kurczeno 20.02.04, 01:23 o takiej uczelni jak Kul (Katolicki Uniwersytet Lublelski dla niezorientowanych) ciekawa jestem co o niej słyszeliście i jakie macie wyrobione o niej zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mike79 Re: Fakty i mity. 20.02.04, 01:47 na podstawie opini znajomych ktorzy tam studiuja/studiowali moj stosunek do tej uczelni jest obojetny z lekkim zabarwieniem negatywnym, osobiscie znam ta uczelnie raczej pobierznie, ale teksty znajomych: "ze to byl blad w wyborze uczelni" lub "ze majac ponownie wybor nigdy by tam juz nie poszli" powoduja wlasnie to zabarwienie negatywne, innym temat to to ze nie podoba mi sie status kul'u w naszym panstwie, czyli uczelni prywatnej ale finansowanej w sporej mierze z pieniedzy panstwowych, gdyby kiedykolwiek rozpisano w tej kwestii referendum glosowalbym za calkowitym pozbawieniem kulu pieniedzy publicznych - niestety jest to nierealne marzenie mam takze obawe co do tego watku, ze moze sie stac zbyt "polityczny" jak na to forum o mydle w powidle, badz zacznie wkraczac na zbyt "sliski" temat czyli relacje panstwo - kosciol, chyba ze pozostaniemy przy merytorycznej ocenie poziomu ksztalcenia na tym uniwersytecie Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Fakty i mity. 20.02.04, 02:09 KUL - uczelnia tzw. "prywatna", jak mi wiadomo, mimo finansowania z różnych źródeł, w tym również z budżetu państwa, ma bardziej poważne problemy finansowe niż uczelnie państwowe, chociaż i te pozostałe są zdecydowanie "bezwonne", czyli groszem "nie śmierdzą". Ogólnie wiadomo, jakie są edukacyjno- organizacyjne konsekwencje niedoinwestowania. Podstawowa grupa sponsorów KUL-u, starsza polska Emigracja coraz bardziej aktywnie przenosi się na ten jeszcze nowszy "świat obiecany", a młoda, nowa Polonia jest zainteresowana bardziej zarabianiem dla siebie, a nie finansowaniem katolickiej edukacji w porzuconym z biedy kraju ojców, tym bardziej że wiele akcji sponsorsko-żebrackich inicjowanych z Polski, po pewnym czasie okazywało się zbiórką środków do prywatnej, cwanej kieszeni. O finansowaniu zaś z "krajowej tacy" tyle można powiedzieć, że społeczeństwo się pauperyzuje, a do tej samej "tacy" coraz bardziej zachłannie siegają sami pasterze - co przecież, każdy z wiernych dobrze widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ejno Re: Fakty i mity. 21.02.04, 13:53 Byla krotkotrwala moja znajomosc z ta uczelnia nasuwa mi tylko jedno slowo na usta - DNO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
luciferr Re: Fakty i mity. 21.02.04, 23:33 Piszta co chceta, było już o tym kilka wątków, gdzie ciężkie słowa w powietrzu świszczały: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=8964518&a=8964518 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=10433459&a=10433459 Ja w każdym razie się cieszę, że właśnie KUL skończyłem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś