kanuk 07.04.04, 19:47 nad swietami bozego narodzenia wyznaje. za moim idolem, J.T. Stanislawskim, lacze sie z Wami grzesznymi w godzinie zlej. pokoju i milosci zycze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edzioszka Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 07.04.04, 20:13 a co, wybywasz gdzieś, iż z tak dużym wyprzedzeniem ślesz żełania? co z pewnością łączy obydwa święta - narodziny życia oraz to, iż symbolizują przemiany.. dla mnie dni bożonarodzeniowe są najmagiczniejszymi w roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 07.04.04, 20:53 nigdy nei wiadomo. wiesz, jak poczta potrafi byc powolna :) Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 07.04.04, 21:21 kanuk napisał: > nigdy nei wiadomo. podszywacz jeden! ;) ps pejsatym nie wypada skladac zyczen wielkanocnych, wiec nie zycze wam smacznego jajka i mokrego smigusa dyngusa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka apropos żydowskich świąt 08.04.04, 14:30 zbliża się Pesach.. oto co wyguglałam w Wikipedii: Żydowski kalendarz świąt rozpoczyna dziesięć Strasznych Dni, przeznaczonych na pokutę. Rozpoczyna je żydowski Nowy Rok czyli Rosz ha-Szana, który jest również nazywany Dniem Sądu - w niebie otwierane są księgi i każde stworzenie jest oceniane. Tego dnia dmie się w róg barani szofar, który symbolizuje trąbę, która zabrzmi na końcu czasów w Dniu Sądu. Okres pokuty kończy Jom Kippur, czyli Dzień Pojednania. Kilka dni później rozpoczyna się siedmiodniowe Święto Namiotów Sukkot, pierwotnie święto plonów, które jest radosnym świętem. Po nim następuje święto 'Radości Tory' Simchat Tora. Święto Pesach, odpowiednik chrześcijańskiej Wielkanocy, upamiętnia wyjście Izraelitów z Egiptu. Ze świętem tym wiążą się rozbudowane zwyczaje dotyczące jedzenia. Siedem tygodni po tym święcie obchodzone jest Święto Tygodni Szawuot - pamiątka przekazania przez Boga Mojżeszowi przykazań na górze Synaj. W okresie przesilenia zimowego Żydzi obchodzą trwające osiem dni Święto Świateł Chanukka. Upamiętnia on wydarzenia jakie nastąpiły po zbeszczeszczeni Świątyni Jerozolimskiej, kiedy to jeden dzbanuszek oliwy płonął przez wszystkie osiem dni uroczystości ponownego wyświęcenia Świątyni. Święto Purim upamiętnia wybawienie od zagłady Żydów za czasów perskiego panowania. Do szczególnych dni świątecznych należy szabat czyli siódmy dzień tygodnia, przeznaczony na odpoczynek, w którym obowiązuje zakaz wykonywania niektórych czynności. Pejs, wedle żydowskiego kalendarium wypadało by się wespół winka napić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
slovianecka na rezurekcję 11.04.04, 13:20 pieśń radości i uwielbienia - autorstwa Osieckiej, a w wykonaniu Szłapak Dzięki Ci Panie za ten świat, dzięki Ci Panie za dzikich zwierząt śpiew. Za Twoją sprawą kwitnie kwiat i rodzi się człowiek, pisklę i lew. Grajmy Panu na harfie, grajmy Panu na cytrze, chwalmy śpiewem i tańcem cuda te fantastyczne. Grajmy Panu w niebiosach, grajmy Panu w dolinach, z Jego światłem we włosach, każdy życie zaczyna. Grajmy Panu na harfie, grajmy Panu na cytrze, chwalmy śpiewem i tańcem cuda te fantastyczne. O, ho, to radości szloch, o, ho Aj, haj, dziękczynienia raj, aj, haj Grajmy Panu na harfie, grajmy Panu na cytrze, chwalmy śpiewem i tańcem cuda te fantastyczne. Grajmy Panu w niebiosach, grajmy Panu w dolinach, z Jego światłem we włosach, każdy życie zaczyna. Ty, który chronisz biedne domki ślimaków i wielkie góry obu Ameryk. Ty, który śledzisz tajne drogi ptaków i krzyki nasze, jęki, szmery. Dzięki Ci, że dałeś nam czas, dzięki, że słuchasz i oglądasz nas. Grajmy Panu na harfie, grajmy Panu na cytrze, chwalmy śpiewem i tańcem cuda te fantastyczne. Grajmy Panu w niebiosach, grajmy Panu w dolinach, z Jego światłem we włosach, każdy życie zaczyna. Grajmy Panu na harfie, grajmy Panu na cytrze, chwalmy śpiewem i tańcem cuda te fantastyczne. O, ho, to radości szloch, o, ho Aj, haj, dziękczynienia raj, aj, haj Grajmy Panu na harfie, grajmy Panu na cytrze, chwalmy śpiewem i tańcem cuda te fantastyczne. Grajmy Panu w niebiosach, grajmy Panu w dolinach, z Jego światłem we włosach, każdy życie zaczyna. podoba się mi ogromnie, żywiołowość wykonania zwłaszcza :) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 07.04.04, 21:56 Kanuk - zastrzegam sobie, pieriepiska ze mną bukwami wyłącznie! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 07.04.04, 21:23 edzioszka napisała: symbolizują przemiany.. Glownie wzmozona przemiane materii po niekontrolowanym swiatecznym obzarstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 07.04.04, 21:30 miltonia napisała: Glownie wzmozona przemiane materii po niekontrolowanym swiatecznym obzarstwie. Milta, Ty to potrafisz z hukiem sprowadzić duchowość na ziemie :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 07.04.04, 21:34 W oblokach bujales, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 07.04.04, 22:25 znaczy myslalem ze nei to takie troche Anieli tez jest..oryginalnie mialo byc szwedzkie nej. ale zmienilem zdanie na temat wyjazdu do Szwecji,siekierke na kijek zamieniac ? zyczenia Pejsaty moglby laskawie zlozyc w duchu tolerancji przeciez. a zyczenia od innych w tymze duchu przyjac. zamiast sie "podkreslac" :) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 08.04.04, 14:58 Pejsatemu udanych obchodów Święta Wyjścia zatem (chyba nie pokręciłem znów). Wszystkim wyrosłym z tradycji tego święta, a hołdującym Zmartwychwstałemu, tyż najlepsiejszego z okazji połączenia świąt. Wyzwolenia ziemskiego i nieziemskiego od wszelkich ułomności. Całkiem poważnie OLDPIERNIK Pax vobiscum! Szalom! Hallelujah! (Korektorzy! Do dzieła!!) No i jeszcze o wyższości. Do Wielkanocy przygotowania trwają 40 dni i obchody w sumie zajmują dni cztery. Nie ma drugich takich świąt w kalendarzu chrześcijanskim - statystyka jest bezlitosna ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 08.04.04, 15:00 No i wyszło z błędami, nie przerpaszam, wściekam się... Odpowiedz Link Zgłoś
slovianecka Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 08.04.04, 15:03 ale kogo to obchodzi, co nie? :P Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka correkta 08.04.04, 15:07 zapomniałam rozpocząć posta od "yhyhyhyh", probaczte! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: correkta 08.04.04, 21:17 tak sobie właśnie pomyślałem.... a co mi tam, ide już świętować ! Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: correkta - o niższości 09.04.04, 07:36 Może dla odmiany o niższości święta kartofla w odniesieniu do święta buraka? Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka wielkanocnie Wam posyłaju 09.04.04, 08:41 owe rymy częstochowskie, trudno jednak wieścić i wierszoklecić na zawołanie - mam nadzieję, iż poziom artistica zadowalający Niechaj zdobią stół kraszanki, kosze święconki, cukrowe baranki Wszem radosnego dyngowania mazurkami z marcepanem objadania biesiadowania w rodzinnem gronie zieleni borówek*, kurpiowskich palm w dłonie żełajet Wszystkim Wam Edzioszka pozdrowiwszy tyż niemnożka ;) * - zdecydowanie apolitycznych ;) i buziaczki słodziuśkie, bo bym zabyła ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: wielkanocnie Wam posyłaju 09.04.04, 12:15 i co by Wam wiesny i entuzjazma nie zbrakło! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Jeszcze jeden porównawczy 09.04.04, 13:01 Kiedy spotkamy sie już poświątecznie, proponuję dyskurs na temat "szerszości" albo "grubszości" świąt tych nad tamtymi ;)) W nadziei na umiarkowane obżarstwo życzę jeszcze raz Świąt Wesołych, Radosnych i Sutych a przede wszystkim Zdrowych :)) OLPIERNIK Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 09.04.04, 19:42 nie zgadzam sie. w bozenarodzenie bylo cieplej chociaz. Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 09.04.04, 19:50 no jak sie spedzalo tamte swieta w Rio, to nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 09.04.04, 19:51 nene minus dziesiec w rio bylo akurat i dzuma w santafe. lezalam raczej posrod pol malowanych zbozem rozmaitem posrebrzanych pszenica pozlacanych zytem Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 09.04.04, 19:56 takie sa grudniowe krajobrazy w Twoim zakatku ? Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 09.04.04, 19:57 aha, a na wielkanoc ulepmy balwana. tylko z kogo by tu? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 09.04.04, 20:07 och, ta moda na khaki i Afryke to chyba nigdy nie przeminie, umilowana jest przeciez :) PS : nie byloby nudno tam siedziec latami, w tej Australii , skoro za cieplem rwie sie ? Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 09.04.04, 20:10 a nienie. jeden listek ja jeden mis koala. zeby bylo sprawiedliwie i w zgodzie z Fauna oraz z uszanowaniem Flory. Faniela Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 09.04.04, 20:15 podczas przejażdżki kolejką śród tak pięknych widoków - ciśnienie krwi się podnosi.. kuszetek nie zauważyłam.. ech! i znów linki poplątałam ;) PS. terozki się musi udać! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 09.04.04, 20:17 edzioszka napisała: dwojka z klimatyzacja. pelen real :) > podczas przejażdżki kolejką śród tak pięknych > widoków - ciśnienie krwi się podnosi.. kuszetek nie zauważyłam.. ech! i znów > linki poplątałam ;) > > PS. terozki się musi udać! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 09.04.04, 20:15 n.k. Aniela zalozyla nowa partie polityczna : Sprawiedliwosc i Uszanowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 09.04.04, 20:19 aha to marketingowa sztuczka, ta nazwa, pod ktora bedziemy lupic i wyludzac a takze strzelac w plecy grabic biedych mordowac sieroty i wdowy oraz lgac jak psy w biale dni Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: wyzszosc swiat wielkanocnych 09.04.04, 20:27 nie wiem czemu ale kojarzy się mi z rozważaniem urbanistycznej laryngologii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka przedświąteczna refleksja łasucha 11.04.04, 00:01 objadałam się suszonymi figami, kiedy rzut okiem na napis etykietowy pozbawił mnie apetytu "najlepiej spożyć przed końcem".. no cóż - komentarz zbędny ;) Odpowiedz Link Zgłoś