Dodaj do ulubionych

Fakty i mity.

20.02.04, 01:23
o takiej uczelni jak Kul (Katolicki Uniwersytet Lublelski dla
niezorientowanych)

ciekawa jestem co o niej słyszeliście i jakie macie wyrobione o niej zdanie.
Obserwuj wątek
    • mike79 Re: Fakty i mity. 20.02.04, 01:47
      na podstawie opini znajomych ktorzy tam studiuja/studiowali moj stosunek do tej
      uczelni jest obojetny z lekkim zabarwieniem negatywnym, osobiscie znam ta
      uczelnie raczej pobierznie, ale teksty znajomych: "ze to byl blad w wyborze
      uczelni" lub "ze majac ponownie wybor nigdy by tam juz nie poszli" powoduja
      wlasnie to zabarwienie negatywne,
      innym temat to to ze nie podoba mi sie status kul'u w naszym panstwie, czyli
      uczelni prywatnej ale finansowanej w sporej mierze z pieniedzy panstwowych,
      gdyby kiedykolwiek rozpisano w tej kwestii referendum glosowalbym za calkowitym
      pozbawieniem kulu pieniedzy publicznych - niestety jest to nierealne marzenie

mam takze obawe co do tego watku, ze moze sie stac zbyt "polityczny" jak na to
      forum o mydle w powidle, badz zacznie wkraczac na zbyt "sliski" temat czyli
      relacje panstwo - kosciol, chyba ze pozostaniemy przy merytorycznej ocenie
      poziomu ksztalcenia na tym uniwersytecie
    • dociek Re: Fakty i mity. 20.02.04, 02:09
      KUL - uczelnia tzw. "prywatna", jak mi wiadomo, mimo finansowania z różnych
      źródeł, w tym również z budżetu państwa, ma bardziej poważne problemy finansowe
      niż uczelnie państwowe, chociaż i te pozostałe są zdecydowanie "bezwonne",
      czyli groszem "nie śmierdzą". Ogólnie wiadomo, jakie są edukacyjno-
      organizacyjne konsekwencje niedoinwestowania. Podstawowa grupa sponsorów KUL-u,
      starsza polska Emigracja coraz bardziej aktywnie przenosi się na ten jeszcze
      nowszy "świat obiecany", a młoda, nowa Polonia jest zainteresowana bardziej
      zarabianiem dla siebie, a nie finansowaniem katolickiej edukacji w porzuconym z
      biedy kraju ojców, tym bardziej że wiele akcji sponsorsko-żebrackich
      inicjowanych z Polski, po pewnym czasie okazywało się zbiórką środków do
      prywatnej, cwanej kieszeni. O finansowaniu zaś z "krajowej tacy" tyle można
      powiedzieć, że społeczeństwo się pauperyzuje, a do tej samej "tacy" coraz
      bardziej zachłannie siegają sami pasterze - co przecież, każdy z wiernych
      dobrze widzi.
    • ejno Re: Fakty i mity. 21.02.04, 13:53
      Byla krotkotrwala moja znajomosc z ta uczelnia nasuwa mi tylko jedno slowo na
      usta - DNO!!!
    • luciferr Re: Fakty i mity. 21.02.04, 23:33
      Piszta co chceta, było już o tym kilka wątków, gdzie ciężkie słowa w powietrzu
      świszczały:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=8964518&a=8964518
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=10433459&a=10433459
      Ja w każdym razie się cieszę, że właśnie KUL skończyłem. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka