielkich obszarów
                    ziemi. Dla Środkowej Europy Wędrówka Ludów tworzy historyczną nieciągłość,
                    ciemne wieki, po których na tych samych ziemiach żyje już ktoś inny.
                    • kagan.beck Re: Inna Polska.. 27.05.07, 16:54
                      Roznica jest taka, ze Slowianie walczyli z pierwotnymi mieszkancami Polski przy
                      pomocy tych samych kijow, ktorymi owi mieszkancy bronili sie przed Slowianami.
                      Anglicy zas najechali w Ameryce Indian, znajdujcych sie jakies setki lat do
                      tylu w porownaniu do Europy, a w Australii Aborygeni byli wrecz tysiace lat do
                      tylu, szczegolnie jesli chodzi o uzbrojenie. Zydzi najechali Arabow z poparciem
                      najpierw ZSRR i Europy Zachodniej, a pozniej USA. W Ameryce i Australii nie
                      bylo podbicia nowych ziem, a wrecz masakra (holocaust) Indian i Aborygenow.
                      Arabowie tez nie mieli szans z Zydami, popieranymi przez miedzynarodowy kapital
                      i najwieksze mocarstwo (USA). A poprzedni mieszkancy Polski mieli rowne szanse
                      w walce ze Slowianami (nawet moze i lepsze, bo oni sie bronili i znali lepiej
                      teren niz Slowianie)...
                      • tow.kapelan Miłosierne wyrżnięcie Jaćwingów 28.05.07, 18:01
                        kagan.beck napisała:

> Roznica jest taka, ze Slowianie walczyli z pierwotnymi mieszkancami Polski
                        przy pomocy tych samych kijow, ktorymi owi mieszkancy bronili sie przed
                        Slowianami.

==
                        No, wiecie, Keller jak było:
                        książę mazowiecki nie mógł skłonić Jaćwingów do emigracji, to wynajął komtura
                        Sadurskiego, któren humanitarnie wyrżnął Jaćwingów. Szlachetni rycerze zsiadali
                        oczywiście z koni i zdejmowali zbroje przed rzezią heheheh
                        • zorbathegreek Re: Miłosierne wyrżnięcie Jaćwingów 08.07.07, 21:31
                          Czy naprawde nie widzicie roznicy w walkach obronnych Slowian (tu glownie
                          Ksiazat Mazowieckich) z Prusami a wymordowaniem Aborygenow australijskich?
                          Ksiaze Mazowiecki Konrad nie mogl sobie dac rady z Prusami, ktorzy wciaz
                          najezdzali na jego wsie i grody, bo Prusowie mieli podobna technologie co
                          Slowianie. Stad ta nieszczesna decyzja poproszenia o pomoc Krzyzakow.
                          A Aborygeni byli nawet w XVIII wieku tysiace lat do tylu w porownaniu do
                          Anglikow...
    • piss.doff Re: Inna Polska.. 27.05.07, 15:49
      mysle ze masz racje. Na poczateke uprzejmie prosze o podanie pdf analiz wody
      oligocenskiej u zrodla i u ciebie w kranie. Mam nadzieje ze nie ma juz rur
      olowianych ani tez szans na chorobe legionerska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka